- OnePlus 7 - magabiztos folytatás
- Mobil flották
- Telekom mobilszolgáltatások
- Realme GT 5G - versenyképes
- Magyarországról is elérhető a Xiaomi Pay
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Univerzum: Az S23-at is megbabonázta a Galaxy AI
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Poco F5 Pro - nem csak álcázásban jó
- Realme GT 2 Pro - papírforma
Hirdetés
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Az Apple iPadOS-t is megrendszabályozza az EU
it Az EB közölte: az Apple iPad táblagépekre írt iPadOS rendszere is kapuőrnek számít, az üzleti felhasználókra gyakorolt fontossága miatt.
-
Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
ph A cég megoldása centralizált vezérelhetőséggel, masszív radiátorral és robusztus ventilátorokkal igyekszik vásárlásra csábítani.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vTamas35
csendes tag
-
kk831228
addikt
válasz Csápájev #66949 üzenetére
Próbáltál más szűrőket is..?
Kelkene egy par dolog a GC - hez aztán ösdz kelle szedni egy kis csomagot...
Kellene réz vízterítő, vakszűrő, valami jobb kosár, naked kar... Kb ennyi...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Csápájev
őstag
válasz kk831228 #66953 üzenetére
én anno ilyen duplát vettem,de erre most azt írja e61-eshez ajánlott.
Koczó93
Puly elvileg jobb,mert kevésbé nyálkás.Vízkőteleníteni citromsavval kell.
Olvass vissza.
Nem kell sokszor,marja a bojlert, érdemes a pidet levenni kb 40re és nem szabad sokat állni hagyni a bojlerben![ Szerkesztve ]
-
-
mentic18
tag
Sziasztok!
Hol tudnék venni jó áron, felújított Gaggia Baby kávéfőzőt? Vagy Gaggia Classic-ot?
Más:
Egy kis kávézót szeretnék nyitni a környéken, és ahhoz alkalmas kávéfőzőt keresek. Olyat ami napi 10-15 embert ki tud szolgálni. Darálóra is elfogadnék 1-2 tippet.Samsung Galaxy A53 5G
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Egy kicsit elvesztem a rengeteg beállítás és arány között és egy kis iránymutatásra lenne szükségem.
Az tiszta sor, hogy 2 csésze esetén az elméleti ideális esetben 18 gramm (nálam max 16,5g kávé fér a kosárba) kávéból kb 27 másodperc alatt kellene kapni 2x18g kávét (ami mondjuk jó esetben 2x 30-50ml de ez nem teljesen tiszta nekem mert olvastam én már mindenfélét. - talán túl sokfélét is és ezért zavarodok bele).
Viszont amivel gondban vagyok, hogy 16,5g kávé esetén egy csészébe mennyinek kéne lennie mennyi idő alatt? Fele annyi idő alatt fele annyi kávé?
Mert ha olyan beállításon van, hogy a két csészébe jó legyen vagy legalábbis közelítőleg akkor az egy csészét pillanatok alatt megtőltöm. Viszont ha meg az egy csészébe jó akkor a kettes nem az.
Jelenleg amúgy kb 1:1.7 aránnyal csinálom magamnak a presszót. 16,5g -> 27mp -> 25-28g.Szóval a lényeg, hogy lehet el kéne felejtenem mindent és nulláról kezdeni mert túlbonyolítom mostmár?
A tippeket előre is köszi.
[ Szerkesztve ]
-
-
Koczó93
őstag
Szerintetek kezdésnek ne is vegyek szimpla kosarat? Sokkal nehezebb jól belőni?
-
Rush77
aktív tag
válasz gubabela #66969 üzenetére
@gubabela & mdav88
Igazából kezdem érteni de ugye pont az a problémám (általában), hogy ha egy csészére tudok (szerintem) nagyon jót húzni (16,5g -> 27mp -> 27g) akkor az ugye két csészére teljesen nem lesz jó.
Szerintem megpróbálom a következőt. Rámegyek a két csészés eredményre, hogy 27mp -> 2x18g és akkor azt visszavezetem 1 csészére.Ugye pont ez is a legnagyobb problémám és a kavarodás egyik oka, hogy én általában egyedül iszom duplát (napi 4-6 ha itthonról dolgozom) és ehhez van belőve minden . Reggel viszont kell a két csésze mert a feleségemnek is kell viszont ő nem duplázik.
Remélem érthetően meg tudtam fogalmazni (ez nem mindig sikerül nekem)
-
gubabela
senior tag
válasz Rush77 #66978 üzenetére
Igazából nem annyira probléma, mert hagyhatsz mindent a megszokott beállításon, csak felrakod a dubla kifolyót és 2 csészébe engeded reggel. Aztán ha az asszony elment, akkor csinálsz magadnak egy duplát ha kevesled. A dupla kifolyó alá meg beraksz egy nagyobb csészét. Problem solved.
-
manio
újonc
válasz Rush77 #66978 üzenetére
Ne hagyd, hogy a számok elvigyenek az erdőbe!
Csak az számít, hogy mennyi kávét tettél a kosárba, az nem, hogy végül ez mennyi csészében landol.
Ha 16,5g -> 27mp -> 25-28g jó volt eddig, akkor ugyanez jó dupla kifolyós karral a két csészéhez is, csak mindegyikben kevesebb lesz, mint amennyit egyedül inni szoktál. De az "arány" az elkészült italban független attól, hogy végül hány felé osztod. -
soldier2
őstag
válasz mdav88 #66968 üzenetére
Ráadásul egy Gilda Ha úgy vesszük beáldozta a dual boilert egy pidért, ami érthető. Igaz lett volna gazdaságosabb megoldás, de a többség nem áll neki mestert keresgélni, hanem gépet cserél. Elenyésző kisebbség vagyunk.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Rush77
aktív tag
Menet közben kifutottam a szerkesztési időből.
Lenne még itten pár felmerülő kérdés.
Gőzölés.
Olvastam Jolti leírását, hogy a gyári GC csővel hogyan is kéne de szerintem valamit nagyon nem találok el mert elszomorító a végeredmény. (a poemiaval azért valamennyire közelítettem az elfogadhatóhoz)
Szóval az lenne a kérdésem, hogy milyen hőmérsékletnél érdemes elkezdeni a gőzölést illetve ha van egyéb tipp az is jöhet.
A silvia cső is tervbe van véve de lassan történnek a dolgok nálam.PID.
Van e bármiféle beállítás a PID-en (rex-c100 van nekem) ami arra szolgál, hogy esetleg kisebb intervallumokkal kezdjen el visszafűteni. Most simán van olyan, hogy esik kb 5-7 fokot és utána kezd el visszamászni. Ezt szeretném valahogy csökkenteni, hogy "állandóbb" legyen a hő.Illetve van e valami általánosan bevett praktika a kávék hőigényével kapcsolatban? Mondjuk az SO vagy világosabb kávék magasabb hőt szeretnek vagy a sötétebbek meg alacsonyabbat? Nekem igazából támpont kéne, hogy kb ne vakon induljak neki mert ki tudom kísérletezni, hogy hol jó számomra de hátha van valami általános tapasztalat.
Egy tippet is szeretnék kérni, hogy a kilépő vizet mivel mérjem meg illetve hol, hogy lássam a pid és a valós közti értéket.
Köszi
[ Szerkesztve ]
-
jolti
senior tag
válasz Rush77 #66984 üzenetére
Mi a gond a gőzöléssel? Írd körül, hátha tudunk segíteni.
A piden beállított hőmérséklet érték és kilépő víz hőmérsékletét teljesen felesleges méricskélni! Csak még jobban elvisz a málnásba.
Igazából teljesen mindegy, hogy hány fok különbség van közöttük, a pid hőértékét állítsd a kávéhoz. Ha nagyon magas a hő, akkor megég a kávé, sötétbarna színű és bebőrösödik' a crema, az ital nagyon keserű lesz.
Ha hőhiányos, akkor meg nagyon világos színű lesz, - már a lefolyáson is látszik- és savanyú lesz.
Ez alapján be bírod lőni nagyjából a hőmérséklet. Onnantól kezdve, meg egyéni ízlés dolga alapján lehet egy-két fokot ugrálni. -
Rush77
aktív tag
Akkor kezdem a gőzöléssel. Bár mióta be van építve a pid nem gőzöltem de nem hiszem, hogy ez akkora változást eredményezne. (holnap megpróbálom és leírom, hogy mit tapasztalok.
Úgy csinálom ahogy le van írva. egy 3-4 másodpercig engedem ki a vizet és utána elzárom majd vártam amíg a lámpa kigyullad és elkezdtem a gőzölést.
Először éppen, hogy a felszín alá nyomtam amíg szörcsög utána pedig mélyebbre.
Viszont mindig olyan érzésem volt mintha túl hamar kifogyna a "szufla" és a végére marad egy alig habos tej bazi nagy buborékokkal és hát krémesnek semmiféleképpen nem nevezném.
(igazából ugyanezt a technikát használtam előtte is a poemiaval és ott ment).
Biztos, hogy én nem csinálok jól valamit és csak ki kéne ismernem a gépet de eddig nem jutottam el.
A tejen nem változtattam semmit.
Holnap beszámolok az újabb próbáról.A piddel kapcsolatban pedig valamiért az volt bennem (ezek szerint tévesen), hogy a valósnak kéne a kávéhoz mennie. De akkor ezt a témát el is engedem.
@adp
megnézem köszi.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Rush77 #66989 üzenetére
A PID értékét kezeld viszonyítási alapként és nem hőmérsékleti értékként. A lényeg, hogy x számon stabilan tart egy Y hőmérsékletet (ezt nem kell tudnod csak azt, hogy milyen X értéken jó a kávé).
Ha Gaggiád van próbáld levenni a panarello végét, és marad egy egylyukú csonk. Azzal már lehet mikrohabot készíteni.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Koczó93
őstag
Egy barátom is szeretne belevágni az otthoni presszózásba, és kinézett egy La pavonit. Ajánlható kezdésnek vagy csak elveszi a kedvét az egésztől? Amit kinézett szettet van hozzá egy gaggia mdf. Ha jól emlékszem sok jót nem olvastam róla.
-
soldier2
őstag
válasz Koczó93 #66995 üzenetére
A La Pavoni sokfélét gyárt, mit nézett ki pontosan. Ha a karos Europiccolát akkor lehet necces a dolog, de nem lehetetlen. A sok változó mellé még bejön a nyomás is mint változó tényező, ezt egy mechanikus fürdőszobamérlegre téve a gépet gyakorolhatja (a digitálisak általában nem jók, mert csak az eredő erőből számolnak, nem mutatja valós időben, hogy mennyire nyomod), így hozható egy többé kevésbé stabil nyomásprofil. A hőmérséklet is csak megközelítőleg lőhető be. Ezek ellenére finom kávékat lehet vele készíteni. Az MDF-et nem szokták ajánlani, de személyes tapasztalatom nincs vele.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
-
tariattila
veterán
Hál'Isten le lehet gyártatni pontosan, csak a fűtőszálat kell cserélni, tömíteni/szigetelni, a 'bázisa' marad.
A fejet meg ha valaki rendesen öblíti, takarítja akkor viszonylag problémamentes...nekem is egy 67- es Pavoni volt a legelső kávés cuccom egy kis Brasilia darálóval.
-
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #66999 üzenetére
oké, de most arra gondolj, hogy valaki megveszi lepúzottan az ebay-ről, aztán használni sem tudja, így értettem. illetve, hogy ezekre gondoljon, ennyi
dicranum scoparium + genista pilosa = :)