- Yettel topik
- Mobil flották
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Bemutatkozott a Galaxy Watch FE
- Fotók, videók mobillal
- Realme GT 5G - versenyképes
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Honor 200 Pro - mobilportré
Hirdetés
-
The First Descendant - A legújabb fejlesztői videó a végjátékra összpontosít
gp Hosszú várakozás után jövő hónap elején végre megkapjuk az akciójáték teljes változatát.
-
Z Fold6 imitátor árulkodik a fogyókúrázó igaziról
ma Több lesz kívül a változás, mint belül.
-
Kíváncsi az EU, milyen online védelmet adnak a pornóplatformok a kiskorúaknak
it Az EB felkereste a nagy pornóplatformokat, hogy megtudja, milyen intézkedéseket tettek.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
senior tag
válasz Kávé Kálmán #89349 üzenetére
Bocs hogy előveszek egy ilyen régi és talán már megvetendő témát, de még régen ti mértetek Brikkán hőfokokat, és érdekesnek találtam, hogy súlyszeleppel hidegen indítva 60 fokos a főzet, forró vízzel indítva súlyszelep nélkül 80.
Nekem az utóbbi jobban szokott tetszeni, viszont nem lenne rossz ha nem kellene forró vízzel összetekergetni, plusz megkapnám a súlyszelep prüsszentésével keletkező mű-cremát is a tetején.
Vajon elegendő azt a 20(?) fok különbséget az elején beletenni, ahogy gyakorló Brikkások is írják, kissé előmelegített vízzel indítani a főzést? Hőmérő kell hozzá, sajnos itt nem játszik a referencia lobogó víz.
-
verti1
tag
válasz jana86 #89348 üzenetére
Nyilván a mount everest alaptáborban más az érték ha feljutnék. 😀Csak az elvre próbáltam rámutatni. Ha ugyan az a kiindulás akkor ugyan az a végeredmény. A PID is kinél éppen mit mutat. Azért mert nálam 93 fokon jó, lehet másnál 100-on lesz jó. Kinél hol van a szenzor stb. Szerencsésebb a magas, közepes, alacsony hőt igényel vagy hasonlók.
-
Bazsee71
őstag
Nem volt időm végigolvasni az elmúlt napok hozzászólásait, csak egy kis saját véleményt osztanék meg a Flair-ről.
Ha a reggeli/déli/délutáni/esti kávékészítés nem csak a produktumról szól, hanem a folyamatról is, akkor egy nagyon szerethető eszköz. Közvetlen, toleráns, egy el nem talált szemcseméret is kikorrigálható valamelyest. Előmelegíteni sem nagy kunszt, az egyetlen macerás része főzés után a szétszedés és mosogatás (ha egyből szétkapom, rendszerint lefröcskölöm magam a forró zaccal). Az ital minőségébe sem lehet belekötni, a Kinu (vagy bármelyik kézi) szerintem előbb fogy el (K30 és Forte konstans sokkal jobb italokat eredményezett, de ez szigorúan saját vélemény). Otthon most csak ezzel kávézunk, élhető és jópofa.
A Robot még piszkálja a fantáziám, de ha minden igaz, akkor Gábornak köszönhetően ezen a téren is nemsokára felszáll a füst. Egyetlen dolgot várok tőle, a főzés utáni kényelmesebb tisztíthatóságot.
Mindezek ellenére nem tudom elképzelni, hogy pumpás gép nélkül létezzek, egyszerűen tetszik, hogy gyorsan és flottul megy minden. Ott viszont a rotora teszem le a voksom, mert a többi érv elfogyott. Egyszerűen a Lineából mindig iható kávé esik ki, ha lassú, ha gyors. B opció, hogy Lali művelt vele valami csodát (mondjuk az már önmagában az, hogy a táblán 1989 a gyártási év, és a mai napig mit művel ez a masina).
Őrlőkhöz még annyit, hogy várom, hogy egy kúpos meggyőzzön, hűha érzés eddig csak síktárcsással volt. -
Kávé Kálmán
tag
válasz konzumpro #89351 üzenetére
"Bocs hogy előveszek egy ilyen régi és talán már megvetendő témát"
Sommás rész: A kotyeszt valszeg azok vetik meg, akik nem értenek hozzá...
Játszottam vele azóta is. Most már újra benne van az összes szenzor és a smart méri a nyomást a bojleren, a kifolyó kávét "kikatétereztem" egy Acaia-ra rakott kiöntőre, ergo a kifolyó kávé súlya is logolódik, de itt elfogyott a lendület nyáron. Szisztematikus mérésekre már nem futotta...
Sajnos nem ennyire triviális a kotyesz hőtana, hogy a szimplán az induló hőmérsékletet analóg módosítva eljuss a kívánt "főzővíz" hőfokhoz. Egyszerűbb a vímennyiséggel játszani szerintem, ami az alapvető faktor a "főzéskori" hőmérséklet belövéséhez.
-
konzumpro
senior tag
válasz Kávé Kálmán #89354 üzenetére
Köszönöm! Én lebeszélhetetlen vagyok a Brikkát illetően, bár van amikor hetekig pihen a dobozában.
Remélem pár mérés összejön a tesut rendszereden, hátha kiderül mi a nyerő összeállítás súlyszeleppel.
Most próbáltam egy 45 fokosat, nem az történt amire vártam, gyümölcsös ízjegyek voltak, de kissé égettek, lekvárosak... (Igazából borzalmas, semmi lírai).
Szelep nélkül ízlik legjobban forró vízzel, itt nincs várakozás és folyik a kávé szinte rögtön, ha megakasztom a szeleppel, megsül. Szóval igen, szelepesnél talán a mennyiségekkel lehet játszani.
De azért még teszek egy szubjektív ízpróbát 35 fokon.
Nem tudom hány méréssel derülne ki hogyan változik az eredmény, de lehetne interpolálni, megtalálni hogy az elképzelthez képest mik történnek. Nekem sajnos csak Brikkám van a méregetésekhez meg egy szűkített gázrózsa a kombinált tűzhelyen, hogy elég kicsi lehessen a láng. De még az sem egyforma gázégőnként, a régi tűzhelyen teljesen más geometriával teljesen más eredmények voltak.
-
konzumpro
senior tag
Belegondolva nem sokat jelent hogy 40 fokra előmelegítve tekerem össze vagy felrakom és úgy is eléri a 40 fokot...
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #89341 üzenetére
itt nem erről van szó. ezeket nyilván én sem szeretném, azt viszont szeretem, hogy ha a kávékészítés folyamatából kétszer random időre elvon valamelyik gyerek, akkor sem dől össze az egész. a pid nekem ezért jó, maxi kényelmesen annyi fokos az induló víz, amennyit terveztem, és nem baj, ha közbejön 5 perc. de jó egy termosztát is, ha kellően gyorsan eléri a tartománya felső részét, mert nem a pontos hőfok a lényeg, hanem, hogy amikor úgy jön ki a lépés, le tudjam húzni a kofit izibe.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Mr.Csizmás
félisten
ffa: eladó lett a Magnifica 3000B, ex Toobee masina. topikkedvezmény természetesen van.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Toobee
veterán
-
vicces1
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #89340 üzenetére
Tisztában vagyok vele, hogy nem csak, hogy van fogalmad róla, de mély gyakorlati tapasztalatod is van, és ugyanazzal az elszánt áhítattal állsz ki mellette ahogy 2 éve a másik oldal mellett. Csak közben megtértél.
(hittérítésre visszautaltam)Valamelyik mostani kommentedben olvastam, hogy megkérdőjelezted; ki érezni fokokat egy shotban! - ez vicc vagy komolyan gondoltad?
Bocs, ha félre értettem!
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
zolnagy
őstag
válasz Kávé Kálmán #89343 üzenetére
Most már biztos, hogy kimegyek a bazárra, mert a Flair produktuma nekem egyszerűen nem ízlik úgy, mint a pumpás gépemé. Az előmelegítés részletezése a múltkor sokat segített, most már nem hőhiányos a kávé, csak egyszerűen más az íz. Szerintem ez azért van, mert a Flairhez durvábbra kell őrölni a kávét, ez pedig sztem beleszól az ízekbe is. Jó kis gép ez a Flair, de nekem még mindig az utazós kategória.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #89365 üzenetére
“ugyanazzal az elszánt áhítattal állsz ki mellette ahogy 2 éve a másik oldal mellett. Csak közben megtértél.”
Kerlek emlekeztess, hogy mi volt a “masik oldal”! Lehet, h nem is megtertem, hanem agymosott lettem. 2013-ban vettem az elso kezi orlomet (HG1) es vagy ugyanabban vagy 2014 elejen az elso Creminamat (azota is napirenden hasznalom). Na, pont azota manual tolom.
“megkérdőjelezted; ki érezni fokokat egy shotban! - ez vicc vagy komolyan gondoltad?”
:-) ha minden masodik szot olvasol, akkor persze lehet ezt igy is ertelmezni. Ha viszont figyelmesen es eloiteletek nelkul tenned, akkor pontosan megertened, mit irtam le. Fura lenne magamtol idezni. Kerlek tedd meg Te helyettem! Amugy nem all tolem tavol a viccelodes. Mint rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
vicces1
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #89368 üzenetére
Igen, bocs.
Figyelmetlen voltam és előítéletekkel teli.Legközelebb vigyázok.
Addig iszom a presszót hibás flowval.Amúgy remek ez a fórum, és köszönöm hogy megvitathatjuk valóban mértékadó szakemberekkel, önzetlen kávérajongókkal ezeket a szakmai furfangokat!
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #89369 üzenetére
Ez így nem járja :-)! Inkább próbálj ki egy karost, ahol és akivel kiadja. Ne Flair-t! De olyan valakivel, aki tudja mit csinál. Na, ha kipróbáltad, akkor mondd el a véleményed! Szerintem sokan kíváncsian várják. És rengeteg hasznos tanácsuk lesz, ha valahol elakadsz. Ígérem, nem fogom kommentálni.
-
HÁZIGAZDA
válasz adriankoooo #89372 üzenetére
nem láttam még közelebbről ezeket az új kőbaltásakat, de ki lehet indulni egy caravelből. na mindegy, csak hangosan gondolkodtam. nálam is úgy az dönti majd el, hogy a rutin, amit igényel egy főző, nekem szimpatikus-e. (ahogy fényképezőgépeknél is ez dönt, szeretem-e a keresőjét, szeretem-e használni. a kép, ami készül, már rég mindegyiknél szuper tud lenni)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz adriankoooo #89372 üzenetére
Pontosan. A víz azután kerül a bojlerbe, miután a kávé a helyére került. Direkt a kontaktus. Ergo a kávépárnát is melegítened kéne.
@Parci: Korulirtad akaratlanul a Strietmant :-) -
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #89374 üzenetére
egy ideje a lelkem mélyén tudom, hogy az az én gépem, de az árát nem tudom benyelni
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adriankoooo
senior tag
Még mindig az van, hogy egy balta, de iszonyat jó 150€-s gépet akarsz egy Strietmannal 2100€ összevetni. Nem kell! Élj a lehetőséggel és menj el Gáborhoz egy próbára, utána elfogadom, ha azt írod, hogy nem tetszik. Ott a Strietman is, gyönyörű darab.
Kávé Kálmán: pénteken nyitottam fel a Monte Cristót. Illatra nekem nem jön be (lehet sok volt neki a konyhaasztalon a tizennap?), de az íze... tömény étcsoki. Imádom.
-
HÁZIGAZDA
válasz adriankoooo #89378 üzenetére
nem igazán másnak szeretnék megfelelni, a szempontjaimat pedig ennyi év után egyre jobban ismerem. nem vetek össze semmit, egyszerűen megfogalmaztam magamnak, hogy mit várnék el egy karos géptől. és fórumozok erről -- nem akarok meggyőzni senkit semmiről, de nekem sincs szükségem arra, hogy megtérítsenek.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
Draga. De ugy draga, h ez Wouternek nem ad megelhetest. Inkabb hobbi. Akiket ismerek ebbol a pici manufakturalis korbol, talan az Orphan nőtt ki (gyartas Taiwan-on), a Kinu darabszama meg mindig kicsi ahhoz, hogy pénzt keressenek vele, Paul (Cafelat Robot) szinten maga polirozza a termekeit. A CNC-megmunkalas az soha nem fogja ezeket a termekeket igazan gazdasagosan gyathatova tenni. Sergio (Flair) mar az amazonon is arul. O soha nem volt manufaktura.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #89380 üzenetére
nem is úgy értettem, hogy rohadt-szemét strietman extraprofitra (kedvenc politikai oximoronom) tesz szert. nekem drága, nem tudnám megindokolni magamnak az árát. ez van itt a keleti alvégeken.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
verti1
tag
Ez a lényeg egyébként. Mindenkinek megvannak a saját szempontjai, azok szerint kell választani gépet, őrlőt, elkészítési módot. Agyag edény vagy 4 millás géppark, tök mindegy. A többség a minőségi kávékért rajong és ez a lényeg, totál mindegy hogy éri azt el. Elfogadom, hogy számtalan módon el lehet. Saját tapasztalatait tudja elsősorban megosztani az ember és arról fórumozik. Hol tegye egyébként ha nem itt.
A Strietman nekem is nagyon tetszik, nyitott bojler, szabályozható hőmérséklet, nyomás profil... na igen... de az árát nem tudom megemészteni én sem. Ki se merem próbálni, mert a végén a hatalmába kerítene. Mindig csak távolról szemlélem, rá sem merek nézni... -
Flashback
addikt
Sok blended tesztben top3-as kávé a Lavazza Super Crema -ja. Amazonon 20-22EUR között van kg-ja. November végén vettem. A pörkölése szeptemberi volt. Napi kávénak nagyon szuper! Tejes italokkal jól működik. Nehezen lehet elrontani. Aeropresszben is szoktam használni.
[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
weinmaker
őstag
Egy kis elrettentő példa: [link]
Hihetetlen mik vannak a youtube-on.Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
HÁZIGAZDA
-
-
Flashback
addikt
Egy gyors mérleg bemutató: Timemore basic scale
Max súly: 2000g
Felbontás: 0.1g
Hibahatár: 0.5g (0.5-500g) 1g (500-1000g) 3g (1000-2000g)
Beépített akku mérete: 1600mAh
Töltő port: Type-C
Méretei (mm): 152 x 130 x 26Minőségi anyag kidolgozás. Nagyon szép design (szeretem a letisztult formákat). Gyors. Pontosággát nem tudtam megállapítani mert nincs referencia súlyom. Egyetlen hátránya a designból fakad: érintőgombos, aminek ugye nincs nyomáspontja csak egy kis csipogás jelzi hogy megérintettük (nem kikapcsolható). Van egy beépített timer amit manuálisan indíthatunk de semmi más extra nincs. Teszi a dolgát.
A beépített akku 2hét alatt esett 1/3-ot napi 1-2 használat mellett. Ebből kiindulva 1-1,5 havonta egyszer elég lehet tölteni.
Nincs rés ahova befolyhat a víz, beeshet az őrölt kávé, ezért könnyen tisztítható.[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
-v-
addikt
Egy szinte új SJ késpár valakinek? Cseréltem F64 Evo-ra. Kb. 10-15 kiló kávét látott.
-
weinmaker
őstag
válasz Kávé Kálmán #89394 üzenetére
Néztem pár videót, de kiábrándító. Túl sok a duma, semmi kávékészítés. Gondolom egy vagyon, mert azt már meg sem néztem. Ettől még persze bitang jó is lehet.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Kávé Kálmán
tag
A legutóbbi videójában is ezt használta. Nem ajándékba kapta John-tól.
-
weinmaker
őstag
válasz Kávé Kálmán #89398 üzenetére
Na végre! Ez már érdekes volt. Az előzőt láttam. Köszi!
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #89397 üzenetére
azta, kicsoda a steve buscemi jr. bácsi?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Balaton Sound napijegy - szombati napra
- NIXON Sentry Solar napenergiával üzemelő, letisztult, elegáns karóra // Teljesen ÚJ // ÁR ALATT
- Daniel Wellington Classic Mesh Onyx Black karóra // Teljesen új // ÁR ALATT // Ingyen posta
- DJI Air 2s drón - 5,4k video, 1" SONY CMOS +Garancia +Care Refresh biztosítás
- Certina DS PODIUM Chrono férfi karóra