Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Nekton

    aktív tag

    válasz HaliGab23 #2351 üzenetére

    Tehát errő a cikkről van szó: JÓT TESZ AZ AKKUNAK, HA GYORSTÖLTÉST HASZNÁLUNK?

    TLDR!!!

    Rögtön az elejétől:
    "A legtöbb gyorstöltés úgy működik, hogy első körben gyorsan pumpál sokat a készülékbe, majd a második fázisban lentebb kerül az áramerősség és lassabban folytatódik a töltés. Az első fázisban nincs is baj a gyorstöltéssel, a másodikban viszont már stressz éri az akkumulátort, hiszen ilyenkor erőltetett lesz az anódban a lítium-ionok fogadása. Miután elérte a telep a kb. 50%-os töltöttségi szintet, életbe lép a csepegtetés, a lassú töltés, hisz gyorstöltéssel a cellák csak félig töltődnek fel."

    Ott kezdődik, hogy nem pumpál senki semmit sehova. Az akkumulátorcella kapcsaira megfelelő feszültséget kapcsol a töltésvezérlő elektronika és ez a feszültség hozza létre azt a jelenséget az akkumulátorban (és az egész áramkörben), amit villamos áramnak nevezünk. Ez a villamos áram az akkumulátorban úgy jelenik meg, hogy a két ellentétes töltésű elektródához az elektrolitban szabadon és rendezetlenül lévő töltött ionok a velük ellentétes töltésű elektródához vonzódnak, ezért arrafelé megindulnak. Az akkumulátorok töltése változó feszültséggel, de állandó áramerősséggel kezdődik (áramgenerátoros táplálás, CC, Constant Current cycle). Ez egészen addig folytatódik, míg az akkumulátorcella kapocsfeszültsége eléri a 4.2 V-ot. EZ nem 50%-nál következik be! Ezen küszöbfeszültség fölé nem szabad menni. Ekkor kezdődik az állandó feszültségű táplálás 4,2V feszültséggel (CV, Constant Voltage cycle), melynek során az akkumulátoron áthaladó áram erőssége folyamatosan csökken. Nem csökkentik! Csökken az akkumulátor fizikai és kémiai tulajdonságai miatt (az anódon és katódon felhalmozódott töltéssel rendelkező ionok egyre kisebb szabad felületet hagynak szabadon az elektrolitban még szabadon lévő ionok számára, vagyis megnő az akkumulátor belső ellenállása. Amikor az áramerősség megfelelően alacsony, az akkumulátort feltöltöttnek tekintjük, ekkor lekapcsol a töltő elektronika. Ez az áramerősség általános szabály szerint a kapacitás 10-ed részével arányos, vagyis egy 4000mAh-ás akkumulátornál 400mA (C=0,1). Ez után nincs további töltés. Nincs feszültség kapcsolva az akkumulátor kapcsaira.

    "Stressz": Bullshit! Ezek üzemszerű állapotok. Nem éri semmilyen stressz az akkumulátort. Stressz akkor érné, ha rákapcsolnánk 1000V-ot, vagy rövidre zárnánk a kapcsait. Ez olyan áramerősséggel és hőfejlődéssel járna, mely egészen rövid úton tönkretenné, fel is robbantaná az akkut.

    "Erőltetett lesz az anódban a lítium-ionok fogadása": Hát ehhez mit szóljak? Bullshit! Miért is? Mitől? Mint fent. Ez üzemszerű állapot

    "Miután elérte a telep a kb. 50%-os töltöttségi szintet...": 50%? Honnan? Miért? Melyik jellemző 50%-a? Bullshit!

    "...életbe lép a csepegtetés...: What?? Legnagyobb bullshit! Lítiumos akkumulátorokat TILOS csepptöltéssel tölteni!

    Az akku kifáradásában három tényező játszik szerepet: Magas hő, töltés, kisütés

    A hőmérséklet pontosan mérhető, ennek megfelelően a töltés szabályozható illetve megszakítható

    A töltés és kisütés pedig az akkumulátor üzemszerű működése. Lehet ezekkel variálni. Főleg a kisütés mértékével, mert kisebb kisütésnél (DoD, Depth os Discharge, %-ban megadott érték, ahol 100% a teljes kisütés) jelentősen növelhető az akkumulátor töltési ciklusainak száma, viszont csökken a kihasznált kapacitás. Ennek egy telefon életciklusában igazából nincs jelentősége, tehát a telefonokat nyugodtan lehet akár állandóan teljes feltöltöttségen (rövidebb üzem, de több töltési ciklus) is tartani, de nyugodtan le is meríthetőek (hosszabb üzem, kevesebb töltési ciklus) , mert az akku tovább bírja mindkét esetben, mint a jellemző telefon élettartam (2-4 év!).

    A cikk végkövetkeztetése:

    "Amíg az akkumulátor töltés közben nem hevül fel túlságosan, addig véleményem szerint használható a gyorstöltés."

    tech2 Laci véleménye szerint??? :U Ha az user úgy ítéli meg, hogy jó a hőmérséklet??? :U

    A hőmérséklet mérése nem user feladat! Azt a vezérlő elektronika folyamatosan méri megfelelő pontossággal. Ennek megfelelően beavatkozik, ha kell.

    Mit is tudtunk meg a cikkből? Egyáltalán megválaszolta a címben feltett kérdést a szerző?

Új hozzászólás Aktív témák