- Telekom mobilszolgáltatások
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Yettel topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Google Pixel topik
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Mobil flották
Aktív témák
-
válasz bobalazs #42498 üzenetére
http://www.szabilinux.hu/linux_doksi/node1944.htm
Bootolás közben a fsck -F (a nagy F nem véletlen) lehet rákényszeríteni, hogy lefusson.
És csak lecsatolt filerendszerre szabad használni.Amúgy ja, jogosultság gond lesz, mert a root mindenhova tud írni.
Nekem is ez a bajom most anyám gépén (otthon hagytam a laptopom ) , hogy a saját usernevem alól nem látom a winnyózos partíciókat, de anyáméval igen.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
bobalazs
nagyúr
újabb fontos billentyűkombinációt tanultam ma! (ha esetleg valaki még nem tudná-) Alt+Print Screen+K automatikusan kilépsz vele a login ablakhoz!
-
vilmaboy
őstag
Sziasztok!
Ezen a laptopomon próbálom beindítani a wifit. nem elég sajna a kábel. melóban kell a wifi... ki googleztam a dolgot.... jól gondolom, hogy per pill zárt meghajtóként kezeli a wifimet? Ezt is kigugliztam és a Rendszer → Adminisztráció → Eszközmeghajtók menüpontot-ban lehetne engedélyezni, hogy fusson a driver? Ha igen, akkor ez most hol is van pontosan? Kezdő vagyok mint tudjátok. Ezt nem találom sehol. A start menüben (nocsi. nem tudom a linuxos nevét) nekem nincs ilyesmi... Hol kell??? hogy kell?
Leszedtem ezt a 32 bites driver
kicsomagoltam. a belsejét is kicsomagoltam, de most akkor hogyan tovább? amikor az exe fileokra kattintok, akkor társítani akarja valami progihoz, nyilván mert fogalma sincs mit akarok... elakadtam segítsetek please... köszönöm...A világ legveszélyesebb dolga az, amikor a tudatlanság szorgalommal párosul!
-
vilmaboy
őstag
Bejelentkezéskor, ha áttállítom alapból openbox-ra vagy gnome-ra, akkor miért nem indul el a gép?
[ Szerkesztve ]
A világ legveszélyesebb dolga az, amikor a tudatlanság szorgalommal párosul!
-
vilmaboy
őstag
válasz rybank #42508 üzenetére
hogy telepítek gnómot vagy unityt? lha lehet nem terminálból? azt nem értem, ha nincs telepítve akkor miért ajánlja fel... a zárt meghajtókat hol találom??? kéne nagyon a wifi... mindjárt megyek melóba és ott csak az van...
-
válasz vilmaboy #42506 üzenetére
A drivernek nincsenek exe file-jai Linuxon nem a kiterjezstéstől futtatható valami, hanem attól, hogy engedélyezed, hogy futtatható legyen.
Nya. A drivert kicsomagolod, filekezelővel jobb gomb azon, amit el akarsz indítani, és a tulajdonságoknál bepipálod, hogy futtatható.
Nyitsz egy terminált, és azt mondod neki a megfelelő helyen (ahol a futtatni akart file van), hogy ./filenév és Enter.Na akkor lefut.
Ablakkezelő telepítése : Nyitsz egy csomagkezelőt, és megkeresed a cuccot, telepítés.
Mondjuk arra a Dell-re inkább a LXDE való, mint más.Hogyan nem indul a gép, ha Openbox-on van?
@rybank : Ha nem lenne fent Gnome, nem tudná kiválasztani, ha minden igaz
@bobalazs : Khm, beállítottam, de csak nem megy :S
[ Szerkesztve ]
-
válasz rybank #42512 üzenetére
Az frankó. Mondjuk én sosem néztem, nekem Openbox, LXDE van, meg ugye a Blackbox/Fluxbox a HP-n, mert annak még az LXDE is sok. A Fujitsu gépem meg viszi az LXDE-t, azon azt se néztem, mi van még
Meg ja, hogy 11.10. Akkor nem szóltam
[ Szerkesztve ]
-
vilmaboy
őstag
ctrl-alt-f1... belépés.. .ipconfigra azt mondja, a parancs nem található.
csamagkezelőből a synaptic csomagkezelőben van nekem gnome, llxde ilyesmi... illetve a gnome-on belül is egy csomó "kacat"... mi kell ebből. lxdeből is pár dolog fent van. akkor mi kell, h felület legyen?
terminál ablakban hogy mászok be könyvtárakba? cd könyvátnév cd /könyvtárnév nem megy
linuxban mi a parancs?Akkor is megtanulom...
[ Szerkesztve ]
-
bobalazs
nagyúr
válasz vilmaboy #42509 üzenetére
Telepítéshez használj Synaptic-ot, ha lehet, mivel a függőségeket is kijelöli és telepíti.
A zárt meghajtók telepítése is a menüben van; nálam épp "további illesztőprogramok" néven fut. Viszont ez általában már telepítés után felajánlja a meghajtó telepítését.
cd könyvtárnév a parancs
pl. cd /homeSynapticban a gnome-ot jelöld ki újratelepítésre, lehet egy két rész kimaradt.
[ Szerkesztve ]
-
vilmaboy
őstag
feltettem a broadcom-hoz felajánlott dolgait a csomagkezelőnek... de még mindig nem megy ez az istenverte.... q... wifi... ennél a alpatopnál windowsban fn+f2-re kapcsolna be,... és világítana a control led.,... de itt semmi... ennyire nem lehet nehéz. nem hiszem el... mintha még sosem láttam volna oprendszert úgy érzem magam. komolyan mondom hülyének...
-
Boxi88
őstag
válasz Kendek #42442 üzenetére
Igazad volt, ez a wubi nem teljesen jó megoldás...
Viszont megpróbáltam megint újratenni mindent... win7-et és ubuntut is, de még mindig csak a win 7 indul el!
Kérésem a következő, aki tudja, hogy lehet elérni , hogy tudja választani a 2 oprendszer között, az írja meg legyen kedves, jó szájbarágósan, mert amit a neten találtam az vagy rossz, vagy elrontok valamit...
-
vilmaboy
őstag
na most a franko... elszállt a lan is... most akkor mi van? nem hiszem el... srácok. segítsetek... ujraindultam. lxde-be beinditottam, de már a lan-t sem látja. visszaléptem ubuntuba. azon sincs... most akkor miért is tünt el? hozzá nyultam... természetesen van internet...
-
MacCaine
őstag
válasz vilmaboy #42521 üzenetére
A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha valami guru odamenne, és elmutogatná a dolgokat...
Ifconfig? Ez a parancs kilistázza, hogy milyen hálózait eszközöket lát a linux. Ha látja, kilistázza, akkor nem kell hozzá driver, mert működik. Csa be kell állítani. A driveres dolgokat felejtsd el, az csak windowson van. Linuxon a kernelben van a legtöbb "driver". (Ha rosszul tudom kijavítanak úgyis... )
-
vilmaboy
őstag
dehogy utálom nem szoktam feladni... én vagyok a jobb csak most nincs lanom... de nem értem miért... segítenél kitalálni? wlan is kéne, de előbb legalább lan lenne... (windowsos akad 4is
-
törölt tag
válasz neverDell #42519 üzenetére
nem a Dell hibája, csak annyiból, hogy a lehető legótvarabb szar wifi chip-et teszik a gépükbe. bár én úgy emlékszem, hogy szerencsére nekem ment a D630-on a wlan, fel kellett tenni hozzá a zárt drivert és kész.
vilmaboy: úgy nincs lan, hogy azt mutatja az ikonja, hogy nincs kapcsolat, vag yvan kapcsolat de nem jön semmi adat rajta, vagy nem is indul el a network-manager?
[ Szerkesztve ]
-
vilmaboy
őstag
válasz MacCaine #42523 üzenetére
ez így van az lenne a legjobb. gyakorlott szerelő vagyok... windózban... de per pill linux amatőrnek is kevés vagyok úgy érzem. na... ifconfig aszt irja (most ír legalább)
link encap:local loopback
inet addr:127.0.0.1 mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:host
up loopback running mtu:16436 metric:1
rx packets:864 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
tx packets:864 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:
rx bytes:66984 tx bytes: 66984A világ legveszélyesebb dolga az, amikor a tudatlanság szorgalommal párosul!
-
vilmaboy
őstag
válasz #16820480 #42525 üzenetére
igen azt ija nincs hálózati kapcsolat... eddig mindig ment a lan... most, hogy feltettem pár wireless cuccot csomagkezelővel... most meghalt nulla a net
az óra mellett teljesen szürke az ikon
[ Szerkesztve ]
-
MacCaine
őstag
válasz vilmaboy #42526 üzenetére
Na, ezexerint nem lát semmilyen hálókártyát, se lan-t, se wlan-t. Lehet, a feltelepített csomagok miatt. Szerintem próbáld ki azt, hogy leszeded, amit legutoljára felpakoltál. Terminálban: sudo apt-get remove *csomagneve*.
Aztán nem kell újraindítani (NEM windows!!!), hanem elég kilépni, belépni. Nézz még egyszer ifconfigot.
-
bobalazs
nagyúr
múltkor én is így jártam, mikor wifihez szedtem le drivert- úgy elállítódott hogy nem bírtam a lan-t működésre bírni, csak mikor eltávolítottam az új wifi drivert. Aki nem ért hozzá (mint ahogy én sem) elég bonyolult tud lenni. De mit is várhat az ember pár nap használat után?!
-
neverDell
tag
válasz #16820480 #42525 üzenetére
Meg annyiból, hogy az elméletileg támogatott Latitude-ökhöz is olyan drivert adnak, ami - bár a gépben N-es kártya van - max. 54Mbps sebességre hajlandó.
Ráadásul ez a "támogatás" is Ubuntu 10.10-re vonatkozik, ami már rég nincs sehol... Még véletlenül sem az akkor aktuális LTS-t választották... azért ehhez nagy ész kell, mit ne mondjak.
Nomeg az, hogy a gépeikbe rakott chipek többnyire vannak annyira dell-specifikusak, hogy még windows alatt is előfordul, hogy csak a dell driverével megy pl. a Bluetooth v. a wlan. -
neverDell
tag
válasz vilmaboy #42526 üzenetére
Ezt ugye grafikus felület nélküli állapotban írja?
Mert valami olyan van, hogy ha desktop ubi-t használsz, akkor a grafikus felületen van valami lan-manager vagyminekhívják, amivel a hálókártyákat lehet piszkálgatni.
Addig ifconfig -a kell neki, mert a -a nélküli ifconfig csak az aktív kártyákat listázza.
Meg esetleg nem árt egy iwconfig sem, mert az meg megmutatja, hogy lát-e wifi-képes kártyát a gépeden. -
vilmaboy
őstag
azt csináltam, h feltettem a windóz xp-s broadcm drivert. most van lan... iwconfig-ra nem talál wireless eszközt...
ennek a laptopnak windowsban be kellett kapcsolni a wifi antennát ha úgytetszik. ott fn+f2 volt... nem lehet, h itt is ilyesmi a gond?
-
tropico
tag
válasz vilmaboy #42534 üzenetére
Mivel ifconfig parancs kiadásakor se látszik ezért nálad az lehet a gond, hogy:
- nem ismeri fel mint eszközt
- vagy felismeri az eszközt, de betőltéskor nem csatolja fel és ezért nem is látja és nem is kezeliAz mondjuk jó kérdés, hogy a billenytűzetet rendesen felismeri-e? A többi Fn+akármi bill.kombináció egyáltalán működik?
PM-re 24h belül igyekszem válaszolni, ugyanezt el is várom.
-
vilmaboy
őstag
válasz tropico #42535 üzenetére
igen. a többi fn működik
mondjuk az még mindig nem értem, h pl gnome-ba miért nem tudok belépni. mindegy... megy a lubuntu és a lx akármi felület azokat majd megoldom. de a wifi akkor is rohadtul kéne... anélkül nekem annyi melóban...
[ Szerkesztve ]
-
tropico
tag
válasz vilmaboy #42536 üzenetére
.Ezt próbáld ki utolsó hsz nézd. Talán segít, de nem garacia. Bocsi, de nem vagyok otthon annyira laptopban.
[ Szerkesztve ]
PM-re 24h belül igyekszem válaszolni, ugyanezt el is várom.
-
vilmaboy
őstag
válasz vicces #42540 üzenetére
vilmaboy@ubuntu:~$ rfkill
A(z) „rfkill” program jelenleg nincs telepítve. A következő beírásával telepítheti:
sudo apt-get install rfkill
vilmaboy@ubuntu:~$ sudo apt-get install rfkill
[sudo] password for vilmaboy:
E: Nem sikerült zárolni: /var/lib/dpkg/lock - open (11: Erőforrás átmenetileg nem érhető el)
E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, lehet hogy másik folyamat használja?[ Szerkesztve ]
-
válasz Boxi88 #42520 üzenetére
Khm, milyen sorrendben telepítetted?
Előbb a winnyóz, utána Linux.@Vilmaboy : Grafikus felületen kellene lennie egy Networkmanager nevű cuccnak. Ha nincs, telepítsd. Ha amúgy működik a wifi, akkor látnod kell vele.
Amúgy nézd meg, az
lspci -v|more
mit mond?
Ki kell írnia a gépben levő eszközöket, és közte kell lennie a Broadcom kártyának is, valamit ott kell lennie, hogy milyen kernelmodul van hozzá betöltve. Ha ez nincs, akkor nyilván ezért nem emgy a wifi.Meg mit mond az ifup wlan0 -ra?
-
viw
aktív tag
1 - Kendek, vagy aki tudja a választ: Rendszerment ki tudja váltani az Ubi 11.10 frissítéskezelőjét? vagyis h a frissítést az Rment csinálja, automatikusan.
amúgy a frissítéssel egybekötött tisztítás és a live rendszer készítés miatt nagy köszönet az appért!2 - "szőlői felügyelet" ubin. valami hasonló megoldást keresek, mint ami a windózereken van. vagyis h a kölök, ne nézhessen meg felnőtt tartalmakat a neten. csak adott időtartamban netezhessen és mindent visszanézhessek ellenőrzéskép,h. miket művelt a géppel. létezik valami komplett csomag erre?!
neten olyan megoldást találtam,h. adjak egy zsák legót a gyereknek. nos, nem pont erre gondoltam...3 - mostanában olyant csinál az ubi, h. minden előjel nélkül random kijelentkezik. visszajövök és minden normális. logokat nem tudom mit és hol kellene nézni, és amúgy sem értenék hozzá... van valami ötletetek ezt megoldani?
köszi ha segítetek!
-
vilmaboy
őstag
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
Subsystem: Dell Device 01c9
Flags: bus master, fast devsel, latency 64, IRQ 18
Memory at dfbfc000 (32-bit, non-prefetchable) [size=8K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: ndiswrapper
Kernel modules: b4402:03.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.
11g Wireless LAN Controller (rev 02)
Subsystem: Dell Wireless 1370 WLAN Mini-PCI Card
Flags: bus master, fast devsel, latency 64, IRQ 10
Memory at dfbfe000 (32-bit, non-prefetchable) [size=8K]
Kernel modules: ssbvilmaboy@ubuntu:~$ ifup wlan0
ifup: failed to open statefile /var/run/network/ifstate: Permission deniedA világ legveszélyesebb dolga az, amikor a tudatlanság szorgalommal párosul!
-
-
vilmaboy
őstag
az lenen amelyik az óra mellett irja, hogy kapcsolódva vagyok vezetékesen? jobb klikkre
hálózat bekapcsolása
vezeték nélküli kapcsolat bekapcsolása
mobil széles sáv bekapcsolása...stb...
második előtt pipa (én tettem oda)
-
vilmaboy
őstag
tettem fel egy wifi radart is... az sem talál device-ot... valamiért szerintem van.. .csak nincs bekapcsolva tuti ilyesmi a gond. feltettem egy csomagot inspironhoz, ami az fn gombokat (is) kezeli, de azzal sem tudom bekapcsolni... mennek az fn gombok, de az fn-f2 nem kapcsol wifit... legalábbis a led nem jelez vissza
-
Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest