Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Prohardver app (nem hivatalos)
- LG V30 - vezércsel
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Motorola Moto G54 5G Power Edition - nem merül le
- iPhone topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
chelepke
csendes tag
Sziasztok!
Hozzáértő segítségét szeretném kérni, amit előre is köszönök.
Van egy Asus M2N68-AM SE2 alaplapom. Ebben cseréltem nemrég processzort, most egy AMD Phenom II X4 945 (95W, rev. C3) van benne. Ezzel nincs is baj, mióta kicseréltem, működik szépen, Bios-ban nem nyúltam semmilyen beállításhoz. Viszont azt olvastam róla, hogy ehhez az eddig használt, 800 Mhz-es Ramok helyett inkább 1066 Mhz-esek ajánlottak, amit az alaplap is támogat a dokumentációja szerint. Vettem hát 2db Kingston HyperX KHX8500D2/2G modult hozzá, ezzel kapcsolatban adódott a probléma.
A gép PC6400 800 Mhz-es modulnak ismeri fel mindkettőt, 1.8V-on. Keresgélés után találtam egy olyan apróbetűs részt a hasonló Asus alaplapokhoz, ami szerint: "Due to AM2+ CPU limitation, only one DDR2 1066 DIMM is supported per channel. When two DDR2 1066 DIMMs are installed, all DIMMs run at 800MHz frequency by default for system stability."
Ezért tettem egy próbát, hogy külön, csak az egyiket használva is PC6400-nak ismeri-e fel a gépem, és igen, úgy is ugyanaz a helyzet. Az lenne a kérdésem, hogy érdemes-e vele szórakozni, és valahogy rábírni az 1066 Mhz-es működésre őket, vagy fölösleges, mert az alaplap korlátozza mindenképpen? És ha meg lehet oldani, akkor mit kellene velük csinálni? A bios-ban nézegettem, a feszültséget 2.05, 2.15 és 2.25 értékekre lehet állítani, az órajelet pedig 400, vagy 533 Mhz-re is, de ezekhez nem mertem magamtól hozzányúlni, ilyen témában nem vagyok otthon. A CPU-Z szerint az FSB : DRAM arány 1:2 így jelenleg (ugyanilyen volt a két 800 MHz-es modullal is korábban), nem tudom ennek milyennek kellene ideális esetben lennie.Üdv,
Balázs[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- ADATA AM1P24HC4R1-BUNS 2x4GB 1Rx8 PC4-2400T-SA0-11 DDR4 2400 CL17 1.2V
- BONTATLAN! Corsair Vengeance DDR5 KIT 64GB (asztali) 6000MHz FEHÉR
- Patriot Viper Xtreme 5 RGB 32GB KIT DDR5 8000MHz CL38 (2x16gb) (9 év alza gari)
- G.SKILL FlareX 2x8GB DDR4 3200MHz F4-3200C14D (CL14-es időzítésű memória Ryzen-hez!!!)
- Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL32 2x32GB EXPO memória eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest