Dyson Purifier Hot+Cool HP07 teszt

Okos is, jól is néz ki, szívesen beengedem az otthonomba, csak kicsit sok pénzt kell érte fizetni. És annyira mégsem okos azért.

Bevezető

Az okosotthon termékek árfekvése nagyot zuhant az elmúlt pár évben. Nem csak arról van szó, hogy konnektorok, égők, szenzorok és egyéb apróságok gereblyézhetők össze ma már nem túl drágán, hanem közben minden egyéb, korábban is a háztartásban megtalálható termék friss generációja egyre inkább képes fellépni WiFi-re és valamiféle kezelhetőséget kínálni applikáción, jobb esetben ismert okosotthonos központokon (Google Home, Apple HomeKit, Amazon Alexa) keresztül.


[+]

Ez egy nagyon örömteli fejlemény, csak hát van vele pár probléma. Egyrészt a kompatibilitás. Hogy az egyik bigyó a Google rendszerével van jóban, a másik az Apple-t preferálja, a harmadik pedig csak a saját alkalmazásán keresztül kommunikál, miközben ezeknek úgy van értelme, ha összhang van közöttük és képesek együttesen valamiféle intelligencia mentén reagálni a történésekre. Nem kell különleges esetekre gondolni, de ha sötétedik, akkor kapcsoljon fel az erkélyen a hangulatfény, ha hidegebb van, akkor induljon el a fűtés, ha pedig valaki kinyitja a teraszajtót, akkor rögzítsen a kamera és kapjak értesítést. És nyilván lehet fokozni azzal, hogy ha hazafelé tartok, akkor legyen melegebb a víz a bojlerben, készüljön fel a kerti világítás a fogadásomra, az utcába érve nyíljon ki a garázsajtó és mondjuk örülnék valami halk zenének is, köszike.


[+]

Ebben az okosotthonos világban abszolút van helye a légtisztítóknak és a hűtő-fűtő berendezéseknek is, a Dyson Purifier Hot+Cool HP07 pedig ezt a három funkciót egyesíti, ventilál, fűt és szűri a levegőt, ráadásul azt mondták róla, hogy mindenféle okosotthon rendszerekkel hajlandó beszélgetni. És hát Dyson, ami kifejezetten exkluzívnak számít (ezt az ára is tükrözi), a lapátok nélküli légkeverés (amit air multiplier néven szabadalmaztattak) pedig továbbra is egyedi és igazából nagyon futurisztikus megoldás. Dyson termékem nekem életemben nem volt még, mert azt gondoltam, hogy hát remek bűvészmutatvány egy működő ventilátoron keresztüldugni a kezem sérülés nélkül, de negyed millió forintot ez azért nem ér meg nekem, most azonban a gyártó hazai képviselete küldött egy HP07-et, úgyhogy most már én is tudom, hogy milyen érzés, ha a nappali sarkában a nullás kilométerkő szolgáltatja a hőmérsékleti komfortot.


[+]

Viszont nyilván az ember oszt, szoroz és átgondol dolgokat, mielőtt annyi pénzt ad ki egy ilyen masinára, amiből Lőrinc általában vacsorázgat. Nekem is van egy irgalmatlan módon ronda és hangos berendezésem, ami úgy néz ki, mint egy ízlésficamos designer által megrajzolt wurlitzer, de hűt és fűt, plusz van rajta elalváskapcsoló is, a levegő tisztítására pedig a Xiaomi Air Purifier eléggé bevált, nem mellékesen az a masina egyben egy Bluetooth-WiFi gateway is, ami roppant praktikus funkció akkor, ha tele a lakás mindenféle olyan szenzorral és kütyüvel, ami csak Bluetooth kapcsolaton keresztül működik. A wurlitzer-hősugárzó borzalom 30 lepedőmbe került 6 éve, amikor a kánikula-para miatt már életképes ventilátort nem lehetett venni, a Xiaomi légtisztítója is kábé ennyi, tehát mondhatnám, hogy a Dyson által kínált funkcionalitást hatodáron össze lehet rakni, de a dolog eleganciája és egységessége azért kívánatossá teszi az 1978 óta háztartási gépekkel foglalkozó cég termékét.

Kialakítás

Mi nem a gyári dobozban kaptuk meg a terméket, ez kifejezetten egy olyan minta, amit tesztelésre küldenek. De azt azért lehet tudni, hogy aki megveszi a HP07-et, az két HEPA szűrőt is kap, a távirányító viszont hozzánk is eljutott. Ez egész apró, de minden szükséges gomb megvan rajta, a külön jópofaság pedig az, hogy a nagy karima tetejére rakva mágnes tartja ott fixen, tehát ha remélhetőleg kevésbé kallódik el a lakásban. Mivel a Dyson terméke okostelefonnal is vezérelhető, ezért nincs kizárva, hogy a távirányítót amúgy sem fogjuk sokat nyomkodni, de ha mégis kéne, akkor jó eséllyel ott lesz a gép tetején.


[+]

Maga a gép meglehetősen méretes. Nyilván más formája van, mint egy álló ventilátornak, nem hasonlít egy hősugárzóra sem, végképp nem emlékeztet egy dobozszerű légtisztítóra, inkább olyan, mint egy irgalmatlan módon felnagyított sörnyitó, vagy valami absztrakt köztéri szobor. Nem használnám a “szép” kifejezést, de tagadhatatlanul egyedi, kifejezetten futurisztikus és megvan az a képessége, hogy egy csomó embernek fogalma sincs hogy mire való, hiszen semmire sem emlékeztet. Aki nem tudja, hogy a Dyson hűtő-fűtő termékei így néznek ki úgy általában, annak semmiféle támpontja nem lesz a funkcionalitás kapcsán.


[+]

Persze az egész miskulancia plasztik, ha fémből lenne, akkor kissé nehéz lenne mozgatni. A felső karima fényesebb és jobban polírozott felülete kifejezetten prémium érzetű, az alsó rész azonban inkább átlagos. Ennek az alsó hengernek az elülső fele lepattintható, így tudjuk cserélni a HEPA-szűrőt, fentebb pedig egy kör alakú, színes kijelző látszik, amin a legfontosabb információk leolvasható. És egészen a fenti gyűrűhöz közel van az az egyetlen gomb, amivel a terméket üzembe lehet helyezni.


[+]

Az alsó henger talpa annyiban különálló modul, hogy ezen forog a henger felső része 350 fokban (tehát nem pördül meg teljesen, valószínűleg a vezetékezés miatt), plusz valamennyire dönthető is az egész, de ettől még stabil marad. A kis kijelzőn látszik fixen az aktuális hőmérséklet és a ventilátor fokozatának értéke a felső részen, ami alatta van, az pedig a távirányítón található “i” gombbal változtatható. Van egy AQ érték, ez az átlagos levegőminőség skálája, amelynek meghatározásához az összes paramétert figyelembe veszi a termék, ez kérhető az elmúlt 24 órára vonatkoztatott grafikonként is. Ezen kívül külön megnézhető a PM 2,5-ös részecskék mennyisége (por), a PM 10-es részecskék számossága (pollen), a nitrogén-dioxid (autó károsanyag), a VOC (benzolok) és a formaldehidek is külön értéket képviselnek. Ezekből áll össze az AQ. Mindezeken túl kirakható nagy méretben a hőmérséklet és a ventilátor fokozata, valamint igény esetén egy gyors öndiagnosztika után arról is kapunk információt, hogy mennyire esedékes a HEPA-szűrő cseréje.

Üzemeltetés

Normál használat során igazából nincs sok dolgunk, bekapcsoljuk a terméket, beállítjuk a kívánt hőfokot, aztán a többit rábízzuk az automatikára. Alapesetben 70 fokos oszcillációt végez a készülék és folyamatosan működik a légtisztító funkció, amely nagyon halkan üzemel, simán lehet mellette aludni. Ha szükség van melegítésre, akkor jóval magasabb hangerőn zajlik az ügymenet, ugyanez igaz a hűtésre is, bár itt nem konkrét hűtésről van szó, hanem a levegő keringetéséről, minél melegebb van, annál intenzívebben dolgozik a készülék.


[+]

És itt elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy megpróbáljuk megmagyarázni, hogy ha láthatóan nincs lapát, akkor hogy az ördögbe jön ki a levegő a termékből, ráadásul úgy, hogy teljesen egyenletes sebességgel, mégis relatív halkan eredményez légáramot. A lényeg az, hogy igazából van benne ventilátor, csak az az alsó hengerben üldögél, ráadásul nem is egy, hanem kilenc lapát forog itt, amelyek aszimmetrikusak és egy elektromotor mozgatja őket úgy, hogy egyenletes légáramot jutassanak a felső gyűrűbe, amelynek szélein számos kis lukon át távozik a levegő. A poén, hogy ezt mindkét irányba képes csinálni, az előrefelé néző (tehát ahol a kijelző van) felén célzottabban áramlik kifelé a levegő egyenesen, de egy gombnyomással megfordítható a dolog, hátul viszont inkább szórtabb, oldalirányú légáramlatot hoz létre, ami azok számára lehet opció, akik nem szeretnek fixen a szélben ülni, aludni, vagy bármit csinálni. Erre pedig még rá lehet küldeni a forgatást is, hogy tényleg az legyen az érzésünk, hogy valami lágy szellő mintha állandóan fújdogálna, de nem egy irányból, hanem kicsit mindenhonnan.


[+]

A Dyson szerint ez a megoldás tizenötszörös sebességre tudja felgyorsítani azt a levegőmennyiséget, amit egyébként a kifújással ellentétes oldalon a termék beszív, ezért adták neki az Air Multiplier nevet. Magas fokozaton egyébként hangosabb, mint egy klasszikus ventilátor, de pont a hatékonysága és a nem csak egy irányba történő légmozgatásának köszönhetően ritkán szorulunk rá arra, hogy maximumra tekerve járassuk. A fűtő funkció hozzáadása a rendszerhez innentől nem volt egy óriási technológiai feladat, egyszerűen meleg levegőt fúj ki magából a gép, amit az alsó hengerben állít elő.


[+]

A HP07-et tehát egyszer be kell állítani, aztán nem is nagyon kell babrálni, ha hideg van, akkor fűt egy kicsit, ha meleg van, akkor keringeti a levegőt, ha szennyeződést érzékel, akkor szintén rákapcsol, ha pedig aludnánk mellette, akkor megnyomjuk a távirányítón a holdacska gombot és igyekszik a leghalkabb ügymenetben végezni a további tevékenységeket. Persze van külön gomb a forgatás nagyságára vonatkoztatva, a hűtéshez, a fűtéshez és a ventilátorok sebességéhez külön is, szóval vezérelhetjük manuálisan is a szerkezetet, nekem az a tapasztalatom, hogy automata üzemmódban is elég ügyes. A HEPA H13 szabványú szűrő a remek irodánkban nem kellett sokat ügyködjön, otthoni környezetben sem változott a dolog, de belvárosiasabb lakásban a nitrogéndioxid és a szálló por is nagyobb koncentrációban van jelen, ott azért nekiállt rendesen a tisztogatásnak. Elvittem volna egy lakásfelújítási tetthelyre is, de szerintem mintegy 2 óra alatt már ugrált volna a szűrőcseréért, erre azért nem ez a legjobb céleszköz.

Okosotthonos csatlakotatás

Ha az a terv, hogy a terméket integráljuk az okosotthonos bigyóink közé, akkor első lépésként a Dyson Link alkalmazásra lesz szükségünk. Itt egy relatív egyszerű regisztrációs folyamat után rögtön hozzá is adhatjuk a rendszerhez a HP07-et, amit nekünk elsőre megtalált a szoftver, megtörténik a párosítás, aztán az elérhető WiFi hálózat jelszavára lesz szükségünk, hogy maga a termék is fellépjen hálózatra. És onnantól elvileg kész is vagyunk, még megadható, hogy melyik helyiségben használjuk a berendezést, aztán már lehet is babrálni.


[+]

Ha engedélyezzük, hogy az app ismerje a tartózkodási helyünket, akkor a netről kapott infók alapján a külső hőmérsékletet és páratartalmat is megjeleníti a felület. A benti adatok egyértelműek, de ismeretlen ok miatt a tesztkészülék sziklaszilárd 0%-os páratartalmat mért mindenhol, ami nyilván nem stimmel, mert akkor nem írnék egy betűt sem, plusz van a háztartásban két műszer is, ami normális értéket mutat. Ez remélhetőleg valami egyedi hiba volt, mert máskülönben a többi funkció rendben működött.

[+]

Az alkalmazásban gyakorlatilag viszontláthatjuk a távirányítót virtuális formában, tehát lehet kapcsolni a hűtés/fűtés között, beállítható a kívánt hőmérséklet, a keringetés, az időzítő, az éjszakai üzemmód és megfordítható a légáramlás iránya. Mindezeken túl kapunk statisztikát a levegő minőségéről és a hőmérsékleti értékekről egy hétre visszamenőleg grafikus formában… és itt véget is érnek az opciók, ennél jóval többre számítottam, már csak azért is, mert a hangvezérlés például csak angolul és csak az Amazon Alexán keresztük valósulhat meg.

[+]

Felmerülhet a kérdés, hogy mi mást akarhatnék még. Hát egyrészt jóval részletesebb finomhangolási megoldásokat. Mivel nem vagyok allergiás a pollenre, ezért nekem speciel nem lényeges, hogy ha ennek megnövekszik kis mértékben a jelenléte, akkor egyből bekapcsoljon a gép. Az is tök jó lenne, ha beállíthatnám, hogy minden nap csak akkor dolgozzon hangosan, ha nem vagyok otthon, mert amúgy mondjuk zavar abban, hogy ilyen remekbeszabott teszteket írjak. És persze az lenne a legjobb, ha valami ismertebb okosotthonos interfésszel össze lehetne kötni, mondjuk Zigbee-vel, hogy egy normális hub segítségével mindenféle események hatására önmagától is intézkedjen. (Alapszintű példa: ha lekapcsolom az összes okoslámpát este 11 után, akkor nyilván aludni térek, tehát legyen kedves magát éjszakai módra kapcsolni. Ha viszont lekapcsolom, de a tévét és a hangfalakat pedig bekapcsolom, akkor filmet óhajtok nézni, szóval ne zúgjon ezerrel, de alapszinten azért működjön, oké, ha 19 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor fűthet is, de ne forogjon.)

[+]

Viszont azt mondja magáról a termék, hogy ő a Google Home-mal is kompatibilis. A Google Home felületén van lehetőség arra, hogy külsős eszközöket felvegyek, ehhez csak az kell, hogy az adott berendezés alkalmazását összekössem a Google Home fiókommal, ezt valamiért csak harmadik nekifutásra volt hajlandó megtenni a Google, de aztán igen, sikerült, a készülék ikonja fűtőtestként került be a többi eszközöm közé, ami egy meglehetősen lesarkított felhasználást feltételez, de ennél nagyobb baj, hogy csak annyi információ jön át a Google Home felé, hogy ki van-e kapcsolva, vagy sem. És akkor bekapcsolhatjuk. Vagy ki. De a hőmérséklet már nem állítható, ahogyan semmi más olyan funkció sem érhető el, amit egyébként a Dyson Link kínál, márpedig a Google Home célja pont az lenne, hogy az on/off szinten túlmenően is babrálhassuk egyetlen platformon keresztül az összes motyót. A Xiaomi villanykörte is átadja a vezérlés azon részét, ami a fényerősségre és a színhőmérsékletre vonatkozik, a Dyson nem.

Ha egy komplexebb okosotthonos rendszerbe integrálnánk a masinát, akkor az viszont megoldható, de nem lesz egyszerű. A Home Assistant, ami egy elég közkedvelt és nyílt forráskódú, multiplatform rendszer például nem tudja egy mozdulattal integrálni a Dyson termékeket, de ha valaki nekiáll scriptelni, akkor össze lehet kötni a motyót a többi cuccunkkal, ám ez már nem alapszintű hozzáértést feltételez, mindenesetre mindazoknak, akik már negyed millát kiperkáltak esetleg egy ilyen eszközért javaslom, hogy olvasgassanak a témában errefelé.

Összegzés. Ez egy roppant drága és kifejezetten menő háztartási berendezés, de ettől még nem lesz túlzottan okos. Őszintén szólva jóval többet vártam a Dysontól konnektivitási szempontból, mert odáig értem és elismerem, hogy mint gép nyilván nagyon minőségi és egyedi, de egy ilyen berendezésnél az elsődleges szempont nem az, hogy ülök előtte és csodálom, hanem az, hogy ebben az árfekvésben mindent megkapjak, amire a műfaj lehetőséget ad. És ha így nézem, akkor a HP07 nem egy kiemelkedő megoldás, mert az okostelefonos app csak kvázi a távirányítót virtualizálja, egy intelligens otthonba való illesztése már macerás és körülményes, tipikusan nem azon a szinten van az ehhez szükséges hozzáértés, amit a megcélzott vásárlói réteg kisujjból kiráz. Persze akinek Dyson kell, az Dysont vesz és a célnak egy HP02 is valószínűleg megfelel, miközben 80 lepedővel olcsóbban rá lehet markolni. De ha nem kell Dyson, viszont okosotthonba illesztenénk valami hasonló terméket, akkor azért találunk máshol is alkalmas eszközt, nem olyan exkluzív, nem olyan egyedi, mint ez, de a célnak valószínűleg megfelel, pláne, ha a konnektivitási paraméterek kapcsán is sokoldalúbb.

Bog

Azóta történt

Hirdetés