- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Apple iPhone 11 - népalma
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Android szakmai topik
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Most épp a Red Magic 10 Pro+ ült az AnTuTu trónjára
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- iPhone topik
-
Mobilarena
Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mrviceguy
tag
Nem, még nem volt szerencsém rázkódó alkatrészekben csatikkal foglalkozni. Azt gondolná az ember, hogy erre nyújt megoldást a secure lockos jst csati - ráadásul egy videóban sem láttam ilyen szépen megfolyt ragasztót. Tehát akkor ha mondjuk lekapom az előlapot, mert zavar maintenance közben, akkor onnantól számíthatok rá, hogy a venti csatija, amin a ragasztást szétkaptam, innentől szétmászik egy nagyobb nyomtatás során? A hotend egyik csatlakozója is úgy néz ki, mint ami ragasztva van, akkor ezeket szépen vissza kell ragasztgatni minden karbantartást követően?
-
axlfsi
veterán
válasz mrviceguy #1901 üzenetére
Szerintem a gyártó nem ír elő olyan típusú karbantartási munkálatokat az ügyfél részére, ahol ennyire szét kellene kapni.
Egy szakember, szervizelés során természetesen egyébként, ha szét kell, h húzza, majd végzett, ugyanúgy illik visszapöttyinteni a ragasztásból.˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜
-
Dalee
aktív tag
Kipróbáljuk, hogy a Node-red mqtt működik-e.
Az mqtt-t úgy kell elképzelni mint egy telefonközpont/posta levél szortírozó, ahol a különböző alkalmazások (bármi ami kommunikálni akar) tudnak üzent küldeni. A telefonközpont az mqtt bróker. A kommunikáció támákba (topic) van rendezve. Azaz ha szeretnék kapni információt feliratkozok az mqtt broker adott témájára (topic) (pl. lsd lentebb: "proba" topic), aki küldeni szeretne információt az adott témában az az adott topic-ba küld üzenetet (most a "proba" topic). Temészetesen mindenki aki feliratkozik az adott topic témába megkapja a adott témában küldött üzenetet.
Mielőtt belevágnánk érdemes kitenni a Home Assistant bal menü sávjába a Node-Red "gombot" hogy könnyen elérhető legyen:
Bal menü sáv -> Settings -> Add-ons -> Node-Red -> Show in sidebar (bekapcsolni) és már meg is jelent a menü sávban. Rákattintva ha minden igaz megjelenik a Node-red a HA fő ablakában (egyébként a Node-Red is egy teljes értékű otthon automatizálási rendszer, így elérető 1880 porton külön web ablakban is).
Természetesen futnia kell mind a két bekonfigurált add-onnak is (Node-red, mqtt broker).
Mostantól a Node-red-ben dolgozunk (hivatkozva a lenti Node-red képernyőfotó metszetek számára):
I. Húzd be a az alábbi node-okat és kösd össze őket (1.ábra):
- 'inject' összekötve az 'mqtt out' node-al
- 'mqtt in' összekötve a 'debug' node-al
II. mqtt out node beállítása:
-dupla katt a 'mqtt out' nodra: bejön a node config ablaka
- először is beállítjuk a mqtt broekert (server):
* Server: Add new mqtt-broker (elvileg ezt kell látnod) -> ceruza ikon (2. ábra)
* server beállítása: 2. 3. ábra, a 3. ábrán értelemszerúen az mqtt broker felhasználó
(mqtt_user), jelszó párost adod meg amit felvettél a HA users-nél és beállítottál a mqtt broker config-ban. Name mezőben adsz egy tetszőleges nevet a szervernek
- szerver beállítása után megadjuk azt a topikot amire küldjük az üzenetet (pl: proba)
(2. ábra Topic)
- Done gomb
III. 'mqtt in' node beálíltása:
- dupla katt a node-ra.
- itt már csak kiválasztjuk az előbb konfigurált mqtt brokert (server), mely azon a néven
található a lenyíló listában amit megadtál
- beállítjuk (feliratkozunk) a topic mezőben azt a topicot amitől üzenetet szertnénk
kapni (pl: proba)
- Done gomb
IV. Érvényesítjük a változtatásokat
Eddig amit csináltunk (4 db node elhelyezése, konfigurálás) még nem került
mentésre, a node-red még nem futtaja, ehhez meg kell nyomni a
Deploy gombot (5. ábra). Deploy akkor lehetséges ha jól vannak konfigurálva a
node-ok (szintaktikailag). A 2. ábrán az 'mqtt out' node-ot direkt hibásan hagytam,
ekkor megjelenik egy kis piros háromszög, szóval ilyen piros háromszög ne legyen
egyik node esetében sem.
Ha jól sikerül a Deploy gomb szürkére vált (nincs nem 'lefordított' node) (6. ábra)
V Kipróbáljuk a mqtt működését:
- NR jobb oldalán van az információs ablak, melynek négy füle van. Váltsunk át
a debug fülre ('i' ikon), ekkor megjelenik kiírva a 4 ikon bal oldalán a fülön, hogy
'Debug'
- Nyomjuk meg a 'inject node (amin most timestamp felirat van) )bal oldalán lévő
gombot (1. ábra).
- Ezzel elküldtünk egy Epoch idő formátumot amit a mqtt out node
a 'proba' topic-bna közzétesz. Ezt az üzenetet fogadja a 'proba' topic-ra feliratkozott
mqtt in node és átadja a debug nod-nak, ami annyit tesz, hogy a kapott adatokat
(jelen esetben az Epoch időt) kiírja a jobb oldali debug fülre (6. ábra)
- Ha minden jól ment akkor a debug fülön a (6. ábra) valami hasonló üzentet kell
kapnod (természetesen az aktuális Epoch idővel és a debug node számával, ami
nálad valószínűleg node debug 1 lesz).Hát ennyi, kicsit bonyolult leírva, de megcsinálni nem bonyolult. Ha valami nem jól lett konfigurálva, akkor azt megnézzük.
[ Szerkesztve ]
-
fabula
őstag
válasz varadigabor #1887 üzenetére
Nem a kamera lassú, hanem az MCU (a Bambu vezérlőkártya) a P1P-ben egyszerűbb az ár miatt és az nem tud többet még a kisebb felbontású kamerával sem, amit már újabban hozzáadnak (korábban csak az előrendelőknek járó ajándék volt a LED világítással és az AUX ventilátorral együtt).
Az X1C-ben erősebb elektronika és jobb felbontású kamera van, ezt is be kellett áldozni az olcsóbb árért.Nekem is van alatta rezgéscsillapító gumilap, azon egy 50x50 cm-es beton járólap, azon meg a nyomtató és így már egész stabil .
-
mrviceguy
tag
Egészen pontosan a filament runout sensor csatija van beragasztva, amit pont most kellett kiszednem, hogy kioperáljak belőle egy meghéjjasodott/levállt filament darabot. Szerintem ez azért még a rutin maintenance része, főleg amilyen trágya módon van megoldva az AMS pullback...
-
Ezekiell
veterán
Valakinek nincs véletlen egy elfekvő JST csatlakozója (JST MX 1.25 mm 4 PIN), amivel a Noctua fant a P1P-re tudnám kötni? Csak egy darabért nincs kedvem rendelni egy 20as packot amazon.de-ről, itthon meg nem találtam sehol se
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
Dalee
aktív tag
válasz JulianSinulf #1908 üzenetére
Csináld meg a Bambulab to Home Assistant NodeRed Configurator lapon leírtakat, csak a Node-red rész kell, a Home assistant egyelőre nem (csak ha meg akarod jeleníteni a HA dashboard-on a nyomtatót, de az kicsit bonyolultabb így elsőre). Ha van valami gond szólj!
A honlapon a generáláshoz megadott adatok egy része kell később (főleg a nyomtató neve (amit itt megadsz), illetve serial number).[ Szerkesztve ]
-
axlfsi
veterán
Végülis mennyivel lesztek beljebb ha Integráljátok HA-ba a nyomtatót? ... őszintén kíváncsi vagyok.
Mert ugye alapból ott a BambuLab alkalmazás, amivel már mindent tudsz, amire szükséged lehet (ránézni, leállítani vagy akár indítani)˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜
-
Pool_
tag
Nem egyszerűbb feltenni akkor már a bambulabos custom integrációt? Pár kattintás és ott van minden.
https://github.com/greghesp/ha-bambulab -
Dalee
aktív tag
JulianSinuff a bed vizualizációt akarja megcsinálni, WolfwithSword leírása alapján, abban segítek. Lehet, hogy a #1911-es komplett nyomtató node-okra nincs szükség a vizualizációhoz, csak a későbbi bed_mesh_data attribútumot előállító node-okra, de mivel nekem már node-red alatt fent volt a teljes bambu node készlet, nem tudom, hogy működik-e nélküle. A custom integráció (bár én nem raktam fel, mert ezt a Wolf-ot csináltam meg a klassz dashboard-al együtt) ha jól látom nem hozza át a bed level adatokat.
-
JulianSinulf
senior tag
Köszi!
Ez is megvan. Látom az értékeket, működik a vezérlés is.
Néztem a dashboard-ot, de ott pl. eleve gond, hogyan találom meg a HA config könyvtárát.
Így továbbléptem a Bed Mesh részre.Nem volt egyszerű, de csak sikerült kiszednem némi adatot. Mondjuk az időpazarlás az én hibám is volt.
A Pastebin-est csináltam meg, a másiknál elakadtam mindjárt az adatbázis telepítésénél. Github-os add-on kell, amihez ott a link, csak nem tudom, hova is kellene a HA-ban bemásolni.Így éjjel már nincs kedvem többet kísérletezni, itt a 0 fokos ágy képe:
Rémes.
Az értékek:
Min.: -0,176 Max: 0,507 Alacsony-Magas Különbség: 0,683 Átlagos szórás: 0,1034
Van itt egy kép oldalról is:
Út szélére vízelvezetőnek jó is lenne.Majd elfelejtem a szörnyülködés közepette.
A HA-ban a link, amire rá kellene kattintani, nem működik. Mindig a HA oldalát hozza be. Ha kimásolom és úgy illesztem be, akkor is a HA oldalát másolja. Kézzel kellett beírnom a linket, hogy megkapjam a koordinátákat.
Lehet ezt orvosolni valahogy?[ Szerkesztve ]
-
poli27
Topikgazda
Vajon ez milyen lehet rezgásügyileg, mert pont jó lenne, hogy nem mellette halmozom fel a cuccokat
Bambu SK07 - 3D model by Skipper07 on Thangs -
poli27
Topikgazda
-
axlfsi
veterán
-
poli27
Topikgazda
Ezt megcsináltam marha jó, érdekes hogy az összes kerék forog egyszerre rajta
-
-
Nunder
őstag
Nyomtatnom kellene egy fűrészsablont ASA-ból, aminek a rései mindössze 0,58mm szélesek. Japán illesztőfűrészhez lesz, és nagyon fontos, hogy a lehető legközelebb legyek ehhez az értékhez.
Ti milyen beállításokkal nyomtatnátok, hogy relatíve pontos legyen?
Amit gondoltam egyelőre:
- külső fal nyomtatás először
- alacsony falnyomtatási sebességBármi más ami segíthet?
“It's the job that's never started as takes longest to finish.” // blackbird3dworks.hu
-
Dalee
aktív tag
válasz JulianSinulf #1919 üzenetére
Én is a pastebinből másoltam közvetlen a honlapra és generáltam a képet. A HA linkkel kapcsolatban nem teljesen tudom mire gondolsz.
-
Dalee
aktív tag
Nem találom az orca-ban, hogy az tárgy (global) egyes komponenseinek (objects) külön tudjak support beállításokat csinálni. Én nem találom vagy tényleg csak az egész tárgynak lehez közösen beállítani a supportot?
-
Dalee
aktív tag
válasz JulianSinulf #1929 üzenetére
Bocsi, hülyeséget írtam, nem a pastebin-ből, hanem a mqtt explorerből másoltam át.
A HA-ban tényleg rossz a link, bár ha kimásoljuk akkor félig-meddig működik. -
Dalee
aktív tag
válasz JulianSinulf #1930 üzenetére
Ha a tárgyra jobb klikk -> split -> to objects, akkor a rárgy szétválik objektumokra és tényleg egyedileg tudom festeni őket, de a tárgy a split hatására szétesik, minden objektum az asztalszintre kerül. Erre is van valami megoldás, hogy ne essen szét a tárgy?
Abban az esetben, ha nem használom a split-et, akkor bár látom az objektumait a tárgynak a bal oldali menűben (Process Global/Objects), de itt az ojektumokra kattintva a support festés nem aktív. -
JulianSinulf
senior tag
Mqtt explorer-em nincs. Csak az add-on-t tettem fel.
De most épp a Node-red nem hajlandó elindulni. Ezt nagyon utálom ezekben, mikor elkezd valami kehélyük lenni, aztán találjam ki, hogy mi.
Hibaüzenet: Image ghcr.io/hassio-addons/node-red/amd64:14.2.0 does not exist for addon_a0d7b954_nodered -
JulianSinulf
senior tag
Tárgyra bal klikk és fent jobbról visszaszámolva a 4. ikon a festés. Oda festesz, ahova akarsz. Ha nem erre gondoltál, akkor viszont nem tudom, hogy mire. Bocsi.
Tárgyakat nem szoktam darabolni.
Ha egyben mentek el többet, akkor a betöltésnél megkérdezi, hogy kezelje őket, egyben vagy külön-külön. -
Dalee
aktív tag
válasz JulianSinulf #1933 üzenetére
Fel lehet tenni poratble verzióba is (csak egy exe)
Nem emlékszem, hogy ilyen hibaüzenetet kaptam volna
[ Szerkesztve ]
-
JulianSinulf
senior tag
Hogy kell beállítani?
Töröltem és újratelepítettem a node-red-et. Újra kellett konfigolni és most megy.
Futtattam is négy tesztet mindjárt. Nem tudom, mennyit enged egy nap a pastebin.Hogyan kellene állítanom a 3 csavart, hogy egyenesedjen az ágy?
Még mindig van benne egy meder, de már jobb. Ha felfűtöm, akkor a sarkaknál sokat romlik.
A Bambu-s ágyszintezést megcsináltam, de nem lett jobb. Sőt, talán még rosszabb is lett.
Vagy ezt nem lehet a csavarokkal kiegyenesíteni?
65 fokon.
Min: 0.007 Max: 0.518 Low-High Difference: 0.511 Average Variance: 0.1754
Környezeti hőmérsékleten meg ezek az értékek:
Min: -0.061 Max: 0.339 Low-High Difference: 0.4 Average Variance: 0.1067 -
Dalee
aktív tag
válasz JulianSinulf #1936 üzenetére
Fizikailag nem csináltam, de attól félek ezt a csavarok nem oldják meg.
-
poli27
Topikgazda
válasz JulianSinulf #1936 üzenetére
csavarokkal nem az ágy egyenesedését csinálod, hanem az ágyat teszed párhozamosan a nyomtatófejjel !
-
JulianSinulf
senior tag
-
poli27
Topikgazda
válasz JulianSinulf #1939 üzenetére
Attól még bármennyire is hihetetlen arra van a 3 állítócsavar, és nem arra hogy kiegyenesítsd a tálcát... Hézagold ki aluminium ragasztószalaggal....
-
poli27
Topikgazda
válasz JulianSinulf #1941 üzenetére
Még nem volt rá időm mert a kertet csináltam füvesítés öntözőrendszer stb stb
de van ideiglenes cucc hozzá, de akár végleges is lehet, és lefogató se kell hozzá, ha teszel az üveg alá öntapadós fémlapot
Home (goodplate.de)[ Szerkesztve ]
-
Dalee
aktív tag
válasz JulianSinulf #1944 üzenetére
-
poli27
Topikgazda
Nem sokkal drágább mint a Policarbonát 37e ft... Én lehet lecserélem mert karcolódik
-
Dalee
aktív tag
válasz JulianSinulf #1946 üzenetére
Igen, az van nálam beírva. De ha megadtad, elvileg a node-red alatt is a mqtt server részben meg kellett adnod (1. bejegyzés kép 4. ábra).
Esetleg próbáld meg, bár elvileg nem kell, a mqtt broker configban, a jobb felül a három pöttynél átváltasz Edit in YAML módba és a login: [] sort kicseréled:
logins:
- username: mqtt_user
password: passwdVigyázz a YAML file formátum nagyon kötött, potosan tartsd be a behúzásokat, sorközöket, üres sor nem lehet, csak szakaszok között, stb...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Gumi és felni topik
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Apple iPhone 11 - népalma
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- T14s Gen3 27% 14" FHD+ IPS i7-1280P 32GB 512GB NVMe IR kam gar
- RAMSES GAMER PC // RYZEN7 2700X // 16GB DDR4 // 500GB SSD // POWERCOLOR RX6700XT 12GB HELLHOUND
- HYPER GAMING PC // RYZEN5 1600X // 16GB DDR4// SSD+HDD// ASUS ROG STRIX RX VEGA56 8GB(GTX 1080PoWeR)
- GAMER PC: i5-12400F/14600K -Új RTX 4060 Ti - Új 16/32GB DDR4 kit - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I7 6700K / GTX 1070 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest