- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Mobil flották
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- IFA 2024: Harmadik generációs T-Rex is volt
- iPhone 16 vagy Oppo Reno13?
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz Dare2Live #7250 üzenetére
most olvasom az Edigital oldalán a Nikon 70-300 VR minősítéseit, ahol lelkendezve írja egy kissrác, h 13 évesen, 38 kilóval is jól elbírja a D300 + 70-300 VR kombót, és nemsokára egy SB-800-ast is kap hozzá...
-
jorden06
senior tag
válasz Dare2Live #7250 üzenetére
Ebbe teljes mértékben igazad van. De nálunk nincs ilyen nagy hagyománya a fotózásnak, egyszer a padláson találtam egy f.gépet nagyapámtól. Egyáltalán nem tudom milyen a márkája, talán ti tudjátok... Ami a tv-kben is mindig van, hogy az ipse a kis állványos kihajthatós f.gép mögött áll egy lepedő alatt.. Na olyan. Valószínű nagy az értéke, de őszintén, mit tudnék egy olyannal csinálni? nem vihetem el kirándulásokra, ha tekercset is teszek bele, nem hívahtok elő x db.-ot..
Úgyhogy marad a drága digitális gép, amit a saját pénzemből kaparok össze. (És sajnos nem futja a többezres D300-ra Hát, van ilyen bicikli...)[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz jorden06 #7254 üzenetére
Én direkte mindig oda irom, hogy aki teheti.....
Aki szüken van vegyen egyobis "kitet" pl D80+18-105VR, vagy ha mégszegényebb akkor D40+18-105VRt... ha pedig ennyi sincs akkor ott a D40kit brutto 89.900Ftért. Ha pedig még ennyi sincs akkor még jóval lejjebb lehet menni az árban ha használtakat néz, jellemzően egy megunt mert "nagy" D40Kitet meg lehet kapni 70Kért.....
és nincs szégyelnivalója ennek a D40nek a Minoltamhoz képest..... Mert jóval gyorsabb az AFrajta.... Ez persze nem csoda.... a minoltamon még nem is volt AF. Vagy jóval nagyobb a "zoom" rajta.... igen a minoltan egy darab fix obi csücsült. Hogy a sorozatsebességröl(kallantyúval felhuzós vs 3fps) már ne beszéljek.....
De ha ez is sok akkor javaslom a kifutó Canon SX100at, ez már képminőségben nem lesz a Minolta de sok tekintetben sokkal jobb lesz nála.... és ezek a kis Canonok hihetetlen mit ki nem bírnak.... 10év múlva probléma nélkül megtanulhat rajta a fiad fotózni/videózni.
Szerencsés korban járunk. Megtehetjük. És ha szereted a fotózást akkor fél év múlva már a te 40.000Fts géppel készült képeidet is megcsodáljuk az adott topikban. Nem a pénz számít.... "Nem a gép csinálja a fényképet"™. Azt te csinálod.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Zebu
addikt
Nah hétvégén megvették a D50-et, jöhet a D80
-
jorden06
senior tag
Ja még annyit, hogy DSLR gép megvételére hajtok, és hogy újonnan vagy használtan érdemes venni? Milyen előnyei-hátrányai vannak az új gépnek, valamint a használt gépnek. Nem hiszem, hogy olyan sok baja lenne egy 3000expós gépnek, de milyen előnyei vannak az új gépnek?
Én kezdésnek egy D80; 18-70-re majd később ha belejöttem egy 70-300-ra. Vagy érdemesebb 18-70 helyett 18-135-öt venni, és azt továbbfejleszteni? Előre is köszi. -
johnjohn
addikt
válasz jorden06 #7259 üzenetére
Ha van pénz vegyél újat, de a használt gép vásárlása sem elvetendő ötlet.Ha pedig még van rá garancia, végképp rendben van a dolog.Legfeljebb ha teljesen idegentől veszed, vigyél magaddal valakit, aki ismeri a vásárolni kívánt géptípust, vagy márkát.
Ha itt veszed valamelyik régebbi fórumtárstól akkor azért az még plusz biztosíték, nem hiszem, hogy valamelyikünk lejáratná magát a többiek előtt.
D 70-D 70s-D 80- D 200 Nikon gépnél pár ezer expó még nem sok.Ha le van lakva egy gép, azért az a külsején már látszik, a kifényesedés,kopottas markolat árulkodó lehet.
Az új gép legnagyobb előnye, hogy 3 napon belül visszacserélik ha valami tényleg rossz rajta. -
hemaka
nagyúr
válasz runner 125 #7256 üzenetére
Igen, ez a tipikus pro gép, lúzer fotós kategória.
jorden06: A 18-70 szerintem jobb, mint a 18-135, legalábbis 18mm-en még torzít eléggé, de 24-től már jó, meg fémbajonettes, korrektebb darab.
De itt megnézegetheted: 18-70review 18-135review
A vázról meg csak annyit, hogy a D80 szerintem még elég jónak mondható, és eléggé bezuhant az ára is. De ha D200/D300-at meg tudsz venni használtan 3-4ezer expoval, de akár még 5-8ezer expoval is, és még garisan, akkor azt nem érdemes kihagyni.
Azok a lepedős gépek hazavágnak bármilyen mostani digitgépet. Egyébként nagyformátumú gép a hivatalos neve azt hiszem Csak 2 kép: [link] [link][ Szerkesztve ]
crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ ...
-
Degeczi
nagyúr
attól függ, mire kell
a 18-70 valamivel kevésbé éles, de az elején jobban kiegyenlített a középpont és a szélek tekintetében, míg a 18-135 középen élesebb, a szélek nagylátóban már jobban lemaradnak (följebb aztán inkább fordul a helyzet, ott már a 18-70 képszélei maradnak el élességben)
vignettálásban, CA-ban egyik sem büszkélkedhet, egy kategória a kettő (a gyakorlatban nem vészes)
az építési minőségben persze vitathatatlanul jobb a 18-70, kezdő obinak jó választás, az ára manapság a padlón van (35e körül) - de olyan igazán mellette szóló érvek sincsenek: annak idején 18-70-el vettem a D70s-t, de mostanában amikor a minőség fontos, egy Tamron 17-50/2.8-at használok, utazáshoz pedig az átfogása miatt végül beszereztem egy 18-135-öt is (a 18-70 meg a szekrényben pihen: bár logikus lenne eladni, nincs kedvem elvesztegetni, inkább maradjon)
általános célra így inkább a 18-135-öt ajánlanám - de persze nagyon jól beválhat a 18-70 is, ha nem kell hosszabb vég
[ Szerkesztve ]
-
jorden06
senior tag
Igazából nem akarok 200-250e Ft-ot (újonnan) adni egy D200ért, azért mert pár fokkal jobb.
találtam 160e Ft-ért D80; 18-70-et, azt korrektnek találom, annyit szánok is rá. Igazából tisztába vagyok vele, hogy drága mulatság, és ha tovább akarom csinálni, akkor mégdrágább lesz, de nincs szívem oda adni azt a +50-60-at.
Ez a 18-70;18-135 ügy még mindig tisztázatlan maradt, mindenki mást mond.Valamikor ez jó, valamikor az, valaki erre esküszik, valaki arra... 18-70-ről jobbakat olvastam mint a másikról, persze ez nem jelenti azt, hogy jobb is. De mindegyiknek hasznát veszem, ilyen olyan helyzetekben... Na hát ez ilyen.johnjohn:
Akkor már inkább rászánok +15öt, de akkor már rögtön van x év garim, vadi új, sérülésmentes, stb..[ Szerkesztve ]
-
hemaka
nagyúr
válasz jorden06 #7265 üzenetére
Azért azzal a 160e Ft-os D80-al lehet vigyáznék(ha KIT), érdemesebb hivatalos márkaképviseletnél megvásárolni, az esetleges garanciás ügyek miatt. [link]
Degeczi: Akkor lehet egy köztes 18-105el jól járna Habár arról az üvegről még nem hallottam semmit, review van már esetleg róla valahol?
[ Szerkesztve ]
crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ ...
-
Degeczi
nagyúr
válasz jorden06 #7265 üzenetére
a 18-70-ről azért lelkendezett minden korabeli ismertető, mert az akkori kitobik közül tényleg kimagaslott, különösen a fölépítésével (nem csak fém bajonett, de a távolságskála és a porvédő szoknya sem volt - sőt, ma sem az - szokásos egy kitobinál), de optikailag is jobb volt az átlagnál
ez utóbbi szempontból aztán lassan beérték
magam ellen beszélek régi 18-70 tulajként, de azt kell mondjam az áresése jól tükrözi ezt
de ha a megfelel a rövidebb vég, nyugodtan válaszd, nem fogsz vele ráfaragni
-
Ijk
nagyúr
18-70-et annak ajánlom aki olcsón szeretne egy nagyon jó kis obit.
Ugródeszkának viszont talán jobb egy nagyobb átfogású, később úgyis kell egy nagylátó, ill. rájön az ember milyen gyújtótávot használ többször, abból érdemesebb egy jobbat venni.
Nekem jelenleg ideális lenne egy sigma10-20/tokina 11-16/nikon 12-24, 35 f2, 50 f1.8, 85 f1.4/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Zebu
addikt
válasz jorden06 #7268 üzenetére
Én sokáig (2 évig) használtam a Sigma 70-300 APO obiját. Lassú, zajos fókusz és a fényereje sem világbajnok....
Viszont olcsó volt és akkor ez számított.
Ma már nem vennék ilyen fényerejű objektívet, vagy ha kisebb fényerő akkor legalább egy VR legyen benne....szerintem.
70-300-ból már nem árt a VR obi..... vagy egy f/2.8 fényerő.
Minden attól függ mire akarod használni.
18-200 VR?
Csak azért ajánlom, mert nekem is ilyen van.....
Bár most a fix 50-esem a kedvenc
[ Szerkesztve ]
-
jorden06
senior tag
Jah, nagyon nagy dilemma ez. Ha már végre kiválasztottad a vázat, válaszd is ki az obit.
Egyelőre csak Nikor obikat néztem, mást nem nagyon, sőt egyáltalán nem. 50-es fixet én is néztem, de az 50 az benne van a 18-70-be is, és tudom ott is használni. Olyan sok obi van, hogy nemtudom Mondom, eddig csak Nikorokat néztem.. -
Zebu
addikt
válasz jorden06 #7275 üzenetére
Jah bocs azt elfelejtettem hozzátenni a mire akarod használni mellett, hogy mekkora a keret rá, mert nem utolsó szempont!
Pl: Gondolkodom egy makró objektíven, ki is néztem egy ilyet:Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm 1:2,8G . Dehát az ára elbizonytalanított, hogy finom legyek...
Abban igazad van, hogy benne van a 18-70-ben, de nem f/1.4 vagy f/1.8 fényerővel... Nekem is benne van a 18-200-ban.
Én amúgy úgy gondolom, hogy eleinte nem ajánlott túl sokat költeni objektívre. Először bartákozz a géppel, próbálgasd, kicsit jöjj bele, és ha már érzed mire van süzkséged akkor vásárolj. Akkor már pontosan tudni fogod, hogy mi kell.... szerintem....
A 18-70 tényleg jó, azt csak ajánlani lehet..... (igaz nekem nem volt, csak 18-55-öm) Használtan már megkapod 35-40 körül, ami nagyon jó ár ezért a lencséért. Hogy ezek után kell-e neked nagyobb gyújtótávolság azt neked kell kitalálnod!
-
Zebu
addikt
Bytheway...
Akarok most venni egy SDHC kártyát a leendő masinámba...
Jelenleg egy 1GB-os Twinmos 150X kártyám van, szerintem egy 2, 4GB-os bőven elég lenne. Inkább tartok több kisebbet.
Szerintetek milyet vegyek, ami gyorsaságban és ár-érték arányban még ok?
-
jorden06
senior tag
-
Zebu
addikt
válasz jorden06 #7283 üzenetére
Nah igen a DCR-250.... én is rá voltam cuppanva, nagyon akartam venni egyet, aztán kipróbáltam és áhhhh.... nagyon nehézkes szerintem a használata. Biztos vagyok benne ,hogy ha vennék egyet, sosem használnám, mert nagyon körülményes....
- Rohadtul le kell rekeszelni, nehéz eltalálni a jó tárgytávolságot, nehézkes a fókusz beállítás is, nekem nem jött be..... Nem is beszélve arról, hogy mondjuk még egy 52-es szűrőmenetre rárakva nem takart ki sokat a képből, de egy 58, 67-es optikára szerelve már felejtős..... Nagyon sokat kitakar....
- Rovar fotózásra full alkalmatlan, mert nagyon közel kell menned a témához, szóval ez sem jöhet itt szóba.... szerintem....
Dehát izlések és pofonok! Ezzel nem azt akarok mondani, hogy nem lehet tök jó képeket lőni vele, csak egyszerűen nekem nincs türelmem hozzá.
szerk: Amúgy a Sigma 70-300-nak 200-300 között van makró módja Anno azon gondolkodtam, hogy csak a makrózásra megtartom, mert ennyi pénzért makró obit úgysem kapok. Igaz itt a 90cm-es közelpont buktatja a dolgot, mert részletesebb makró készítéséhez ez már sok....
[ Szerkesztve ]
-
jorden06
senior tag
Én évekig használtam DCR-250-et a Lumix Fz8-on. Ott ugye csak 52mm a szűrőméret, annyira nem nagy a vignettálás. nekem nagyon bejött, egy kicsit tényleg macerás, hogy eltaláld pont a fókuszpontot, de ha megvan akkor remek.
Apropó 18-70-nek hány mm-es a szűrőmérete?
Egyébként ilyen ez a DSLR fotózás, minden témára egy külön obi. Ezért jó szabadúszónak lenni, veszel egy utazózoom-os obit, esetleg egy fordított gyűrű, és akkor makro, táj, stbstb...
Hát van ilyen bicikli, drága ez. Még jó, hogy nem golfozok -
Karima
őstag
Hali
Ha van egy percetek, akkor rá tudnátok nézni erre a képre, hogy mitől van az, hogy az árnyalatok nem mosódnak össze, hanem igen kontrasztos határ látható a találkozásuknál?
Ez a gép hibája lehet (d40), vagy én ronthattam el valamit PS-ben? (bár csak kontrasztot emeltem és egy kis surface blur-t tettem rá)
Köszi
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz runner 125 #7256 üzenetére
Megnéztem már a srác fotóit, ha már ennyire mondjátok...
Van egy képe, ami nekem tetszik. A skidding (?) nevű, amikor kavicsokat szór fel a bicikli kereke. A többi nem jó. Viszont van 1-2 jó ötlete 13 évesen és szerintem ezt is figyelembe kell venni. Majd javul még. Ha nem akkor magára vessen, mert a felszerelésére nem foghatja.
18-70: egyetértek amit lentebb írtatok, hogy anno jó obinak számított, amikor még borzadály kitobikat csomagoltak a gépekhez. Mostanra viszont már mindegyik gyártó, a nikon is ad jobbakat nála hasonló kit színekben, szóval manapság már egy kicsit túlértékelt obi. Nekem is van ilyenem lassan 4 éve, de tudni kell a korlátait. 70-300 VR-rel párosítva jó szettet alkotnak (olyanom is van). Bár éppen arra gondoltam, hogy lehet hogy passzolni kellene a 70-300 VR-t és venni helyette egy 70-200-at vagy 80-200-at, mert 200 felett szinte alig használom, a plusz fényerő meg nagyon velkám volna Csak sajnálom, mert készült vele vagy 100 kép...
-
runner 125
nagyúr
Persze nyilván.
Az valóban egy korrekt kép.
Csak h "József"-et idézzem;
"Majd akkor legyen ilyen nagy arcod ha te dolgozol meg érte. Addig örülj hogy van aki alád rakja. "
Üdv.M"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
jorden06
senior tag
válasz runner 125 #7292 üzenetére
Megvan köszi!
Lugosi:
miért nem használod 200 fölött? Mert nincs szükséged rá, vagy mert nem a te igényeidnek megfelelő? (Lágyság,élesség,torzítás, stb...)
Igazából nem sok különbség van a két obi között (D80-al; 18-70,18-135 ca. 10-15e Ft), csak ezért vacilálok ennyit. -
Dare2Live
félisten
-Na megjött a VRem... egyelőre kicsomagoltam, agyagokban nem rossz de messze van Tamitol.
HVén talán majd fényképezek is.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
Aktív témák
- Ukrajnai háború
- Hálózati / IP kamera
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Okos Otthon / Smart Home
- Dell notebook topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Dragon Age: The Veilguard - Befutottak az első értékelések
- Samsung LCD és LED TV-k
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- További aktív témák...