Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • prozodus

    őstag

    válasz #76027648 #3151 üzenetére

    Ez tényleg egy jó videó :)
    És erről eszembe jutott pár dolog, ami részben igazolja a videót, másrészt utólag jókat tudok röhögni magamon:
    1. Kamaszkoromban fogadásból megtanultam egy hét alatt az egész gimis angol nyelvtankönyvet, és a végén levelet is kellett írnom. Akkor ez már a 4. idegennyelv volt. És vmi olyasmi volt a fogadás háttere, h öcsém elég gyatrán állt angolból, és a tanárával megdumáltam, h majd én segítek neki. Öcsém jókat röhögött az angol leveleimen, de egyrészt csak megtanult úgy, h végül nem kukán ment ki Angliába, másrészt nekem lett az angol nyelv felépítéséről némi fogalmam, meglett a nyelv csontváza, amire aztán építkezhettem.
    2. Mikor először mentem Olaszországba, 1 hónappal előtte kölcsönkértem egy olasz nyelvkönyvet. Igaz, csak a 2, leckéig jutottam, de a végén én intéztem az autószereléstől kezdve minden vackot, ill tolmácsoltam a csoportnak, ahol én voltam az egyetlen magyar a németek között. Igaz, egyszer állítólag magyarul szólaltam meg a német helyett.
    3. Mikor Törökországba készültem, rádöbbentem, h ez most egy olyan ország lesz, aminek nem tudom a nyelvét, de még egyik rokonáét se, és életemben először megértettem, miért tudnak félni emberek a külföldtől. Gondoltam, előveszem az "olasz" módszeremet, de annyira sűrű volt az a hónap, h az első leckéig se jutottam. Hajnal f2-kor érkeztem Isztambulba, de onnan még tovább kellett mennem vidékre. Már a reptéren sem tudtak smi eu-i nyelvet, úh kézzel-lábbal boldogultam, no meg, h a sok beszéd helyett csak a kulcsszavakat használtam, mint pl a célváros neve. A saccolt dél helyett oda is értem kora reggelre, mégpedig úgy, h akkor már megnyugodtam, mert addigra megtanultam pár alapdolgot törökül. A többórás út alatt ui odamentem a sofőrhöz, és elkezdtem taníttatni magam. Elsőre kicsit nehezen értette, mit akarok, de annyit nyitogattam az ujjacskáimat, míg csak leesett neki, h tanítson számolni. Én meg ismételgettem, mint egy mondókát, aztán ha elfelejtettem vmelyiket, megint előrementem. aztán további mutogatással még mást is kiszedtem belőle. A 3 hét végére már annyit tudtam törökül, h az őröket rábeszéltem és beengedtettem magam egy lezárt katonai területre, mert ott akartam napfelkeltét nézni a hegyen. Meg volt, h amíg csak 1-2 szót szóltam, töröknek néztek, és csak azon buktam le, h beszélgetni akartak, és emiatt mégis a drágább turistajegyet kellett megvennem. Viszont cserébe bejutottam lezárt múzeumi területekre is.
    4. Jelenleg írül tanulok. És még csak nem is azért, mert kell egy kelta nyelv is a repertoárba. Tudom, h gyakorlati haszna konvergál a nullához, de -és itt kanyarodnék vissza a videóhoz: szerelem, egyszerűen szinte eufóriát okoz, amikor az írrel foglalkozom, és vmi újat sikerül megérteni, elsajátítani. Próbáltatok már amúgy ír szöveget kiolvasni? Ízelítőnek :)

    [ Szerkesztve ]

    A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!

Új hozzászólás Aktív témák