Hirdetés

Dyson Purifier Hot+Cool HP07 teszt

Okos is, jól is néz ki, szívesen beengedem az otthonomba, csak kicsit sok pénzt kell érte fizetni. És annyira mégsem okos azért.

Hirdetés

Bevezető

Az okosotthon termékek árfekvése nagyot zuhant az elmúlt pár évben. Nem csak arról van szó, hogy konnektorok, égők, szenzorok és egyéb apróságok gereblyézhetők össze ma már nem túl drágán, hanem közben minden egyéb, korábban is a háztartásban megtalálható termék friss generációja egyre inkább képes fellépni WiFi-re és valamiféle kezelhetőséget kínálni applikáción, jobb esetben ismert okosotthonos központokon (Google Home, Apple HomeKit, Amazon Alexa) keresztül.


[+]

Ez egy nagyon örömteli fejlemény, csak hát van vele pár probléma. Egyrészt a kompatibilitás. Hogy az egyik bigyó a Google rendszerével van jóban, a másik az Apple-t preferálja, a harmadik pedig csak a saját alkalmazásán keresztül kommunikál, miközben ezeknek úgy van értelme, ha összhang van közöttük és képesek együttesen valamiféle intelligencia mentén reagálni a történésekre. Nem kell különleges esetekre gondolni, de ha sötétedik, akkor kapcsoljon fel az erkélyen a hangulatfény, ha hidegebb van, akkor induljon el a fűtés, ha pedig valaki kinyitja a teraszajtót, akkor rögzítsen a kamera és kapjak értesítést. És nyilván lehet fokozni azzal, hogy ha hazafelé tartok, akkor legyen melegebb a víz a bojlerben, készüljön fel a kerti világítás a fogadásomra, az utcába érve nyíljon ki a garázsajtó és mondjuk örülnék valami halk zenének is, köszike.


[+]

Ebben az okosotthonos világban abszolút van helye a légtisztítóknak és a hűtő-fűtő berendezéseknek is, a Dyson Purifier Hot+Cool HP07 pedig ezt a három funkciót egyesíti, ventilál, fűt és szűri a levegőt, ráadásul azt mondták róla, hogy mindenféle okosotthon rendszerekkel hajlandó beszélgetni. És hát Dyson, ami kifejezetten exkluzívnak számít (ezt az ára is tükrözi), a lapátok nélküli légkeverés (amit air multiplier néven szabadalmaztattak) pedig továbbra is egyedi és igazából nagyon futurisztikus megoldás. Dyson termékem nekem életemben nem volt még, mert azt gondoltam, hogy hát remek bűvészmutatvány egy működő ventilátoron keresztüldugni a kezem sérülés nélkül, de negyed millió forintot ez azért nem ér meg nekem, most azonban a gyártó hazai képviselete küldött egy HP07-et, úgyhogy most már én is tudom, hogy milyen érzés, ha a nappali sarkában a nullás kilométerkő szolgáltatja a hőmérsékleti komfortot.


[+]

Viszont nyilván az ember oszt, szoroz és átgondol dolgokat, mielőtt annyi pénzt ad ki egy ilyen masinára, amiből Lőrinc általában vacsorázgat. Nekem is van egy irgalmatlan módon ronda és hangos berendezésem, ami úgy néz ki, mint egy ízlésficamos designer által megrajzolt wurlitzer, de hűt és fűt, plusz van rajta elalváskapcsoló is, a levegő tisztítására pedig a Xiaomi Air Purifier eléggé bevált, nem mellékesen az a masina egyben egy Bluetooth-WiFi gateway is, ami roppant praktikus funkció akkor, ha tele a lakás mindenféle olyan szenzorral és kütyüvel, ami csak Bluetooth kapcsolaton keresztül működik. A wurlitzer-hősugárzó borzalom 30 lepedőmbe került 6 éve, amikor a kánikula-para miatt már életképes ventilátort nem lehetett venni, a Xiaomi légtisztítója is kábé ennyi, tehát mondhatnám, hogy a Dyson által kínált funkcionalitást hatodáron össze lehet rakni, de a dolog eleganciája és egységessége azért kívánatossá teszi az 1978 óta háztartási gépekkel foglalkozó cég termékét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés