Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz D1Rect #15502 üzenetére

    Éppen abban van a válasz amit én idéztem... Abban igazad, hogy ez a katolikus álláspont(mármint a teljes tiltás), azonban meg van említve,hogy bizonyos rendkívüli esetek "jogos alapot adnak az önvédelemhez".

    "Vannak ugyanis olyan helyzetek, amelyekben az Isten törvénye által adott értékek látszólagos ellentmondásban jelennek meg. Ilyen helyzet például a jogos önvédelemé, amikor a saját élet megvédéséhez való jog és a másik élete sértésének tilalma nehezen föloldható konfliktusba kerül.Kétségtelen, hogy az élet belső értéke s a kötelezettség, hogy önmagunkat nem kevésbé kell szeretnünk mint a felebarátot, valóban jogos alapot adnak az önvédelemhez. A felebaráti szeretet parancsa, melyet meghirdetett az Ószövetség és Jézus megerősített, föltételezi önmagunk szeretetét, mint mércét: „Szeresd felebarátodat, mint önmagadat”. Senki sem mondhat le tehát az önvédelemről az élet vagy önmaga iránti szeretet hiánya miatt, de megteheti az önszeretetet az evangéliumi boldogságok szellemében elmélyítő és átformáló hősies szeretetből, azzal az önfeláldozással, melynek magasztos példája maga az Úr Jézus."

    Vélemény szerint erre az esetre ez teljes mértékben alkalmazható lenne, viszont tudni kell, hogy az abortuszok elenyésző oka az anya életének megmentése... Egy extrém esettel állunk szemben, ahol egy orvosok vagy egy orvoscsoport rosszul döntötk, de ebből ostobaság lenne olyan következtetéseket levonni, hogy a katolikus egyház álláspontja túlhaladott, és igenis el kell fogadni az abortuszt, vagy, hogy "ennyit a keresztény szeretetről"... Súlyos félresikláshoz vezet ez a túlzó általánosítás, melytől jogosan óv a katolikus egyház.

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

Új hozzászólás Aktív témák