Dyson Purifier Hot+Cool HP07 teszt

Okos is, jól is néz ki, szívesen beengedem az otthonomba, csak kicsit sok pénzt kell érte fizetni. És annyira mégsem okos azért.

Okosotthonos csatlakotatás

Ha az a terv, hogy a terméket integráljuk az okosotthonos bigyóink közé, akkor első lépésként a Dyson Link alkalmazásra lesz szükségünk. Itt egy relatív egyszerű regisztrációs folyamat után rögtön hozzá is adhatjuk a rendszerhez a HP07-et, amit nekünk elsőre megtalált a szoftver, megtörténik a párosítás, aztán az elérhető WiFi hálózat jelszavára lesz szükségünk, hogy maga a termék is fellépjen hálózatra. És onnantól elvileg kész is vagyunk, még megadható, hogy melyik helyiségben használjuk a berendezést, aztán már lehet is babrálni.


[+]

Ha engedélyezzük, hogy az app ismerje a tartózkodási helyünket, akkor a netről kapott infók alapján a külső hőmérsékletet és páratartalmat is megjeleníti a felület. A benti adatok egyértelműek, de ismeretlen ok miatt a tesztkészülék sziklaszilárd 0%-os páratartalmat mért mindenhol, ami nyilván nem stimmel, mert akkor nem írnék egy betűt sem, plusz van a háztartásban két műszer is, ami normális értéket mutat. Ez remélhetőleg valami egyedi hiba volt, mert máskülönben a többi funkció rendben működött.

[+]

Az alkalmazásban gyakorlatilag viszontláthatjuk a távirányítót virtuális formában, tehát lehet kapcsolni a hűtés/fűtés között, beállítható a kívánt hőmérséklet, a keringetés, az időzítő, az éjszakai üzemmód és megfordítható a légáramlás iránya. Mindezeken túl kapunk statisztikát a levegő minőségéről és a hőmérsékleti értékekről egy hétre visszamenőleg grafikus formában… és itt véget is érnek az opciók, ennél jóval többre számítottam, már csak azért is, mert a hangvezérlés például csak angolul és csak az Amazon Alexán keresztük valósulhat meg.

[+]

Felmerülhet a kérdés, hogy mi mást akarhatnék még. Hát egyrészt jóval részletesebb finomhangolási megoldásokat. Mivel nem vagyok allergiás a pollenre, ezért nekem speciel nem lényeges, hogy ha ennek megnövekszik kis mértékben a jelenléte, akkor egyből bekapcsoljon a gép. Az is tök jó lenne, ha beállíthatnám, hogy minden nap csak akkor dolgozzon hangosan, ha nem vagyok otthon, mert amúgy mondjuk zavar abban, hogy ilyen remekbeszabott teszteket írjak. És persze az lenne a legjobb, ha valami ismertebb okosotthonos interfésszel össze lehetne kötni, mondjuk Zigbee-vel, hogy egy normális hub segítségével mindenféle események hatására önmagától is intézkedjen. (Alapszintű példa: ha lekapcsolom az összes okoslámpát este 11 után, akkor nyilván aludni térek, tehát legyen kedves magát éjszakai módra kapcsolni. Ha viszont lekapcsolom, de a tévét és a hangfalakat pedig bekapcsolom, akkor filmet óhajtok nézni, szóval ne zúgjon ezerrel, de alapszinten azért működjön, oké, ha 19 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor fűthet is, de ne forogjon.)

[+]

Viszont azt mondja magáról a termék, hogy ő a Google Home-mal is kompatibilis. A Google Home felületén van lehetőség arra, hogy külsős eszközöket felvegyek, ehhez csak az kell, hogy az adott berendezés alkalmazását összekössem a Google Home fiókommal, ezt valamiért csak harmadik nekifutásra volt hajlandó megtenni a Google, de aztán igen, sikerült, a készülék ikonja fűtőtestként került be a többi eszközöm közé, ami egy meglehetősen lesarkított felhasználást feltételez, de ennél nagyobb baj, hogy csak annyi információ jön át a Google Home felé, hogy ki van-e kapcsolva, vagy sem. És akkor bekapcsolhatjuk. Vagy ki. De a hőmérséklet már nem állítható, ahogyan semmi más olyan funkció sem érhető el, amit egyébként a Dyson Link kínál, márpedig a Google Home célja pont az lenne, hogy az on/off szinten túlmenően is babrálhassuk egyetlen platformon keresztül az összes motyót. A Xiaomi villanykörte is átadja a vezérlés azon részét, ami a fényerősségre és a színhőmérsékletre vonatkozik, a Dyson nem.

Ha egy komplexebb okosotthonos rendszerbe integrálnánk a masinát, akkor az viszont megoldható, de nem lesz egyszerű. A Home Assistant, ami egy elég közkedvelt és nyílt forráskódú, multiplatform rendszer például nem tudja egy mozdulattal integrálni a Dyson termékeket, de ha valaki nekiáll scriptelni, akkor össze lehet kötni a motyót a többi cuccunkkal, ám ez már nem alapszintű hozzáértést feltételez, mindenesetre mindazoknak, akik már negyed millát kiperkáltak esetleg egy ilyen eszközért javaslom, hogy olvasgassanak a témában errefelé.

Összegzés. Ez egy roppant drága és kifejezetten menő háztartási berendezés, de ettől még nem lesz túlzottan okos. Őszintén szólva jóval többet vártam a Dysontól konnektivitási szempontból, mert odáig értem és elismerem, hogy mint gép nyilván nagyon minőségi és egyedi, de egy ilyen berendezésnél az elsődleges szempont nem az, hogy ülök előtte és csodálom, hanem az, hogy ebben az árfekvésben mindent megkapjak, amire a műfaj lehetőséget ad. És ha így nézem, akkor a HP07 nem egy kiemelkedő megoldás, mert az okostelefonos app csak kvázi a távirányítót virtualizálja, egy intelligens otthonba való illesztése már macerás és körülményes, tipikusan nem azon a szinten van az ehhez szükséges hozzáértés, amit a megcélzott vásárlói réteg kisujjból kiráz. Persze akinek Dyson kell, az Dysont vesz és a célnak egy HP02 is valószínűleg megfelel, miközben 80 lepedővel olcsóbban rá lehet markolni. De ha nem kell Dyson, viszont okosotthonba illesztenénk valami hasonló terméket, akkor azért találunk máshol is alkalmas eszközt, nem olyan exkluzív, nem olyan egyedi, mint ez, de a célnak valószínűleg megfelel, pláne, ha a konnektivitási paraméterek kapcsán is sokoldalúbb.

Bog

Azóta történt

Hirdetés