BlackBerry Bold 9900 - közel a tökéletességhez

Előszó

A szívemre tettem a kezem, mielőtt ezeket a sorokat leírtam: gyakorlatilag minden mobiltelefonos operációs rendszert szeretek. Kis túlzással a Windows Mobile alapú PDA-kon nőttem fel, de a Symbian S60 tündöklése és a Siemens SX1-es készülékemmel kapcsolatos emlékek is mindig örömmel töltenek el. Az iOS-t a kezdetektől fogva egy profi, kiforrott rendszernek gondolom, az Android sikeres és rohamos fejlődése is nagyon tetszetős, a Windows Phone 7 felhasználói felülete pedig leírhatatlanul menő. Ez már önmagában is egy szép vallomás volt egy telekommunikációs újságírótól, de még nincs vége; rajongani eddig csak két rendszerért tudtam, az egyik a már teljesen megszűnt PalmOS, a másik pedig a RIM által gyártott készülékeken futó BlackBerry OS (bár amikor kijött az első érintésérzékeny verzió belőle, akkor nagyon megijedtem, de most már az is rendben van). Semelyiket nem mondhatjuk kommersz terméknek, azonban a mai napig nem értem, hogy a PalmOS hogyan tudott eltűnni a süllyesztőben, amikor egy annyira klassz és szerethető rendszer volt - a logikusság és a könnyű kezelhetőség csúcsa. A választ egyébként nyilván tudom, elnyomták az érintésérzékeny kijelzők és az egyre okosabb telefonok. A kanadai BlackBerry viszont még úgy tűnik, hogy állja a sarat, bár legfontosabb piacán, az Egyesült Államokban folyamatosan csökken a részesedése, de azért 20% körüli részesedésével még most is fontos szereplő, amiért meg is dolgoztak az elmúlt években.

RIM BlackBerry Bold 9900
[+]

A BlackBerry mindig is egy külön világ volt, ha újságíró kollégáimtól megkérdezném, hogy ki szereti a rendszert, Bogon kívül valószínűleg csak a hwsw-s Koi Tamás tenné fel a kezét. Egy BlackBerry használata elsőre mindig megdöbbentő, az volt pár éve és ma is az; ha az ember nem kezdi el ténylegesen használni, akkor sosem fogja megérteni, hogy mi az egésznek a filozófiája. Épp ezért nem elég bemenni a Speedshopba és megnyomkodni egy kicsit valamelyik kiállított terméket, egy átlagos felhasználó ugyanis két perc után sikírva fogja eldobni masinát. Itt majdnem mindenhol sok menüpont van és ebből adódóan a funkciók tekintetében sincs hiány, de ez elsőre furcsa lehet az iOS-en és Androidon nevelkedett felhasználóknak. Viszont most minden megváltozhat, itt van ugyanis a BlackBerry Bold 9900, melyen a BlackBerry OS 7-es változata is debütált. Nem egy ráncfelvarrásról, hanem a múlt és a jövő egyesítéséről van szó: a klasszikus operációs rendszert úgy szabták át, hogy az érintésérzékeny kijelzők minden előnyét megkapja amellett, hogy a régebbi vívmányokról sem kell lemondani. Az ötlet egyébként nem új, kicsiben a Nokia is játszott vele; az eredményt Touch & Type rendszernek hívják és nagyon kellemes.

RIM BlackBerry Bold 9900
[+]

A masina a szokásos, fekete színű kartondobozban érkezett, mely a leírások mellett két darab (európai és amerikai) töltőfejet, microUSB-s adatkábelt, sztereó headsetet, törlőkendőt és bőrtokot rejt. Utóbbi is egy régi találmány, amennyire alapnak számított pár éve, hogy a PDA-k mellé kapunk ilyesmit, mostanában annyira nincs már jelen ez a kiegészítő a dobozokban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés