Cubot KingKong Mini 2 - törpemajom

Kicsi a bors, de mennyire erős? Megmosolyogtatóan apró strapakészülék járt teszten.

Külső, kijelző, csomagolás

Az óriások is csöppségként bújnak elő a szülőcsatornából – szólhatna a Cubot KingKong Mini 2 szlogenje –, bár a hivatalos small in size, big in performance is egész jól cseng, csak kár, hogy nem igaz. Túllépve mindenesetre az ellentmondáson, miszerint King Kong egy többemeletes, mitikus lény, ez a cucc pedig elbújik a két tenyerem között vagy egy átlagos okostelefon képernyőjében, máris rátérnék az érzésre, ami a Cubot tesztmobilját meglátva elfogott: megannyi féltégla után őszinte, felhőtlen boldogság!


[+]

Aligha vagyok egyedül, akinek hiányzik a tenyérméretű okostelefon, és ezt 119 x 58 x 12,1 milliméteren, illetve 122,7 grammon a Mini úgy teljesíti, hogy az erős fémváz és a masszív műanyag tokozás megvan, és a 4”-es panel is kapott némi védelmet a széleken. Így nincs olyan férfias majomszorítás, amelyik a házat recsegésre vagy deformációra bírná, mégis van egy kis bökkenő. A termékoldal ugyan a por-, víz-, és ütésálló szócskákat elejti, ám nincs szó semmiféle IP- vagy MIL-STD-810H védelemről, és igazi strapatelefonnak mi azért a Mobilarenánál azokat hívjuk, amelyek papíron igazolják szívósságukat.


[+]

Ha pedig elveszünk a részletekben, akkor már olyasmi olvasható, hogy KingKong ellenáll az esőnek, a kávénak és a teának, és nem esik szó arról, hogy egy kondér ivólébe alá lehetne beázás és garanciavesztés nélkül meríteni – avagy arról, hogy fülmagasságból sérülésmentesen betonra szabad-e ejteni. Így marad az érzés, miszerint szemre és fogásra a Mini tényleg szívós. A kijelző helyzet amúgy a várakozásokkal szembemenve jó: a 540 x 1080 pixel megugorja a 300 ppi-s képpontsűrűséget, és kellően éles alapvető feladatokra, a fényerő pedig közvetlen napfényben is helytáll, átlagos kontrasztvesztéssel oldalra fordítva.

Kijelző-teszt
Mérés Cubot KingKong Mini 2 Samsung Galaxy XCover 5 Cubot KingKong 5 Pro Evolveo StrongPhone Q8
Képátló 4 hüvelyk 5,3 hüvelyk 6,088 hüvelyk 4,5 hüvelyk
Felbontás 540 x 1080 720 x 1480 720 x 1560 720 x 1280
Technológia IPS-LCD PLS-LCD IPS-LCD IPS-LCD
Fehér fényerő (max) 581 nit 520 nit 582 nit 533 nit
Fehér fényerő (min) 11,3 nit 4,5 nit 1,6 nit n/a
Fekete fényerő 0,41 nit 0,29 nit 0,39 nit 0,22 nit
Kontrasztarány 1417:1 1483:1 1491:1 2421:1
Színhőmérséklet 8123 K 7638 K 7566 K 9502 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Oké: este mondjuk egyáltalán nem sötétedik kényelmes szintre, a színek kékesek és fakók, és érdemes határozottan, pontosan böködni az érintőfelületen, amit pontosítatlan típusú üveglap véd, azt pedig fólia. Elég megmosolyogtató, hogy a főoldal elemei összeugranak ha háromgombos navigációról teljes képernyős gesztusvezérlésre váltok, de ez is opció, és nem maradt le a fénymérő, a közelségérzékelő, az értesítő LED vagy a 8 megapixeles kamera. Kicsit feljebb beszédhangszóró található, míg a multimédiás darab a hátlapra szegődött.


[+]

Errefelé 13 megapixeles a kamera LED villanóval megtámogatva – de várjunk csak, én két optikát látok, mégis egyről ír a Cubot: a második szó szerint dísznek van. Nem úgy a hangerőszabályzó és bekapcsoló jobbra: bár mindkettő törpe méretű, rendben teszik a dolgukat és hüvelykujjra esnek. KingKong annyira azért nem apró, hogy szem elől tévesszük, balra mindenesetre zsinórt fűzhetünk be rögzítés vagy csuklóakasztó céljából, alul pedig jön az újabb meglepetés. No nem a jack kimenet hiányára gondolok: a 3000 mAh-s telephez microUSB portot vártam, és pozitívan csalódtam a fül mögé rejtett Type-C foglalatban.


[+]

De merre van a SIM-tálca? Az oldalélen körbefutva ugyanis semmi nyoma, mert hátul férünk hozzá a két nano foglalathoz és a külön microSD helyhez, méghozzá saját vagy az aprócska fekete dobozban mellékelt csavarhúzóval. A csomag továbbá leírást, kábelt és 5 wattos töltőt rejt – védőtok egy kvázi ütésálló mobilra redundáns tartozék lett volna. Őszinte leszek: a hardver, a szoftver és a kamera bőven megcsúszhat, ám nekem a leskálázott strapaforma, a két piros csíkkal tarkított előlapi dizájn és a tenyérméret határozottan bejön, mivel pedig a kijelző sem lett megúszós, ezt a fejezetet sikerrel zárja a Cubot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • CUBOT

Azóta történt

Előzmények

 • Cubot P40 - Google van, más nincs

  Egy filléres Cubot után kipróbáltunk egyet az alsó és a középkategória határán.

 • Cubot Note 7 - nem robbant fel

  25 ezer forint: nem járt nálunk ennél olcsóbb okostelefon idén, ebben a ligában viszont tényleg csak az a kérdés, hogy legalább minimálisan tud-e a használhatóság tartományában létezni.

 • Cubot Quest Lite - könnyű terep

  Kecses, vékony strapamobilt tesztelünk, amely IP-védelmet kapott, katonai teszten viszont nem vett részt. Cserében olcsó, csak ne akarj fotózni vele!

 • Cubot R19 - merületi feszültség

  Olcsó és jó telefont láthatóan irtó nehéz összerakni, egy bizonyos árszint alatt pedig konkrétan kivitelezhetetlennek tűnik. A Cubot R19 sem jó, de éppen használható kategória. Pár apróságot leszámítva.

Hirdetés