Jobb zoom, egyszerűbb kijelző - megérkezett a Sony Xperia 1 VI

Kicsit behúzódott a fősodorba a Sony csúcsmodellje, de nem vesztett el mindent egyéniségéből.

Hivatalosan is bejelentette a Sony az Xperia 1 VI-ot és mellette az Xperia 10 VI-ot. A csúcsmodellnek egyelőre a hivatalos magyar árát nem ismerjük, de azt tudjuk, hogy 1400 eurót kér érte a Sony az eurozónában, ami alapján a hazai félmillió forint feletti induló ár borítékolható. Azt is tudjuk, hogy előrendelői akcióban Sony WH-1000XM5 fejhallgató jár majd a készülék mellé, és valamikor június elején kerül piacra.


(forrás: Sony) [+]

Az Xperia 1 VI nem vesztette el azt, ami Sony mobillá teszi, szóval továbbra is szögletes a készülékház, nincs kameralyuk a kijelzőben, se notch, de van kétállású exponáló gomb, és a hátlap síkjától sem állnak el nagyon a kamerák. Az eddigi 9:21 arányú 4K-s OLED panelt viszont lecserélte a Sony egy sokkal általánosabb arányú (9:19,5) megjelenítőre. Csökkent a felbontás 1080 x 2340 pixelre, viszont maradt a 6,5 hüvelykes képátló, mert alacsonyabb és egyúttal szélesebb lett a kijelző. A Sony szerint az LTPO OLED kijelzőjük átlagosan 1300 nites fénysűrűségre képes, megvan a HDR támogatás, és a 120 Hz-es maximumról a korábbi 60 Hz helyett 1 Hz-ig képes csökkenteni a frissítési rátát a telefon. A készülékház a változással 162 x 74 x 8,2 mm-es és 192 grammos lett.

Az Xperia 1 VI fekete színben
Az Xperia 1 VI fekete színben (forrás: Sony) [+]

A beépített akkumulátor 5000 mAh-s, a Sony azt mondja, hogy két napig üzemel ezzel a mobil. 30 wattos töltővel az 50%-os érték 30 perc alatt érhető el a gyártó szerint, nincs viszont töltő és kábel a dobozban továbbra sem. A Sony szerint a Battery Care és az Xperia Adaptív Töltés technológiájukkal a telefon négy év használat után is megtartja az akkumulátor kapacitásának 80%-át. A hosszú távú használathoz három Android főverzió-frissítést és négy évnyi biztonsági frissítést biztosít majd a Sony úgy, hogy az új Xperia 1 Android 14-gyel kerül piacra.

Az ezüst változat
Az ezüst változat (forrás: Sony) [+]

Snapdragon 8 Gen 3 futtatja a rendszert, 12 GB RAM és 256 GB tárhely van a mobilban Európában, Japán és az ázsiai piac viszont kap egy 512 GB-os verziót is. A tárhely microSD-vel 1,5 TB-ig bővíthető. A Sony gőzkamrás hűtőrendszert épített a telefonba, illetve egy új FPS optimalizáló szoftvert fejlesztett, ami játékok alatt segíti a teljesítmény fenntartását és a készülékház hidegen tartását. Megmaradtak a kereten a felhasználó felé néző sztereó hangszórók, ezek kiegyensúlyozottabbak és hangosabbak lettek a Sony szerint, és maradt a 3,5 mm-es audio csatlakozó is, ami új audio áramkört kapott, ezzel állítólag jobb lett az analóg hangátvitel. Természetesen maradt az LDAC kodek és az aptX Adaptive is a nagy felbontású vezeték nélküli hangátvitelhez Bluetooth 5.4-en. Az USB-C csatlakozó USB 3.2-es, 5 Gbps adatátviteli sebességgel és DisplayPort funkcióval (4K 60fps).


(forrás: Sony) [+]

Látszólag nem változtak a kamerák, de ez nem egészen így van. Az Xperia 1 VI főkamerája 52 megapixeles 1/1,35”-es Exmor T szenzorral és effektív 48 megapixellel rögzít, opcióval utóbbi felbontásban történő fotózáshoz. A lencsék 24 mm ekvivalens gyújtótávval és f/1,9-es blendével dolgoznak, optikailag stabilizáltak és 85 fokos látóteret fednek le, a mozgáskövető autofókusz 399 pontot követ. A 123 fokban látó ultraszéles változatlan: 12 megapixeles Exmor RS szenzor, 16 mm ekvivalens, f/2,2-es lencsével és mozgáskövető autofókusszal. A teleobjektívet érte a legtöbb változás. A 12 megapixeles Exmor RS szenzor mérete 1/3,5”, ez változatlan, de az optikai nagyításért felelős modul 85 és 170 mm közti gyújtótáv között mozgatja a lencséket (f/2,3 és f/3,5, illetve 28 és 15 fokos látótér), ezzel a 3,5 x és a 7,1x nagyítást elérve. A teleobjektív fókusztávolsága 4 cm-re csökkent, így 120 mm-en használható telemakróként, ehhez dedikált szoftveres opciót is kínál a Sony, ahol kézzel rá lehet segíteni az akkurátus fókuszpontra. Maradtak a Zeiss lencsék és a 120 képkockás másodpercenkénti kiolvasási sebesség. Az előlapi kamera 12 megapixeles 1/2,9"-es Exmor RS érzékelővel, 83 fokos látótérrel, f/2-es blendével és fix fókusszal.


(forrás: Sony) [+]

Továbbra is használható az Xperia 1 külső monitorként Sony Alpha kamerákhoz, és támogatja az RTMP-t (Real-Time Messaging Protocol), aminek segítségével akár a telefon saját kamerarendszeréből, akár a csatlakoztatott Alpha kamerából érkező videófolyamot képes egyszerre több platformra (pl. Facebook, YouTube) élőben közvetíteni a mobil.

A telefon színéhez passzoló színű tokokat is kínál a gyártó
A telefon színéhez passzoló színű tokokat is kínál a gyártó (forrás: Sony) [+]

A készülékházat Gorilla Glass Victus 2 fedi elöl, Victus 1 hátul, utóbbi pedig az elődmodellhez hasonlóan texturált, hogy kevésbé csússzon. A hátlap színével megegyező színű alumínium keret is texturált, maradt az IP68-as védelem. A tegnap látott vörös színű modell viszont úgy tűnik, kacsa volt csupán, a Sony fekete, ezüstfehér és zöld színű Xperia 1 VI-okat prezentált. Ujjlenyomat-leolvasó oldalt a gombban, két nanoSIM és eSIM is opció, természetesen 5G-s adatkapcsolattal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Előzmények

Hirdetés