Hirdetés

Evolveo EasyPhone EG - mEGgyőző

Evolveo egyre jobban érzi, hogy adott műfajban mire van igény. Az EasyPhone EG kifejezetten jól sikerült, a termék, egyszerű, minőségi és funkcionális, a 2G hálózat meg legalább stabil és a világ végén is elérhető.

Kialakítás, kijelző, tartozékok

Az Evolveo EasyPhone EG egy rendkívül jól sikerült termék. Alapvetően az idősebb korosztályt célozza, amúgy meg is felel az elsődleges felhasználói réteg igényeinek, de a dizájn teljesen alkalmassá teszi bárki számára, aki egyszerű, nyomógombos mobiltelefont szeretne mindenféle különösebb extra igény nélkül. Legyen egy jól látható kijelzője, nagy, jól szeparált gombjai és térerő mindenhol. A 2G ebből a szempontból jó választás. Egyrészt költséghatékony, másrészt a mindenhol elérhető, harmadrészt nem fogják rövid úton kinyírni, mint a 3G-t.


[+]

Az EasyPhone a világon semmi különöset nem tud, csak van egy kommersz, de már jól bevált formaterve, minőségi anyagokból rakták össze, nagyon egyszerű és kézenfekvő a felhasználói felület, hangosan csörög és lehet vele telefonálni, meg SMS-ezni. Az egyetlen extra (ja, nem is, lesz még egy) és egyébként meglepően jó ötlet, az a telefon megkeresésére alkalmas dokkoló. Tulajdonképpen kész csoda, hogy ez még senkinek nem jutott eszébe. Az nyilvánvalóan nem szorul magyarázatra, miért praktikus, különösen az idős felhasználóknak a töltőállvány, mi is sokat írtunk róla, és az sem kérdés, hogy a telefonkereső miért egy nagyon életképes és elmés funkció.


[+]

Az EasyPhone EG-n már Type-C töltőport van, ez is óriási pluszpont a kategóriában, könnyebb is kezelni, mint az aszimmetrikus microUSB csatlakozót, de az idősebbeknek ezzel sem kell fáradni, praktikusabb, ha a dokkolót használják, ahol egyrészt mindig megtalálják a mobilt, másrészt biztosítja, hogy ne felejtsék el feltölteni. A dokkolón lévő gomb pedig segít megtalálni a lakásban elkeveredett készüléket. A gombot megnyomva a telefon addig csörög istentelen hangerőn és frekvencián, amíg vagy a készüléken vagy a dokkolón le nem állítjuk. Rendkívül egyszerű és végtelenül hasznos.


[+]

Nem igazán derült ki, hogy a keresés milyen adatkapcsolati szabványon működik, a készülékben nem volt SIM kártya, WiFi eleve nincs benne, az 3.0-s Bluetooth viszont tudtommal kevesebb falat és kisebb távolságot tolerál, mindenesetre a készülékkereső remek hatásfokkal funkcionál. Még a hátlapra pozicionált hangszóró sem különösebb probléma, rémesen, de iszonyú hangosan szól a készülék, a légvédelem is elégedetten csettintene.


[+]

A 130 x 56 x 11 milliméteres EasyPhone EG egy rendkívül kézreálló, kényelmes és jól összerakott készülék, a matt, enyhén gumis tapintású hátlap nem horpadozik, kiválóan tapad és nem is igazán maszatolódik, az előlap pedig fémből készült, ami egyrészt esztétikus, másrészt valódi minőségérzetet nyújt. A gombok hatalmasak, tökéletesen szeparáltak, van háttérvilágítás és a kifejezetten nagyméretű numerikus billentyűzet ellenére a 240 x 320 pixel felbontású kijelző sem kicsi. A 2,4 hüvelyk persze nem nagy, de a megfelelő felhasználói felületnek köszönhetően kivételesen jól láthatók az információk. Mondjuk eléggé invertálódik, ha nagyon billegetjük, de összességében ez még mindig jobb, mint a sokéves átlag, a láthatóságot pedig a kontrasztos téma is segíti.


[+]

A hátlap levehető, alatta egy 900 mAh-s telep található, amit Type-C porton keresztül tölthetünk, az akksi alá pedig egy microSIM és egy maximum 32 GB-os microSD kártya fér. A felső élen van a zseblámpa, amit a bal oldalon lévő kétállású fizikai kapcsolóval kezelhetünk, 3,5 milliméteres jack pedig alul, a töltőcsatlakozó mellett, de az FM-rádió beépített antennával rendelkezik, úgyhogy működik fülhallgató nélkül is. A hangerőszabályzók a jobb oldalra kerültek, a hátlapon pedig az SOS gomb hangsúlyos, mellette csak egy elhanyagolható képességű, 0,3 megapixeles szenzor található.

Hirdetés

Funkciók, felhasználói felület, összegzés

Az EasyPhone EG nem tud sok mindent, de, amit igen, azt tök jól. A szoftver tökéletesen lokalizált, nincsenek buta félrefordítások, a menürendszer egyértelmű és egyszerű, a felületek jól láthatóak és jól rendezettek. A 2-9 gombokra kiosztható gyorstárcsázás mellett van egy úgynevezett fényképes névjegyzék is, ami különösen az idősek dolgát könnyítheti meg, de egyébként is jópofa opció (és legutóbb a MyPhone Halo S-nél láttuk). A lefelé mutató iránygombbal érhetjük el, a név és telefonszám helyett pedig a partner képe jelenik meg.

[+]

Okos megoldás még a távolról lekérhető helyinformáció, amivel akkor is megtudhatjuk a célszemély tartózkodási helyét, ha ő maga nem tudja, nem akarja vagy fizikailag akadályoztatva van a készülék kezelésében. Az SOS gomb egyértelmű, ha baj van, megnyomjuk, a készülék pedig az előre beállított számokat hívja és küldi SMS-ben a helyadatokat. De előfordulhat, hogy a hozzátartozónk nem érzi veszélyben magát, pedig pont nem ott tartózkodik, ahol lennie kéne. Mondjuk a lakása helyett az utcán. Ilyen esetben olyan okostelefonról kell küldeni SMS-ben az LBS betűszót (Location Based Service) a számra, amely kontaktként el van mentve a vészhelyzet esetén értesítendők között. Ez nyilván városon belül precízebben működik, mint külterületen, ahol kevesebb az adótorony.

[+]

Ezen kívül csak telefonálni lehet vele, létrehozni ébresztőt vagy a naptárban emlékeztetővel ellátott eseményt, SMS-ezni és FM-rádiót vagy mp3 számokat hallgatni. Az FM-rádió működik fülhallgató nélkül is és a háttérben is fut, van automatikus csatornakeresés és mentés, a zenelejátszó pedig azt hajlandó lejátszani, ami egyrészt mp3 formátumú, másrészt a My Music mappába tettük a microSD kártyán. A hangminőség nem valami acélos, de pont elfogadható, fülessel meg már egészen hallgatható szintet üt meg.

Van alapszintű számológép, stopperóra, videólejátszó (ez nyilván teljesen felesleges, és a videórögzítő is) és nagyító, ami szokás szerint a rendkívül szűk látószögű, fix fókuszos kamerán hasal el, pedig mint ötlet, méltánylandó. A kamera úgy, ahogy van hasznavehetetlen, feleslegesen került a készülékbe, bár az előállítás költségeit feltehetően nem az a 0,3 megapixeles szenzor csökkentené drasztikusan, úgyhogy végül is mindegy. A multimédiás funkciókat leszámítva semmi felesleges haszontalanság nem került a rendszerbe, ami gyors, reszponzív, stabil és kellemesen funkcionális.

Evolveo EasyPhone EG
Pro
Minőségi kivitelezés és anyaghasználat
Kompakt forma, hatalmas, jól szeparált billentyűk
Telefonkeresővel felszerelt töltőállvány
Távolról lekérhető helyadatok, SOS funkció
Ésszerű és jól használható felhasználható felület, jó láthatóság
Kontra
Használhatatlan kamera
Nincs dual SIM
Pontozás
Kialakítás, védelem 7 pont
Kijelző 6 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 10 pont
Fotózás, videózás 1 pont
Hangminőség 6 pont
Adatkommunikáció 5 pont
Üzemidő 9 pont
Ár/érték arány 9 pont
Indulóár 14 990

Az Evolveo EasyPhone EG tökéletesen megfelel idősebb, gyakorlatlanabb felhasználóknak, de bárki másnak is, akinek pici, jól kezelhető, minőségi anyagokból összerakott mobiltelefonra van szüksége telefonálásra és rövid szöveges üzenetekkel való kommunikációra. A hívás hangminőségét a 2G antenna némiképp korlátozza, de a jó minőségű mikrofonnal és beszédhangszóróval az Evolveo kihozta a maximumot a lehetőségekből. A hang tiszta (oké, nyilván nem 4G-kristálytiszta, de teljesen jó), érthető, kellően hangos mindkét oldalon, a vonal pedig stabil. A telefonkeresővel felszerelt töltőállvány nagyszerű ötlet és kiválóan működik, főleg az idős felhasználóknak lehet óriási segítség, a helyadatok távolról való lekérésének lehetősége pedig a hozzátartozóknak különösen hasznos. Ez minden, amit az EasyPhone EG extraként fel tud mutatni, már ha az ésszerűen és gondosan összerakott felhasználói felületet nem számítjuk. Viszont számítjuk, mert ebben a műfajban jellemzően több a félmegoldás és/vagy a teljesen indokolatlan bonyolítás. A lokalizáció ezúttal hibátlanul sikerült, a készülék tökéletesen tud magyarul, a menürendszer egyszerű, a megjelenítés optimális a készülék méreteihez viszonyítva, a kialakítás minden elvárásnak megfelel ebben a kategóriában, a gombok nagyok, jól elkülönülnek, van háttérvilágítás, sok egyébre pedig nincs is szükség. A minőségi anyaghasználat, a kifogástalan összeszerelés, az egyszerű és funkcionális felhasználói felület és a lehetőségekhez mérten kifejezetten jó beszélgetési hangminőség pont megér egy ajánlott minősítést.

AliceWake

Evolveo EasyPhone EG

Specifikáció

Evolveo EasyPhone EG
Evolveo EasyPhone EG Külső
Méretek 130 x 56 x 11 milliméter
Tömeg 105 gramm
Készülékvédelem -
Színvariációk fekete, piros
Kijelző képátlója 2,4 hüvelyk
Képaránya 20:9
Felbontása 240 x 320 pixel
Típusa TFT
Értesítő LED nincs
Biometrikus védelem nincs
Hardver
SoC típusa, csíkszélessége n/a
Processzor n/a
Grafikus chip n/a
RAM, tárhely mérete 32 MB, 32 MB
Memória bővítése microSD (max. 32 GB)
Adatátvitel
Technológiák 2G
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
SIM-foglalat 1x microSIM
eSIM támogatás nincs
Bluetooth 3.0
WiFi nincs
USB USB 2.0 (Type-C)
Navigáció GPS
NFC nincs
Infra nincs
Szoftver
Rendszer, felület zárt rendszer
Multimédia
Hátlapi kamerarendszer 0,3 megapixel, fix fókusz
Előlapi kamerarendszer nincs
Videófelvétel 320 x 240
Jack kimenet van
FM-rádió van (beépített antenna)
Üzemidő
Akkumulátor 900 mAh lítium-ion
Vezetékes töltés 10 watt
Vezetékmentes töltés nincs
Egyebek
telefonkeresővel felszerelt töltőállvány, SOS gomb, helyadatok távoli lekérése, LED zseblámpa, cserélhető akkumulátor, fűzőszem

Hirdetés

Előzmények

  • Evolveo StrongPhone Z4 - csak telefon

    A StrongPhone Z4 idén levetett minden felesleges képességet és csak telefonként akar funkcionálni. Már csak a kamerától kéne megszabadulni és szerezni egy MIL-STD tanúsítványt.

  • Evolveo EasyPhone FG - kellemes egyszerűség

    Az Evolveonak már több, korrekt butatelefonja is volt, ami alkalmas idős felhasználók számára is, de a rendszer, a forma és a funkció az EasyPhone FG-ben picit jobban összeáll. Csak kicsit bumfordi és a kamera felesleges.

  • Evolveo StrongPhone G5 – megbízható iparos

    Viszonylag kevés, de jól körülhatárolható elvárásunk van a strapatelefonokkal szemben, amiket valahogy rendre nem képesek teljesíteni. A StrongPhone G5 a kivétel.

Hirdetés