Blaupunkt GS02 - a kék pötty a kutya

Beindult a kisállatos nyomkövetők piaca itthon is, eddig csak egy-két, szolgáltatófüggetlen terméket lehetett beszerezni, de most már az operátorok is csináltak hozzá csomagot.

Bevezető

Muszáj elmesélnem, hogy kutyás trackert tesztelni egyáltalán nem olyan pofonegyszerű dolog, mint ahogyan azt sejteni lehetne. Mert nem az a nehézkes, hogy a Csutkára rálógassam a berendezést, neki ez relatív mindegy, hanem a termék beszerzése és üzembe helyezése szokott problémás lenni, a MyKi Spottal is szívtam, a Vodafone által leszállított Blaupunkt GS 02 beszerzése sem volt annyira triviális menet, mert odáig sima ügy, hogy a szolgáltató nagy dérrel-dúrral bejelenti, hogy tádám (tada.wav), mostantól van kutyás díjcsomag és nyomkövető, de ott minden jó szándék ellenére lehetnek fennakadások, ha egy újságíró arra vetemedik, hogy tesztelné is a megoldást. Persze kiderült, hogy a lent részletezett eseménysorozatot alapvetően az indukálta, hogy én azt hittem, hogy egy szűz terméket kapok, a szolgáltatói előrelátás viszont mindent megcsinált helyettem.

Ebben a dobozban üldögél a termék
Ebben a dobozban üldögél a termék [+]

Történt ugyanis, hogy a tárgyban jelzett szolgáltatás kipróbálására igényt formáltam, mozgásba lendültek a fogaskerekek, majd aztán az eredmény valóban manifesztálódott egy konkrét eszköz formájában, amihez előrelátóan SIM-et is igényeltem. Pont azért, hogy ugyanazt a folyamatot végezzem el, amit a végfelhasználó is átél, ha besétál egy random Vodafone szaküzletbe és kiperkálja a vételárat. Ami majdnem 24 ezer forint (de lehet két évnyi részletre is venni), a Lokátor díjcsomag havidíja pedig 490 forint, ez mondjuk elég kedvező, mert van benne havi fél gigányi adatforgalom. Ami bőven sokkal több, mint amit a maximum GPRS adatátviteli szabvánnyal üzemelő eszköz összekommunikál.

Itt még csodálatosan tiszta a fehér tracker, ami Csutka nyakában lóg
Itt még csodálatosan tiszta a fehér tracker, ami Csutka nyakában lóg [+]

Viszont a SIM-et elvileg nem lehet átrakni más eszközbe, csak és kizárólag azzal a trackerrel üzemel, amivel eladták. Tehát én is kaptam egy ilyen csomagot, már benne is volt a kártya a készülékben, úgyhogy megolvastam az egy oldalas használati útmutatót, amin két QR-kód jelzi az androidos és az iOS alkalmazás linkjét, amiket persze sikerült ügyesen felcserélni, de hát apróságokon minek is akadnánk fent. Az app azonban regisztrációt igényel, neki is álltam bőszen, mire kiderült, hogy a trackerhez való párosítás folyamatához szükség lenne a SIM-hez tartozó hívószámra is, ilyenem pedig nem volt és éltem azzal a gyanúval is, hogy csak adatcsatorna van a kártyán, tehát nem is lesz. De egy másik telefonban életre kelt a SIM (miután kibányásztam a trackerből), meglett a hívószám, halleluja, aztán megint elakadtam, mert a hozzám küldött GS 02-t már valaki, valamikor hozzárendelte egy felhasználói fiókhoz, ilyet pedig nem lehet kétszer, megint zsákutca. Szóval írtam emailt és vártam, hogy feloldják a trackerem, hogy aztán végre én is használatba vehessem.

Mi így sétálunk, oké?
Mi így sétálunk, oké? [+]

De nem ez történt, hanem igazából a Vodafone pont meg szerette volna könnyíteni az életem azzal, hogy ők már aktiválták a motyót és létrehoztak egy felhasználói fiókot, hogy nekem ne kelljen. Ami amúgy tök kedves dolog, csak erről nem tudtam és szerettem volna végigjátszani a folyamatot. Ám ez végül meg is történt, így észrevehettem olyan marhaságokat is, mint hogy a júzernek a kis kezével kell bepötyögnie a 15 számjegyű IMEI-t ahelyett, hogy lenne egy nyamvadt QR-kód a trackeren, amiről be lehet olvasni, de ez nyilván nem a Vodafone sara, hanem a trackert gyártó Blaupunktnál nem gondolkodtak el ezen. A lényeg azonban, hogy a dolog hirtelen elkezdett működni, mi pedig nyakunkba vettük a Zajnát-tetőt és megnéztük, hogy mit nyújt a termék a gyakorlatban egy meglehetősen aktív kutya nyakában.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • MyKi Spot - nyomkövető mindenre

    Bőröndre, nagymamára, kutyára, meg bármi egyébre is ajánlja a MyKi a Spot nevű nyomkövetőt, ami pont ezért nem elég specifikus, viszont jóval megbízhatóbb, mint a korábbi eszközök.

  • MyKi Pet - tudja, hol van a kutya

    De nem elásva, hanem pont hogy életben. A kutyás nyomkövető jó esetben ritkán fontos, de akkor viszont nagyon. A tesztkutyának pedig fel sem tűnt a dolog.

Hirdetés