- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Nokia N900 - egy kategória újraértelmezése
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Hamis órák itt nem kívánatosak, semmilyen formában.
Új hozzászólás Aktív témák
-
trassher
addikt
válasz ronin s8 #48651 üzenetére
A nemesgázok - atomsúlyuktól függo mértékben - diffundálnak a fémekbe. A két atomos hélium és persze a hidrogén a legjobb ebben, ezért is építenek a mélytengeri búvárharangokba szánt órákra hélium szelepet.
A mélytengeri búvárharangokban (50-100 m közötti mélységben) tartósan dolgozók számára az adott mélységnek megfelelo, 5-10 atm nyomású hélium-oxigén levegot biztosítanak. De a hélium lassan, napok alatt bediffundál a tömör acéltokos órába is - az acélon keresztül! - és az órában is túlnyomásos hélium keverék alakul ki.
A felszínre feljövetelkor a belso túlnyomás szétvetné az órát (hisz azt külso nyomásnak ellenállóvá alakították ki, nem fordítva), és ezt elkerülve van a tokon egy szelep, amin lefújhat a túlnyomás.)
Az argon jóval "nehezebb" nemesgáz, de lassan ez is elszökne a tokból, helyére a levegobol más könnyu nemesgázok lépnének be, de az oxigén - és o a foellenség - aligha jutna a tokba. Napjainkban ez már csak marketing fogás, gyakorlati elonye aligha van (de csak is azért, mert kevesen járunk búvárharangba).Redmi Note 7
-
ElRamos
tag
[ Szerkesztve ]
-
BAti77
aktív tag
válasz huszar90 #48655 üzenetére
Szép darab az is, nem járnál vele rosszul...
(#48656) ronin s8
Egyszerűen kényelmi szempont: ha több órát (netán napot) dolgozol lent és fáradtan feljössz, nem azzal kell foglalkoznod, hogy rendben van e az órád...és így nem is felejtheted el."Csak az az óra a miénk, amelyikben jól érezzük magunkat, a többi az ördögé."
-
ktg3
őstag
Az órák átmérőjét, hogy számítják?
Ha meg van adva, hogy 42mm, akkor az a számlapra, vagy az egész átmérőre értendő egy kör alakú óránál?[ Szerkesztve ]
-
phranxinatra
aktív tag
válasz BAti77 #48660 üzenetére
De az Omegákon pl. manuális He-szelep van, úgyhogy ha elfelejted kitekerni, akkor furulya. Egyébként kitekert szeleppel csak 50m-ig vízálló az óra, de ennek elvileg nincs jelentősége, mert a búvárharangban tartózkodva kell kiengedni az órából a héliumot, a dekompressziós szakasz során.
-
ronin s8
senior tag
Látom, ez a hélium szelep téma nem teljesen tiszta még.
Az én Omega SMP-m teljesen kitekert koronánál és hélium szelepnél még 30 méterig vízálló. Ez tökéletesen elég ahhoz, hogy a búvárharangban esetlegesen ráfröccsenő víz ellen védjen. Nagyobb nyomást nem bírna ki, de ilyenkor nem is kell. A harangban levegő van, ill. a levegő nitrogén tartalma héliummal van helyettesítve azért, mert nagy nyomáson a nitrogén feloldódna a vérben, ami súlyos mérgezést okoz. Ez a keszon betegség. (De gondolom, ezt mindenki tudja.) Ahogy halad a munkás a harangban lefelé, egyre nő a nyomás a felső térben, mert a víz préseli össze, és kompresszorral próbálják kiegyenlíteni. Tulajdonképpen a harangba zárt levegő nyomása lényegében megegyezik az adott mélységben tapasztalható víznyomással. Ekkor a hélium fokozatosan belediffundál az órába. A korona és a hélium szelep természetesen zárva van.
Felfelé jövet csökken a nyomás, és a dekompressziós szinteken pihenőket iktatnak be. Miután az órán kívül csökkent a nyomás, belül maradt, egy idő után szétrobbanna a tok, ezért KITEKERIK hélium szelepet, így ki tud szabadulni a felesleges gáz.Víz továbbra sem éri az órát, csak ha beleteszi a búvár a kezét, de felfelé jövet nem nagyon dolgoznak. Kitekert hélium szelepnél egy óvatlan mozdulat, és beázott az óra, mert útközben is magas még a nyomás.
Tehát ugyanaz történik, mint a korona kitekerésekor! A búvárnak erre figyelnie kell! Magától nem zajlik le a folyamat.Van erre is megoldás. A Rolex és a Certina közösen kifejlesztette az automata hélium szelepet, aminél már nem kell közbeavatkozni.
A hélium szelepek tulajdonképpen speciális tömítések, amik jól reagálnak a nyomásváltozásokra. Amit kell beengednek, amit nem, azt nem.
Ezért fontos, hogy a megfelelő szerviz végezze a tömítések cseréjét, különben a manuális hélium szelep nem funkcionál jól.Kedvenc vesszőparipám: ott lenni az Omega igazgató tanácsának ülésén, amikor hosszas tépelődés után az egyik alkalmazott elárulja Hayek-nek, hogy tulképp SEMMI DE SEMMI ÉRTELME sem volt erre pénzt áldozni, max. csak dizájnnak jó!
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Wg5113
aktív tag
válasz phranxinatra #48663 üzenetére
Egyébként nem életszerű,hogy valaki ilyen órában menjen le.Vannak erre fejlesztett búvár órák.Kiváncsi vagyok hány helium szelepes Omegánál fordult elő,hogy búvár harangba mentek vele.Viszont egy hiba lehetőséggel több és a szerviz is drágább.
-
tupacamaru
veterán
Kör alakú óráknál a tok, de inkább a lünetta átmérőjét adják meg korona nélkül. Ha szélességet írnak akkor a koronáva együtt mérik. Általában.
Hello, a nevem Inigo Montoya! Megölted apámat, készülj a halálra!!!................................................................... Merek annyit, amennyit férfi merhet; Aki többet mer, nem ember...............................
-
Gabor970
addikt
válasz vadászcsiga #48630 üzenetére
ohh, már nincs meg a disco szíj. Kapott egy szebbet.
Tanulj meg alkalmazkodni a körülötted levő világhoz, mert a világ nem fog tehozzád! /boda
-
fi:zi'k
nagyúr
válasz tupacamaru #48666 üzenetére
Eddig ahol szélességet néztem, ott szinte mindig korona nélkül adták meg.
96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄
-
tupacamaru
veterán
-
KelemenUhr
aktív tag
válasz ronin s8 #48664 üzenetére
Nem okoskodás, csak hogy teljesen kompakt legyen: a nitrogén valóban beleoldódik a vérbe és ha az emberünk túl gyorsan jön fel, a gáz is gyorsan, buborékok formájában válik ki a vérből, ezek a buborékok okozzák a problémát (légembólia). A nitrogén nagyon stabil, nehezen vihető reakcióba (inert gáz), mérgezést nem okoz. Egyébként köszi a leírást, eddig csak említés szintjén hallottam ezt a héliumszelep-dolgot. Ezek szerint kicsit amolyan parasztvakítás...
[ Szerkesztve ]
...De van egy rossz hírem is: a röntgenfelvétel alapján önben egy csontvázszerű lény él.
-
Empsepo
senior tag
válasz pézoli #48625 üzenetére
Gyönyörűek ezek az órák, amióta megmutattad itt, többször is nézegettem őket!
Ez a dátumkijelzés meg mennyire tökéletes már?
Tizenkét óra, tizenkét hónap. Ennyi.Tényleg alsóbb kategóriákban ez előfordul? Nem hinném, hogy olyan bonyolult dolog lenne.
Ezt tudja valaki esetleg?
[ Szerkesztve ]
-
BAti77
aktív tag
válasz phranxinatra #48662 üzenetére
Ezzel kapcsolatban vetődött fel a héliumszelep kérdése...
A manuális szeleppel ellátott óráknál nincs nagy értelme szerintem sem..."Csak az az óra a miénk, amelyikben jól érezzük magunkat, a többi az ördögé."
-
Dzsana
senior tag
válasz dilajoska1 #48674 üzenetére
Megértem az érzést!
http://zar-ido.blogspot.hu/search/label/%C3%93ra
-
Misi1979
őstag
Egy új szerzemény:
werk (finom kis gyorsdátumos, hackable):
[ Szerkesztve ]
A kismókusok kenyérre is kenhetik.
-
Dzsana
senior tag
válasz Misi1979 #48682 üzenetére
Nagyon koszos belülről, összeszáradt olajmorzsák hemperegnek a hidakon.
Én meg azt nem bírom a Longinesokban, hogy elcseszett egy Incabloc rugó megoldásai vannak, és állandóan variálnak, nem az a megszokott sima kinyithatós svájci. Amit legutóbb csináltam, annak a "zsanérja furcsán volt megcsinálva, ez megint másmilyen, maga a rugó olyan 4 levelű lóherés, a fészke meg két végén hasított, és az egyik hasíték hosszabb, mint a másik. Nyilván ez kiforgatós lesz, nem is kinyitható. Már előre izgulok, ha egy Longinest kinyitok, hogy vajon milyen a biztosítása.http://zar-ido.blogspot.hu/search/label/%C3%93ra
-
KelemenUhr
aktív tag
válasz Dzsana #48683 üzenetére
Hú, Dzsana, gonosz vagy, még meg sem jött az ösztöndíjam, de már el is költöttem... Megláttam az aukcióid között azt a texturált számlapos dátumos Slava-t, KELL! (Remélem, bele fog férni... )
...De van egy rossz hírem is: a röntgenfelvétel alapján önben egy csontvázszerű lény él.
-
g0n21
senior tag
Eddigi vergődésem a Citizen eco drive Titanium és a Steinhart ocean 1 között tovább húzódik, de ez ebből a szempontból lényegtelen ->> Mivel a Citizen Eco Drive-okon nem szoktam látni semmit, hogy hol készül, hát tegnap este írtam a sales@citizenwatch.co.uk-nak, és mára megkaptam a választ is: "(...)all our watches are manufactured in Hong Kong".
Nem különösebben lényeges, de láttam már ezt a kérdést a fórumban.Kronometer.hu // nick: Gonzi // JLC Master Control 2,1m // Squale 1545 GMT 350e // Rado Captain Cook 42mm 650e // Breitling Chronomat B01 42mm 2,2m
-
gardening
csendes tag
Sziasztok,
Érdeklődnék, hogy az Atlantic Seabase típusról mi a véleményetek? Úgy tudom Ronda715 szerkezet van benne. Illetve tetszenek még a Seiko 5-ösök is, csak kissé drabálisnak tűnik. Utóbbiak mennyire pontosak, illetve jók?
(Az órakeresés apropója, hogy sajnos megállt a 16 éves ETA szerkezetes Tissot PR50-em, és gyorsan kellene egy másik. Illetve érdemes lenne megjavíttatni a régit? Állítólag az elektronika ment tönkre, ami 12-14 ezer forint. )
Ez az Atlantic Seabase hogy viszonyul a Tissot PR50-hez? A Seabase néhány modellje most jó áron van egy kiárusításon.Kösz
-
Dzsana
senior tag
válasz KelemenUhr #48684 üzenetére
Az gyakorlatilag egy új óra! Van még időd...
-
Dzsana
senior tag
válasz dilajoska1 #48691 üzenetére
Á, csak úgy érzed. Biztos csak a szél fújt össze 30-40 db Tissot-t a dobozomba.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsana
senior tag
válasz dilajoska1 #48693 üzenetére
Honnan tudod? Nem is láttad még őket!
-
BAti77
aktív tag
válasz gardening #48686 üzenetére
Szia!
Párom Atlantic-ot hord a mindennapokban (mondjuk abban ETA 956.114 van), nekem volt PR50 automatám....
Minőségileg az Atlantic tokja, szíja szerintem semmivel sem rosszabb mint az alap Tissot-k. A Ronda werkekről nincs tapasztalatom, de nem hiszem, hogy sokkal rosszabbak lennének mint egy ETA...
Seiko 5-öt apósomnak vettem pár éve. Az thaiföldi gyártmány, de nincs vele gondja, napi szinten olyan +10 mp eltérés körül jár. Vannak itt fórumon is akik 5-ös szériát hordanak, de nagy panaszt még nem olvastam róluk...[ Szerkesztve ]
"Csak az az óra a miénk, amelyikben jól érezzük magunkat, a többi az ördögé."
-
Dzsana
senior tag
válasz dilajoska1 #48696 üzenetére
Egy töredéke fent van itt, lusta vagyok feltöltögetni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban tilos hozzászólásokban hirdetni!
Használjátok Hardveraprót erre!
A hirdetések linkjének megosztása is tilos!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest