Dyson Purifier Hot+Cool HP07 teszt

Okos is, jól is néz ki, szívesen beengedem az otthonomba, csak kicsit sok pénzt kell érte fizetni. És annyira mégsem okos azért.

Üzemeltetés

Normál használat során igazából nincs sok dolgunk, bekapcsoljuk a terméket, beállítjuk a kívánt hőfokot, aztán a többit rábízzuk az automatikára. Alapesetben 70 fokos oszcillációt végez a készülék és folyamatosan működik a légtisztító funkció, amely nagyon halkan üzemel, simán lehet mellette aludni. Ha szükség van melegítésre, akkor jóval magasabb hangerőn zajlik az ügymenet, ugyanez igaz a hűtésre is, bár itt nem konkrét hűtésről van szó, hanem a levegő keringetéséről, minél melegebb van, annál intenzívebben dolgozik a készülék.


[+]

És itt elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy megpróbáljuk megmagyarázni, hogy ha láthatóan nincs lapát, akkor hogy az ördögbe jön ki a levegő a termékből, ráadásul úgy, hogy teljesen egyenletes sebességgel, mégis relatív halkan eredményez légáramot. A lényeg az, hogy igazából van benne ventilátor, csak az az alsó hengerben üldögél, ráadásul nem is egy, hanem kilenc lapát forog itt, amelyek aszimmetrikusak és egy elektromotor mozgatja őket úgy, hogy egyenletes légáramot jutassanak a felső gyűrűbe, amelynek szélein számos kis lukon át távozik a levegő. A poén, hogy ezt mindkét irányba képes csinálni, az előrefelé néző (tehát ahol a kijelző van) felén célzottabban áramlik kifelé a levegő egyenesen, de egy gombnyomással megfordítható a dolog, hátul viszont inkább szórtabb, oldalirányú légáramlatot hoz létre, ami azok számára lehet opció, akik nem szeretnek fixen a szélben ülni, aludni, vagy bármit csinálni. Erre pedig még rá lehet küldeni a forgatást is, hogy tényleg az legyen az érzésünk, hogy valami lágy szellő mintha állandóan fújdogálna, de nem egy irányból, hanem kicsit mindenhonnan.


[+]

A Dyson szerint ez a megoldás tizenötszörös sebességre tudja felgyorsítani azt a levegőmennyiséget, amit egyébként a kifújással ellentétes oldalon a termék beszív, ezért adták neki az Air Multiplier nevet. Magas fokozaton egyébként hangosabb, mint egy klasszikus ventilátor, de pont a hatékonysága és a nem csak egy irányba történő légmozgatásának köszönhetően ritkán szorulunk rá arra, hogy maximumra tekerve járassuk. A fűtő funkció hozzáadása a rendszerhez innentől nem volt egy óriási technológiai feladat, egyszerűen meleg levegőt fúj ki magából a gép, amit az alsó hengerben állít elő.


[+]

A HP07-et tehát egyszer be kell állítani, aztán nem is nagyon kell babrálni, ha hideg van, akkor fűt egy kicsit, ha meleg van, akkor keringeti a levegőt, ha szennyeződést érzékel, akkor szintén rákapcsol, ha pedig aludnánk mellette, akkor megnyomjuk a távirányítón a holdacska gombot és igyekszik a leghalkabb ügymenetben végezni a további tevékenységeket. Persze van külön gomb a forgatás nagyságára vonatkoztatva, a hűtéshez, a fűtéshez és a ventilátorok sebességéhez külön is, szóval vezérelhetjük manuálisan is a szerkezetet, nekem az a tapasztalatom, hogy automata üzemmódban is elég ügyes. A HEPA H13 szabványú szűrő a remek irodánkban nem kellett sokat ügyködjön, otthoni környezetben sem változott a dolog, de belvárosiasabb lakásban a nitrogéndioxid és a szálló por is nagyobb koncentrációban van jelen, ott azért nekiállt rendesen a tisztogatásnak. Elvittem volna egy lakásfelújítási tetthelyre is, de szerintem mintegy 2 óra alatt már ugrált volna a szűrőcseréért, erre azért nem ez a legjobb céleszköz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés