Hirdetés

ASUS Padfone 2 - demokratikus átmenet

Bevezető

Nem titok, hogy egy technológiával foglalkozó szerzőnek nincs annál nagyobb öröm, mint amikor olyan kütyüt kap a kezei közé, ami más mint a többi, amiben van innováció és új ötlet, ráadásul adott esetben még használható is. Az első Padfone bemutatójakor még szkeptikusak voltunk, nem is készült el könnyen a végleges modell, de amikor kiderült, hogy tényleg forgalomba is kerül a telefonból táblagéppé, abból pedig netbookká alakuló all-in-one kommunikációs berendezés, akkor alig vártam, hogy a gyakorlatban is kipróbálhassam.

ASUS Padfone 2
[+]

És nem csalódtam. Az első Padfone a maga kissé darabos, elnagyolt és sok ponton még kísérleti megoldásával abszolút olyat mutatott, ami nem csak engem, hanem a téma iránt fogékony olvasókat is meggyőzte arról, hogy van értelme a koncepciónak, s ha persze nem is passzintható bele akárkinek az életébe egy ilyen masina, de mindenképpen üdvözölendő, hogy az ASUS ezt kifundálta, megcsinálta, működik, még ha nem is túl olcsó és kecses. Az is látszott, hogy mindent beleadtak a tajvaniak annak érdekében, hogy az első Padfone egy innovációs arzenálnak látszódjék, hiszen volt Bluetooth fülessel kombinált stylus, SD olvasóval felvértezett billentyűzet, szexi ajtó a tablet hátulján a telefonnak, rengeteg gomb, led, kezelőszerv, csúszka és csatlakozó, konkrétan mindent beletettek a készülékbe, ami csak eszükbe jutott. Tiszta űrbigyó lett, a szó pozitív értelmében.

ASUS Padfone 2
[+]

Ehhez képest a második Padfone sokkal letisztultabb elképzelés mentén készült el. Egy csomó, szerintünk felesleges extrát kidobtak, nyilván erősen támaszkodtak az első verzió eladásait követő visszajelzésekre, rágyúrtak a formatervre, komolyat erősítettek a hardveren és a telefont magát is úgy alkották meg, hogy a többi herkentyű nélkül is megállja a helyét bármilyen konkurens mobillal szemben. Amikor a bemutató után beszélgettünk Milánóban a többi újságíróval és az ASUS hazai illetékesével, akkor mondtam is, hogy látszik, hogy ez már a második Padfone, szebb is, jobb is, de számomra talán kicsit kevésbé izgalmas. Ez azonban nyilván nem von le semmit a készülék értékéből, s bár elsőre (valamint másodikra is) kissé mellbevágó a cucc ára (bruttó 240 ezer forintról startol december közepe után itthon), jelenleg ez az egyik legdurvább hardver a piacon, egy technológia iránt fogékony felhasználó számára pedig az ultimate kütyü, hiszen egyet veszek, s rögtön kettőt kapok, össze-vissza lehet haxolni, jönnek rá a mindenféle frissítések, néha tablet, mindig telefon.

ASUS Padfone 2
[+]

Az olaszországi bemutatót nagyon komolyan vették a tajvaniak, ez is mutatja, hogy mennyire fontos termékük a Padfone 2. Én azt vártam, hogy majd azért látunk más tableteket, neadjisten új telefonokat is a rendezvényen, de nem, egy több száz fős nemzetközi sajtóeseményt hoztak össze kizárólag a Padfone 2 miatt. Ilyesmit kábé a Samsung szokott csinálni a Galaxy S aktuális csúcsmodellje kapcsán, még az Apple sem kizárólag egy iPhone-t mutogat meg az éves összeröffenésein. Ugyanakkor nagyon úgy fest, hogy az ASUS pont az almás cég mintáját követi: mobilos fronton évente egy darab, meglehetősen egyedi terméket mutat be, az árat pedig tartják a következő évi modell érkezéséig. Lehet, hogy majd egyszer lesz Padfone Mini (muhaha), de nem akarják lerohanni a mobilos piacot, ebbe ugyanis mostanában sokaknak beletörött a bicskája, a szintén tajvani HTC pénzügyi mélyrepülése például felfogható figyelmeztetésnek, de az LG sincs éppen jól, a Nokiáról meg már ne is beszéljünk. Nem biztos, hogy egy ASUS számára jó út lenne, ha hirtelen kitennének egy 8-10 termékből álló kínálatot, egy darab Padfone elég exkluzív, pláne azért, mert más cégnek nincs is ilyen megoldása. Még.

A telefon

Két dobozt kap a vásárló akkor, ha a Padfone 2 mellé a Padfone Stationt is megveszi. Hogy ez végül miképp alakul (hozzájuthatunk-e külön is a cuccokhoz) az még kérdéses, az ASUS úgy készül, hogy a kártyafüggetlen piacon a kettőt együtt értékesíti majd, míg ha esetleg egy oprátorhoz bekerül a motyó, akkor ott talán lehet kizárólag a telefonra hajtani. Merthogy - akárcsak a korábbi Padfone esetén - maga a készülék a dolog lelke, ennek megfelelően okostelefonként is megállja a helyét, s akkor még visszafogottan fogalmaztam.

ASUS Padfone 2
[+]

A készülék doboza apró, a pici kézikönyv mellett biztosítőtűre emlékeztető készség kapott helyet, ezzel tudjuk a SIM fiókot kinyitni. Kapunk még töltőfejet, microUSB kábelt és agybadugós, felvevőgombos headsetet is, amelyhez további két pár fülpárna tartozik, hogy mindenkinek oké legyen. Persze a lényeg maga a készülék, amely szinte teljesen kitölti hosszában és széltében a rendelkezésére álló helyet, mert az előző Padfone-hoz képest igen nagyot nőtt, ez a lenti képen látszik is.

ASUS Padfone 2
[+]

Amikor kérdeztem a sajtóbemutatón, hogy miért lett ekkora a cucc, akkor azt a választ kaptam, hogy mostanság ez a trend és követni kell. Ezzel lehet vitatkozni (tényleg kell-e követni), szerintem ha ez egy Padfone, amihez tartozik egy 10 hüvelykes tablet is, akkor nyugodtan lehetett volna 4,3 inches maximum, de az ASUS másképp döntött. Az előző Padfone látványosan kisebb, mint a friss modell, széltében és hosszában számottevő a különbség, de az újabb gép picit vékonyabb lett és csupán 6 grammal nyom többet a mérlegen, holott itt is találunk fémet a burkolaton.

ASUS Padfone 2
[+]

A formaterv az előd vonalaira épül, egy lefelé elkeskenyedő tepsi ez, a sarkok gömbölyítettek, de az élek megmaradtak, szép munka, számos egyedi részletmegoldással, és hát baromira össze van rakva. Az oldalt végigfutó fémes keret elegánsan választja el a szinte csak kijelzőből álló előlapot és az abszolút egyedi hátlapot. Szemből csak a lenti rész az, ami megfogja a szemet, itt a megjelenítő alatt kicsivel több helyet hagytak a mérnökök, hiszen ide kerültek az érintésérzékeny vezérlőgombok, az ASUS felirat, valamint egy enyhe szögben, ferdén lecsapott panel, ami azért volt szükséges, hogy a billentyűket izgatva is legyen elég helyünk arra, hogy megtámasszuk a telefont a kezünkben.

ASUS Padfone 2
[+]

Az eszköz bal fele teljesen sima, jobb oldalra költöztek a hangerőt szabályozó billentyűk, illetve a kijelző feloldását és lezárását vezérlő gomb, akárcsak a legtöbb Samsung okostelefonnál. A Padfone 2 tetején lehet a microSIM-et betenni egy fiók kinyitása után, itt van a 3,5 mm-es jack dugasz is, míg a készülék alján a microUSB csatlakozó tátong, mellett két kör alakú luk - ehhez kellenek ahhoz, hogy a tabletbe betéve mindenféle kommunikáció tökéletesen működjön. A hátlap nem leszedhető, a cég "Zen" vezetéknevű notebookjairól és táblagépeiről is ismert körkörös motívum köszön vissza, ami mindenképpen egyedi és jól beazonosítható. Kamerát, hangszórót és villanót találunk itt, domború Padfone feliratot lent, nagyon minőségi, nagyon kulturált benyomást kelt a hátsó fertály.

ASUS Padfone 2
[+]

Nem esett még szó a kijelzőről, ami a mai mezőny egyik legjobbja. A Sharp gyártja a panelt, amely 4,7 hüvelykes, 720x1280 pixel felbontású, IPS technológiát kapott, döbbenetes betekintési szöge van, és ami a legfontosabb, hogy akár 550 nites fényerőre is képes, ami napsütésben is tökéletes olvashatóságot biztosít. A felületet Corning Gorilla Fit borítja, tehát ellenáll a karcolódásnak, nemigen lehet belekötni.

A Padfone Station

A táblagép külön dobozban ül, nincs is benne semmi egyéb, csak néhány papír. Meg is ijedtem, amikor átvettem, mert a tabletekhez általában spéci töltő jár a nagyobb áramerősség miatt, tárcsáztam az ASUS illetékeseit, hogy gyerekek, ez micsoda, aztán jól beégtem, mert a Padfone Sation is sima microUSB-n keresztül vesz fel áramot.

ASUS Padfone 2
[+]

Tavaly billentyűzet is volt, ezt idén kihagyták, de még nem vetették el végleg egy esetleges ilyen tartozó piacra dobását, mindenesetre a Padfone kombó most ebből a két tagból áll: telefon és tablet-keret. Nincs tehát Bluetooth-stylus sem, és maga a Station is kicsit butább, hiszen a korábbi modellben a billentyűzet USB csatlakozóval és SD olvasóval is rendelkezett. Idén az a nagy hír, hogy az egész miskulancia mennyire vékony, kecses és egyébként is még a telefonnal együtt sem nyom annyit a mérlegen, mint egy iPad 3.

ASUS Padfone 2
[+]

Változott a két motyó összeépítésének módja is. A tavalyi gépnél még a tablet hátsó felén egy külön ajtó mögé kellett fektetve beküldeni a telefont, most egy Padfone alakú vájat van itt, ahová be kell csúsztatni a mobilt, ez pofonegyszerű, gyors, kihullani pedig biztos nem fog, mert apró lamellák tartják a helyén. Szenzációsan gyorsan észleli a rendszer, hogy mi újság, alig egy-két másodpercet kell csak várni, hogy az interfész átköltözzön a Padfone Station 10,1 hüvelykes, IPS technológiával készült, 1280x800 pixeles kijelzőjére.

ASUS Padfone 2
[+]

Maga a Padfone Station nem egy bonyolult alkotás, bal felén vannak hangerőt szabályozó gombok, a power kapcsoló fent és kicsit hátranyúlva érhető el, más kezelőszerv nincs. Ami viszont van, az egy hatalmas akkumulátor, amely 5000 mAh-s, ez nem kevés. És persze képes arra, hogy a belerakott telefont töltse, amíg csak tudja, arról pedig egy külön widget tájékoztatja a júzert, hogy most melyik masinában mennyi nafta van még, illetve éppen zajlik-e áttöltés.

A tablet-keret hátulján találunk egy darab hangszórót, kár, hogy nem sztereó a történet, viszont így is veszett módon szól. Amit a vásárló nem lát és igazából nem is kell vele foglalkozzon, az a különböző rádiós interfészek kommunikációja, illetve a PadFone Station előlapi kamerájának bekötése, hiszen ha így használjuk a gépet, akkor nyilván nem a becsúsztatott telefon fénylesőjét fogjuk működtetni. A tablet egyébként nem olyan míves munka, mint maga a készülék, viszonylag vaskos a keret, sima műanyagból áll az egész, de mivel ez leegyszerűsítve tényleg csak egy kijelző és egy akksi, ezért ezen nincs is mit csodálkozni.

Hardver, menü

Az ASUS nem viccelt akkor, amikor úgy döntött, hogy a jelenleg elérhető legkomolyabb vasat építi be a Padfone-ba. A kijelzőről már volt szó, de a burkolat alatt is igazi erőmű dolgozik, hiszen négymagos Qualcomm S4 Pro CPU izmosít odabent, másfél gigahertzes magonkénti frekvencián, a grafikai feladatokat pedig egy Adreno 320 látja el. Mindehhez 2 gigabájtnyi RAM jár, ez pedig biztosítja, hogy a készülék sose jöjjön zavarba, legyen szó bármilyen feladatról. Egy Galaxy S III mellett próbáltuk ki, hogy mennyit jelent duplaannyi RAM: a Samsung a legelőször megnyitott böngészőre pár alkalmazás (Angry Birds, email kliens, térkép) elindítását követően visszaváltva nekiállt újra betölteni a tartalmat a netről, a Padfone 2 viszont rezzenéstelen módon csak simán visszaváltott és hagyott tovább netezni. A felhasználói háttértár 32, illetve 64 gigabájtos lehet, s mint ahogyan az már vélhetően kiderült, ennek bővítésére nincs mód, maximum cloud szolgáltatások segítségével.

Emberek, ez a hardver olyat gurít, hogy a HTC One X-ben megáll az ütő, a Galaxy S III sírva bújik egy sarokba, az LG Optimus 4X pedig szívroham következtében távozik köreinkből. Az egy dolog, hogy semmi nem fekteti meg, de a létező összes általunk használt szintetikus sebességteszten megaláz minden eddigi csúcsmodellt. Nagyon. Egyedül a One X+ tudja valamelyest megközelíteni, de a négymagos Krait fölénye abszolút egyértelmű, nem is csoda, hogy a jövő év elején több ilyen mag köré épített telefon is jön majd, mondjuk kezdve a Nexus 4-gyel.

Teljesítmény-tesztek
Benchmark ASUS Padfone 2 Samsung Galaxy Note II HTC One X+ LG Optimus 4X
AnTuTu Benchmark 13353 pont 13583 pont 13547 pont 11333 pont
Linpack for Android (single) 183,845 MF. / 0,46 s 65,291 MF. / 1,28 s 57,499 MF. / 1,46 s 49,459 MF. / 1,70 s
Linpack for Android (multi) 497,542 MF. / 0,34 s 146,539 MF. / 1,15 s 162,492 MF. / 1,04 s 142,817 MF. / 1,18 s
Smartbench 2012 Prod. 5104 pont 4833 pont 4946 pont 4614 pont
Smartbench 2012 Games 3457 pont 1616 pont 2777 pont 2287 pont
Quadrant 2.0 7516 pont 5538 pont 7090 pont 4829 pont

Nos, ez a produkció több mint meggyőző. Egyedül az AnTuTu pontszám az, ahol nem emelkedik ki a Padfone 2, minden más mérés szerint egyértelmű a fölénye. És ez persze a mindennapi használat során is visszaköszön, semmi sem tudta megdöccenteni a gépet. Az ASUS szokás szerint csak finoman nyúlt a gyári felülethez, évek óta így csinálják, hiszen a frissítések gyorsasága ezen is múlik, nem kell átrajzolni az egész rendszert, csak picit optimalizálgatni. Ez az oka annak is, hogy bár egyelőre a 4.0.4-es Android dolgozik a masinán, de vélhetően még idén jön rá a Jelly Bean, hogy talán még egy kicsit javítson a tempón és az optimalizáltságon, amire így sem lehet panasz.

ASUS Padfone 2 ASUS Padfone 2

Az ASUS a grafikát nem piszkálta, inkább funkcionálisan adott hozzá pár extrát a rendszerhez. Az értesítési felületen külön gombot kapott a WLAN beállítás, van egy beépített hangszínszabályozó, illetve a fényerőt is lehet csavargatni. Itt is elérhető a kültéri mód, ami csutkára tolja a kijelző produkcióját, ilyenkor jön ki az 550 nit ereje. Ha behuppanunk a beállítások menübe, ott is találunk ASUS-specifikus részeket, egy külön menüpontban érhetőek el azok a paraméterek, amelyeket a tajvani gyártó adott hozzá a rendszerhez.

ASUS Padfone 2 ASUS Padfone 2

Itt a Padfone 2 kialakításából adódó extrákkal fogunk találkozni. Például külön menüpont foglalkozik a dinamikus kijelzésváltással, azaz meg lehet adni, hogy mely alkalmazásokat próbáljon meg a rendszer döccenésmentesen folytatni a megváltozott kijelzőn a dokkoláskor, vagy a telefon kihúzásakor. Bár itt szinte minden bekapcsolható, az erőforrásigényesebb programoknál számítanunk kell arra, hogy nem tudja lekezelni a kijelzőváltást a gép, ezért ezek az alkalmazások bezárásra kerülnek. A legtöbb utólag telepített játék ilyen, viszont a gyári appok zöme virgoncan alkalmazkodik a megváltozott viszonyokhoz.

ASUS Padfone 2 ASUS Padfone 2

Ebben a menüpontban lehet állítani az érintőgombok megvilágításának idejét, a képernyőmentés formátumát, kapcsolhatunk képernyővédőt az alkalmazásváltó gombra(minek?), a bejövő hívások kezelésének módján babrálhatunk dokkolt állapotban, bekapcsolhatjuk a HTC készülékekből ismert fast boot módot (gyorsabban indul el a telefon), illetve permanensen csutkára csavarhatjuk a processzormagok teljesítményét. Van egy Padfone töltési házirend opció is, ahol rábízhatjuk az ASUS-féle intelligenciára az egészet, előnyben részesíthetjük a telefont, vagy éppen a visszatáplálást. Én azt hiszem, hogy a telefont preferálnám a hétköznapok során, de tényleg van annyira intelligens a rendszer magától is, hogy ha nem szükséges, akkor nem küldi csutkára a mobilt a Padfone Station kárára.

Szoftverek

Az alapvető funkciók mind megvannak, nyilván a Facebookot mindenki felrakja, akinek fontos, minden más adott. A telefonkönyvvel voltak apróbb problémáim, a híváslistába való belépés után kell egy fél másodperc a szoftvernek, hogy frissítse az információkat, én viszont ennél gyorsabban kattintok, ezért néha rossz számot hívtam újra, de hamar megszoktam. Az üzentkezelésnél örömteli, hogy egy ilyen méretű és felbontású kijelzőn a virtuális gombsor tartalmazza a numerikus billentyűket is a legfelső sorban, ez gyorsítja a gépelést, nekem legtöbbször akkor jött jól, amikor ide-oda a különböző jelszavaimat írogattam be.

ASUS Padfone 2 ASUS Padfone 2

A widgetek között találunk néhány saját gyártású okosságot, az időjárás, az ébresztővel kombinált óra és a postafiók állapotát mutató felület elegáns, visszafogott. A Padfone 2 és a Padfone Station töltöttségi állapotát és az esetleg ide-oda töltést mutató widget is hasznos, illetve van még ASUS Task Manager is, azoknak, akiknek az ilyesmi fontos. Élő háttérképeket is találunk a tajvani cég jóvoltából, ezek igényesek, szépek.

ASUS Padfone 2 ASUS Padfone 2

Az alkalmazások között van Amazon Kindle könyvolvasó, backup program, illetve App Locker, ami az egyes szoftverekhez csak akkor enged hozzáférést, ha az előre definiált kódot beütjük. Az ASUS Studio a képeinket és a videóinkat mutatja meg egy szépen animáló felületen, az AudioWizard pedig a rendszerszintű equlaizer a külső hangszóróhoz, ahol ötféle hangzásvilág közül választatunk. Az Office fájlokat a Docuemnts To Go kezeli, itt létrehozni is tudunk Word, Excel és Powerpoint anyagokat, nyilván a meglévőek pedig szerkeszthetők. Van egy szótárprogram is, és a fájlkezelő sem hiányzik.

ASUS Padfone 2 ASUS Padfone 2

Van egy Instant Dictionary nevű app is, amely egy okos apróság. Beköltözik minden olyan felület mellé, ahol szöveg olvasható, egy gombnyomás után mondjuk a böngészőben kijelölhetünk egy sort, ami szépen lefordít, ha online vagyunk. Fel is olvassa a szöveget, ha kell. A MyBitCast egy felhő alapú médiaszinkronizációs szolgáltatás, a MyLibrary az ASUS könyváruháza, a MyNet pedig egy DLNA kliens. A Padfone Sationhöz oktatóprogramot is találunk (azért ez elég egysíkú júzereket feltételez), illetve egy Polaris Office is van a gépen… minek van két ilyen program, nem tudom. A SuperNote egy patent jegyzetelő app okos megoldásokkal, a Tiltólista pedig arra jó, hogy az itt megadott számok ki se csörögjenek a telefonon, ha hívnak. Ezeken kívül van egy Tükör, ami a belső kamerát kapcsolja be, illetve a Webstorage, ami 50 gigányi felhő tárhelyet ad regisztráció után.

Multimédia

A hátlapra 13 megapixeles kamera került, munkáját ledes villanó segíti. Az egészet a Sony szállítja az ASUS számára, hogy aztán ez csak a hardvert jelenti, vagy a képfeldolgozó algoritmust és az optimalizációt is, az már nem világos, de a tapasztalatok arra utalnak, hogy ez utóbbi inkább a tajvani cég munkája. A kereső és a felhasználói felület cseppet sem "sony-s", ráadásul annyi opció és beállítás van, mintha legalábbis valami PureView izé lenne ide beépítve, holott erről azért nincsen szó.

ASUS Padfone 2

Mindenesetre van panoráma mód, HDR, sőt az effekteknél, ahol számos beépített algoritmus között bóklászahtunk (egy példa) a lista végén felbukkan a WDR (széles dinamikatartomány) és a zajszűrés is. Nem akarok nagyon beleugatni a fejlesztési irányelvekbe, de egyrészt ez a két opció elég fontos, ahhoz képest egy inkább viccfaktornak felfogható almenüpont alján találkozunk velük, másrészt jó esetben ezek alapból úgy vannak beállítva, hogy a júzernek ne is kéne gondolnia arra, hogy plusz opciókat kelljen előcsalogatnia a jobb képek reményében. Hab a tortán, hogy ez a két fícsör a bekapcsolást követően több másodpercesre növeli az egyébként gyors exponálási időt és inkább ront, mint segít az eredményen.

Fent vannak a tesztfotók, a vaku egész erős, de egyébként inkább csalódást keltő a végeredmény. A részleteket alapból is mossa a szoftver, a vonalélesség fogalma ismeretlen, de legalább a színek rendben vannak. Az autofókuszt felülbírálhatjuk érintéssel, van geotagging, önkioldó, sorozatfelvétel (másodpercenként 6 felvétel) és arcfelismerés is, de megint igaz az a tény, hogy a felhasználó ezekre nagy ívben tesz, amíg a végeredmény olyan, amilyen. A rend kedvéért azért itt lent álljon egy panoráma felvétel is, a WDR és a plusz zajszűrés bekapcsolása pedig ilyen eredménnyel jár, ha ilyen az eredeti kép.

Videót 1080p-ben rögzít a masina, ezek nyilván minden gond nélkül vissza is tudja játszani. Tesztfelvételt ide kattintva talál a kíváncsi olvasó. Jó hír, hogy lehet mozgókép felvétele során is teljes felbontásban fotózni, erre egyelőre kevés masina képes, a Padfone 2 közéjük tartozik, ráadásul van mód lassított felvételek készítésére is: 720p-ben 60 fps érhető el (példa), 480p-nél már 90 fps. A gép szinte bármit képes lejátszani, a legszebb szemléltető példa nyilván az, amikor az ember egy full HD film elindítását követően szépen beteszi a telefont a tablet-keretbe és szinte egy másodperc sem telik el, máris folytatódik a mozi, immáron a nagyobb kijelzőn.

ASUS Padfone 2 ASUS Padfone 2

A zenei produkció hozza az elvárhatót, nyilván azért nem mondom most, hogy kiemelkedő, mert hallottam a OneX+-et muzsikálni. Ettől függetlenül hangerőben igencsak rendben van, főleg a táblagép durrant nagyot, bár ott pont idétlen helyen van a rács, mert fektetett állapotban az ember hajlamos lefogni. A gyári lejátszót fogjuk a készüléken megtalálni, a rendszerszintű equalizer csak annyit tud, hogy be lehet kapcsolni a "zene" üzemmódot és akkor talán tisztább. Van viszont a lejátszóban külön EQ, ahol térhatás és mélyhangkiemelés is babrálható. Fülessel van némi alapzaj, de nem zavaró mértékű.

ASUS Padfone 2 ASUS Padfone 2

A beszélgetési hangminőség viszont példás. Az erősséggel sincs gond, sőt, már a kettes fokozaton is tökéletesen érteni mindenkit és nekem sem panaszkodott senki, hogy rosszul hallana. A funkciókat egy FM-rádió teszi teljessé, amelyhez kell füles is. A mellékelt headset egyébként közepes minőségű, de van rajta felvevőgomb és mikrofon is.

Adatátvitel

A hazánkba érkező Padfone 2 készülékek nem csak 42 Mbit/s sebességű HSPA adatkapcsolatra képesek, hanem támogatják a 4G-t, azaz az LTE hálózatokat is. Mobiltelefonban ez ma még elég ritka, és nem is számítunk rá, hogy viharsebesen fog terjedni, mert nemigen lehet kihasználni a sebességtöbbletet. Tablet tekintetében kicsit más a helyzet, ott már lehet némi értelme, de 4G táblagép sem terem minden sarkon, az LTE hálózatot egyelőre inkább notebookhoz tolható stick formájában használják ki a hazai ügyfelek. Ugyanakkor tény, hogy ha a hálózat képes rá, akkor LTE-n a full HD filmek streamelése sem akadály, ami mondjuk a médiafogyasztás számára jobban alkalmas tabletek mezőnyében talán létjogosultságot is nyerhet. Persze ahhoz előbb egy full HD kijelző kéne…

ASUS Padfone 2 ASUS Padfone 2

Böngészőből kettő van, az alap mellett itt a Chrome is. Flash gyárilag nincs, elvileg telepíthető, de első nekifutásra valami error code-ot dobott, aztán nem erőltettem. Hogy elbírja az animációkat a masina, ahhoz nem fér kétség. A böngészés folyamatos, a görgetés röccenésmentes, a zoom gyors, s mindez táblagépen is igaz. A DLNA-ról már esett szó, természetesen van WLAN is (802.11 a/b/g/n, dual band), bár érzésem szerint kissé gyengébben látja a jelet a Padfone 2, mint más eszközök.

ASUS Padfone 2 ASUS Padfone 2

Akad 4.0-s Bluetooth, természetesen van NFC, illetve microUSB segítségével is a géphez köthetjük akár a telefont magában, akár dokkolt állapotában is. A csatlakozó egyébként MHL képes, azaz átalakító használatával HDMI kimenet is keletkezhet belőle. A Padfone 2 természetesen rendelkezik GPS modullal is, a pozicionálás gyors, a jelet stabilan tartja a masina, ezzel nem lesz különösebb gondunk.

Akkumulátor, összegzés

A Padfone 2 egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell naponta tölteni. A burkolat alatt 2140 mAh teljesítményű Li-Pol telep található, amely önmagában is combos, de a jó optimalizációnak köszönhetően tényleg megdöbbentően sokáig megy egy töltéssel - ahhoz képest biztos, hogy milyen erős a hardver. Az ASUS erre nagy hangsúlyt fektetett, szanaszét lehet paraméterezni az energiafelhasználást, de van egy gyártó által összerakott sablon is, ami nálam teljesen megfelelő volt.

ASUS Padfone 2 ASUS Padfone 2

Ezzel a gép az átlagnál némiképp erősebb igénybevétel mellett két napot röhögve kibírt. Ez azt jelenti, hogy napi átlag 40-50 perc telefonálás, folyamatos WLAN, némi böngészés, foursquare használat és 5 percenkénti email frissítés mellett sem éreztem még a második nap végén sem, hogy instant töltőt kell keresnem. Ráadásul ha kellett volna, akkor is inkább bedobom a motyót a tablet-keretbe, az is szépen töltögeti. Ez egyébként is jó módszer, mert ha egyik este kiderül, hogy a Padfone Station lemerülőben van, akkor azt dugom a telefonnal együtt a töltőre, így éjszaka szépen mindkettő megtelik energiával és 5-6 napig megint nem fogok a konnektor közelébe menni.

ASUS Padfone 2
[+]

Értékelés: ASUS Padfone 2
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 9 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 5 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. A Padfone 2 jobb gép lett, mint elődje, de sokkal kevésbé izgalmas és nem is annyira sokoldalú, hiszen eltűnt a gombsor és a bővíthetőség. Cserébe egy kiforrottabb kombinációt kapunk, ami tényleg szemvillanás alatt alakul át highend okostelefonból bivalyerős táblagéppé és vissza. Kecsesebb, kezelhetőbb méretű, sokkal könnyebb és többször erősebb eszközzé vált, kiváló energiafelhasználással, prémium anyaghasználattal és összeszerelési minőséggel, számos egyedi szolgáltatással büszkélkedhet. Jó a cucc, még ha nem is tökéletes, hiszen a kamera sajnos alulmúlta az elvárásokat, a bővíthetőség hiánya pedig fájó. Jövőre jön a fehér verzió, az egyébként élőben döbbenetesen jól néz ki, és drágább sem lesz, ami igazából mindegy, mert a Padfone 2 így is komoly összeg. A 32 gigabájtos verzió indul a dokkolóval együtt 240 ezer forintról, persze ebben benne van az LTE támogatás, a további 50 gigányi cloud tárhely, a kiváló kijelző és a folyamatos frissítés ígérete is. Akárhogyan is nézem, rettentő sok pénz, és persze mivel a tablet nem működik a telefon nélkül, ezért akár mondhatjuk, hogy másfél eszközért kér ennyit az ASUS. Most ez a legerősebb hardver, ami csak létezik, a Google Nexus 4 ér fel csak hozzá, de nyilván a Padfone 2 több extrát nyújt - csak hát jóval több pénzt is kérnek érte. Mi nagyjából ugyanarra jutottunk, mint az elődmodell kapcsán: akinek tényleg kell telefon és tablet is, de sosem használja külön a kettőt (tehát nem az asszony netezik vele a baba mellett napközben), szívesen áldoz többet a prémium minőségért és az extravagáns megoldásért, annak okvetlenül megfontolandó ajánlat. Egy egyedi termék, amely nem kíván kompromisszumot, telefonként nagyon komoly, a tablet-keret pedig a hab a tortán.

ASUS Padfone 2
[+]

Nagy kérdés, hogy mi lesz ezután. Egyrészt vajon bekerül-e a szolgáltatói kínálatba akár csak mint okostelefon (tablet nélkül) versenyképes áron, vagy esetleg az ASUS rájön, hogy egy ilyen gyorsan mozgó és változó iparágban nem érdemes évenként frissíteni a terméket és szinten tartani az árat… Nem lennék különösebben meglepve, ha mondjuk a barcelonai MWC-n látható felhozatal hatására a tajvani cég is lentebb nyomja a szintet, de az sem döbbentene meg, ha mégsem jövő októberben láthatnánk a következő ASUS mobilt, hanem előbb. Amíg a Nexus 4, vagy az Optimus G nincs itthon hivatalosan forgalomban, addig a Padfone 2 az isten az okostelefonok között, de ez a királyság csak ideiglenes, hiszen be fogja érni hardverben rövid időn belül is a többi gyártó. Akkor pedig már az ár sokkal többet fog számítani, Padfone Station ide, vagy oda.

ASUS Padfone 2

Bog

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

ASUS Padfone 2
ASUS Padfone 2 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 137,9 x 68,9 x 9 milliméter
Tömeg 135 gramm
Színvariációk fekete, fehér
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója telefon: 4,7 hüvelyk
tablet: 10,1 hüvelyk
Kijelző felbontása telefon: 1280 x 720 pixel (312 ppi)
tablet: 1280 x 800 pixel
Kijelző típusa Kapacitív Super IPS+
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm APQ8064
Processzor típusa Cortex-A15 család, négymagos Krait, magonként maximum 1,5 GHz órajel
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Adreno 320
RAM mérete 2 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Szabadon felhasználható belső tárhely 32 / 64 GB
Memória bővíthetősége nincs
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1700/2100 MHz
LTE 800/1800/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 100 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (EDR+A2DP)
WiFi 802.11a/b/g/n, dual-band, tethering, DLNA, WiFi Direct
USB microUSB
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.0.4
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok telepíthető
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek App Locker, Webstorage, MyNet, MyLibrary, Documents To Go, Polaris Office, SuperNote, ASUS Studio, AudioWizard, Fájlkezelő, Instant Dictionary, Tiltólista
Multimédia
Fő kamera 13 megapixel, autofókusz, led vaku
Másodlagos kamera 1,2 megapixel
Videófelvétel 1920 x 1080 pixeles felbontás
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van - RDS
Üzemidő
Alap akkumulátor telefon: 2140 mAh
tablet: 5000 mAh
Készenléti idő 352 óra
Beszélgetési idő 12 óra
Egyebek
3,5 mm-es jack, giroszenzor, fényérzékelő, közelségszenzor, digitális iránytű, gyorsulásérzékelő, táblagép-dokkoló
  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés