Hirdetés

Cubot KingKong 5 Pro - majomparádé

Szívós külsővel és gigászi akkuval villog az új Cubot strapa – aztán az ember bekapcsolja.

Hirdetés

Külső, kijelző

Feltörekvő gyártóból tucatjával találkoztunk az évek folyamán, ám nagyon kevésnek sikerült a mennyiségi és minőségi gátat áttörve biztos vásárlóbázist kiépíteni, hogy a matek befektetési oldalról is kijöjjön, és egy-egy modell ne az első és mindjárt az utolsó legyen a márkától, amit valaki megvesz. Nem csak az új gyártók dolga nehéz manapság, szenved sok régi is: a HTC eltűnt, a Sony pár presztízskészülékre redukálódott, az LG Mobile meg lehúzta a rolót, és hiába tűnik friss névnek egy Realme vagy Oppo, a BBK Electronics mögöttük egyidős az okostelefonnal. Amúgy a Cubot és Shenzhen Huafurui Technology mögötte szintén nem ma kezdte a dolgot, ám nem sikerült egyről a kettőre jutni.


[+]

Strapavonalon pláne fel van adva a lecke, hogy valami emlékezetes sikeredjen, persze akkora egy CAT vagy Galaxy Active túlárazása, hogy Kínából közvetlenül vagy közvetítővel valóban belefutni jóval olcsóbb, extrém környezetbe szánt eszközökbe. Épp csak vissza kell fogni előítéleteinket ilyen ketyerék tesztjébe fogva, mert nem kevés jövevénnyel gyűjt meg a bajunk az esztendők során, amikor hardveres vagy szoftveres féllábbal bukdácsoltak. A no name műfaj eleve a hangzatos ígéretekről és specifikációról szól, semmint a megfelelő optimalizálásról, és azt hiszem, a King Kongot nevet is többen ismerik, mint a Cubotot, amely a legendás titulust eszközére ráaggatta, és most ne menjünk bele a névhasználati jog kérdésébe.


[+]

A név máris érthető a 308,8 grammos, 18,75 mm vastag monstrumot fekete dobozából kiszabadítva: a 165,75 mm magas és 81,40 mm széles cucc féltéglaként is pózolhatna, és valószínűleg könnyű testi sértésnek számít, ha véletlenül a buszon valaki lábára ejtjük. Cserébe 8000 mAh-s telep pihen a házban, amit olyan szoros fül kihajtása után lehet tölteni Type-C porton, a 15 wattos mellékelt töltővel, hogy a körmöm bánta a dolgot. A kézhez egyébként jól tapadó plasztik kivitel kétségtelenül parádés összeszerelésről tanúskodik, bár ismeretlen trópusi szigetre nem vittem dinoszaurusszal harcolni, és hajó mélyébe se vetettem, hogy heteket zötykölődjön a tengeren.


[+]

Megvan mindenesetre az IP68/69K minősítés, a vízállóság másfél méteres mélységig és 30 percig, az ütésállóság másfél méteres magasságból elejtve és nem specifikált Mil-STD810 tesztek teljesítése. Az tehát nem derül ki, hogy a sok tucat katonai megmérettetésből mit végzett pontosan el. Viszont az anyagon tényleg nem spóroltak, és azért, hogy a Cubot biztosra menjen, az elég nehezen kitolható, vízállósított dupla nanoSIM vagy nanoSIM/microSD kombinációjú tálcát még külön fül mögé rejtette balra. Végül pedig, hogy a KingKong 5 Pro a jack kimenet felől se ázzon be, zseniális húzással inkább kihagyta a jack kimenetet – ez is egy megoldás.

Kijelző-teszt
Mérés Cubot KingKong 5 Pro Samsung Galaxy XCover 5 Samsung Galaxy XCover 4 Evolveo StrongPhone Q8
Képátló 6,088 hüvelyk 5,3 hüvelyk 5 hüvelyk 4,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1560 720 x 1480 720 x 1280 720 x 1280
Technológia IPS-LCD PLS-LCD IPS-LCD IPS-LCD
Fehér fényerő (max) 582 nit 520 nit 484 nit 533 nit
Fehér fényerő (min) 1,6 nit 4,5 nit 3,8 nit n/a
Fekete fényerő 0,39 nit 0,29 nit 0,64 nit 0,22 nit
Kontrasztarány 1491:1 1483:1 756:1 2421:1
Színhőmérséklet 7566 K 7638 K 11536 K 9502 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A két hangerőszabályzó balra kapott helyet, a bekapcsoló, az alatta mélyre süllyesztett és középtempójú ujjlenyomat-olvasó, valamint a programozható, elsőre a kamerát indító extra gomb pedig a túloldalon, jó magasságban. Más kérdés, hogy az utóbbit, bár hasznos, annyira könnyű lenyomni, hogy ezt önkéntelenül és rendszeresen megtettem. Mivel a márka a kijelzővédő üveg típusát nem pontosítja, jobbnak látta felragasztani egy fóliát a műfajban meglepően nagynak számító, kameracseppes kivitelű, 6,088”-es panelre. Ekkora méreten azért már nem az igazi a 720 x 1560 pixeles, más néven HD+ felbontás, mivel nem tökéletes a karakterrajzolat, de túl nagy panasz nincsen.


[+]

Egyébként átlagminőségű az IPS megjelenítő, ha színekről (kékes kalibráció, kissé fakó színek), betekintési szögekről (korrekt) vagy napfény alatti fényerőről van szó (egész jól látni a tartalmakat odakint). Az érintési érzékelés rendben, csak hardveres okokból előfordul fáziskésés a reakcióidőben. A hangzatos specifikációra visszatérve: az előlapra 25 megapixeles kamera került, hátra pedig 48 (normál) + 5 (makró) és 0,3 megapixeles (fotoszenzítív egység, jelentsen ez bármit). Utóbbi oldalon van a monó hangszóró is, míg az előlapon a fénymérő, a közelségérzékelő, az értesítő LED és a beszédhangszóró. A pakk a gyártótól került hozzánk adapterrel, töltővel, SIM-tűvel és Type-C fülessel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • CUBOT

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés