Hirdetés

ASUS Padfone 2 - demokratikus átmenet

Hirdetés

Hardver, menü

Az ASUS nem viccelt akkor, amikor úgy döntött, hogy a jelenleg elérhető legkomolyabb vasat építi be a Padfone-ba. A kijelzőről már volt szó, de a burkolat alatt is igazi erőmű dolgozik, hiszen négymagos Qualcomm S4 Pro CPU izmosít odabent, másfél gigahertzes magonkénti frekvencián, a grafikai feladatokat pedig egy Adreno 320 látja el. Mindehhez 2 gigabájtnyi RAM jár, ez pedig biztosítja, hogy a készülék sose jöjjön zavarba, legyen szó bármilyen feladatról. Egy Galaxy S III mellett próbáltuk ki, hogy mennyit jelent duplaannyi RAM: a Samsung a legelőször megnyitott böngészőre pár alkalmazás (Angry Birds, email kliens, térkép) elindítását követően visszaváltva nekiállt újra betölteni a tartalmat a netről, a Padfone 2 viszont rezzenéstelen módon csak simán visszaváltott és hagyott tovább netezni. A felhasználói háttértár 32, illetve 64 gigabájtos lehet, s mint ahogyan az már vélhetően kiderült, ennek bővítésére nincs mód, maximum cloud szolgáltatások segítségével.

Emberek, ez a hardver olyat gurít, hogy a HTC One X-ben megáll az ütő, a Galaxy S III sírva bújik egy sarokba, az LG Optimus 4X pedig szívroham következtében távozik köreinkből. Az egy dolog, hogy semmi nem fekteti meg, de a létező összes általunk használt szintetikus sebességteszten megaláz minden eddigi csúcsmodellt. Nagyon. Egyedül a One X+ tudja valamelyest megközelíteni, de a négymagos Krait fölénye abszolút egyértelmű, nem is csoda, hogy a jövő év elején több ilyen mag köré épített telefon is jön majd, mondjuk kezdve a Nexus 4-gyel.

Teljesítmény-tesztek
Benchmark ASUS Padfone 2 Samsung Galaxy Note II HTC One X+ LG Optimus 4X
AnTuTu Benchmark 13353 pont 13583 pont 13547 pont 11333 pont
Linpack for Android (single) 183,845 MF. / 0,46 s 65,291 MF. / 1,28 s 57,499 MF. / 1,46 s 49,459 MF. / 1,70 s
Linpack for Android (multi) 497,542 MF. / 0,34 s 146,539 MF. / 1,15 s 162,492 MF. / 1,04 s 142,817 MF. / 1,18 s
Smartbench 2012 Prod. 5104 pont 4833 pont 4946 pont 4614 pont
Smartbench 2012 Games 3457 pont 1616 pont 2777 pont 2287 pont
Quadrant 2.0 7516 pont 5538 pont 7090 pont 4829 pont

Nos, ez a produkció több mint meggyőző. Egyedül az AnTuTu pontszám az, ahol nem emelkedik ki a Padfone 2, minden más mérés szerint egyértelmű a fölénye. És ez persze a mindennapi használat során is visszaköszön, semmi sem tudta megdöccenteni a gépet. Az ASUS szokás szerint csak finoman nyúlt a gyári felülethez, évek óta így csinálják, hiszen a frissítések gyorsasága ezen is múlik, nem kell átrajzolni az egész rendszert, csak picit optimalizálgatni. Ez az oka annak is, hogy bár egyelőre a 4.0.4-es Android dolgozik a masinán, de vélhetően még idén jön rá a Jelly Bean, hogy talán még egy kicsit javítson a tempón és az optimalizáltságon, amire így sem lehet panasz.

ASUS Padfone 2 ASUS Padfone 2

Az ASUS a grafikát nem piszkálta, inkább funkcionálisan adott hozzá pár extrát a rendszerhez. Az értesítési felületen külön gombot kapott a WLAN beállítás, van egy beépített hangszínszabályozó, illetve a fényerőt is lehet csavargatni. Itt is elérhető a kültéri mód, ami csutkára tolja a kijelző produkcióját, ilyenkor jön ki az 550 nit ereje. Ha behuppanunk a beállítások menübe, ott is találunk ASUS-specifikus részeket, egy külön menüpontban érhetőek el azok a paraméterek, amelyeket a tajvani gyártó adott hozzá a rendszerhez.

ASUS Padfone 2 ASUS Padfone 2

Itt a Padfone 2 kialakításából adódó extrákkal fogunk találkozni. Például külön menüpont foglalkozik a dinamikus kijelzésváltással, azaz meg lehet adni, hogy mely alkalmazásokat próbáljon meg a rendszer döccenésmentesen folytatni a megváltozott kijelzőn a dokkoláskor, vagy a telefon kihúzásakor. Bár itt szinte minden bekapcsolható, az erőforrásigényesebb programoknál számítanunk kell arra, hogy nem tudja lekezelni a kijelzőváltást a gép, ezért ezek az alkalmazások bezárásra kerülnek. A legtöbb utólag telepített játék ilyen, viszont a gyári appok zöme virgoncan alkalmazkodik a megváltozott viszonyokhoz.

ASUS Padfone 2 ASUS Padfone 2

Ebben a menüpontban lehet állítani az érintőgombok megvilágításának idejét, a képernyőmentés formátumát, kapcsolhatunk képernyővédőt az alkalmazásváltó gombra(minek?), a bejövő hívások kezelésének módján babrálhatunk dokkolt állapotban, bekapcsolhatjuk a HTC készülékekből ismert fast boot módot (gyorsabban indul el a telefon), illetve permanensen csutkára csavarhatjuk a processzormagok teljesítményét. Van egy Padfone töltési házirend opció is, ahol rábízhatjuk az ASUS-féle intelligenciára az egészet, előnyben részesíthetjük a telefont, vagy éppen a visszatáplálást. Én azt hiszem, hogy a telefont preferálnám a hétköznapok során, de tényleg van annyira intelligens a rendszer magától is, hogy ha nem szükséges, akkor nem küldi csutkára a mobilt a Padfone Station kárára.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés