Hirdetés
- iPhone topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Oppo Find X5 Pro - megtalálták
- 1 mm-es kávákkal könnyű nagyot alkotni
- LG V30 - vezércsel
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
zacci
aktív tag
válasz rmihaly #59449 üzenetére
Koszi a valaszt!
A gond az, hogy nagyon nagy a gazfogyi es a 7x-es szorozval mar brutal lesz a gaz. Mindenkeppen szamolok tobblet rezsivel, de az a 7x-es gaz szorzo durva lesz.
En is arra gondoltam, hogy vegyesen menne es akkor talan eleg egy Sensira is. Durva hidegnel, meg jatszana a gaz is. Nehez ugy, mert foglamam nincs, hogy hogyan mukodne pl. egy Sensira telen. Valaki azt mondja siman, valaki azt, hogy nem lenne jo. Azt neztem, hogy 885kwh a Sensira es 620kwh a Fisher Nordic eves futesi koltsege papiron. Nyilvan fogalmam nincs hogy jottek ki ezek a szamok. De ha ezt vesszuk alapul, akkor 265Kwh tobblet fogyi keletkezne teli idoszakban (nem tudom hany honapot jelent naluk a futesi idoszak stb.) 1db Sensiran a Fisherrel szemben. Ha ezt 3 klimara nezem, akkor 795Kwh kulonbseg. Az kb. 55e ft kulonbseg 1 evben.
Sajnos az a helyzet, hogy a teruleten van meg 1 haziko, amiben mukodik egy konvektoros melegvizes futes almerovel. Igy a ket epuletre az ossz gazfogyi druvan sok lenne. -
rmihaly
tag
Ha be tudsz szerezni... nálam teljesen át kell építeni mindent. Regszerelő is jó áron dolgozik. Csak mérőhely szabványosítás 350e Ft-ra jön ki, ehhez jön a csatlakozási alapdíj, meg a h tarifás mérőhely. Esetemben ez ~400eFt-ra jön ki, pedig nem kell semmi extra. Egy két mérőhelyes fali elosztószekrény, egy új falitartó, egy új földelés és egy lakáselosztó....
És ha megszívatnak, akkor decemberben mondják hogy sajnos villamosenergia operatív törzs alakul, mert paks 1 -en karbantartás van...
-
poli27
veterán
válasz Berci77 #59450 üzenetére
Ők az árukeresős árnál olcsóbban veszik, tehát már nem áll meg a duma, hogy túl olcsó.... Szerintem keress másikat is, és kérj ajánlatot onnan is...
80e ft ért is vannak alap telepítések, 100e az már igencsak magas árban sztem.... pláne hogy még a klímát is viszi, és azon is keres 50-70e ft ot kb.... -
gabor9991
őstag
Most hogy látom [ezt] azt gondolom hogy az AUX megéri az árát
Halk és teljesen jó annak ellenére ahogy kinéz -
rmihaly
tag
válasz Tony21 #59452 üzenetére
Nekem azóta került szigetelés a padlásra és a falra is...
Azért írtam, hogy nem biztos hogy a klímával mindenki jobban jár, mert csak bizonyos feltételek közt lehet megtakarítást elérni.
Most ha csak kevéssel több a gázfelhasználás nem biztos ,hogy -30C-ra tervezett 700eFt-os klímát/klimákat kell vennie az érdeklődőknek....[ Szerkesztve ]
-
Asike
csendes tag
A Fiscer nordic például egy az egyben Midea oasis plus csak át van matricázva. Japánból kb mind drágább ami fűtésre optimalizált. Bár ahogy olvastam a senzirával is fűtenek egész teleket. Valószínűleg azért mert tényleg a valósághoz közelibb a teljesítménye ami rá van írva. No meg akkora telek nincsenek már mint 20-25 éve.
-
feco70
senior tag
Túl olcsó az árukereső, ilyet se hallottam még, tudnád mennyiért veszik a klímákat, hanyatt vágnád magad.
Sok klímás most is 60 70 telepít alapszerelést. Menekülj tőlük
Haier Nebula Nordic ez még marhára tud fűteni ,jó nagy gép, japán kompresszorral, ne az árukereső árat nézd -
Asike
csendes tag
Kínai mindkettő. Szerintem lutri kapsz-e hozzá alkatrészt. Mondjuk ez a midea teteje szóval talán nem a leg hitványabb alkatrészekből van össze rakva. Nekünk egy fisher van. Jól hűt. Fűtésre még nem volt használva eddig, de most a gáz ár miatt muszály lesz. Én mondjuk Fujitsut fogok felrakatni a midea blanc helyére vagy Daikint vagy Mitsut. Még nem dőlt el.
-
süti5
őstag
Próbálok képbe kerülni ismét a klímákkal, olvasom a fórumot aktívan, de most jól értem, hogy azon megy a vita hogy kb. ugyanazon az áron haier, fisher, midea, gree vagy inkább daikin, fujitsu, panasonic, mitsu?
Csak nekem nem kérdés ez, vagy valami kimaradt, amit nagyon tudnak előbbiek?
-
mpo
veterán
válasz ftamas0201 #59438 üzenetére
A múltkori meghibásodásnál írtam:
[link]
Ha nem tudják javítani, akkor a számlán szereplő összeget visszafizetik.
Az más kérdés, hogy kb. 80-100 e Ft-tal drágább lett 2,5 év alatt, plusz a le-fölszerelés is még 80-100 e Ft.Ha érted, akkor már elavult.
-
Daffchy
őstag
A vita inkább az, hogy valaki szerint a nem fűtésre szánt Daikin is jó lesz au ugyan annyiba kerülő kínaival szemben ami fűtésre van szánva.
A baj, hogy 400e vs 400e a Japánt preferálók szerint a matek, ami igazából 400 vs 670 kb, ha a Perferat nézed, én egy Sensirát nem mernék megvenni masszív fűtésre.
De én csak felvázoltam, ne támadjatok...
[ Szerkesztve ]
-
rmihaly
tag
A tényleg fűtésre optimalizált klíma eléggé eltér részletekben egy sima klimától (nem csak az az 1m fűtőszál, ami a tálcába van betéve)
Speciális hűtőköri kialakítás (pl gázzal történő leolvasztás a tálcánál is, vagy kompresszor melegítése gázzal, vagy kompresszor vesztességhőjének hasznosítása leolvasztásnál stb)
Szélesebb üzemeltetési hőmérséklettartomány. A kompresszor magasabb teljesítményen történő üzemeltethetőssége (tehát a komresszor is, és a vezérlő is nagyobb teljesítményre méretezett)
Nagyobb hőcserélők
Nagyobb légszállítású kültéri ventillátor
Két fokozatú hűtőkör
Névleges teljesítmény leadása a teljes névleges üzemeltetési hőmérséklettartományban.
Tartósabb alkatrészek csapágyak használata, mivel évi 4000-5000 üzemóra is átlagos az ilyen klímák esetében.[ Szerkesztve ]
-
Daffchy
őstag
rmihaly nálam sokkal részletesebben és jobban megválaszolta.
Elviekben jobb hatásfoknak kellene lennie igen és nagyobb mínuszokban is garantált a működésük.
Pl. egy átlagos hűtésre szánt klíma általában -15 fogik fűt garantáltan, ezt szokták megadni.
Fűtésre szántnál ez az érték -25 és -30 fok szokott lenni.
Sokkal több gáztöltet is van bennük. Ha jól tudom ilyen 400 vs 900-1000 gramm.[ Szerkesztve ]
-
süti5
őstag
válasz Daffchy #59474 üzenetére
Nálunk pl. 1 hétig van évente -10 körül a hőmérséklet éjszaka, nekem a -15 mint minimum tökéletes lenne.
Akkor nem is próbáltam még a mostani -10-ig használható régi toshibáimat.
Egyedül a cop-ok miatt váltanék, hiszen ezeknek kb. 2,6-os a cop, hidegben gondolom lemegy 2-re, míg az újak jóval hatékonyabbak. Ráadásul az egyik ugye 6,5kw-os, szóval sokat számítana a hatékonyság is. -
Aszi123
tag
Nem.
Ott flame, hogy egy Kínai fűtőt vetnél össze egy Jpn simával. Fűtőt kell a fűtővel összemérni. Elvben csak árban térnek el.
Egyébként építészként vallom, bármilyen klíma, bármilyen formában alkalmatlan a fűtésre. Gazdaságtalan, fenntarthatatlan, komforttalan és nem klíma semleges.
Ezért is nézem végtelen elkeseredéssel a fűtőt keresők, kiváltók, rásegítősők hozzászólásait. És végtelen haraggal kormányunk felé, a döntésért, a háttérért, az előzményekért. Véleményem szerint már csak ez miatt is kötelet érdemelne mind. Hisz ők basszák el idestova 20 éve, mégis te fizetsz érte. -
zacci
aktív tag
Az a helyzet, hogy az occo, ertsd 250e korulik klimakban ugyan van talcafutes, meg esetleg karter futes, de ezen kivul sima klimarol beszelunk. Daikin Sensira eseteben allitolag nem kell ilyesmi. Ami mar igazabol futesre optimalizalt, ott a hutogozek is tobb, illetve a belteriben is komolyabb, ketsoros a lamella. Na egy ilyen Daikin eseteben mar tenyleg draga. Itt jon kepbe a kinai vackok, pl. Fisher, Midea, vagy akar a Haier. LAtszik is ezeknek a cuccoknal, hogy a kulteri nem 26 kilo, hanem 32kg vagy tobb. Szal van benne anyag.
Mivel a dragabb Daikin most nem jatszik, ezert sajna maradnek a kinai szaroknal -
embe
nagyúr
Klímákat keresgélve az egyik LG forgalmazó azt írta az oldalán, hogy a rézcsövekkel a bekötés min. 3 m. Sok telepítő, ha elég, ettől rövidebb csővel oldja meg, takarékoskodás miatt, de ez nem előírásszerű, és így a gari is ugorhat.
Ez így van, olyan ökölszabály ez a 3 m.? -
rmihaly
tag
Az a lényeg hogy a kompresszorba ne kerüljön folyadék halmazállapotban munkaközeg. Ha ez biztosított akkor mindegy jogy 1m vagy 3m.
Általában úgy töltik a gépet hogy egy alap hosszig legyen benne elegendő gáz.
Ha nem fér el a kondenzátorban/szárítóban a munkaközeg úgy előfordulhat rossz üzemállapot.
Kérdés hogy ez mikor milyen üzemmídban következik be. Ha kicsi a kör térfogata (mert kevés a cső/vagy kicsit több a hűtőközeg) ennek valószinűsége magasabb, de lehet így se lesz soha semmi baja a klímának. -
Mulholland
tag
válasz Aszi123 #59407 üzenetére
Köszönönöm a választ
Mit értesz legkisebb hűtő teljesítmény alatt?
Mellékelem a adatlapját a klímának, hátha az megdja a választ kérdésre...
https://www.fisherklima.hu/termekek/split-klima/oldalfali/comfort-plus-sorozat/comfort-plus-3500w-inverteres-split-klima-adatlap?limitstart=0
ARCAM AVR20, LG C8 oled TV, Monitor Audio GS 10+polk LSIM703 szett, Monolith 12THX sub
-
Mulholland
tag
válasz DroiDMester #59406 üzenetére
Rendben, köszönöm a választ, ez is lehet egy megoldás.
ARCAM AVR20, LG C8 oled TV, Monitor Audio GS 10+polk LSIM703 szett, Monolith 12THX sub
-
Aszi123
tag
válasz Daffchy #59478 üzenetére
A mostani rezsiharcban érintetteknél, már nincs általánosságban kijelenthető törvény, nincs ökölszabály. Nem jelenthető ki semmi, hogy ez vagy az a gazdaságosabb. Mindent az egyedi lehetőségek döntenek el, meg a matek. Ez a csoport szívta ezt most meg legjobban.
szerk:, de nem vagyok gépész.
[ Szerkesztve ]
-
embe
nagyúr
válasz rmihaly #59483 üzenetére
Ok. Köszi a választ!
A nyomáspróba szerelést követően technológiai előírás? Vagy összeszerelés, feltöltés, és hadd szóljon?Más:
Van valakinek tapasztalata Midea All Easy Pro 5,3 kW -os klímával?Ha most felszereltetek egy klímát, ami H tarifa kompatibilis, és mondjuk fél év múlva arra jutok hogy kiépítem a H tarifához a bekötést, akkor használható hozzá a már korábban beépített klíma?
[ Szerkesztve ]
-
Daffchy
őstag
válasz Aszi123 #59488 üzenetére
Na jó, hogy nem vagy gépész, de olyan elánnal írtad, hogy le a klímákkal, azt gondoltam van alternatívád.
Szerk. Én is szarban vagyok, árammal és gázzal is limit felett vagyom, gázból sokkal. Így a klímán kívül ami nem x milkiós tétel, más nem jöhet szóba.
[ Szerkesztve ]
-
zacci
aktív tag
Neki futok meg 1x, mert rosszul irtam.
Az a helyzet, hogy az occo, ertsd 250e koruli klimakban ugyan van talcafutes, meg esetleg karter futes, de ezen kivul sima klimarol beszelunk. Daikin Sensira eseteben allitolag nem kell ilyesmi, mert jol megoldott a futese. Ami mar igazabol futesre optimalizalt klima, ott a hutokozeg is tobb, illetve a kulteriben is komolyabb, ketsoros a holeado. Na egy ilyen Daikin eseteben mar tenyleg draga. Itt jon kepbe a kinai vackok, pl. Fisher, Midea, vagy akar a Haier. Latszik is ezeknel a cuccoknal, hogy a kulteri nem 26 kilo, hanem 32kg vagy tobb. Szal van benne anyag.
Mivel a dragabb Daikin most nem jatszik, ezert sajna maradnek a kinai szaroknal -
Aszi123
tag
válasz Daffchy #59491 üzenetére
Jah, igaz, kijöttem már a sodromból. Viszont nem gépészként is általánosságban valamivel nagyobb rálátásom a helyzetre az itt jelenlevőknél. Meg persze tudom, hogy amire most viszi a kényszer a rászorulókat, az csak tüneti kezelés. Hirtelen megfogjuk a lángot, de ott marad a parázs.
Anyám szomszédja is kb. mint te úgy járt. Szerencséjére központi gáza volt radiátorokkal, most kapott egy kondenz kazánt, indirekttel, régi radiátorok ki, és belőlük lesz megtekerve pár fal. Ha jók a számaim bőven 1000 m³ alá megy az éves gáz fogyasztásuk. De úgy van már méretezve, hogy ha a havi 144 m³ is bőven tartható a leghidegebb hónapokban, kis hmv időzítéssel. Mert ki tudja...
Viszont nem olcsó 4.5M mire vége, de éves szinten 2000 m³ megspórolnak.szerk: pjen
Majd, ha nyolc évet leélsz egy olyan házban, amiben nincs huzat, fűtési zaj, nem számottevően fizetsz érte, de van állandó komfort, és még mondjuk a propán miatt még klíma semleges is, majd akkor beszélj ilyet.
[ Szerkesztve ]
-
Daffchy
őstag
válasz Aszi123 #59495 üzenetére
Ez a probléma, hogy 4,5M.
Átszámoltunk mindent, mi mennyibe kerülne.
De per pillanat ez a semmi 5-600e amit rá tudtunk szánni.
Ennyiből az új kazán a jelenlegi tökélefes turbos, tárolós helyett kijött volna, de sajnos a 144 közelében sem lettünk volna.
Minden más beruházás pesig milkiós tétel.
Ez mostani helyzetünkbe nem fér bele több omból.Így tetőtér marad gázzal, lent elzárom a fürdőt leszámítva, egy vezetéknélküli ternoszt bekötök, megy a tetőtérbe, lent pedig remélem az Oasis Plus megoldja.
Nem tudnak az emberek ennél kevesebb befektetéssel (mint a klíma) relative kis négyzetmétert fűteni.
Akinek meg volt még H tarifája is annak pláne.Szerk. Ja meg van a nappaliban egy kis pici 6kw kandalló. Bár eddig csak az élmény miatt gyújtottunk be ritkán, most azért gyakrabban bedurrantok majd vele, bár brikett, fa is rohadt drága lett...
[ Szerkesztve ]
-
poli27
veterán
A facebook csoportba is már felemlegetik, hogy változott a H tarifa, és már a kék zónát nézik a klímákon nem a zöldet, ezért szinte egyik se felel meg, erről mit tudtok? Az én ismim is aki az EONnak dolgozik, és pénteken beüzemelte a klímámat, mondta, hogy változott valami 1 hete, kaptak körlevelet vagy mifene..
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest