Asus Padfone 2 bemutató

Hirdetés

Milánóban mutatta be az Asus a Padfone nevű készülékének utódját, amelyet rettentő fantáziadús módon Padfone 2-re kereszteltek. Az elődmodell hazánkban nem volt kapható (ennek ellenére tudtuk tesztelni), az új eszköz viszont még az idén forgalomba kerül Magyarországon is. Az Asus nagyszabású rendezvényt szervezett a bemutató köré, mintegy 170 újságíró volt jelen a divat fővárosában október 16-án, hogy élőben lehessen részese a Padfone 2 hivatalos leleplezésének.

Asus Padfone 2
[+]

Az eseményről percről percre tudósítottunk, most inkább magára a készülékre fókuszálnánk. Az elődmodell egy merőben új koncepció mentén készült, a táblagépbe illeszthető okostelefont először a tavalyi Computex alkalmával prezentálta az Asus, ám a piacra lépésre igen sokat kellett várni. Most ezen tapasztalatok birtokában vágott neki a tajvani cég a Padfone 2 elkészítésének, az elődmodell kedves bumfordiságát és esetlenségeit megpróbálják javítani úgy, hogy közben a hardvert is a mai kor elvárásaihoz igazították.

Asus Padfone 2
[+]

A Padfone 2 lényege azonban megmaradt, azaz a készülék hátulról belecsúsztatható egy táblagép-keretbe, így lényegében egyszerre lehet telefonunk és táblagépünk. Az Asus ötlete, hogy a hardver szinte kizárólag a mobilban van, a tablet-dokkoló jellemzően csak egy jókora kijelző és akkumulátor kombinációja. Nyilván az egész koncepció Achilles-sarka, hogy a dokkolási folyamat mennyire egyszerű, magától értetődő és gyors, a Padfone 2 ebben igen nagy átgondoltságot mutat. Elődjéhez képest itt már nincs külön ajtócska, hanem egyszerűen álló helyzetben behelyezzük a telefont. Egy apró rezdülés adja tudtunkra, hogy sikeres volt a dokkolás, majd máris megelevenedik a 10,1 hüvelykes, 1280 x 800 pixeles IPS kijelző, s innentől van egy komplett táblagépünk, amiben az az egyik legdurvább, hogy az egész miskulancia tömege mindössze 649 gramm, ami könnyebb, mint egy új iPad. Lehetőségem nyílt közelről megvizsgálni a masinát, és bár voltak eleinte félelmeim, hogy a bedokkolt telefon adott esetben kicsúszhat a táblagépből, ügyes kis gumilamellák  tartják azt a helyén, a szétszedés is úgy történik, hogy az eszközt kissé benyomva kell feltolni, tehát magától a jelek szerint nem fogja elhagyni a dokkolót a Padfone.

Asus Padfone 2
[+]

Maga a telefon talán a jelenleg létező legkomolyabb hardvert kapta. A burkolat alatt négymagos, magonként 1,5 GHz-es Snapdragon S4 Pro processzor dolgozik, ehhez Adreno 320-as grafikus gyorsító dukál és 2 GB RAM. Ez elképesztő sebességet kölcsönöz a masinának, egyszerűen a bemutató és a saját nyomkodásom alatt sem döccent meg egy pillanatra sem, pedig fullHD videó futott, miközben másodperceként ki-be rámoltam a táblagépbe a telefont. A PadFone hardveresen állva hagy mindent, miközben egy 550 nit fényerejű, Sharp által gyártott, 1280x720 pixeles felbontású, Corning Fit Glass védelemmel ellátott, 4,7 inches kijelzőn nézhetjük az egyelőre 4.0-s Android interfészt, amiben az Asus csak minimális módosításokat tett. Még az idén érkezik a Jelly Bean is a masinára, biztos vagyok benne, hogy ez még tovább fogja gyorsítani a készüléket, ha ez egyáltalán lehetséges. Törzsolvasóink kedvéért: a Quadrant 7486 pontot mért, az Antutu pedig 13241 pontot adott a masinának. Az sok.

Asus Padfone 2
[+]

A készülékház unibody, azaz megbonthatatlan, a váz természetesen fém, a burkolat viszont plasztik. A hátlapon az Asusra jellemző körkörös motívum köszön vissza. A sok legömbölyített tepsi között a Padfone 2 meglehetősen egyedi, megtartotta ugyanis az elődmodell formai tulajdonságait. A Padfone Station is olyan, mint egy Asus tablet, sallangmentes forma a megszokott stílusjegyekkel. Kár, hogy csak egyetlen hangszórót kapott, ütősebb lett volna a koncepció, ha mindkét oldalra kerül zajkeltő.

Asus Padfone 2
[+]

Az Asus mérnökei komolyan rágyúrtak a multimédiára is. A hátlapra költözött, 13 megapixeles, LED villanóval megtámogatott kamera minden porcikáját a Sony szállítja. A PadFone tajvani termékmenedzsere kérdésemre megerősítette, hogy ez azt is jelenti, hogy a Sony mobilokból ismert ExmorR technológia is benne van az Asus motyójában. Zenei fronton a Bang & Olufsen ICEpower technológia emelhető ki, a bemutatón az Asus első embere Jonney Shih nagyon büszkén számolt be arról, hogy headset nélkül is kivételes hangerő és tisztaság érhető el. A kamerához tartozik, hogy másodpercenként 6 képet tud sorozatfelvétel üzemmódban készíteni úgy, hogy a maximális felbontás még ilyenkor is 12 megapixel felett alakul, videót pedig fullHD-ben, 60 fps-sel rögzít a kütyü, így lassított felvételeket is tudunk készíteni.

Asus Padfone 2
[+]

Külön kiemelte a cég a bemutatón az akkumulátoros üzemidőt. A 2140 mAh teljesítményű, nem eltávolítható, Li-Pol telep 16 órás beszélgetési idővel kecsegtet, a PadFone Station pedig további 5000 mAh-s akkumulátorral járul hozzá a produkcióhoz, így a dokkolt készülék a gyártó szerint akár 39 órán keresztül használható folyamatos internetböngészésre(!), ami egyedülálló a táblagépek piacán. Ha már adakommunikáció: természetesen a Padfone 2 a létező összes modern technológiát támogatja, azaz 42 Mbps sebességű HSDPA, LTE (4G) érhető el mobilhálózatok tekintetében, van WLAN, DLNA, NFC, 4.0-s Bluetooth és GPS is, a telefon alján levő spéci dokkoló pedig kompatibilis a microUSB-vel, támogatja az MHL technológiát.

Asus Padfone 2
[+]

A Padfone 2 microSIM-et eszik, egyelőre 32 és 64 gigás változatban kerül piacra fekete és fehér színben is, de várható egy 16 gigás verzió is a későbbiekben. Hazánkban még az év vége előtt megjelenik, ára nagyjából a 32, illetve a 64 gigás iPhone 5 független ára körül lesz, csak az Asus a Padfone Station nevű táblagép-dokkolót is hozzáadja. Nincs kizárva, hogy szolgáltatóknál megjelenhet a dokkoló nélküli Padfone 2 is, nyilván barátságosabb áron, hiszen maga az okostelefon is olyan képességekkel rendelkezik, aminek egyelőre nemigen akad ellenfele.

Minderről pedig készült egy rövid videós bemutató is, alant látható:

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés