Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Archttila #7400 üzenetére

    Ezt én így oldanám meg, de a külső drive-nak nem tudjuk az elérési útját, így azt /kulso/-ként adom meg:

    # Instance layout (base paths)
    method.insert = cfg.basedir, private|const|string, (cat,"/kulso/")
    method.insert = cfg.download, private|const|string, (cat,(cfg.basedir),"Downloads/")
    method.insert = cfg.logs, private|const|string, (cat,"/home/usernev/.log/")
    method.insert = cfg.logfile, private|const|string, (cat,(cfg.logs),"rtorrent-",(system.time),".log")
    method.insert = cfg.session, private|const|string, (cat,(cfg.basedir),".session/")
    method.insert = cfg.watch, private|const|string, (cat,"/home/usernev/watch/")

    Az user mappájának szándékosan írtam konkrét elérési utat, /home/usernev/ formájában, a ~/ is működne, de ha másik userrel lépsz be, akkor másik mappában fogja ezeket keresni.

    A mappákat kézzel érdemes létrehozni az rtorrent használata előtt. Konfigfájlba meg nem érdemes sed-del belebarmolni, mert nem látod mit csinál, mit mire írt rá. Kézzel nagyobb munka, de ott tudod nyomkövetni mi mire lett átírva, mi nem működik.

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    Most a Berry WM-et teszteltem (ez is X.org WM, nem Wayland), ez egy bspwm mintájára működő, minimalista WM, de nem tiling, hanem stacking, de épp úgy a saját command interface-ére épül, meg sxhkd-re. Ehhez képest szerintem még használhatatlan állapotban van. Pl. ha floaing ablakok között egérmutatóval váltanék, akkor a fókuszt kapó ablak sokszor a háttérben marad, nem hozható az előtérbe. Nem kezel taskváltást. Nem lehet neki beállítani, hogy új program indulásánál az ablakot maximális (de nem teljes képernyős) módban indítsa. Ezen a szinten ez még felejtős, nincs készen a hétköznapi használatra, kár érte, mert majdnem ott lenne, 1-2 apróságot leszámítva, de azok még nagyon hiányoznak belőle. A következő nekifutásom bspwm-mel lesz.

    [ Szerkesztve ]

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #7401 üzenetére

    Este kiprobalom, koszi!:R
    A Bspw nekem is tetszik. Azt hittem valami lehetetlensegig bonyolitott valami de nem, pont ellenkezoleg, egyszerubbnek es atlathatobbnak tunik a konfigja mint mondjuk az xmonad-nak.
    Egyelore marad a Sway, mert nagyon tetszik a X mentes elet.:)
    Ossze sem lehet hasonlitani a jelenlegi rendszerem sebesseget az elozovel. A Manjaro Xfce edition kb felkajalja a teljes Pi-t, itt meg kb szaguld minden.:) Ha teszek ala OC-t akkot meg plane. Szoval teljesen elegedett vagyok vele, pedig egy Ryzen 3900x rol jottem, gondolhatod :DDD

    A terminalos dracula colour-al kapcsolatban igazad van, tenyleg belerondit a kinezetbe, szoval ezen lehet valtoztatok, bar annyira nem gaz, foleg mert mc ala is van dracula kinezet, a htop meg még az elmegy kategoria... :DDD

    Sed-el nem barmoltam bele, hanem azzal generaltam nullarol a konfigot. Elvileg ez a helyes metodus. (GitHub)

    [ Szerkesztve ]

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Shyciii

    veterán

    válasz Archttila #7403 üzenetére

    Már az is nagy előrelépés sebesség ügyében, ha Manjaro XFCE-ről átváltasz Arch + XFCE-re. Nekem a Linuxos "pályafutásom" ilyen volt, és majdnem mindegyik nagy előrelépés volt sebességben:
    - Manjaro KDE
    - Manjaro XFCE
    - Arch + XFCE
    - Arch + Openbox
    - Arch + Bspwm

  • Lenry

    félisten

    válasz Shyciii #7404 üzenetére

    milyen gépen használod?
    nálam ez a hardver

    Arch + KDE, és nem érzem azt, hogy szükségem volna nagyobb sebességre. azonnal megtörténik kb minden...

    Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

  • Frawly

    veterán

    válasz Shyciii #7404 üzenetére

    Neki már nem lenne sebességben előrelépés az Arch + bspwm, nekem sem az. Már az Arch + Sway is annyira minimalista, hogy annál lényegében már csak az a dwm és a TinyWM minimalistább csak, meg egy Gentoo. A bspwm már nem minimalistább, viszont nagyon rugalmas, mert shxkd-n keresztül futtatott bspwmc-vel be tudsz neki vinni WM-funkciós parancsokat, amik nagyon rugalmassá teszik az albakkezelést. Egyébként ilyet tud az i3wm és a klónja, a Sway is, de ott eléggé meg van bonyolítva a rpc-msg rendszerrel, bspwm-en ez jobban össze van rakva.

    #7405 Lenry: a többletsebesség iránti igényt akkor fogod érezni, ha meglátod, hogy ezek a minimalistább megoldások mennyivel gyorsabbak ugyanazon a gépen. Ha nem akarsz hosszan konfigurálgatni, dobj fel egy tartalék meghajtóra egy ArcoLinux dwm-et, azon meglátod, hogy milyen villámgyors. Harmada-negyede boot és lag a progik betöltésénél, háromszor-négyszer olyan gyors leállás, de nem is csoda, mert harmada-negyede RAM foglalás, kevesebb lomot tölt be, nem indít mindenféle extra systemd-service-t, stb.. Kb. annyira repül a gép, mintha csak MS-DOS-t használnál rajta. És félre ne érts, szolgáltatása is kevesebb van egy ilyen fapados megoldásnak, de rájössz, hogy a nagy DE-k funkcionalitása kiváltható, nem lesz akkor szükség mindenféle ikonra, dokkra, asztali ikonkezelésre, indítómenüre, ablakdekorációkra, stb. főleg, ha csak pár terminál fut állandóan, és mindent azokban oldasz meg, meg mindent konfigfájlok közvetlen szerkesztésével állítasz be. Akkor már semmit nem nyújtanak a GUI-s megoldások, meg a sok vizuális élményfokozó, csak egyszerű gimmick, körítés lesznek. Nyilván ez azt is igényli, hogy akkor már máshogy használod a gépet, más workflow, elrugaszkodsz egy Windows-szerű hagyományos dekstop metaforától. Ez nekem is nehéz volt, mert Windowson ezt szoktam meg, hogy van indítómenü, meg asztali ikonok, mindent egérrel csinálok, stb.. Ez annyira mélyen be tud ivódni az emberben, hogy azt hiszi, hogy nem lehet másképp, közben meg nem csak lehet, de sokkal hatékonyabban is.

  • Lenry

    félisten

    válasz Frawly #7406 üzenetére

    "Harmada-negyede boot és lag a progik betöltésénél, háromszor-négyszer olyan gyors leállás"

    heti egyszer indítom újra a gépet, akkor is nagyjából 5-7 másodperc alatt jutok el a Grubtól az asztalig, a maradék 167,999 órában meg folyamatosan be van kapcsolva.
    programok indítása szintén 1-2 másodperc.
    és ez nem egy überhyper gép, hanem egy négymagos i3, annyi, hogy NVME-s SSD-n van a rendszer meg a /home is, de nem hiszem, hogy ez akkora truváj.
    tehát ennek fényében kérdem, hogy valójában mi jelentősége lecsupaszítani mindent*, meg a huszadik DE-t felrakni, mikor egy aktuális modern gép röhögve elvisz egy KDE-t

    "hogy van indítómenü, meg asztali ikonok, mindent egérrel csinálok, stb.. Ez annyira mélyen be tud ivódni az emberben"

    egyetlen ikon sincs az asztalomon vagy a tálcámon, a leggyakrabban használt programokat Win+1, Win+2, stb kombókkal indítom, minden másra ott a MasterCard Alt+F2

    ne érts félre, senkit nem akarok semerre orientálni, csináljátok nyugodtan, csak pár hsz-t visszaolvasva úgy éreztem magam, mint amikor 128MB RAM-om volt a 466-os Cerka mellett, aztán a fentebb felsoroltak valóban számítottak, és azt hittem itt is valami ilyesmiről van szó.

    * mármint nyilván azon túl, hogy van, aki szeret ezzel pöcsörészni

    Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

  • Frawly

    veterán

    válasz Lenry #7407 üzenetére

    Az 5-7 mp-es bootidő valóban nem rossz, azt nem tudom, hogy minimalistább megoldással mennyit gyorsulna, nagyon gépfüggő is, és nem csak a procitól függ, hanem SSD-től is. Az i3-9100F szerintem nem olyan rossz proci, simán hozza a korai genes i5-i7-esek szintjét, mert igaz, hogy csak 4 mag, 4 szál, de több cache, magasabb IPC, magasabb órajel, újabb utasításkészletek, PCIe 3.0 sávok és a DDR4 nagyobb sávszélessége, stb.. Szóval az i3 név megtévesztő, desktop Intel prociknál újabb genből, 8-10. gen nem olyan rossz, annyit fejlődtek mára a procik, hogy még egy ilyen alsóbb kategóriás is veri a néhány generációval korábbi felső kategóriásakat. A még újabb i3-10100 pl. a tesztek alapján az i7-7700K szintjén van, igaz az már 4 mag 8 szál, de ez a 9100F is simán hozza szerintem az i5-6600 és i7-4770 szintjét.

    Mondjuk az igaz, hogy én i3-at nem vennék, az i3-9100 megjelenése idején már a Ryzen 1600 is elég olcsó volt, az nem csak olcsóbb (lap is olcsóbb alá), de 6 mag, 12 szál, háromszor annyi cache, magasabb frekis RAM-ot is támogat, bár kisebb IPC, kisebb CPU órajel, de a lap is olcsóbb hozzá, meg az AM4-e foglalatot tipikusan később olcsón felbővítheted Ryzen 5800X-ig minimum (ha B450, B550, X470, X570-es chipsetes), a Ryzen 5900-5950X már lapfüggő, hogy mit bír a VRM. Meg átlag felhasználásnál, ami nem használ túl sok magot, nem nagyon érezni a különbséget a Ryzen 1600 vs. i3-9100F, játékoknál is határeset, hogy mivel nézzük, mennyire érzékeny a frekire az adott játék. De a Ryzen mindenképp jövőtállóbb platform.

    [ Szerkesztve ]

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Shyciii #7404 üzenetére

    Nálam valahogy így nézett ki:
    - Ubuntu 10.04
    - Debian (Sid) Xfce
    - Manjaro Xfce
    - Arch Xfce (első Arch telepítésem) :)
    - Arch SwayWM

    Frawly

    ha csak pár terminál fut állandóan, és mindent azokban oldasz meg, meg mindent konfigfájlok közvetlen szerkesztésével állítasz be.

    Pontosan ezen az ösvényen járok. :) Szépen sorban day by day elhagyom a korábban megszokott GUI-s alkalmazásokat, és helyettük terminálos minimalista megoldásokat használok. (moc, zathure, rtorrent etc.) bár itt most annyi változik, hogy a moc helyett lehet mégiscsak beüzemelek egy mpd+ncmpcpp kombót, valami jóféle visualiser-el :)

    [ Szerkesztve ]

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #7401 üzenetére

    Elképzelhető, hogy jó lesz amit javasoltál, viszont a 25. sorban valami nem tetszik neki.

    rtorrent: Error in option file: ~/.rtorrent.rc:25: Bad return code.
    Kiemeltem a 25. sort:

    ## Create instance directories
    execute.throw = sh, -c, (cat,\
    "mkdir -p \"",(cfg.download),"\" ",\
    "\"",(cfg.logs),"\" ",\
    "\"",(cfg.session),"\" ",\
    "\"",(cfg.watch),"/load\" ",\
    "\"",(cfg.watch),"/start\" ")

    Próbáltam úgy módosítani a 24. és 25. sort, hogy a ne hozza létre, ne használja a start/load foldereket, de sajnos nem sikerűlt. Annyi lenne a lényeg, hogy csak és kizárólag a /home/alucard/Downloads/ mappa alatt figyelje a *.torrent fájlokat, mivel böngészőből automatikusan minden ebbe a mappába zuhan be, és ha ezt módosítom, akkor csak a torrent miatt állandóan browseolni kell... felesleges.
    Ha ez megvan, a többit már én is be tudom állítani. (DHT, max peer stb)

    bemásolom a konfig elejét az instance layout-tal együtt:

    ## Instance layout (base paths)
    method.insert = cfg.basedir,  private|const|string, (cat,"/mnt/PiDirve1/")
    method.insert = cfg.download, private|const|string, (cat,(cfg.basedir),"Downloads/")
    method.insert = cfg.logs,     private|const|string, (cat,"/home/alucard/.local/share/rtorrent/log/")
    method.insert = cfg.logfile,  private|const|string, (cat,(cfg.logs),"rtorrent-",(system.time),".log")
    method.insert = cfg.session,  private|const|string, (cat,(cfg.basedir),".session/")
    method.insert = cfg.watch,    private|const|string, (cat,"/home/alucard/Downloads/")

    ## Create instance directories
    execute.throw = sh, -c, (cat,\
        "mkdir -p \"",(cfg.download),"\" ",\
        "\"",(cfg.logs),"\" ",\
        "\"",(cfg.session),"\" ",\
        "\"",(cfg.watch),"/load\" ",\
        "\"",(cfg.watch),"/start\" ")

    [ Szerkesztve ]

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Lenry

    félisten

    válasz Frawly #7408 üzenetére

    "Mondjuk az igaz, hogy én i3-at nem vennék"

    ma már én sem.
    én döntök a cégben az informatikai beszerzésekről és töredelmesen bevallom, hogy a saját hülyeségem, hogy eddig Intelt vettünk. egyszerűen nem foglalkoztatott az AMD, ha kellett egy gép, akkor kinéztem, hogy melyik Intel CPU felel meg a felmerülő igénynek és azzal rendeltem a gépet.
    aztán most nyáron vettünk egy Ryzen 5 4500U-s laptopot és a hajam letettem attól, amit a GPU-ja 4K-ban tud, meg nem sokkal később kellett egy fejlesztői gép és körbenéztem az AMD-s oldalon: 6 mag 12 szál 60k-ért? :Y Inteléknél ugyanez 100 fölött van.
    azóta most csak AMD-s gépeket veszek, de idő, amíg átbillen a mérleg...


    mindig megtartom a CPU dobozokat, az Inteles piramisban olyan 40 doboz van, az AMD-s most jól láthatóan kilencnél tart :)

    bocsi a hosszú OFF-ért :R

    Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    mpd ncmpcpp
    Nekem ennyit nem ér... marad moc. Alkalmi zenehallgatásra tökéletes. :)

    $ > sudo pacman -S mpd ncmpcpp
    [sudo] password for alucard: 
    resolving dependencies...
    looking for conflicting packages...
    warning: dependency cycle detected:
    warning: cifs-utils will be installed before its smbclient dependency
    Package (43)            New Version   Net Change  Download Size
    extra/audiofile         0.3.6-6         0.31 MiB       0.12 MiB
    extra/boost-libs        1.72.0-2        8.15 MiB       1.69 MiB
    extra/chromaprint       1.5.0-3         0.11 MiB       0.04 MiB
    extra/cifs-utils        6.11-1          0.19 MiB       0.08 MiB
    extra/faad2             2.10.0-1        0.50 MiB       0.15 MiB
    extra/fftw              3.3.8-3         4.42 MiB       1.17 MiB
    extra/fluidsynth        2.1.5-2         0.55 MiB       0.19 MiB
    extra/hwloc             2.2.0-1         1.15 MiB       0.38 MiB
    community/jansson       2.13.1-1        0.13 MiB       0.03 MiB
    extra/ldb               1:2.2.0-1       0.63 MiB       0.17 MiB
    extra/libao             1.2.2-5         0.18 MiB       0.05 MiB
    extra/libbsd            0.10.0-2        0.34 MiB       0.16 MiB
    extra/libcddb           1.3.2-6         0.13 MiB       0.04 MiB
    extra/libcdio           2.1.0-2         0.82 MiB       0.23 MiB
    extra/libcdio-paranoia  10.2+2.0.1-2    0.14 MiB       0.06 MiB
    extra/libgme            0.6.3-1         2.21 MiB       0.50 MiB
    extra/libinstpatch      1.1.5-1         1.03 MiB       0.25 MiB
    extra/libmikmod         3.3.11.1-4      0.53 MiB       0.17 MiB
    extra/libmms            0.6.4-3         0.07 MiB       0.03 MiB
    extra/libmpcdec         1:0.1+r475-3    0.08 MiB       0.03 MiB
    community/libnfs        4.0.0-4         0.57 MiB       0.11 MiB
    core/libnsl             1.3.0-1         0.17 MiB       0.05 MiB
    extra/libshout          1:2.4.4-1       0.14 MiB       0.05 MiB
    community/libsidplayfp  2.0.2-1         0.43 MiB       0.11 MiB
    extra/libupnp           1.14.0-1        0.66 MiB       0.16 MiB
    extra/liburing          0.7-2           0.05 MiB       0.03 MiB
    extra/lmdb              0.9.27-1        0.44 MiB       0.07 MiB
    extra/mpg123            1.26.3-2        0.91 MiB       0.33 MiB
    extra/openal            1.21.0-1        1.28 MiB       0.42 MiB
    extra/openmpi           4.0.5-2         8.52 MiB       2.73 MiB
    extra/portaudio         1:19.6.0-7      0.30 MiB       0.08 MiB
    extra/python            3.8.6-1        49.29 MiB      10.22 MiB
    extra/smbclient         4.13.2-1       24.33 MiB       5.53 MiB
    extra/taglib            1.11.1-4        1.38 MiB       0.28 MiB
    extra/talloc            2.3.1-3         0.14 MiB       0.04 MiB
    extra/tevent            1:0.10.2-1      0.15 MiB       0.04 MiB
    community/twolame       0.4.0-2         0.22 MiB       0.07 MiB
    extra/wavpack           5.3.0-1         0.38 MiB       0.14 MiB
    extra/wildmidi          0.4.3-3         0.22 MiB       0.08 MiB
    extra/yajl              2.1.0-4         0.18 MiB       0.04 MiB
    extra/zziplib           0.13.71-1       0.24 MiB       0.05 MiB
    extra/mpd               0.22.3-1        2.51 MiB       0.70 MiB
    community/ncmpcpp       0.8.2-12        2.29 MiB       0.56 MiB
    Total Download Size:    27.45 MiB
    Total Installed Size:  116.49 MiB
    :: Proceed with installation? [Y/n] 

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    Működik az rtorrent :D elírtam az elején a basedir-t, így nyilván a többi már nem ment neki :D illetve a Create instance directories alatt módosítottam a watch szekciót, és most már nem hozza a létre a két subfoldert sem.
    A watch directories alatt szintén kivettem a két load/start elérést, és csak *.torrent -et adtam meg neki.
    A többit majd belövöm később :))

    [ Szerkesztve ]

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Frawly

    veterán

    válasz Archttila #7410 üzenetére

    Ez a baj, ha más konfigját veszed át, főleg, ha nem 1:1-ben. Célszerű ezért mindig az alkalmazáshoz szállított default konfigból elindulni, ami általában a /usr/lib/alkalmazásnév/ mappában van, ritkábban a /usr/share/alkalmazásnév vagy /usr/share/doc/alkalmaznév elérhetőségi úton és ezt a default konfigot módosítani saját igény szerint, fel lehet használni más konfigjából is sorokat, de nem 1:1-ben, hanem csak ihlet szintjén.

    Konkrétan az rtorrent default konfigja ezen az elérési útkon kéne, hogy legyen, elvileg, mert nálam nincs ott:
    /usr/share/doc/rtorrent/rtorrent.rc

    Ez az rtorrent ilyen, nem felhasználóbarát, nehéz konfigolni, könnyű elrontani, elég, ha valahonnan egy / jel vagy idézőjel, zárójel hibádzik, nem lesz jó az egész konfig. Cserében viszont egyszer elég megcsinálni, utána a konfigfájlt elmentve és visszahúzva örökkévalóságig működik.

    Az mpd + ncmpcpp nem rossz páros, mert igaz, hogy több függősége van, de többet is tud, mint a moc meg a cmus, és a függőségek közül a legtöbb apró, pár KB-os csomag. Van pár nagyobb, de azok sem baj, ha fent vannak faad2 (ez aac fájlok kezelésére van, nyílt aac kódek), python (sok minden használja ezt az v1-eset is, igaz az újabb progik már a v3.x-es verziót használják), fluidsynth (ez MIDI soundfont támogatáshoz, lejátszáshoz kell elvileg), fftw (ez a viusaliser modulhoz kell). Egyedül három dolgot nem látok indokolnak, libnfs, smbclient, igaz ezek azért vannak ott, hogy hálózati megosztásból is tudjon lejátszani, és a libgme, amiről fogalmam sincs micsoda, pacman -Qi vagy -Si segítségével el lehet olvasni. A lényeg, hogy ezeknek a függőségeknek a 99%-a kell amúgy is multimédiás dolgokhoz.

    Ezeknek a csomagoknak a nagy részét bármilyen multimédiás program, lejátszó, konvertáló, kódek behúzza, nálam pl. az ffmpeg, meg az mpv nagyon kell, behúzta ezeknek a nagy részét, amit írsz, pythonon is alapul egy csomó progi, fluidsynth-et kézzel kellett felraknom a Re-Volt játék RVGL natív portjához.

    Én egyébként azért nem szeretem annyira az mpd + ncmpcpp párost, mert nekem túl bonyolult, túl nehezen konfigurálható. Ha már így megküzdöttél az rtorrent-tel, nem akarlak elkeseríteni, de a fenti páros konfigja egy nagyságrenddel nehezebb, mert annyival bonyolultabbak, ráadásul két konfig is lesz, egyik az mpd-hez, a másik a klienshez. Rohadt bonyás, nagyon sok billkombót kell fejben tartani, egyszerűen nem bírok hozzászokni. Pedig jó cucc, nagyon sokat tud, jól lehet scriptelni, mindenféle kijelző és távirányítós/hotkey modulokat írni hozzá pálcika WM-ekhez, panelekhez, de cserében nekem túl összetett, majdnem egyetemi tárgyként lehetne oktatni. Ezért szoktam a cmus-nál maradni, alapokat az is tudja, billentyűparancsa kevesebb van, könnyebbem megtanulható a kezelése, könnyebben konfigolható, kisebb, kevesebb függősége van.

  • Frawly

    veterán

    válasz Lenry #7411 üzenetére

    Ez ilyen, ezért nem szabad egy márka vagy gyártó fanjának lenni, meg termékeket márkamegszokásból venni. Azt kell megvenni gyártói névtől függetlenül, ami épp a jobb vétel. Régen én is főleg Intelt vettem, de nem márkafanságból, hanem vagy mert az volt a jobb vétel akkor, vagy mert a használt gépeim azzal jöttek, főleg, mióta laptopokat használok inkább. De az AMD mindig is szimpatikusabb volt, azonos árban nagyobb teljesítményt tudott, mint az Intel, és általában az újabb generációk is beletehetők ugyanabba a lapba, foglalatba, nem kell generációnként lapot cserélni alatta. De ez régen is így volt, késő 90-es évek, kora 2000-es években, pl. mikor az AMD a K6 sorozattal Pentium Pro, P2 teljesítményt nyújtott Celeron árában, Ahtlon-nal P3 teljesítményt nyújtott Celeron árában, vagy AthlonXP-vel P4 teljesítményt Celeron árában, aztán a P4-eket elkezdte verni az AMD64, a PentiumD-ket az Athlon x2, bár eddig az időszakig egy ponton elvérzett mindig az AMD, a lapok, chipsetek gyengébbek voltak alá. A Phenomok se voltak rosszak, de ott az Intel átvette előbb a Core2-vel a vezetést (Duo, Quad), majd a Core i vonallal, de 2017-től a Ryzen-nel nagyon komolyan visszaküzdötte magát az AMD, most így 2020-ra már mindenben verik az Intelt. De ez még Intel fanoknak is jó, mert ha a Ryzenek nem diktálnának ilyen kemény versenyt és fejlesztési tempót, akkor az Intel még mindig 2 mag 2 szálat adna a Pentiumokkal, 2 mag 4 szálat adna az i3-akkal, 4 mag 4 szálat az i5-ökkel, 4 mag 8 szálat az i7-ekkel. De így szépen elkezdte duplázni a magokat, aztán a szálakat is, meg behozták az i9 vonalat, beindult a verseny. Ennek pedig főleg a végfelhasználó látja előnyét, mindegy melyik márkát veszi, melyik modellt, melyik gent, újat, használtat, az árak a fejlődés miatt fokozatosan mennek le, főleg akkor, ha valaki nem a legújabb gent veszi.

  • Shyciii

    veterán

    válasz Lenry #7405 üzenetére

    Amíg KDE-t használtam, addig én is azt hittem, hogy gyors. Egészen addig míg nem kezdtem egyre "feljebb" lépkedni.
    Acer Aspire 5-öm van Core i3-7130U 2.7GHz, 3MB L3 cache-el 4GB rammal, intel UHD videókártya (csak ezt használom), és van egy nvidia geforce mx130-as is, de sose működtetem. Bár nekem is SSD-m van, de nem NVMe-s, csak egy mezei hiper olcsó kingston.
    Amúgy nekem a boot kevesebb, mint 5-7mp, olyan 4mp, és nem a grub-tól, hanem kompletten a power gomb megnyomása utána...A programokra sem várok 1-2mp-et hogy elinduljanak. Nálam az azonnali elindulás, az azonnali elindulás. Kivéve a Chromium.

  • Frawly

    veterán

    válasz Archttila #7409 üzenetére

    Egyébként ezzel a minimálosítással is vigyázni kell, nem szabad túl intenzíven erőltetni. Ez egy fejlődési folyamat, fokozatos, több állomással, nem nagyon lehet siettetni, erőltetni. Idő kell, míg megtalálod mindenre a terminálos alternatívát, megtanulod bekonfigolni, megszokod, rááll a kezed. Ez nem megy 5 perc alatt, hogy csettint valaki egyet, és akkor onnan minimalista, annak is vannak fokozatai. Én is fokozatosan haladok, mai napig találok még optimalizálni valót a rendszeren, nemrég dobtam ki a pavumixert, qbittorrentet, csiszoltam egy-két alkalmazásindító scriptemen, stb.. Anno a vim-nek is nagyon sokszor neki kellett futni, pálcika WM-eket is nehezen szoktam meg, nehéz volt bekonfigurálni a neomutt-ot és a hasonló megoldásokat.

  • anorche1

    őstag

    Sziasztok!

    A mai napon hatra hagytam a manjarot, es beleptem az arch -ot hasznalok koze, de sajnos-nem sajnos, a kde -t nem engedem el.

    Az elso szembetuno kulonbseg, hogy valahogy manjaro alatt szebbek voltak a fontok. A rendszer alatt is, de foleg firefox alatt nagyon szembetuno. Hogy tudnam elerni, hogy ugy nezen ki mint manjaro alatt?

    "It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

  • Lenry

    félisten

    válasz anorche1 #7418 üzenetére

    ebbe én is belefutok mindig, amikor új gépre rakom fel az Archot.
    első körben fusd át a Wiki idevonatkozó részeit
    Font configuration
    Firefox#Font troubleshooting
    Rondák a betűk a Feuerfuchsban

    [ Szerkesztve ]

    Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

  • Frawly

    veterán

    válasz Lenry #7419 üzenetére

    Annyit még hozzátennék, hogy a fontconfignak többféle része van, és grafikus felületfüggő is. KDE-nek van erre beépített megoldása, a vezérlőpultjában kéne megnézni elsőnek. A nagy DE-knek ez a legfőbb előnye, hogy aki nem annyira haladó, azoknak is leszállítanak mindenféle saját grafikus beállítólehetőséget.

    Minimalista rendszereken viszont többféle helyen kell szerkeszteni, azon linkek alapján, amit te is betettél. Lényegében ennek a fajta fontkonfignak három eleme van:
    1) font config (első Arch Wiki-s link)
    2) a fenti megoldás nem támogató X.org-os programoknak a .Xresources fájlban (szintén ugyanannak az Arch Wiki cikknek a vége felé írnak róla)
    3) alkalmazásszinten is szükséges lehet állítani (pl. Winetricks-szel Wine-ban)
    4) nem negyedik elem, csak megjegyzem, hogy Wayland alatt meg a WM/DE gondoskodik a font simításról, bár a 2)-es pontot kivéve itt is ugyanazok a pontok játszanak.

    Firefoxhoz nem kötelező a Liberaton fontot feltenni, azt a megoldást is lehet választani, hogy az ember felrakja a saját fontjait (én pl. DejaVu, de ki mire gerjed, fel lehet tenni Ubuntu, Terminus, Droid, Roboto, Opensans, MS fontokat is), és beállítja azt Firefox-ban, a Beállításoknál, hogy a fallback fontokat azzal renderelje, pl. DejaVu Sans.

    Egyébként meg ez Archon eleinte szokatlan lesz, hogy ami Manjaro-n alapból ment, meg jó volt, ahhoz Archon varázsolni kell. Ez nem azért van, mert az Arch szar, meg a felhasználókat jól meg akarják szopatni, hanem szándékosan default konfiggal jönnek az alkalmazások, és defaulton nem a disztró saját beállítását értem, hanem az egyes alkalmazások fejlesztőinek a defaultját, ahol lényégében semmi nincs testre szabva, semmi extra nincs feltéve, se feltémázva. Ez azt okozza, hogy nincs semmi beállítva, mert az Arch nem akar találgatni, hogy mi a jó a felhasználónak, arra számítanak, hogy haladó user rakja fel, aki úgyis testre szab magának mindent, és nem akarják kristálygömbbel előre találgatni, hogy milyen beállítás, téma, stb. lesz jó neki. Azért meg nem akarnak egy csomó csomagot feltenni (pl. Octopi), meg csomó konfigot beállítani (pl. pont ez a szóban forgó font config), hogy aztán a felhasználónak azzal kelljen kezdenie az Arch-telepítést, hogy egy csomó csomagot le kell szedjen, meg mindent át kell újra állítgasson.

    Sokszor egyébként gépfüggő is a fontbeállítás. ThinkPad X220-amnak elég gyopár HD TN kijelzője van, ami kicsi is (12 col), azon muszáj volt bekacsolni a max. RGB fontsimítást, legerősebb fokozatú Hintinget. Érdekes mód erre az új laptopon nem volt szükség, mert azon már rendes, 15,6 colos FullHD IPS kijelző van, ami a finomabb felbontással, kisebb pixelekkel eleve úgy rendereli a fontokat, hogy nem kell akkora korrekció.

    A másik, ami Archon feltűnő lesz, hogy több frissítés lesz, mert nem tartják vissza a verziókat egyel, mint a Manjaro. Ha az ember bekapcsolja Archon a Testing tárolókat, akkor meg még több frissítés lesz.

    [ Szerkesztve ]

  • anorche1

    őstag

    válasz Lenry #7419 üzenetére

    Koszonom! :R

    Egyebkent feltunoen gyorsabb mint a manjaro volt. Hat meg ha elhagynam a kde kenyelmet.

    "It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

  • Frawly

    veterán

    válasz anorche1 #7421 üzenetére

    Ja, feltűnően gyors, a jóhoz meg könnyű hozzászokni. Meg frissebb is, mint a Manjaro, ez is előnye. Pedig a Manjaro is relatíve új verziós csomagokat használ a disztrók többségéhez képest, meg nem olyan lassú, főleg, ha pl. Debian/Ubuntu-alapú disztrókkal hasonlítod össze. Pl. a pacman már régóta a leggyorsabb csomagkezelő (pl. a függőségi fát is nagyon villámgyorsan állítja össze a többi csomagkezelőhöz képest), de mióta zstd-csomagtömörítésre álltak át, azóta meg valami hihetetlen dimenzióban veri az összes többit. Főleg mikor mutatod Windows usereknek, hogy Archon mennyi egy terminálos pacmanos rendszerfrissítés (átlagos, de nagyobb), kb. 1-2 perc (jó, netsebességtől függ), abból a letöltést leszámítva a tényleges telepítési idő kb. 5-10 mp. SSD-n, nem hiszik el, mert ugyanez Windowson tart SSD-vel is 10-30 percig, mármint egy hasonló kaliberű frissítés.

    A pacmant jelenleg csak az inteles Clear Linux csomagkezelője veri sebességben, de az csal, nem egész csomagokat tölt le és telepít, hanem csak a csomagok közötti deltát, különbségeket tölti le, telepíti, így nagyságrenddekkel kevesebb adatot kell megmozgatnia, eleve letölteni is sokkal kevesebb, és ez utóbbi a szűk keresztmetszet.

    Pont tegnap este olvastam egy másik fórumot, hogy az userek mint szenvednek egy nem is olyan új Ryzen mobil APU-ba épített AMD IGP driverrel (meg itt ezen a fórumon is egy régi AMD R9 GPU-val), Ubuntu meg Debian alatt, mindenféle PPA-kal, meg backports kernellel vergődnek, Arch-alapú disztrón meg minden alapból van annyira friss, hogy ez nem gond (simán megy DXVK, Proton, stb.), meg a forráskódból pörgetés sem, mert rendelkezésre állnak a legújabb dev csomagot, nem úgy, mint Ubuntun, hogy csak x verzióval előttiek. Főleg akkor sajnálom ezeket a usereket, amikor ilyen Stockholm-szindróma mentén védik a megszokott disztrójukat, amit csak megszokásból használnak, hogy de jó, az ő disztrójuk enterprise grade, meg stabilabb, meg LTS, meg mit tudom én mennyivel hosszabb támogatási idő, meg release party-t is tartottak a legutóbbi kiadás megjelenésekor. Ja, támogatottabb meg stabilabb. Lenne, ha menne rajta az, amit futtatni akarnának, és nem kéne vergődni vele. Közben meg mi tudjuk, hogy a gyakorlatban az Arch-vonal a full rolling létére semmivel nem instabilabb, sőt, még azt is megkockáztatom, hogy kevesebb a probléma vele, mert Ubuntun, Minten előfordul olyan, hogy frissítés után nem bootol a GRUB, meg drivergebasz vagy rossz X.org konfig miatt nem tölt be a grafikus felület, meg disztrófrissítést nem él túl az a nagyon stabil rendszer (pl. mikor 18.04-ről 20.04-re frissítenek), ilyenbe Archon sose futottam bele, hogy egy rendszer frissítés után ilyen teljesen elemi szinten boruljon meg. Volt, hogy 1-2 csomag telepítése-frissítése hibával meghiúsult, meg 1-2 alkalmazás frissebb verziója crashelt vagy kisebb bug fordult elő vele (semmi mission critical), de ezekre is mindig van gyorsan közzétett instant workaround (downgrade, upgrade még frissebb AUR-os gites verzióra, konfigfájl átírása vagy újragenerálása, pacman átparaméterezése, felesleges fájl vagy rossz symlink kézi törlése, jogosultsági probléma kézi kiigazítása), meg nagyon gyorsan jön a javító frissítés is, néha még órák sem telnek el közötte, így aki nem pár óránként frissítőmániás, mint én voltam régen, az javarészt bele sem fut még ezekben sem, mert mire rendszerfrissítést indít el, már a javított csomagok települnek neki, persze ilyen javított csomag is évente olyan kevésszer fordul elő, hogy egy kezén megszámolja ezeket az ember, lásd. archlinux.org News szekciója, és bár ott nem írnak minden ilyenről, de nincs lényegesen több incidens azoknál, amik fel vannak ott tüntetve. Ennyit a nagy instabilitásról.

  • anorche1

    őstag

    Egy kerdesem lenne meg, bar ez inkabb kde mint arch kerdes.
    Dolphinban mit kell beallitani, hogy ilyen sorrendben rendezze a fajlokat:
    1
    2
    10
    11
    20

    es ne igy:

    1
    10
    11
    2
    20

    "It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

  • Lenry

    félisten

    válasz anorche1 #7423 üzenetére

    ezt nézted már?

    [ Szerkesztve ]

    Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

  • anorche1

    őstag

    válasz Lenry #7424 üzenetére

    Igen, mind3 opciot, de semmi valtozas.

    "It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

  • anorche1

    őstag

    Es meg egy kerdes. Manjaro fstab -ban az ssdhez a noatime,discard opciokat hasznalta, az arch relatime -t, discard nelkul. Ez igy jo? Vagy kellene a discard?

    "It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

  • Lenry

    félisten

    válasz anorche1 #7426 üzenetére

    nem kell a discard az fstabba
    Arch-on a systemd hetente intézi a discardot (periodic trim), így nincs szükség a folyamatos trimet kapcsoló fstabos megoldásra.
    ez ilyen vagy-vagy dolog, nem érdemes mindkettőt bekapcsolni

    lásd wiki

    a relatime-ot is hagyhatod, mára az az alapértelmezett beállítás, lényegesen kevesebb terheléssel jár, mint a régi atime, de megmarad a funkcionalitás, amit a noatime-al elvesztenél

    [ Szerkesztve ]

    Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

  • vargalex

    félisten

    válasz anorche1 #7423 üzenetére

    Ehhez az kellene, hogy először próbálja meg numerikus értékké alakítani és úgy rendezze sorba. De mi garantálná, hogy minden átalakítható? Szövegként értelmezve ez a helyes sorrend.

    Alex

  • anorche1

    őstag

    válasz Lenry #7427 üzenetére

    Koszi :R

    (#7428) vargalex
    Manjaro kde alatt jol mukodott.

    "It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

  • vargalex

    félisten

    válasz anorche1 #7429 üzenetére

    Nem ismerem a Dolphint, de a doksi szerint a kollégának van igaza.

    [ Szerkesztve ]

    Alex

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #7414 üzenetére

    Termeszetesen azonnal az alkalmazas altal szallitott konfigot kerestem, de mint kiderult, az meg a regi (fejbol talan 0.9.8 alatti) verziokhoz jo, az ujhoz a githubon talslhato guide szerint kell eljarni.:)
    Eszem agaban nem lenne ezeket csak ugy, random levadaszgatni a netrol:)

    Valoban nem volt konnyu az rtorrent-et konfigolni az elejen, de mar ertem a logikajat, (basedir stb) es mint irtad csak egyszer kell megcsinalni es ez a lenyeg:)

    Az mpd+ncmpcpp parost csak azert nem rakom fel, mert szerkesztgetes kozbeni alkalmi zenehallgatasra teljesen jo a mocp, egyeb multimedias igenyeim (ezen a pici vason) nincsenek.

    [ Szerkesztve ]

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Shyciii

    veterán

    válasz Lenry #7427 üzenetére

    Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Van egy ilyen funkció, de alapból nem fut. Tehát aki felteszi az Arch-ot, és abban reménykedik hogy hetente lefut, az ráfázik egy idő után. Ahhoz hogy ez a funkció működjön a telepítés után, ahhoz engedélyezni kell a szolgáltatását.

  • Lenry

    félisten

    válasz Shyciii #7432 üzenetére

    valóban :R

    Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

  • Shyciii

    veterán

    válasz Lenry #7433 üzenetére

    Egyébként jól működik ez a funkció. Pont azt tesztelem most. 3 napja kapcsoltam be :)

  • vargalex

    félisten

    válasz Shyciii #7432 üzenetére

    Azért tegyük hozzá, hogy ott van a wikiben, hogy engedélyezni kell a timer-t...

    Alex

  • Lenry

    félisten

    válasz Shyciii #7434 üzenetére

    most hogy így mondtad, lecsekkoltam, hogy amúgy nálam is aktív-e vagy csak én hittem azt eddig, de úgy látom rendben van :D

    [root@vavatch lenry]# systemctl status fstrim.service
    ● fstrim.service - Discard unused blocks on filesystems from /etc/fstab
    Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/fstrim.service; static)
    Active: inactive (dead)
    TriggeredBy: ● fstrim.timer
    Docs: man:fstrim(8)
    [root@vavatch lenry]# systemctl status fstrim.timer
    ● fstrim.timer - Discard unused blocks once a week
    Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; vendor preset: disabled)
    Active: active (waiting) since Fri 2020-11-27 15:58:25 CET; 2 days ago
    Trigger: Mon 2020-11-30 01:35:57 CET; 7h left
    Triggers: ● fstrim.service
    Docs: man:fstrim

    nov 27 15:58:25 vavatch systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.

    Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

  • Shyciii

    veterán

    válasz vargalex #7435 üzenetére

    Biztos ott van, én az írására reflektáltam. Mondjuk amióta tapasztaltam az udev-ről írt Arch Wiki írását, miszerint részben false, azóta én már az Arch Wikinek se hiszek feltétlenül.

  • vargalex

    félisten

    válasz Shyciii #7437 üzenetére

    Ha erre gondolsz, akkor az érdekes, mert pl. az udev man-ja szerint is meg kell kapnia $devnode-ban a device node-ot.

    Alex

  • Frawly

    veterán

    válasz anorche1 #7423 üzenetére

    Beleteheted a discardot, ha akarod. A kolléga félig írta csak jól, Archon van fstrim systemd service, azzal is működőképes (ilyenkor nem kell discard), de figyelni kell, hogy alapból az sincs bekapcsolva, neked kell systemctl enable fstrim segítségével bekapcsolni, részletekért lásd a belinkelt Arch Wiki cikket. Tehát vagy-vagy módszer, rád van bízva melyik szimpatikus, melyiket használod, discard mount opció vagy fstrim service. Az SSD TRIM-ezését bármelyik megcsinálja normálisan. Mindegy melyiket választod, elég annak futnia, nem kell a kettő párhuzamosan.

    #7423 anorche1: rossz hírem van, ezt nem tudja. Még a Delphinnél sokkal komolyabb fájlkezelők sem, mint a Double Commander Qt, vagy Krusader vagy hasonló kétpaneles fájlkezelők, amiket mégis élből jobban ajánlok. Ha zavar ez a rendezési mód, át kell nevezned az 1 nevű fájlokat 01-re, a 2-es nevű fájlt 02-re, erre vannak tömeges átnevezési módszerek regexp alaján, szintén lásd pl. Double Commander. Én erre Vifm + vim megoldást használok, de lehetne shell scriptet is írni, ami ls | grep | mv segítségével nevezi át.

    [ Szerkesztve ]

  • ztsoft

    őstag

    Ha már udev, nekem is van egy hibám, amire még nem találtam megoldást. Van egy udev rules, 69-disk.rules néven,

    ACTION=="add", KERNEL=="sd[a-z]", ENV{ID_SERIAL_SHORT}=="877EC5BLT", RUN+="/usr/bin/hdparm -B 254 -S 0 /dev/%k"

    tartalommal, egy ideig jól is működött. Pár hete viszont feltűnt, hogy a HDD kapcsolgat a laptopban, ellenőrizve az adatot, az alap értéket kaptam (128), a fenti rules nem fut le.

    Lekérdezve a systemd-udev service-t, ezt kapom eredményül.

    ● systemd-udevd.service - Rule-based Manager for Device Events and Files Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/systemd-udevd.service; static) Drop-In: /usr/lib/systemd/system/systemd-udevd.service.d └─50-rc_keymap.conf Active: active (running) since Sun 2020-11-29 10:36:13 CET; 9h ago TriggeredBy: ● systemd-udevd-kernel.socket ● systemd-udevd-control.socket Docs: man:systemd-udevd.service(8) man:udev(7) Main PID: 228 (systemd-udevd) Status: "Processing with 24 children at max" Tasks: 1 Memory: 29.9M CGroup: /system.slice/systemd-udevd.service └─228 /usr/lib/systemd/systemd-udevd nov 29 10:36:13 arch-acer mtp-probe[259]: checking bus 1, device 3: "/sys/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-7" nov 29 10:36:13 arch-acer mtp-probe[259]: bus: 1, device: 3 was not an MTP device nov 29 10:36:13 arch-acer systemd-udevd[240]: ethtool: autonegotiation is unset or enabled, the speed and duplex are not writable. nov 29 10:36:14 arch-acer systemd-udevd[255]: Using default interface naming scheme 'v245'. nov 29 10:36:14 arch-acer systemd-udevd[255]: ethtool: autonegotiation is unset or enabled, the speed and duplex are not writable. nov 29 10:36:14 arch-acer systemd-udevd[248]: Using default interface naming scheme 'v245'. nov 29 10:36:14 arch-acer systemd-udevd[246]: Using default interface naming scheme 'v245'. nov 29 10:36:14 arch-acer systemd-udevd[246]: ethtool: autonegotiation is unset or enabled, the speed and duplex are not writable. nov 29 10:36:14 arch-acer systemd-udevd[245]: Using default interface naming scheme 'v245'. nov 29 10:36:16 arch-acer systemd-udevd[248]: controlC0: Process '/usr/bin/alsactl restore 0' failed with exit code 99.

    Az utolsó sorra rákeresve a neten, de nem találtam érdemi információt. Valami ötlet, hogy merre felé keresgéljek.

    Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.

  • anorche1

    őstag

    válasz Frawly #7439 üzenetére

    Mindenkinek:
    Koszonom a trim -re adott valaszokat, bekapcsoltam a szolgaltatast. :R

    Frawly -nak
    Elinditottam egy manjaro kde live -ot, es tessek, tudja:

    Szoval valahogy biztos meg lehet csinalni, nem hinnem, hogy ez a manjaronak sajat fejlesztese lenne a dolphinban.

    Plusz ma reggel ujra telepitettem a arch -ot, tegnap este feltelepitettem az osszes kde applicationt, feleslegesen, ma mar csak a szuksegeseket, es egyik telepitesnel sem volt jo.

    "It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

  • vargalex

    félisten

    válasz Frawly #7439 üzenetére

    Annyit hozzátennék, hogy bizonyos eszközök esetén a queued trim blacklisten van a kernelben, így a continuous trim fagyást/lassulást okozhat. Ezeknél javasolt az ütemezett trim használata. De ez is benne van kernel forrás hivatkozással együtt a wiki-ben.

    Alex

  • vargalex

    félisten

    válasz anorche1 #7441 üzenetére

    Nem lehet, hogy ez éppen egy bug az aktuális verzióban és a Manjaro-ban egy régebbi található? Több bug-ot is láttam ezzel kapcsolatban, pl. ezt. Ennél azt írja, hogy Natural sorting beállítás nem jut érvényre azonnal, hanem csak akkor, ha újra megnyitod a beállítások ablakot.

    [ Szerkesztve ]

    Alex

  • vargalex

    félisten

    válasz vargalex #7443 üzenetére

    Esetleg rendszerszintű locale, vagy collation beállítás nem lehet?
    Egyébként kipróbáltam, Nautilus alatt alapból, Double Commanderben a rendezést Natural-ra állítva olyan sorrendet kapok, amit szeretnél.

    Alex

  • anorche1

    őstag

    válasz vargalex #7443 üzenetére

    Nem a verzioval van a gond. Manjaro alatt lefrisitettem (arra, amin arch -on is van), illetve archon downgradeltem (arra, amin manjaro volt), ujra is inditottam a gepeket, de archon tovabbra sem volt jo, manjaron igen.

    Egy masik kerdesem is lenne kozben. Kde konsolban hogy lehet beallintani, hogy a [felhaszanalonev@gepnev] mas szinu legyen mint az, amit irok, vagy ami a programnak a kimenete?
    Settings/Edit Current Profil/Appearence alatt megtalaltam a temakat, meg engedi szerkeszteni az altaluk hasznalt szineket, de sajnos egyszerre valtozik minden szoveg szine (foreground sor elso oszlopban talalhato szinulesz minden).

    "It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

  • Lenry

    félisten

    válasz anorche1 #7445 üzenetére

    "bash color prompt"
    erre keress rá, de ez külön művészeti ág :D

    egyébként a ~/.bashrc PS1 kezdetű sorát kell izgatni
    én pl a legtöbb gépen más színt igyekszem beállítani, hogy ezzel is elkülönüljenek, ha több gépre vagyok belépve, illetve nálam a root promptjában a root (usernév) általában piros.

    Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

  • májkimiki

    őstag

    válasz anorche1 #7445 üzenetére

    Itt kreálhatsz egyedi promptot. A kapott beállítást beilleszted ahogy a kolléga is javasolta.
    [link]
    .bashrc végére

    [ Szerkesztve ]

  • anorche1

    őstag

    válasz vargalex #7448 üzenetére

    Ez volt a baj, nagyon szepen koszonom! :R

    Lenry es májkimiki
    Nektek is koszonom, sikerult :R

    "It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

  • Shyciii

    veterán

    válasz vargalex #7438 üzenetére

    Kéne, de nem kapja meg. És az is feltűnő volt, hogy eddig külsős megoldásból 3-at is láttam, és egyik sem csak udev-es megoldással csinálta meg. Gondolom nem véletlenül. Gyakorlatilag mindegyik csak arra használta az udev-et, hogy egy szolgáltatást restartoljon, ami meg egy scriptet indít, és scriptben kezelték le. Nekem is csak így működik rendesen. Sőt most hogy találtam végre egy fuse-t használó mtp-s programot, ami nem csak olvashatóvá teszi az mtp tartalmát, hanem írhatóvá is (simple-mtpfs, jmtpfs pl nem engedi írni, hiába adom meg opcióként akár -o rw-vel, vagy umask-al, vagy owner a saját useremmel), így azt is beleteszem majd ebbe a scriptbe szerintem, ha meg tudja különböztetni az udev azt hogy usb-vel rádugom a telefont és aközött, hogy be is kapcsolom az mtp-t rajta. Mert mindkettőnél egyelőre csak azt látom, hogy usb-s actiont ír ki, vagyis eléggé félrevezető. Ha nem tudja az sem baj, mert egy gombhoz rendeltem az mtp felmountolását és a vifm megnyitását pont abba a mappába, úgyhogy használható az is.

Új hozzászólás Aktív témák