- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Vodafone mobilszolgáltatások
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
Ebből inni kell egy cuppingot meg két 20g-os filtert. Akkor 90+-tól se rendelj semmit, ott van 10g-os lehetőség is a nagyon limitált cuccoknál.
Ez a daráló állítás is túl van gondolva kicsit. Nem ettől lesz jó vagy rossz egy kávé. Megvan a joker világos porikre, lehet tudni, hogy kb hol lesz jó. Én sűrűn váltogatom a kávékat, nem tudom mikor volt utoljára, hogy a rossz beállítás miatt ne lett volna iható a végeredmény.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
Én most a 19gramms adventi kalendáriumot tolom a feleségemmel. 2x15g filterre megy, majd este egy dupla presszó 19-ből. Eddig a 14 adagból egy presszó lett ihatatlan, bár az a kávé amúgy is sz@r volt filterben is, szóval nem bántuk. Az összes presszó hozta amit hoznia kell.
Ugyanez lesz valszeg a felállás a CasMo Highlights csomaggal is, de én azt január előtt tuti nem bontom fel.
Most itthon van még a Standout Coffee-tól érkezett csomag, ott szintén 50-es adagok vannak
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #113852 üzenetére
Körülnéztem a 90+ oldalán és meglepetten láttam, hogy van 10g-os adagokra tervezett dripperük (meg készletük). Ami persze adja magát a 10g-s kávéikhoz, viszont ugye elég sokáig az volt a mantra, hogy 15+ g alatt nem lesz jó a filter, de inkább 20g (bed depth és társai). Szóval kíváncsi lettem, hogy milyen receptet használnak, és az is meglepett: [link]. Nem bonyolítják túl És meglepően hasonlít az April-esek által használt recepthez (amivel elég sokat kísérleteztem, beleértve April-es kávéval és dripper, de sose sikerült olyat főznöm vele ami igazán ízlett volna. Nem lett alul vagy túlkivonatolt, csak valahogy más módszerrel jobban ízlett).
Te próbáltad már a 90+ féle receptet?Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #113855 üzenetére
Nem próbáltam, kávét se vettem még tőlük. Valószínűleg nem is fogok. Próbálkoztam mostanában drágább anyagokkal, de valahogy mindig visszatérek oda, hogy CasMo, Roastopus, Bagira, meg a tucat külföldi "normál" (értsd. kibaszott drága, hisz 12-15k egy kg) árazású kávék tökéletesen megfelelnek az igényeimnek.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #113856 üzenetére
1ZPresso K-Plus
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #113857 üzenetére
Ja nem is annyira kávéjuk érdekel, csak én jobban szeretek többször kevesebb kávét inni, mint egyszerre 2-3 dl-t. Ilyen szempontból egy 10g-os verzió elég előnyös Majd kipróbálom napokban milyen...
Amúgy ahogy nézem van nekik is azért "vállalható" (értsd: kevesebb, mint 20k / kg) árkategóriás kávéjuk az "Ascent" kategóriában. De igen, az azért vicces, hogy a teljes brew set (kiöntő, brewer, 4 bögre) kevesebbe kerül, mint a 10 g kávé hozzá
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #113859 üzenetére
Volt most valami karácsonyi/bf válogatás is, 5x50g talán ilyen 120-130 dollár körül. De itt szerintem a vélt pozícionálást fizeted, meg a szép csomagolást, brandinget. Azért egy közös kóstolásban benne lennék, ha normál élet lenne már. Követem őket instán is, állsz a folyóban, azt brúvolsz világ. Sokan kajálják ezt, gondolom.
-
tag
válasz zolnagy #113850 üzenetére
Persze! Nem is általános cáfolatnak szántam, inkább valóban összefoglaló, nomeg mérésekkel támasztja alá a "kollektív tapasztalatot".
Emellett van pár dolog, ami viszonylag egyértelműen tisztázható a vizsgálatok alapján, itt pedig rendre felmerül. Ilyen pl. az, hogy a szelepet a zacsin nem ragasztjuk le, nem szerencsés spricnizéssel visszahűteni a kávét a pörkölés végén, vagy az, hogy ha kevésbé szeretjük a káposzta, sajt, romlott tojás ízjegyeket, akkor várjuk ki, amíg a bűnös összetevők javarésze távozik, stb.Lehet, hogy csak én nem voltam figyelmes, de nem emlékszem, hogy írták volna, milyen kávét vizsgáltak és milyen pörkölésűt. ...ami ugye nem feltétlenül indifferens.
Van még hiányérzetem, főleg a pihentetési időszakra vonatkozó körülményeket illetően.
Persze ez legyen az élelmiszermérnökök meg a pörkölőmesterek dolga.BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
rastacsz
tag
SSP késeknek a (jelenleg újonnan beszerezhető) méretei és profiljai összeszedve valahol megtalálhatók?
Nem, az sspgrind.com nem segít, pl a 64-es esetén a purpose: espresso & brewing inkább vicc.
Az ott említett espressotool.com is csak inkább tájékoztató jellegűnek hat, pedig elvileg az a hivatalos webshop.
83-as kés választható "Mazzer ZM brewing burr set" és "Mazzer Major ESP" jelöléssel
Lentebb, a képek között pedig csak a 83mm mazzer major, ZM Multi usage (espresso, brewing) van.
Szóval ez a ZM most multi purpose, vagy brewing, vagy mifene? Meg akkor Szegeden melyik lehet?There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
WarLock07222
tag
válasz rastacsz #113862 üzenetére
1) Szerintem ne nagyon próbálj eligazodni a koreai gyártó nevezéktanján, mert eléggé organikusan alakult, így user szempontjából nincs különösebb érték abban, hogy mit minek neveznek
2) Próbáld inkább kitalálni, hogy te mit szeretnél a kávédtól, illetve milyen örlőd van otthon, majd ezután próbálj keresni magadnak valamit a line-upból.
3) Az ugyanolyan nevű, de különböző méretű kések nem feltétlenül hasonlítanak egymásra semmilyen szempontból. -
JózsefK
csendes tag
válasz bbuffy #113865 üzenetére
Igen, tudom, igazából ezt szerettem volna megfogalmazni. Ha megiszom 1-2 órán belül 2 duplát (2x18g) mert épp olyanom van, ritkán érzem meg, de az is inkább a kevésbé minőségi kávénál fordul elő. Eddig 2x kóstoltam ajánlott kávézóban filtert, mindkettő úgy pofán b@..ott, hogy na.
Gondoltam kevesebb kávé, gyorsabb lefolyás kevesebb kioldódás vagy valami ilyesmi, mert amúgy ízre teszikTehát a “rendes” sok grammos sok vizes filtertől borulok fel, nem a presszótól :-)
[ Szerkesztve ]
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Történt itthon, hogy sajnos a kotyogó is kapott a pully caff-os vízből. Ennek eredménye egy sötétebb elszíneződés az alu kotyogón.
Nagyon úgy rémlik - de nem találom a keresővel -, hogy volt említve itt korábban, valamilyen házi praktika ennek eltüntetésére. (talán ecet? citromsav?)
Van esetleg valakinek tippje, mit érdemes megpróbálni? -
JózsefK
csendes tag
válasz mézespálinka #113868 üzenetére
Nem vagyok szakértő, de én a szín miatt aggódnék a legkevésbé
-
general
addikt
válasz bbuffy #113865 üzenetére
Eleinte én is reménykedtem, hogy a filter gyengébb lesz, de én is érzem, hogy nem az. Viszont szerintem nem annyira hirtelen üt meg, mint engem régebben némelyik presszó, valahogy “laposabb”, de van ereje.
Ajánlották itt a Kapucziner féle nepálit, alacsony koffein tartalom és csersavmentes, bejövős, most ez a reggeli, fogok még rendelni.
Esetleg tud valaki még hasonló kíméletes kávét ajánlani? -
WarLock07222
tag
válasz JózsefK #113866 üzenetére
Az a baj ezzel a teóriával, hogy habár nem az esetek 100%-ában, de nem elhanyagolható korreláció van a kivonatolás aránya és a kávé érzékelt finomsága között. Szóval csökkenteni a kioldódást nem kifejezetten ajánlott dolog csak azért, hogy kevesebb legyen a koffein az italodban, ráadásul ezzel szignifikánsan nem is tudod változtatni a benne lévő koffein tartalmat, inkább csak rosszabb lesz az íze, szóval egyáltalán nem win. A 10 grammos dripperek azért léteznek, mert ezek a lapos aljú cuccok amúgy is hajlamosak befulladni, ezzel pedig jócskán csökken az esélye.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz JózsefK #113867 üzenetére
April brewer is 12-13g kávéval ajánlott például.
De igazából a lentebb linkelt 10g-os recept szerintem bármilyen "flat-bottom" dripperrel megcsinálható, pl. Kalita Wave, Origami, April brewer (max Kalita-hoz kell fémszűrős mod, hogy ne tömődjön el). Ugye a 90+ féle dripper is csak egy picit módosított* és rövidebbre vágott origami. De van sima v60 receptjük is 10g kávéra: [link].*nemsokára jön műanyag origami ami ugyancsak kicsit más dőlésszögű, szerintem ez a dripper is csak azt a modot kapta
Amúgy a "kis adagos filter"-re a legjobb megoldás egy Hario Switch Én 7g / 120g recepteket is szoktam csinálni benne, teljesen jól működik. Clever nem jó erre a célra, mert túl sok víz kerül be a filter alá (ami így nem érintkezik a kávéval) és nagyon felhígítja a végeredményt.
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #113871 üzenetére
Ráadásul a koffein nagyon könnyen kioldódik, szóval könnyű elérni, hogy íze ne nagyon legyen már a kávénak, de koffein meg mindig szinte ugyanannyi legyen.
Elvileg a bloom kiöntésével lehetne csökkenteni a mennyiségét, mert oda belekerül a 30-40%-a is akár, de kérdés mennyire marad élvezhető utána a kávé.#113870 general
Nekem pont napokban jött Rogue Wave-től egy alacsonyabb koffeintartalmú kávé: [link], de nem kóstoltam még szóval beszámolni nem tudok róla (meg ahogy nézem azóta el is fogyott nekik).Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
senior tag
válasz mézespálinka #113868 üzenetére
Semmiképpen ne savazd szerintem . Azzal ártasz a legtöbbet az alumíniumnak. Én az ecetet is hanyagolnám…
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
brumi1024
veterán
válasz adriankoooo #113876 üzenetére
Es ha ugy van V60-kent is hasznalhato.
-
kzoltann
aktív tag
válasz Cathfaern #113872 üzenetére
90+ - mini dripper, alternativan, van meg az Orea Brewer az is irto picike, tokeletes 10-13g brewkhoz.
De amivel en is egyetertek, hogy hario switch sokaig aztatva tokeletes.
Ninetyplus rendeles - azok a kavek annyira intenziv processeket kapnak, hogy 150-200 italmeret tenyleg eleg beloluk... -
senior tag
válasz mézespálinka #113878 üzenetére
Nem láttam ugyan, hogy miről van szó, de én simán használnám tovább.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
JózsefK
csendes tag
Nagyon köszönöm a segítséget mindenkinek!
-
handrash
őstag
Nézte már valaki valamelyik Bitzwolf gépet, van amelyikkel érdemes foglalkozni?
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz hyperspace #113880 üzenetére
Ha jól sejtem akkor nem jött be Mennyi volt a lefolyás?
Én most kipróbáltam April brewerben a saját breweres receptjüket (10g kávé, 20g bloom -> 30s, -> lassú öntéssel fel 170g-ig), igaz azt elfelejtettem, hogy ők csak középre öntik, szóval szokás szerint köröztem. Illetve 20g vízzel nem sikerült átnedvesítenem mindenhol a kávét, szóval 27g bloom volt inkább. Comandante 11 click javaslat alapján kotyogós / aeropress finomságúra őrölt kávéval főztem.
Lefolyás 2:30 lett, eredmény kifejezetten kellemes, pedig öntést elrontottam, mert elég egyenetlen lett a kávéágy (így mondják magyarul "coffee bed"-et? ).
Picit talán túlkivonatolt is lett, bár azt gondolom az az egyenetlenség következménye inkább De lehet valamivel durvábbra lehetett volna őrölni.
De ízlett a végeredmény, pedig egy elég nehezen kivonatolható CasMo-val dolgoztam (Honduras Bomba de Fruta).Amúgy ha már April brewer, a saját papírjukat próbálom épp, de nem igazán érzek érdemi különbséget sima Kalita-s papírhoz képest. Árban kb. egyformák, szóval ha úgyis Apriltől rendel az ember, akkor mehet ez is, de amúgy teljesen jó a Kalita is.
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
rastacsz
tag
válasz WarLock07222 #113863 üzenetére
1) oké
2) van egy hario mini mill slim pro mmsp-1-b
83-as, mazzerbe való késben gondolkozom. De mivel eléggé rétegmodell már a major is, így sok adatot (pl socratic coffee mazzer major mérései sem említik a kés típusát, A, B, C jelű espressora szánt profilok vannak) vagy anekdotikus leírást nem találni a különböző késekről, akár gyári, akár ssp.
A gép paraméterei, amibe vadászok: 900W, 900rpm, Schärf xmill, leánykori neve Mazzer Stark. Ez jelenleg 151B-vel van szerelve.
A cél, a 64-es (homebarista.be elnevezése alapján)multi purpose-re hajazó, espressora - filterre is használható kés. (egyébként option-o nevezéktana szerint ez az unimodal espresso?)
Közepes, omni és világos pörköléssel van most kapcsolatom. Roastopus espresso csomagja is vár még próbára (remélem, egy közepesen világost jelent nagyjából az espresso náluk)
(a két sötétebb pörkölés ami volt, az az alza saját és avx monsooned malabarja, de az is ks jelöléssel, megvagyok az olaszos pörik nélkül)
amúgy Parci megmondta
Cél inkább az ízek tisztasága, mintsem a testesség.
a jelenleg is kapható modellek közül paramétereiben a mazzer ZM erősen rokon: 800W, 900rpm, ezért gondoltam még a ZM-ben használt filter profilokra: F, ez ráadásul wce tanúsított a ZM-Mel együtt, G, ez pedig még tisztább ízekben a gyártó leírása szerint.
Viszont most csúszótt ki a nutella a palacsintából, ugyanis a ZM plushoz készült egy újabb profil, a 151I jelű, ami espresso-filter hibrid
Így csak a káosz nőtt, mert a mazzer gyárt A, B, C, F, G, H, I jelölésű késeket. A, B, C, H espressohoz, F, G filter, I espresso - filter. De az F is testes kávét eredményez, a gyártó szerint)
Acaia Steve szerint viszont a ZM + F kés nem használható espressohoz, az A és B pedig nem jó brewhoz.3) pedig reménykedtem, hogy hasonlóan viselkednek, ha már mindig reszelik a profilokat.
[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz WarLock07222 #113886 üzenetére
1:3-as arány fölött az espresso, 1:3,2-3,5.
25-30s előáztatás, aztán próbálom az 5-6 bart tartani, 1g/s átfolyással (ekkor jön a cseresznye, majd csokis utóíz, de így leírva a 1,5 g/s kimaradt, azt holnap próbálom). ha túl durva az őrlés, akkor 8-9 bar max, de kevesebb átfolyással, ekkor a teesz Brazilból a klasszik kávé, csoki jön, ha túl durva az őrlés, akkor 2-2,5 g/s és 3-4 bar és erősen cseresznye (de éretlen, én a germesdorfihoz vagyok szokva )
Filter csak jövőre, switch van tervben.
Addig marad a french press 60-70g az 1liter vízhez, azaz kb 1:14-1:17There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #113884 üzenetére
Újabb próba ezzel a recepttel (más kávéval), ugyancsak jól sikerült Azt hiszem ez is bekerül a tarsolyba, főleg jól jön ha az embernek nincs sok kedve / ideje / energiája bonyolultabb vagy időigényesebb recepttel foglalkozni...
[ Szerkesztve ]
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
general
addikt
Új örlő vásárlása esetén érdemes lehet 1-2 kg ócsó kávét áttolni rajta első "éles" bevetés előtt, vagy fölösleges? A finomság beállításához egyébként is vennék valami tucat kávét.
Más téma.
Cimbinek van egy gyönyörű La Pavonija, szeretnék neki segíteni frankón beállítani a processt, aki esetleg használ itt ilyet, írna pár trükköt, intelmet, mire érdemes figyelni tapasztalat alapján? -
hyperspace
őstag
válasz Cathfaern #113884 üzenetére
Bloom elején, és a 160g víz után megpörgettem, úgy lett két és fél perc felett. 94 fokos vízzel, nagyon édes volt, a tea lágyságával. Jó lett tényleg (számomra). Ma 92 fokos vízzel, csak a bloom elején pörgettem meg, szűk két perc lett a lefolyás, és inkább grapefruitos savasság jött ki.
Már nem sok filteres van itthon, azokat így fogom elhasználni. Tetszik, hogy kisebb adag, 250ml meg 300ml (mínusz ami a kávéban marad) valamikor sok nekem.ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
soldier2
őstag
válasz general #113889 üzenetére
Mikori kiadás? Pár fontos dolog változott az évek folyamán. (ha nem ismert a gyártási év, típus stb akkor egy fotó is megteszi)
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
general
addikt
válasz soldier2 #113891 üzenetére
A kiadást nem tudom, gondolom új, mert 2 éve vette újonnan. A fanyelű nyomásmérős változat.
Valami tömítés gondja lehet egyébként, elmondása alapján a fej mögött fölött szivárog a gőz, cserélni fogja. Felső szűrőt hogyan érdemes tisztítani, szét lehet szedni a fejet, kivenni, áztatni zsírtalanítás céljából, vagy alulról vegyszeres kefe, stb?
norby_42 Köszi!
-
bbuffy
senior tag
750 final price megaakciósan a szettem. Ez alatt sajnos nem megy már.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest