- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Mobil flották
- Az éj sötét és tele van Xiaomi 14T-vel
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
VIPowER
őstag
válasz Kernel #61655 üzenetére
Már hogyne lenne benne érdekesség. Vegyük a Samsung led meghajtó modulját. Nem tudom mivel öntötték be, de megölhetetlen, de ha te megmondod egy Samsungról milyen kapcsolással működik, az már maga érdekesség. Nem romlott el még nálam ilyen, tehát én nem tudok erről nyilatkozni, de ha kellene sem tudnék szerintem, mert max darabokra esve látnám viszont az elektronikát. De ha neked sikerülne anélkül szétszedned egy ilyet hogy meg lehet állapítani a kapcs rajzot, az már érdekesség. Sehol sem találtam eddig ilyet.
-
darvinya
titán
-
-
bandi94
tag
válasz Kernel #61658 üzenetére
Vannak fleabayen azok a 220voltos led modulok, van rajta valami driver elektronika leöntve trutyival. Azok mennyire használhatóak? Gondolom úgy vibrál az 50hz miatt, hogy epilepsziás rohamot kap tőle bárki. Valamilyen formában lehet használni őket?
Epiphone Les Paul with Seymour Duncan SH2-SH4 Hot Rodded set
-
bandi94
tag
válasz Kernel #61665 üzenetére
Akkor egyszer kipróbálok egy ilyet.Fater mindig szenved ezekkel a hordozható reflektorokkal, mert borzasztóak az izzók amiket lehet kapni hozzá. Ledesre meg sajnálja a pénzt, lehet, hogy egy ilyennel meg lehetne oldani a problémát Másik meg az, hogy ugye hordozható, néha arrébb kell tenni, persze egyből elpattan az amúgy sem túl tartós szál.
-
Attix70
aktív tag
válasz Kernel #61751 üzenetére
Nem feltétlen jó ha növelgetjük a kondit mert már lehet a párhuzamos parazita is jelentkezik, inkább az említett ellenállásosztót változtatni ami gyakorlatilag kisüti a kondit ( az utána következő műveleti erősítő bemeneti ellenállása valószínűleg nem befolyásol), amúgy nekem nem volt ismerős a rajz (ha mindet elmemorizáltam volna...)
[ Szerkesztve ]
Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni
-
Kernel
nagyúr
válasz Kernel #61756 üzenetére
Tegnap nem indokoltam bővebben, mert eléggé magától értetődő, de a rend kedvéért mégis:
A puffert itt a műveleti erősítő kimenete tölti, alacsony forrásimpedanciával (75Ω). Ehhez képest a kondenzátor szivárgóárama nem játszik szerepet.
Ez nem ugyanaz, mint az NE555 hosszú időzítési problémája, amikor szeretnénk növelni a kondenzátort és az ellenállást is, csak utóbbit már nem lehet, amikor összemérhetővé válik az átvezetéssel. De ott MΩ nagyságrendekről beszélünk.
Utána következik a kisütő szakasz, ott meg csak annyi a lényeg, hogy a nagyobb kapacitás tovább fogja tartani a feszültséget.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Attix70
aktív tag
válasz Kernel #61757 üzenetére
Nem igazán akarok vitatkozni, de a 75 Ohm kimeneti ellenálláshoz ne ragaszkodj. A datasheetben természetesen ez szerepel de általában a nyílt hurkú paramétereket adják meg (jelen esetben visszacsatolt a műveleti erősítő). Ha nagyon ragaszkodunk a kimeneti "ellenálláshoz" (impedancia) akkor ahhoz hozzá adódik a dióda dinamikus ellenállása is (szerintem ilyen mélységekig nem kell belemenni).
Egy 470uF kondinak már jelentős lehet a párhuzamos vesztesége ami befolyásolhatja az időt. Nem véletlenül nem használnak (általánosságban) időzítő áramkörökben ekkora kondikat. Nem feltétlen azonnal jelentkezhet hanem akár a későbbiekben az öregedés miatt. Az 555 nem tudom hogyan kerül ide?Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni
-
fero02
nagyúr
válasz Kernel #61770 üzenetére
Igen, de semmi adatot nem tudok róla. Így próbálom a tápot a maximális felé tolni, abból baj még nem volt.
Még annyit segíts légy szíves, hogy szerinted mennyire tolerálja az erősítő azt, ha
- egy toroid után csak egy greatz híd van
- üresjárati fesz 15V körül mozog.Most csak a próba kedvéért összekötöttem így, nagy hangerőnél nem volt baj az áramerősséggel (8.75A a toroid sec. oldala), de a kis KBL406 érthető okokból forró fejű volt.
Vagy jobban járok, ha keresek valami 12-14V stabilizált tápegységet kínai testvéreink kínálatában?
-
fero02
nagyúr
válasz Kernel #61773 üzenetére
Akkor összegezve a beszélteket: nem probléma a pufferelés és klasszikus stabilizálás nélküli megtáplálás, mivel maga az erősítő is rendelkezik az ezekhez szükséges funkciókkal, így ha megoldom a 20-25A egyenirányítását, akkor mehet a buli. Jól értettem?
"Az alacsony feszültségű táplálás ugyanis nagy árammal, rossz hatásfokkal jár együtt. A tápot előbb csökkenteni, utána növelni, nem ésszerű általában."
Igen, ezt tudom, de ezen rendelkezésre álló eszközökből kell megoldani a "hangosítást".
-
bandi94
tag
válasz Kernel #61781 üzenetére
Kezdetben anélkül indítottam, aztán beraktam egy 5M környékét. Annyit tettem vele azóta, hogy a komparátor kimenete és az OPA bemenete között lévő diódát átraktam az opa kimenetére. Most annyival jutottam előrébb, hogy ha feltekerem az áramkorlát potit, akkor visszabillen a komparátor, szóval a nem jó-ból lett majdnem jó. Most egy kicsivel jobban hasonlít egy komparátorhoz a működés.
Viszont, amit nem értek, hogy hogyan tud átbillent állapotban a komparátor negatív bemenetén hogyan képes 1,7V körüli feszültség keletkezni.A bemeneti tranzisztor szivárgása, vagy a visszacsatoló kondin keresztül jut oda feszültség?
Lehet hogy az R13-at nagyobbra kellene cserélni, szerintem kevés az offset. Így nyilván nem 0-ról indul majd az áramkorlát, de talán stabilabb lesz.
[ Szerkesztve ]
-
bandi94
tag
válasz Kernel #61791 üzenetére
Meglett a probléma. Eredetileg ez a kapcsolás komparátornak egy TL082-t használt (JFET input stage). Ezt én átvariáltam úgy, hogy LM311-et tettem bele. Igen ám, de az LM311-nek tranzisztoros input stage-ének van bemeneti árama, ezért sikerült feszültséget csinálni arra bemenetre, ami amúgy egy ellenállással van a földre kötve, és ezért reteszelődött. Áttaknyoltam a nyákot, beletettem egy TL071-et, és láss csodát, működik. Ha azt leszámítjuk, hogy elnéztem az áramfigyelőnél a párhuzamos kapcsolást, így 0,44R helyett 0,11R van. Szóval kezdenek gyűlni az alkatrészek a szégyendobozban
Köszi a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
csubuka
addikt
válasz Kernel #61194 üzenetére
Kedves Kernel!
Lassan gyűlnek az alkatrészek, így belekezdek a perforált panelon való összeépítésébe a nullátmenet figyelő triac-os fázishasítónak Reméljük nem gyúl ki majd semmi meg hasonlók Remélem majd tudok hamar fotókat mutatni...
A huzalozást a 230V-oldalon valamilyen spéci huzallal kellene csináljam? Valamilyen adott szigetelési osztállyal? Vagy az mindegy végülis, mert ez így is érintésveszélyes lesz... Gondolom ha lehet akkor egy "sornyi" lyuk maradjon ki a huzalok között, hogy meg legyen a "creepage distance" vagy micsoda.
-
törölt tag
válasz Kernel #61828 üzenetére
Hello
Koszi igy elsore, a tekergetesen tulvagyok, se jobb se rosszabb nem lett , tulajdonkeppen egy kukaszokeveny, nincs mit veszteni vele ezert is erdeklodom
Sejtettem, hogy hasonlo valaszt kapok, van egy 40 MHz-es ketcsatornas szkopom, meg egy jelgeneratorom kezenel, es mar latom lelki szemeim elott egy hosszas mericskeles lenne a vege...Akkor marad igy kb.Koszonom megegyszer
Laci
-
kuyarashi
őstag
válasz Kernel #61835 üzenetére
Nagyon szépen köszi a szakértelmet.
Közben eszembe jutott, hogy a csatlakozó átműtése kevés, hisz így még nem érne el a konnektor aljzatáig a két villa'. Keresek majd valami rossz adaptert, aminek a házába át tudom rakni ezt az elektronikát.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
csubuka
addikt
válasz Kernel #61821 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a részletes, képekkel illusztrált választ!
Hmm, akkor egy szabvány 230V-os kábelből erenként ki tudom kukázni a hozzávalót végülis? Mondjuk ha a szigeteltet használom azzal bajt nem csinálok nem? Legalább úgy nem érhet egymáshoz a nulla meg a fázis. (persze ez amúgy sem nagyon reális talán csupaszon sem)
Akkor bevagdosom majd a panelt meg a kritikus helyeken utasításod szerint leveszem a réz akármiket.
-
Titmouse09
aktív tag
válasz Kernel #61845 üzenetére
15,75V-on vett fel áramot, de legalább fél Ampernek nézett ki a töltő mutatóján. (Töltő)
Egyébként már normál feszültségen van az akku, csak a kapacitása ici-pici.Milyen izzót válasszak? 15,75V*0,2A=3,15W -> 12V 3W, ha van itthon jó lesz? Ellenállásból nem vagyok jól ellátva, de ha van barkács-módszer szívesen meghallgatom.
Továbbra is köszönöm a sok hasznos infót!
Xiaomi Redmi 3, Samsung Galaxy Tab S2 9.7 VE
-
Titmouse09
aktív tag
válasz Kernel #61848 üzenetére
Ezt a feszültséget mértem nagyjából én is, nem csak onnan olvastam ki.
Most rátettem ezen a fokozaton, 0.25A-el kezdte tölteni, lement 0.15re, most 0.18A.
A feszültség kb 15.5V. Ezek az értékek kis mértékben változnak.
Az akku kulturáltan pezseg. Meddig hagyhatom így?Xiaomi Redmi 3, Samsung Galaxy Tab S2 9.7 VE
-
Titmouse09
aktív tag
válasz Kernel #61863 üzenetére
Azóta párszor kihúztam, eddig mindig 14V volt egyből kihúzás után, aztán meg szépen lassan elkezdett csökkenni.
Estére nem merem rajta hagyni, de reggel mielőtt újra felrakom, lemerítsem próbaként, vagy menjen tovább innen?
Amúgy tartja a kb 0.2A-t és 15.5V-ot.Xiaomi Redmi 3, Samsung Galaxy Tab S2 9.7 VE
-
válasz Kernel #61874 üzenetére
Köszi, hogy rávilágítottál pár dologra! Persze, hogy megjavítani szeretném, nem működésre bírni.
Pl. miért jó hogy a tápegység 100V-ból(+45 és -45) csinálja meg a +-16V-ot? pontosabban nem is tudom, mert a 2 test látszólag nem kapcsolódik.
A C17 a D2, D3 között, miért a -16V-ra van kötve?
A D6-al előállított(mute) feszültség csak azért van áthozva mute gombra, hogy a visszajelző LED-et megtáplálja? A mute kapcsoló másik lábain egy ellenálláson keresztül a hangerő potinál némítja a bejövő jelet. De akkor minek bűvészkednek ezzel Q19-el?
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
Új hozzászólás Aktív témák
- Getac UX10 G2 i5-10210U 8GB RAM 256GB SSD Win 10 Pro
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest