Fejhallgatóba szerelt légtisztítót a Dyson

A Dyson Zone a cég első hordozható terméke, ami a városok szennyezett levegője mellett azok hangjait is szűri.

Bemutatta első nem otthoni használatra szánt termékét a Dyson, ami egy aktív zajszűrős, légtisztítós fejhallgató. Utóbbi feladatot egy lecsatlakoztatható ellenző (visor) látja el, ami a fülkagylókat fedő részre csatlakozik és az orrot, illetve a szájat takarja használat közben. Ez az ellenző nem ér hozzá az archoz, így nem zárja el az ember orrát és száját, csak odafújja a fülkagylók irányából érkező tisztított levegőt úgy, hogy kívülről ne jussanak be az orr, a száj és az áll környékére tisztítatlan részecskék.

Nem zárja el az arcot a Zone, de ha kell a teljes izoláció, lesz a dobozban kiegészítő ahhoz is.
Nem zárja el az arcot a Zone, de ha kell a teljes izoláció, lesz a dobozban kiegészítő ahhoz is. (forrás: Dyson) [+]

A cég az otthoni légtisztítóiban használt szűrőrendszert miniatürizálta és építette be a fejhallgatóba, két fokozatú tisztítórendszert létrehozva, amely szűri a városi szmogot és füstöt, valamint a benne található szennyező anyagokat, például a nitrogén-dioxid vagy kén-dioxid részecskéket. A Zone a jobb és a bal oldali, a fület teljesen eltakaró kagylóban is tartalmaz egy-egy negatív töltésű szűrőt és egy apró kompresszort, ami a levegőt a szűrőbe szívja. Az elektrosztatikus töltésű felületen megtapadnak az olyan részecskék, mint az allergének, vagy a fékporból, ipari égésből, építkezésből származó szennyeződések, a szűrő káliummal dúsított szénrétege pedig megköti a korábban említett szennyező gázokat. A kompresszorok a már tisztított levegőt apró csöveken keresztül keringetik és kivezetik a viselő szája és orra elé a visoron keresztül.

A szűrők a részecskeszennyezések 99%-át képesek kiszűrni a Dyson szerint, ám nem tisztíthatók és nem is újrahasznosíthatók, így minimum évente ki kell őket cserélni a fülhallgatóban. A cég hozzáteszi, a szűrők cseréjének gyakorisága függ attól is, milyen gyakran és mennyire szennyezett területen használják az eszközt.

A levegő útja a Zone-on keresztül.
A levegő útja a Zone-on keresztül. (forrás: Dyson) [+]

Hat éven keresztül félezer prototípussal tesztelt és fejlesztett a Dyson, a Zone így nem a koronavírus-járvány miatt elkészült termék. Ahhoz, hogy a tisztított levegőt keringető rendszer jól illeszkedjen és kellő mennyiségű levegővel lássa el a viselőt, éveken át a mesterséges tüdővel felszerelt Frank próbababán tesztelték a rendszert. De persze egy embernek nem mindig van szüksége ugyanannyi levegőre, gondoljunk csak arra, hogy sokkal nagyobb a légéhségünk, ha futnunk kell a buszhoz. Erre a Dyson megoldása az, hogy a Zone szűrőrendszere több beállítást is kínál az eltérő igénybevételekhez, amik között a beépített gyorsulásmérő szenzorokkal automatikusan is képes változtatni, vele a légáramlást a légzéshez igazítva. Az Engadget beszámolója szerint az automata mellett három manuális szűrési beállítás van: alacsony, közepes és magas - ezek a szűrés gyorsaságát változtatják.

A visor mágnesekkel csatlakozik a fülkagylókhoz, így bármikor levehető, ha valaki csak a fülhallgatót szeretné használni. Ha valakinek szüksége van arra, hogy hermetikusan elzárja arcát a külvilágtól, annak lehetősége van rá, a gyári csomagban ugyanis tartozék egy FFP2 kritériumoknak megfelelt maszk, melyet a visorra lehet pattintani, így lezárva a tisztított levegő útját és a viselő arcát. Az ellenző csatlakoztatása után a légtisztítás automatikusan beindul, de szünetel, ha az ellenzőbe épített zsanérral azt lehajtja viselője a szája elől. A zsanérok azért kerültek a visorra, hogy ne kelljen levenni az egész Zone-t, ha valakivel beszélne pár szót az ember, de mégse legyen olyan, mintha Darth Malakkal tárgyalna a másik fél. (Ami egyébként nagyon menő lenne szerintem.)

Frank, a mesterséges tüdővel szerelt próbababa fontos szerepet töltött be a fejlesztés során.
Frank, a mesterséges tüdővel szerelt próbababa fontos szerepet töltött be a fejlesztés során. (forrás: Dyson) [+]

Az ellenző helyzete befolyásolja az ANC-t is egyébként. Amikor fel van hajtva, a passzív zajkioltás mellé bekapcsol a mikrofonokat használó aktív zajszűrés is, ha lehajtja a Zone viselője, az eszköz átvált társalgás módba, kikapcsolva a zajszűrést és beengedve minden hangot a mikrofonokon keresztül. Van még ezeken kívül egy transzparens mód, amivel a városi zajból a dudák, szirénák hangját szűri. A fejhallgató a Bog által korábban bemutatott Dyson Link alkalmazáson keresztül csatlakozik a telefonhoz, ezzel kezelhető az eszköz és ellenőrizhető a levegő szennyezettsége is a környezetünkben. A környezet alatt nem a várost kell érteni, hanem a közvetlen környezetünket, a Zone ugyanis nem lokáció, hanem saját mérések alapján határozza meg és jelzi a szennyezettség mértékét. A töltésre egy USB-C szolgál, 3,5 milliméteres csatlakozó nincsen. Egyelőre a Bluetooth típusáról és a kodektámogatásról sem találtam információt.

A Zene hangtesztjei. Ez a Dyson első audio terméke.
A Zene hangtesztjei. Ez a Dyson első audio terméke. (forrás: Dyson) [+]

A Dyson szerint a cég első audio termékeként gazdag és tiszta hangzást nyújt a fejhallgató, a Verge beszámolója szerint az általuk kipróbált prototípus jó hangminőséget produkált. A termék azonban nagyon nagy és nehéz, hiába az egyenletes kétoldali súlyelosztás, valamint a légsűrítők zúgása átjut az ANC-n, ha nincs lejátszott hang, ami elnyomná, írja a lap.

(forrás: Dyson) [+]

Egyelőre nincs megjelenési dátum és ár sem a Zone kapcsán, ahogy egyéb faktorok is hiányoznak a specifikációs listából, például az üzemidő, ami egy hordozható eszköznél elég fontos adat. A Dyson a tervei szerint 2022-ben piacra dobná a Zone-t, így vélhetően ezek még idén kiderülnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dyson

Előzmények

  • Philips 4000i Series légtisztító teszt

    Az otthoni légtisztítók manapság már viszonylag elterjedtek, így felmerülhet a kérdés, hogy mit tudhat egy negyedmilliós modell. A válasz röviden: azt is kiszűri, amit a többi nem.

  • Dyson Purifier Hot+Cool HP07 teszt

    Okos is, jól is néz ki, szívesen beengedem az otthonomba, csak kicsit sok pénzt kell érte fizetni. És annyira mégsem okos azért.

Hirdetés