Bluetti AC200P - áram a hordozhatóság határán

A külső akkumulátorokról ismert gyártó egyik legnagyobb, de még hordozható készüléke járt nálunk, amivel már napokig el tudunk lenni hálózati áram nélkül.

Mire jó?

Amikor legutóbb ki tudtunk próbálni Bluetti terméket, akkor a kínálat alsó részéről halászgathattunk, a cég egy EB70-et küldött el a számunkra, de merő véletlenségből egy EB3A-ra is rátettük a kezünket, mert az egyik cimborám pont vett egyet. Ez két, jóval kisebb masina, mint az a 27 kilogrammot nyomó AC200P, ami itt hever a szerkesztőség közepén, de nemigen fogja arrébrúgni senki. A matek egyszerű: minél nagyobb a motyó, annál nagyobb a kapacitása és annál nagyobb teljesítmény leadására képes, az AC200P pedig a cég hordozható kínálatának csúcsát képviseli minden szempont alapján. Meg is kérik az árát, 1500 euró a hivatalos összeg.


[+]

Akárhogyan is, ezen termékek népszerűsége ugrásszerűen nő. Ezt nem abból következtetem, hogy az összes haverom külső akkumulátorokkal rohangál, hanem a kínálat bővülése jelzi, hogy létezik igény az ilyen berendezésekre, nem csak a Bluetti, hanem számos más gyártó is benne van a buliban (Ulefone, Jackery, EcoFlow, Anker, de még az Alza is forgalmaz sajátmárkás cuccot), a minap nekiálltam ezeknek a berendezéseknek a tulajdonságait és árait összefésülni, de persze nincs két egyforma gép, az egyik teljesítményben több, a másik kapacitásban tér el, a harmadik szolgáltatáskínálatban más. És ez utóbbi lesz a kulcs a választás során, mert olyan aprónak tűnő, de fontos eltérések adódhatnak, mint a kimenetek száma és milyensége, a tölthetőség és a töltési sebesség, a dobozban levő kábelek sokszínűsége, a telefonos alkalmazás megléte, vagy éppen a hűtés hatékonysága és hangereje.

Az EB3A és az EB70 a pincében dolgoznak
Az EB3A és az EB70 a pincében dolgoznak [+]

Amikor a két kisebb modellt nyaggattuk, akkor arra jutottunk, hogy kempingezéshez, pecázáshoz, vagy akár áramellátás nélküli hétvégi házakhoz ezek a motyók sok segítséget jelenthetnek, de sem az EB70, pláne nem az EB3A nem volt alkalmas arra, hogy komolyabb munkavégzéshez elég erőt és kapacitást szolgáltassanak. Az AC200P már meg tudja ugrani a szintet, persze egy kulcsrakész könnyűszerkezetes bungaló összeácsolásához már nem lesz benne elég nafta, de ha a kerti pajtát kéne összeütni, akkor ott már jól jöhet. A 2000 Wh-s kapacitás pedig hálózati áramforrás nélküli helyszíneken egy hétvégényi áramot garantál, ha nincs szükség hűtésre és fűtésre, hanem vizet forralnánk, notebookot, routert, lámpákat, kisebb hűtőszekrényt, vagy éppen egy hangfalat óhajtunk működtetni. A Bluetti sosem hagyja le a 12V-os szivargyújtóról való tölthetőség lehetőségét sem, tehát egy lakókocsis kiránduláson is hasznát vehetjük, egyrészt abban tutira elfér, másrészt menet közben tölteni is lehet, hogy este a babkonzervet ne gázlángon kelljen melegíteni.


[+]

Persze lehet lépkedni fentebb mind teljesítményben, mind pedig kapacitásban, de az AC széria többi tagja, valamint az EP-vel kezdődő, már kerekeken guruló modellek a gyártó szerint is a “home backup” kategóriájába esnek kvázi fix telepítéssel és bővíthető akkumulátoros kapacitással, valamint értelemszerűen az árfekvésük is magasabb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés