Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #7348 üzenetére

    Ha rossz lenne, akkor a Sway induláskor piros figyelmeztetősávval felhívja rá a figyelmet, hogy melyik sorban van hiba

    Ebben az esetben mindkét verziót elfogadta, ezért is kérdeztem rá inkább. :) (tudom akkor kb mindegy de érted...) :D

    De nálad nem négy alszabály van 1 eszközre, hanem 1 főszabály 4 eszközre, a Logitech billentyűzetre, meg a *-ra, ami bármely eszközt jelent, az megint más, hogy ez a 4 beállított eszköz ugyanarra fog vonatkozni.

    Direkt így állítottam be mivel csak egy billentyűzetet használok, viszont most látva az input-odat inkább visszaraktam a régi bejegyzést kiegészítve a keyboard azonosítóval. :)
    Köszi a ThinkPad-es bejegyezést is. Karácsonyra szeretnék egy Wireless Lenovo ThinkPad TrackPoint Keyboard-ot :)) így egy része (kivéve talán az identifier) még hasznos is lehet. :K

    De ha mér szóba jött a ThinkPad: nálad működik trackpoint-al a scroll-ozás?
    Más

    SD kártya mentésre az alábbi dd parancsot használom: (tökéletesen működik)

    dd bs=4M if=/path/path.img of=/dev/sdX conv=fsync status=progress

    Az lenne a kérdésem, hogy SSD-re is alkalmazhatom ebben a formában, vagy ott érdemes inkább kisebb sector méretet megadni, illetve egyéb paraméterekkel is ellátni?
    :R :R

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Frawly

    veterán

    válasz Shyciii #7350 üzenetére

    Ezek szerint tényleg ennyi fogyaszt, ami hihetetlen. Biztosan nem fut gvfs-folyamat? pacman -Rns segítségével szedd le. gvfs egy csomó összetevőből áll.

    Az nem elég logika, hogy a gvfs-mtp-t leszedted, a pacman a függőségeit nem szedi le automatikusan. Azért kell az -R után az ns kapcsoló még.

    #7351 sati: minden ThinkPad-en mások a tapipad, trackpoint neve, kódja, stb.. Ezeket a swaymsg -t get_inputs paranccsal tudod lekérdezni, ahogy Logitech-nél is csináltad. A görgetés működik trackpointtal, a középső egérgombot nyomva tartva használom a trackpointot, akkor nem az egérkurzor mozog, hanem a tartalom görgetődik, nem csak függőlegesen, hanem vízszintesen is működik, feltéve, hogy van vízszintesen is görgethető tartalom az adott alkalmazásban. Sőt, a touchpad-en két újjal húzás is görget nálam.

    Ez a dd parancs teljesen jó SSD-re is, a szektorméretet emeld meg, min 64M-et ajánlok, de ha a forrás és cél is SSD, és kellően gyors, akkor 256M vagy 512M értékekkel is lehet próbálkozni.

    [ Szerkesztve ]

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #7352 üzenetére

    A forras gyors, a cel viszont nem, mivel a backup eszkoz az egy hdd, ami a Pi sata 2-es portjan log.

    [ Szerkesztve ]

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Frawly

    veterán

    válasz Archttila #7353 üzenetére

    Akkor elég a 64M, úgyis a HDD lesz a szűk keresztmetszet. Egyébként az sem baj, ha a szektorméretet rosszul lövöd be, attól nem romlik el semmi, a másolás sem lesz megbízhatatlanabb, kicsit belassul az optimális szint alá, de más mellékhatása nincs.

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #7354 üzenetére

    Valóban! 4M-tal majdnem a fele volt az elméleti 60 MB/s maximális adatátvitelnek. :)

    Megoszthatnád velem a sway konfig fájlodat :) szerintem van benne egy-két hasznos okosság amit használhatnék :)
    Az enyém most így fest: [link]
    Apropó Gitlab! Holnap feltöltök mindent, utána meg lehet gyakorolni a git parancsot. DT valami maszk félét? ;] használ a dotfiles-ok commit-olásához, szerkesztéséhez. Gondolom a biztonság miatt... majd megnézem újra, mert valamelyik nap éppen csak belelestem a buszon :)

    [ Szerkesztve ]

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Frawly

    veterán

    válasz Archttila #7355 üzenetére

    Ja, 4M-mel nem csak „kicsit” lassul be, hanem nagyon. A kicsit azért írtam, hogy ha nem pontosan találnád el a szektorméretet, de nem lennél tőle olyan messze. Valószínű ez a 4M túlon túl kicsi volt.

    A Sway-kongigom itt tudod elérni. A nagy részét kivágtam onnan, mert 95%-ban gyári a Sway konfigom, csak az elején lévő két hosszabb blokk saját szerzemény, meg a legvégén lévő 1 rövidebb, swaybar-os rész, a többi tényleg default, nem láttam értelmét benne hagyni, nincs benne tanulság. De előre szólok, hogy csalódni fogsz, nagyon minimalista konfig, csak egy-két plusz definíció, egy-két megváltoztatott szín, de semmi csicsa, semmi extra, szóval ha valami nagy dolgot vártál, akkor azt nem találod meg benne.

    Egy tanulságos van talán benne, aminek viszont nem veszed hasznát, az a modális billentyű. A Win/Super billentyű megnyomásakor a Sway-em egy ún WM módba vált (ez beragad), és innen plusz egy gomb megnyomásával indulnak az alkalmazásaim, ezek főleg scriptként vannak meghívva. Az egész különlegessége az, hogy nem kell a Win billentyűt nyomva tartani, hanem fel lehet engedni, és után külön kell nyomni a másik billentyűt, amire az alkalmazás indul. Ez ugyanaz a modális trükk, mint Vim-ben az Esc billentyű, ami módot vált, nem kell nyomva tartani. Ha te nem használsz Vim-et, akkor neked ilyen funkció jó eséllyel nem fog kelleni, sőt, nem fog tetszeni.

    Annyira nem vagyok pro a konfigolásban, mint dt, meg Luke Smith, az ő konfigjaik jobban néznek ki, szebbre formázott, kommentelt, grafikai dizájnjában is tökélyre vannak a színek belőve.

    dt-nél nem tudom mit használ, szerintem a sztenderd .gitignore fájlokat használja, ha ezeket beteszed egy-egy mappába, akkor egy git commitnál azokat nem fogja felszinkronizálni, hanem figyelmen kívül hagyja őket, akkor is ha változtak, akkor is, ha nem. Ja, biztonság, mert lehetnek benne neki olyan fájlok, amik személyes információt tartalmaznak, nyilván azokat nem akarja senkivel megosztani. Nem csak dt, hanem senki sem.

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #7356 üzenetére

    Vim-et nem használtam még, mc-t viszont igen. (double ESC) :D
    A konfigodhoz egy apró észrevétel: én úgy tudom, hogy mivel a sway nem X11 alapú, így a --no-startup-id nem effektál, így nyugodtan elhagyható.

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Frawly

    veterán

    válasz Archttila #7357 üzenetére

    Igen, azok a sorok még egy régi, X.org-os i3wm configból maradtak hátra, amit elfelejtettem törölni. De majd belejavítok a konfigba, mert már változott még egy ponton, pavumixer helyett már terminálos pulsemixer-t használok. Régen vacilláltam az ncpamixer és a pavumixer helyett, az egyik minimalista, de nem tudott mindent, ezért a GUI-snál maradtam (úgyis ritkán használom, csak mikor a külső DAC-om használom), de most kiváltja őket egy harmadik.

    Ezek a változások most jönnek, mert most nem is Arch + Sway-en vagyok, hanem pár napig még Artix + X.org + Openbox-szal kísérletezek egy másik SSD-ről, ebben már át vannak vezetve az újdonságok, de még a Sway konfigjába nem, azt majd klónozás után ejtem meg, ahogy rákerül az új laptop új SSD-jére. Eddig nem tudtam klónozni, mert először SSD-t kellett venni, majd miután megérkezett, csavarhúzókészletet a torx csavarokhoz, majd időm nem volt, és csak most került be az új gépbe az új SSD, a napokban megy rá a klónozás.

    Nem lenne rossz az Artix, ami miatt dobom, az az, hogy a mirrorjai lassúak. Meg az OpenRC-vel összecsiszoltsága nem valami jó, bár lehet runit-tal vagy S6init-tel jobb lenne.

    [ Szerkesztve ]

  • szuszinho

    őstag

    Sziasztok,

    Telepítettem VPS-re tanulás céljából Archot.
    Alapból több interface is van a szerveren, pl.: ens3, esn4, ens5. Az első IPv4, az utolsó IPv6 címet kap.
    Hogy tudom használni az IPv6-ot? Ping sem működik, csak IPv4 címmel.
    Olvasom, és próbálom állítgatni a NetworkManager, systemd-resolved doksik alapján egyelőre sikertelenül.

  • Shyciii

    veterán

    válasz Frawly #7352 üzenetére

    Mindig mindent -Rsn kapcsolóval szedek le, de amúgy független attól, hogy mindent felrakva kevesebbet fogyaszt, vagyis továbbra is igaz, hogy gvfs, gvfs-mtp nekem ha fent van, akkor még picit kevesebbet is fogyaszt, de legyen az, hogy pont ugyanannyi, mintha nem lenne fent. Lásd az előző értékek. Lehet hogy régen bazi sokat fogyasztott, de most ez a helyzet.

  • szuszinho

    őstag

    válasz szuszinho #7359 üzenetére

    Tudtam, ha leírom megtalálom a megoldást :D
    Szóval hozzá kellett adni a public IPv6-t az interface-hez, illetve a routokat.

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #7358 üzenetére

    Esetleg ha lesz kedved/időd, kipróbálhatnád az általam pár hete linkelt systemd mentes sway-t :)

    Közben most olvasom, hogy a Chromium v87-től már indítható wayland támogatással. Azt írják Reddit-ten, hogy sokkal jobb mint az AUR-ba fabrikált Ozone build... :)

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Frawly

    veterán

    válasz Archttila #7362 üzenetére

    Kösz, el is felejtettem, hogy ki akartam próbálni, ezt még megejtem Artixon.

    Chrome, Chromium, Opera, Vivaldi, Brave, stb. nálam kizárva, nagyon utálom a Chrome/Blink motoron alapuló böngészőket, röhejes memóriaéhség, bugosság, minden beléjük van drótozva, egy csomó mindent beállítani sem lehet, pl. saját DNS a böngészőbe. A Firefox is rég indítható már, igaz én nem láttam előnyét, ha Wayland alatt használom, nem gyorsabb, nem szebb, nem jobb, nem eszik kevesebb erőforrást. Annyi, hogy Wayland alatt VAAPI-val mehet a hardveres videókódolás, de azt megint külön be kell kapcsolni és mivel kísérleti feature, ezért gyakran bugos, eltörik. Nem véletlen nincsenek ezek a dolgok alapból bekapcsolva rajta.

  • Frawly

    veterán

    válasz Shyciii #7360 üzenetére

    Most már annyira felcsigáztál, hogy feltettem én is a gfvs-mtp csomagot, ami feltette a gfvs-t és függőségeit. Újraindítom, erre nem hogy 3 MB-tal többet fogyaszt, de még 3 MB-tal kevesebbet boot utáni idle-ben. Persze a htop-ot nézve azonnal rájöttem a svindlire: nem fut se gvfs, se másik társfolyamata, így az egész nem is ér semmit, csatlakoztatok egy USB-s drive-ot vagy MTP-s telefont, semmi nem történik, persze erre számítottam is.

    Nézve az Arch Wiki-t, valami Thunar vagy PCmanFM vagy hasonló Gtk/Qt-s szutyok kell hozzá, azt meg nem rakom fel. Meg lehet ezt oldani máshogy? Mert én nem látom be, hogy mit kéne elindítani, ami automatikusan csatol.

    [ Szerkesztve ]

  • Shyciii

    veterán

    válasz Frawly #7364 üzenetére

    gvfs-mtp-t elvben kezeli a vifm, de nem tom hogyan, pedig az arch wikiben van egy ilyen mondat: "libmtp (gvfs-mtp): filemanager (nautilus, pcmanfm, vifm and etc) hangs on accessing DCIM/Camera of Android device"
    Így az mtp elérésre én pcmanfm-et használok (amúgy is van fent biztos ami biztos), de daemonként nem fut, így nem foglal semmit. A gvfs végülis egyfajta keretrendszer. Ha nincs használva, nem töltődik be, de az automountot nem a gvfs csinálja. Az automount-ot pl az udiskie megcsinálja. Ezt használtam pár napig, de miután utánanéztem, hogy mi a rákért emelkedett meg "durván" a bootolás utáni memóriahasználatom, akkor látom, hogy majdnem 40MB-ot foglal el az udiskie. Úgyhogy töröltem, és ezért kezdtem neki az udev szabályoknak, majd a végén csak a részben működő AUR-os scriptes automountolonak az átírásához. Azóta ezt az általam átírt scriptet használom automountra, és remekül működik. Mondjuk lehet hogy ha lesz több időm, akkor az mtp csatolását is megpróbálom, de ennél a mostani telefonomnál ha nem gvfs-mtp van használatban, akkor szarakodik a kábeles másolás.

  • Frawly

    veterán

    válasz Shyciii #7365 üzenetére

    Na, látod, ezt mondtam én neked, hogy nem 3 MB az. Nyilván az udiskie-t is hozzá kell számolni, ugyanis ha automount-ot szeretnél, akkor ez is hozzátartozik a gvfs-hez. Pont erről beszéltem, hogy behúz, indít futtat 100 kiló szutykot, ezért nem használom. Persze, ha nincs betöltve, akkor nem foglal semmit, de akkor meg nem is csinál semmit. Vifm meg nem tud semmilyen gvfs-t meg libmtp-t kezelni, egy terminálos program, nem tud semmilyen grafikus szolgáltatáshoz kapcsolódni, mint dbus, gvfs-akármik. Persze, a conf fájlába biztos fel lehet venni valami gvfs-es, vagy fusermount-os vagy valami udiskie-s parancsot, de az sem out of the box, hanem hekkelni kell hozzá erősen, és a kívánt funkció akkor sem lesz automatikus, hanem be kell hívni billentyűre.

    Egyébként ha rendszeresen csatolt eszközről van szó, akkor a /etc/fstab-ba is fel lehet venni csatolási bejegyzést, és odaírni neki a nofail mount opciót, így ha nincs a gépre csatlakoztatva, akkor nem áll meg a boot, de ahogy menet közben a gépre csatlakoztatod a kívánt meghajtót, akkor az udev érzékeli, az fstab alapján felcsatolja az initrendszer vonatkozó szolgáltatása. Persze ez mtp-re nem működik, ahhoz mindenképpen userland-es MTP-s megoldás kell. Erre használok jmtpfs-es saját scriptet. Oké, nem teljesen automatikus, mert gyorsbillentyűre kell behívnom, de nem olyan nagy kényelmetlenség. Az androidos teló csatolása úgyse automatikus, csak úgy szólok, mert az ilyen telók 99,9999%-a biztonsági okból nem csatolódik, hanem a kezdőképernyőn kell lehúzni egy értesítést, ott kiválasztani, hogy az USB kapcsolat fajtája nem sima töltés, hanem MTP-kapcsolat, és majd csak utána lehet a gépen csatolni. Ezt a hülye Gúgli találta ki, adatlopás ellen, ők azzal érvelnek, hogy életszerűen előfordul, hogy a user nem veszi észre, hogy a telefonjára valaki USB-kábelt cuppantott, és lopja lefelé az adatait a telefonról. Ja, tényleg reális, az egyszeri szűz lány is így szokott megesni, hogy észre sem veszi, hogy beleáll egy gerendányi dákó, és jól megfarkalják, csak úgy véletlen szokott megesni. Aha.

  • Shyciii

    veterán

    válasz Frawly #7366 üzenetére

    Akkor mégegyszer: a GVFS virtual file rendszerek gyűjteménye, tehát nem kell hozzászámolni semmit, hisz anélkül is működik.. Önmagában nem foglal semmit, és nem, NEM KELL feltenni hozzá az udiskie automatikus felcsatoló programot. Lehet bármit felrakni, vagy írhatsz scriptet, bármit. Én is egy script+udev+service-t használok erre a célra, és így nincs udiskie, de mégis automatikusan felmountol mindent (exfat, fat32, vfat, ntfs, ext4-et próbáltam már). Az fstab-al egy gond van. Ahhoz mindig ugyanazokat az eszközöket kell rádugnom, ergo nem jó megoldás.
    Szóval akkor összegezve:
    GVFS-t és GVFS-MTP-t felrakva nincsen plusz memóriafoglalás. Egy script+udev+service kombóval megoldható az automatikus megmeghajtók felcsatolása, így nem kell a memóriazabáló Udiskie (vagy Udevil vagy bármi más), és olyan keveset foglal ez az egyéni script, hogy még 1MB-os se eszik meg. Amúgy meg root-olt készüléken fél perc alatt megoldható, hogy a default beállítás usb rádugása esetén File Transfer legyen. De lehet hogy root se kell, mert csak a developer options-t kell előhozni, és ott beállítható, csak root nélkül már rágóta nem használok telefont.

  • Frawly

    veterán

    válasz Shyciii #7367 üzenetére

    Igen, ezt én is tudom, hogy a GVFS csak egy keretrendszer, nem csak autocsatolásra jó, működik minden nélkül. De szépen megkérlek, hogy ne terelj, mert itt most az AUTOMATA csatolásról volt mindvégig szó, és ha ilyen szerepkörben használod, akkor de, fogyaszt elég szépen, és ezen nem csak magát a GVFS-t értve, hanem az egész ökoszisztémáját, még lefogadom az udiskie-n kívül is futtat olyan modulokat, amit nem vettél észre. Ha ezeket összeadogatod, elég meredek a fogyasztása. De azért írtam kezdettől, hogy van, akinél megéri, mért én ismerek olyan feljelsztőket, akik egész nap ilyen SSH-s, SFTP-s cuccokat csatolnak fel-le, fel-le, androidos telókkal meg mindenféle USB-s eszközökkel tarkítva, egész napjuk ebből áll, csati fel-le, fel-le, fel-le, 8 óra múlva is, fel-le, fel-le. Akkor megérheti használni, valóban. Vagy aki hiperbloat DE-t használ, ami indulásból úgyis bekajál 1 GB memóriát, és eleve fut rajta máris egy csomó Gtk-s vagy Qt-s lib, ott nem okoz nagy plusz fogyasztást, nem okoz túl sok plusz töltést, ilyen rendszerekre is van tervezve. Nekem nem éri meg, mert csak 1-2 állandó meghajtót csatolok, amit fstab-ból is tudnék, vagy andoridos nem rootolt telót, aminek meg a csatolása úgyse automatikus sehogy sem. Azért meg nem fogok sallangot futtatni, hogy szökőévenként egyszer egy új pendrive-ot vagy USB-s meghajtót fel akarok csatlakoztatni. Akkor csatolom kézzel terminálban, igen, kényelmetlen, de egyrészt erre is tudnék scriptet írni, de ritka használatra az sem éri meg, felcsatolom kézzel, ritkán egy alkalom erejéig ki lehet bírni, cserébe nem fut az év minden napjának minden órájában egy felesleges szutyok a háttérben mindenféle társfolyamattal, csak azért, mert majd egyszer hátha kell.

    fstab-nál azért is írtam, hogy ezt csak állandóan, rendszeresen rádugott eszköznél lehet használni, olyan pendrive-nál hatástalan, amit először dugsz a gépre.

    Az meg való igaz, hogy átállítható Android-telefonon az USB-kacsolat defaultja, de csak rootolt telón, nem hivatalosan, és rootolással kapásból buktad is rá a garit. Persze, ha nincs már rá jótállás, akár ez még egy járható út is, de az emberek 99%-a nem rootolja a telót. Vagy mert nem ért hozzá, vagy mert nem meri, vagy mert a gari miatt aggódik. Nem tragédia, de Google hibája, sokat nem lehet ellene tenni a rootoláson kívül. Ez van, okosteló PC-s rendszeren így is, úgy is kényelmetlenséggel fog járni, egy ultrabloat, konzumerista rendszer, mint a Win10 meg a többi szutyok, nem a felhasználóért van, hanem a felhasználó szivatására.

  • Shyciii

    veterán

    válasz Frawly #7368 üzenetére

    Egyszerűen komolyan nem értelek. 2 nappal ezelőtt leírtam neked a GVFS csomagok nélkül mennyit fogyaszt, és mennyit utána. És te továbbra is kötöd az ebet a karókhoz, hogy kész, a gépemen milyen sokat fogyaszt a GVFS. Most is DE-kről meg 1GB-os memóriafogyasztásról beszélsz, eltérsz olyan irányba ami baromira nem tartozik az én esetemhez, már csak azért se, mert bootolás után 174MB-os foglal a gép, szal közel nem 1GB, és mégcsak DE-t se használok, de még csak Login Manager-t sem. Nem tudom mit nem lehet érteni azon, hogy ha leírom, hogy a komplett GVFS-t leszedem (ami alapból nem is volt ugye fent, csak az MTP miatt raktam fel nemrég) akkor 176MB-ot foglal az egész rendszer, ha felteszem, akkor meg 174MB-ot.
    Most rádugtam egy NTFS-es külső winyót. Miután automatikusan felmountolta, a memóriafoglalás 174MB-ról 176MB-ra ugrott. Kemény 2MB-ot nőtt a memóriafoglalás az automta scripttel amit többszörösen módosítottam, hogy rendesen működjön. 2MB(!) Nem 20, nem 30 nem 36MB, mint az Udiskie.
    Tehát GVFS automata csatolású scripttel nekem 176MB ha fel van csatolva a winyó. Ha kihúzom, akkor visszaesik a kiindulási pontra, vagyis 174MB-ra. Tehát mantrázhatod, hogy dede a GVFS szarrá foglalja a gépem, de itt vannak előttem a számok, hogy pontosan mennyit foglal, úgyhogy innentől kezdve magyarázhatod, hogy a GVFS+automount egy zabáló cucc, csak éppen ez hazugság.

    A root-al nem buktan a garanciát, mert:
    1. vannak olyan gyártók, ahol megengedett a root (pl Xiaomi, Oneplus)
    2. vannak olyan gyártók, akik nem tesznek hardveres "védelmet" (mint pl a Samsung Knox megoldása) a root miatt, így ha szervízeltetni kell, akkor úgy vissza lehet állítani a gyári állapotot, hogy észre sem veszik, hogy valaha rootolva volt

    Közben barátnőm Samsung Galaxy A5-ösén meg egy tartalék Xiaomi Redmi 9-esen is kipróbáltam, és a developer option-shoz nem kell root. Simán elő lehetett hozni, és állítható, hogy mi legyen a default.

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    válasz Shyciii #7369 üzenetére

    Ja, úgy elhiszem, hogy csak pár megát fogyaszt, ha mindent kihekkeltél belőle, és csak egy udev szabállyal hívogatsz egy scriptet, ami gfvs-t használ. Igen, úgy lehet nem fogyaszt sokat, de akkor előnye sincs azokhoz a megoldásokhoz képest, amiket én használok, vagy amikről én írtam.

    Amiről én végig írok, az a szabvány gvfs alaptelepítés, ami udiskie-t meg mindent magával hoz. Na, az fogyaszt sokat, ha csak felteszed, és alap kiszerelésben használod. Nagyon sokat eszik, főleg, hogy csak 1 dologra használja mindenki (automount). És abban sem a gvfs fogyaszt főleg, hanem a többi modulja, udiskie, stb.. Tapasztalatból beszélek, használtam én is régen, míg DE-ket használtam, főleg Gtk-sak alatt, LXDE, Xfce, de használtam egy ideig Openbox alatt is. KDE5 alatt nem, mert annak van saját megoldása erre. De aztán dobtam ezeket, mert láttam milyen bloatok. Nálam nincs értelme, mint írtam, többször kifejtettem miért felesleges, és miért nincs értelme sallangot futtatnom a háttérben. Csak egyetlen darab olyan funkcióért sajnálok 50-100 MB memófoglalást, amit csak ritkán használok. És megint kihangsúlyozom, hogy nem azért, mert 16 GB RAM-ba nem fér bele, hanem elvi bloattalanítás és a betöltési-bootidők minél extrémebb lecsökkentése érdekében soványan tartom a rendszert. Ez segít a rendszer adminisztrálásakor, frissítésekor, egy kevés csomagos, saját scriptes, minimalista rendszert könnyen megjavítani, ha eltörne valami, meg frissítéskor is kevesebb csomagot húz le. Az ilyen Gtk-s bloatok hozzák a függőségeket egész függőségi fával, amiket aztán minden frissítéskor, meg stb. is le kell rántani, és minél komplexebb, nagyobb a kód, minél több függősége van, annál valószínűbb is, hogy egy frissítéskor eltörik.

    Egyébként pont most néztem egy programozót a YouTube-on, angol fószer, 3-9 órás programozós videó vannak. Minimalista Debian, JWM telepítést használ. De! A háttérben a vim GVim-ként fut, ami felesleges, terminálból kéne használja. Aztán fut még neki egy kiló felesleges szutyok, Chrome pl. ami helyett használhatna Firefoxot vagy qutebrowsert (ez is elég lenne, mert az esetek többségében csak statikus html-eket néz benne, programozási referenciákat). Aztán OBS meg SimpleScreenRecoderderrel vesz fel, ezek helyett elég lenne az FFmpeg. Amúgy minimalista a rendszere, de felesleges helyeken meghagyott túl sok bloatot, így meg amit megnyert a réven, elbukja a vámon.

    Olyan androidos gyártó meg valóban van, aki hivatalosan, garivesztés nélkül engedi a rootot, de csak néhány prémium gyártó néhány prémium készülékükön, azért meg nem fogok 200-300 ezer forintos telefont venni, de még 100 ezreset se, ha egyszer az igényeim egyébként kiszolgálja egy 50-60 ezres is. De a szívesen agyonverném élére fordított szívlapáttal azt, aki a Google-nél ezt kitalálta. Régi Android-verziókon is volt ilyen, de ott ki lehetett kapcsolni, főleg azoknál a telóknál, amelyek még USB Mass Storage módot is tudtak. Aztán behozták, hogy az MTP, PPT (fotókhoz, kamerákhoz) támogatott csak, és az is csak ilyen biztonsági megszorításokkal.

    Egyébként az Androidot mindig is utáltam, csak azért tűröm meg, mert nincs alternatívája, iOS még szarabb, Windows Phone még szarabb volt, amíg ki nem halt. A Linux jobb lenne, de azt meg egyelőre kevés modell támogatja (Pine, Ubuntu-s telefonok).

  • Shyciii

    veterán

    válasz Frawly #7370 üzenetére

    Mégis milyen hátránya van annak amit én használok? Automatikusan felmountol mindent magától, és el is távolítja magától mikor leszedem, emellett értesítést is küld. Mégis mit kell még tudni egy automount programnak? Mivel "több", a te kézi csatolásod?
    Amúgy meg azért nem csak udev szabállyal van megoldva, mert az ntfs-es partíciókhoz való mountolásra nem reagál az udev, csak ha külön scriptben hívom meg. Minden mást felcsatolt amit írtam. Továbbá udev szabályban nem lehet használni a send-notifyht sem, és más nitify daemont, mert azt se futtatja le. Ezért van az, hogy az összes aur-od, de udiskie is service-ként fut,cés vagy külsős, vagy beépített scripteket hívogat. Tehát nincs ember, akkor ezt mind csak udevben megcsinálja.

    Csak pár prémium androidos telót lehet gari nélkül rootolni? Ezt eléggé rosszul tudod. Kompletten az összes Xiaomi-t lehet. Kompletten az összes Oneplust lehet. Önmagában a Xiaominak rengeteg telefonja van, szal ennyit a párról. És itt van még kicseszett sok teló, amit úgy lehet gyárira visszaállítan, hogy a gyártó sem mondja meg, hogy rootolva volt. Kb a készülékek 70%-a biztos, de simán lehet hogy keveset mondtam. Az összes telómat rootoltam, pedig volt vagy 15 eddig, és egy sem bukott meg garin.

  • Frawly

    veterán

    válasz Shyciii #7371 üzenetére

    Elvileg nem több sokkal, mint az én kézi csatolásom. De ezek szerint nem gvfs-sel csatolsz, hanem scripttel, ami használ gvfs-t is. Nagyon nem mindegy.

    Xiaomim van nekem is, erről tudsz valami linket mutatni, hogy szabad rootoni? Mert én úgy tudom, hogy nem. A2-esem van, nem-Lite verzió.

    Rooltálskor szerencséd volt, ha telót nem dobták vissza. A legtöbb gyártó ilyenkor azt mondja, hogy nem rendeltetésszerű felhasználás. Én még soha nem rootoltam az enyémet, mert vagy gariidőn belül nem mertem, gariidőn túl meg vagy megmurdelt a teló, vagy én törtem ripityára leejtve. A mostanimra még van egy kevés jótállás, valami pár hónap, nem is tudom pontosan mennyi.

    [ Szerkesztve ]

  • Shyciii

    veterán

    válasz Frawly #7372 üzenetére

    Szerintem te kevered a dolgokat. Partíciót, winyókat, usb-s pendriveokat nem gvfs-el csatolsz. Én konkrétan nem is látok gvfs-el kezdődő parancsot, amivel csatolni tudnék. Ráadásul a gvfs szerintem csak ftp, sftp, mtp, http, archive, computer és társait tudja csatolni. nem is értem miért kellene a gvfs-nek tudnia csatolni az usb-s meghajtókfilerendszereiket, mikor arra már van egy rakat parancs: mount, pmount (ha normál userként szeretnénk), systemd-mount. Minek ehhez még x parancs? Nézem a netet, de akárhogy keresek így kapásból nem találok arra megoldást, hogy gvfs csomagban levő paranccsal lehetne vfat, vagy ntfs, ext4 vagy ilyesmit felcsatolni, tehát ha akarnám se tudnám erre használni. De ha szerinted lehet, akkor várom a megoldást.
    A scriptem ebből kifolyólag nem ishasznál gvfs-t. Sima mount parancsot használ. A gvfs-t csak és kizárólag az mtp-re használom, amit viszont a PCmanFM-el használok, mert a jmtpfs, simple mtp és társai bizonytalanul működnek, mert pl a mostani telómmal se működnek megbízhatóan. De ezt is leírtam már.

    A xiaomis linkem már nincs meg. Pár éve keringett az a link. Amúgyis egyértelmű, hisz mikor Xiaomit használtam (de lehet hogy most is így van), akkor a bootloader unlock-hoz kellett külön jelszó amit egy programmal lehetett kinyitni, amit a Xiaomi-tól kellett megigényelni, és persze le kellett írni, hogy miért van rá szükséged (pedig egyértelmű, hogy a root miatt kell). Én oda bele is írtam, hogy rootolni szeretném a készüléket a funkcionalitás megnövelése miatt. Másnap meg is jött a kód, és asszem akkor még 2 hetet kellett várni, hogy a kóddal fel lehessen oldani. Gondolom ez a várós időszak már nincsen, mert mintha mikor nekem volt Xiaomi Mi A2, akkor ezt már nem játszottam el (tán a Xiaomi Mi Mix 2-esnél volt ez). A többi készüléknél nem kell code. Simán a fastboot módban oem unlock-al kilőhető. Ha meg garizni kell, akkor factory reset szintén fastboot módban, és ugyanott fel kell tenni a legfrissebb fastbootod romot, majd végén oem lock, és kész. A gyártó nem látja, hogy valaha is rootolva volt a készülék. Ez nem szerencse, hanem tudás. A kettő nem ugyanaz. Kivéve persze a Samsung Knox-os készülékeknél, mert ott hardveresen átugrik egy bit, és az örökre úgy marad, így ők látni fogják.

    [ Szerkesztve ]

  • vargalex

    félisten

    válasz Frawly #7370 üzenetére

    Én is használok gvfs-t, de nincs fönn az udiskie, azaz nem igaz, hogy alaptelepítésben hozná magával.

    Alex

  • Siriusb

    veterán

    Ha senki nem töri meg a hosszúra nyúlt matyóhímzést, majd én:

    Aki KDE-t használ, az nem tapasztal időnként belassulást? Pl.: az ablakot a tálcára csak 1 másodperc múlva teszi le, de máshol is akadozik.
    Kicsit félek, hogy hardverprobléma lehet a háttérben, pedig a gép nagyobbik rész nem lehet idősebb 8-9 évesnél. Mondjuk a ház biztosan megvan vagy 15 éves. :D

  • májkimiki

    őstag

    válasz vargalex #7374 üzenetére

    Nekem vanilla xfce van, udiskie nem jött semmivel. A gvfs-t(minden opciójával) én pakoltam fel az automount miat.

  • májkimiki

    őstag

    válasz Siriusb #7375 üzenetére

    És az asztal amin a cucc van? Lehet már a szú rágja és átbugzik. :DD

  • BoB

    Topikgazda

    válasz Siriusb #7375 üzenetére

    Nemleges

    You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Shyciii #7373 üzenetére

    Ez a pmount új volt, köszi!:)
    Én személy szerint a manuális mountolás híve vagyok. 2-3 sec az egész, nem láttam értelmét automatizálni főleg úgy, hogy havonta maximum 4-5 alkalommal csatolok fel egy SD kártyát.

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • vargalex

    félisten

    válasz Shyciii #7373 üzenetére

    A bootloader nyitás is látszik, hiába zárod később vissza... Az más kérdés, hogy a Xiaomi nem foglalkozik elvileg vele. Elvégre már a fastboot ROM-oláshoz is kell.

    Alex

  • Shyciii

    veterán

    válasz Archttila #7380 üzenetére

    sati

    2-3mp? Jó gyorsan gépelsz :) Ennyi idő alatt nekem nem menne még TAB-ot használva sem, hogy mit hova mountoljon. Főleg mikor 2 USB-s winyó van rátéve. Sima alias-t sem lehet rá írni, mert én nem 1-2 fajta USB-s cuccot használok, hanem bármilyet, ha jón kérés, és ki kell próbálnom, vagy másolnom, szal a gépelés teljesen felesleges ebben az esetben, akármilyen minimalista rendszert használok, és nagy részben meg terminált.

    vargalex

    Hol látszik? Mert erről semmilyen infót nem látok gyártónként. Egyedül a Samsung csinálta meg a Knox rendszerével (már amelyik készülék ilyen rendszerű).
    De hogy teljes legyen a kép, az alábbi eszközöket nyitottam már ki, és kerültek is garira (ami saját teló volt, és ismerősök):
    - Xiaomi
    - Oneplus
    - Huawei
    - Sony (ez már rágen volt)
    - HTC (ez már rágen volt)
    - Samsung (ami nem Knox-os, korábbi Galaxy-k)

    Ezekközül egy szervíz se szólt, pedig hát HTC és Sony hivatalos szervízeknek kellett volna, Motorola esetén is. Szal kizártnak tartom, hogy látható volt, de jótékonyan szemethunytak, miközben máshol meg azt olvasom, hogy minden szarért visszadobják a gari érvényesítését.

    [ Szerkesztve ]

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Shyciii #7383 üzenetére

    ctrl+r SDcard Enter. Nem a gyors gépelés a lényeg hanem az, hogy én 99%-ban szinte csak sd kártyát csatolok /mnt/SDcard alá.:)
    Minden más (ssd+2x 1tb hdd) az fstab-ban van.

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Shyciii

    veterán

    válasz Archttila #7384 üzenetére

    Hjaaa akinek fix cuccai vannak :) Mondjuk ha fstab-an vannak, akkor még bootolás előtt csatlakoztatni kell az ssd, hdd-t, nem?

  • vargalex

    félisten

    válasz Shyciii #7383 üzenetére

    Most rákeresve a dolgaimban, lehet, hogy kevertem. Egy Alcatel Idol 2-nél (pedig az nem mai készülék) fastboot módban futtattam egy TWRP-t mentés miatt (nem is telepítettem fel), majd utána szervízbe került a készülék. Javították, de visszajött egy screenshottal, hogy a készülék módosított recovery-t futtatott valaha, így ha olyan hiba lesz, ami arra vezethető vissza, elutasíthatják a garanciát. A szervíz által használt belső alkalmazásról készült a screenshot.

    Alex

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Shyciii #7385 üzenetére

    Fixen lógnak a Raspberry-n.

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    Lenne egy gyors kérdésem.
    Bizonyos service fájlok nevében miért van kukac?
    pl.:
    /etc/systemd/system/moc@.service

    [ Szerkesztve ]

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Frawly

    veterán

    válasz vargalex #7374 üzenetére

    Oké, öntsünk tiszta vizet a pohárba, mert kiforgatjátok amit írok. Annyiból tényleg szakmai tévedést írtam, hogy a bloatságot a gvfs-nek tudtam be, meg hogy nevében keverem az udiskie-t az udisks2-vel. De azt kell érteni, hogy a LÉNYEGBEN igazam volt. Jó, akkor nem a gvfs a bloat, hanem az udisks2, ami magával hoz, és ne hazuttoljatok meg légyszi, itt van a pacman -S gvfs kimenete Artixon:
    looking for conflicting packages...

    Packages (21) argon2-20190702-3 btrfs-progs-5.9-1 cryptsetup-2.3.4-1 device-mapper-2.02.187-3 dmraid-1.0.0.rc16.3-12 dosfstools-4.1-3 gcr-3.38-1
    gptfdisk-1.0.5-1 libatasmart-0.19-5 libblockdev-2.24-1 libbytesize-2.4-1 libyaml-0.2.5-1 lvm2-2.02.187-3 mdadm-4.1-2 ndctl-70.1-1
    parted-3.3-2 thin-provisioning-tools-0.9.0-1 udisks2-2.9.1-1.1 volume_key-0.3.12-3 xfsprogs-5.8.0-1 gvfs-1.46.1-1

    Total Installed Size: 54.15 MiB

    :: Proceed with installation? [Y/n]

    Felrak 54 mega szutykot, közötte az udisks2-őt, ha újraindítom a gépet, ott fut a folyamatok között az udiskd, eszi a rengeteg memóriát. Vagyis ahhoz képest rengeteg, amire az ember használná. Kötve hiszem, hogy ez Artix-on lenne csak így, bizonyíték, hogy Arch-on is így van (kattintsatok a Dependencies-re, majd alul Show more...), és kötve hiszem, hogy pont a Manjaro vagy akár a Debian/Ubuntu-vonal lenne kivétel. Nézzétek át a process listát, ágábrázolásban, mi fut, mi indította, mihez kell. Az a baj, hogy aki megszokta a bloatabb DE-ket, azoknak nehezebb elmagyarázni, mert az hiszik, hogy ezek a rendszer, meg a Linux kernel részei, közben nem.

    Az udiskie-t csak én keverem, mert van egy csomó ilyen szutyok, udisks, udisks2, udiskd, udiskie, és annyira hasonló a nevük, hogy simán lehet keverni, bár ez sem teljes tévedés, mert van egymáshoz közük, pl. az udiskie egy frontend az udisks2-höz és udiskd-hez (ami az udisks2 daemonja), és az udisks pedig az elődje, amire az udiskd2 előtt épült. Tehát ha az egyiket felteszitek, rántja magával a többit. Lehet itt vitatkozni, hogy nem az alkohol káros a szervezetre, hanem a májzsugor, amit magával hoz, a lényegen nem fog változtatni.

    Fejezzétek be a gvfs leírását, igen, én is tudom, hogy egy virtuális fs driver, ami a userlandban implementál fájlrendszert, hogy ne kelljen a kernelspace-ben a kernel fs drivereket használni, amihez root jog kell, meg olyan fájlrendszer is implemetálva legyen, amihez nincs kerneldriver közvetlenül, pl. hálózati csatolások, egyéb protokollok, NFS, Samba, FTP, MTP, PPT, stb.. Annyiból viszont igenis bloat, mint már írtam, és a kimenet is bizonyítja, hogy hozza magával a bloat szutykokat. Ezeket nem csak hogy felteszi, de a párat a háttérben is futtatni fog szép szorgosan. Gondolom valaki annyira keményen dolgozik érte, le tudta tiltani, hogy ezek a komponensek automatice induljanak, de egyrészt minden frissítéskor vissza fogja őket tenni a vonatkozó csomagok postinstall scriptje, azaz lehet vele fetrengeni minden telepítéskor, frissítéskor, és meg ha tényleg szükség van az általa nyújtott funkcióra, akkor kézzel indítva futtatni őket, oh, de wait, pont az automatikáról volt szó, hogy csatoláshoz ne kelljen semmit külön kézileg indítani, mert akkor az egész értelme ment le a lefolyóba.

    Én meg már ötödször leírom, hogy pont ezeket kerülöm, hogy sok felesleges ballaszt azért menjen a háttérben, mert majd egyszer hátha kell. Nagy ritkán. De azért foglaljon folyamatosan. És nem maga az elfoglalt memória, hanem rendszerinduláskor a sok felesleges dolog betöltése. Ezek némelyike nem tűnik nagynak, egy kis 14 MB itt, egy kis 50 MB ott, egy kis 30 MB-os dbusd amott, egy kis SuzukiSwiftd, amott, logind, anámykínyja-spi-bus-launcher, spi2-nyomorékság, és az ember csak pislog, hogy a RAM használat nőtt 300-500-1000 MB-tal, és hiába combos a gép, i9, Ryzen 7-9, Threadripper, azért azoknak is idő induláskor betölteni ezt a sok szutykot, mert igaz, hogy gyorsabban töltik be, meg több mindent párhuzamosítanak, de akkor is idő nekik betölteni, mindegy milyen kevés ms, az az idő ott van, és sok ilyen sallangnál a végén elég meredeken összeadódik. És ha még tényleg annyira megkerülheteten lenne, hogy tényleg minden szoftvernek kéne nonstop, minden percben, arra azt mondanám, hogy nincs mit tenni. De van, mert megkerülhetők ezek. Pont ez a szépsége a Linuxnak, hogy itt nem kötelező a sok bloatot használni. Windows, MacOS alatt kell, mert azok készre drótozott egyenrendszerek, amik le is vannak zárva a felhasználó elől.

    Már pedig ha az ember javarészt terminálos programokat futtat, GUI-sat kivéve, akkor meg aztán tényleg hulla felesleges ezeknek a 99%-a, lehet ezek nélkül is meghajtót kényelmesen felcsatolni, hangot csiholni, alkalmazásoknak kommunikálni, stb.. Még a hálózat is megoldható mindenféle netctl, NetworkManager meg egyéb nélkül.

    Egyébként meg ez a meghajtócsatolás Linuxon el van maradva sok évvel. Külön halom bloat kell, hogy a jenlegi csatolási körülményesség megkerülhető legyen, mindenféle keretrendszerek és service-ek futtatása. Ennek nem szabadna így lennie. Értem hogy a biztonság miatt van így, hogy korlátozott user ne tudjon mesterséges chroot környezet beröffenteni (mikor is előre preparált fájlrendszereket csatol fel /proc, /etc, stb. helyekre, root jogot szerezve), de ez egy másik véglet. A user mappájába, user joggal, userspace driverrel engedniük kéne akárminek a csatolását, mindenféle szutyok feltétele nélkül, mindenféle root jog nélkül, out of the box, úgy, hogy kényelmesen automatizálható legyen, és ne legyen gebasz a korlátozott user írási jogával sem. Ebben a tekintetben tényleg le van maradva a Linux kb. 20-30 évet. És itt nem arról van szó, hogy aki haladó, ezt ne tudná megoldani, de ez a fetrengés felesleges hozzá, más OS-eken ez egy alap dolog, hogy van egy meghajtó, a user felcsatolja magának. Ami egyébként biztonságilag sem problémás, mert ha ugyanaz a korlátozott user bebootol egy Live rendszert, akkor ott root joggal fogja elérni ezeket a meghajtókat úgyis. Ha meg ez valaki ki akarja védeni, akkor nem elég a felcsatolást megnehezíteni, hanem titkosítás kell. Így erre a linuxos felcsatolási ökoszisztémára nagyon ráférne egy nagy adag modernizáció.

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #7389 üzenetére

    Úgy látom nálam is fut ez az SPI "nyomorékság" :)
    Ez mennyire számít elegáns módszernek? :D

    sudo chmod -x /usr/lib/at-spi2-core/at-spi2-registryd
    sudo chmod -x /usr/lib/at-spi2-core/at-spi-bus-launcher 

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Archttila #7390 üzenetére

    Felejtős... ajándék black screen az ára :D

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Frawly

    veterán

    válasz Archttila #7390 üzenetére

    Ezeket én is most nyomozom, hogy minek a folyamata, hogy lehetne kiszedni. Elvileg a net szerint ezek a dbus-hoz tartoznak, de hogy a dbus-t is igényli, azt rendszerenként lehet megmondani, hogy a WM, panel, valami hálózati szolgáltatás, GPU driver vagy micsoda. Még nekem sem sikerült megfejteni, hogy hogyan lehetne kiszedni ezt a kettőt a rendszerből.

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #7392 üzenetére

    Ami ezen felül biztos még, hogy a GTK3 része, illetve függőség, szóval nem lehet csak úgy gyalulni.

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Shyciii

    veterán

    válasz Frawly #7389 üzenetére

    Bocs, de megint hülyeséget írsz: "Felrak 54 mega szutykot, közötte az udisks2-őt, ha újraindítom a gépet, ott fut a folyamatok között az udiskd, eszi a rengeteg memóriát."

    54MB ugye a tárhely fogyasztása. Ami közel sem jelenti, hogy sok memóriát fog foglalni, hisz ennek akár elenyésző része futhat szolgáltatásként.
    De veled ellentétben nem csak állítok valamit, hanem ki is próbálom. Leszdtem a -Rsn kapcsolóval a gvfs, gvfs-mtp, udisks2, gnome-disk-utility -t. Tehát nincsenek ezek. Tudod mennyivel lett kevesebb a memóriafoglalásom boot után? Kerek 2MB-al! Ez az a hatalmas rengeteg memóriafoglalás amit a gvfs, udisks2 stb elzabál. 2MB plusz memória, ez tényleg brutálisan sok...

    Egész pontosan:

    [2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed gnome-disk-utility (3.38.0-1)
    [2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed libpwquality (1.4.4-1)
    [2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed cracklib (2.9.7-2)
    [2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed gvfs-mtp (1.46.1-1)
    [2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed libmtp (1.1.18-1)
    [2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed gvfs (1.46.1-1)
    [2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed udisks2 (2.9.1-1)
    [2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed libblockdev (2.24-1)
    [2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed volume_key (0.3.12-3)
    [2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed ndctl (70.1-1)
    [2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed libyaml (0.2.5-1)
    [2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed libbytesize (2.4-1)
    [2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed gptfdisk (1.0.5-1)
    [2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed dosfstools (4.1-3)
    [2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed dmraid (1.0.0.rc16.3-12)
    [2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed btrfs-progs (5.9-1)
    [2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed parted (3.3-2)
    [2020-11-23T20:41:47+0100] [ALPM] removed libatasmart (0.19-5)

    Ezek után 171MB memóriafoglalásom lett

    Ezeket visszapakolva 173MB. Nah, ez az általad említett brutális memóriazabálás. Vannak emberek akik képtelenek azt mondani, hogy bocs, tévedtem...

    [ Szerkesztve ]

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    Ujabb valtozas: tegnap moc-ra valtottam, ma delutan pedig a qbittorrent-nox is repult a geprol. :) Ez utobbi helyet az rtorrent-ps vette at.:)

    Jelenleg 400 alatt van a telepitett csomagok szama, ami egyebkent allandosulni latszik.

    [ Szerkesztve ]

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Frawly

    veterán

    válasz Shyciii #7394 üzenetére

    Arra tudok még gondolni, hogy a memóriafoglalást nem nézed jól. Vagy valami olyan lib fut a háttérben, amihez képest az udisks2 nem foglal már sokat, míg nálam nincs betöltve alapból ilyen, és ha felteszem, akkor sokkal jobban dobja meg a memóriafogyasztást. Mondom, az írásod alapján adtam neki új esélyt, lebőgött újfent. Én erre is emlékeztem, hogy ilyen, csak elbizonytalanítottál, így frissen újra kipróbálva bebizonyosodott, hogy jól emlékeztem. Nálam mindig is sokat evett, ezért a jövőben sem fogom használni.

    #7388 sati: gyors keresőzés azt hoztam, hogy azok a systemd-szolgáltatások, amiknek a neve kukac karakterre végződik, azokból több is futhat egyszerre. Ezt jelzi benne a speciális karakter.

    A spi-ket illetően valószínűleg igazad van, nem lehet tőlük megszabadulni. Még nekem sem, mert a Firefox, Steam, Wine használ nálam is Gtk3-at, sőt, úgy emlékszek, hogy a redshift-nek is kell D-bus, annak meg függősége ez az spi-nyomorékság is.

    Közben meg lehet mégis megtartom az Artix-ot. A mirrorok lassúsága még mindig zavar, de annyira flottul belaktam a rendszert, hogy nincs szívem dobni, főleg, mert amúgy a lassabb csomagletöltésen kívül bajom nincs vele, minden megfelelően működik rajta, semmi nem bugos. Talán az OpenRC lehetne gyorsabb, meg a consolefont betöltődése lehetne következetesebb, csak a tty1-en működik, de majd megoldom. Nem akarom túl korán dobni az Artixot, a Void is kapott anno egy 6+ hónapnyi esélyt.

    Azért sem húzom vissza az X220-ról az Archot, mert közben szép fokozatosan csepegnek nálam a rendszerszintű változások, nem csak a pavucontrol-t cseréltem le ncurses-t használó pulsemixerre, de már scripttel csatolok fel, meg a játékindító scriptem is átírtam, illetve vim-ről állok át neovim-re, és elkezdem tesztelni újra a bspwm-et, változott a picom és a polybar konfigja. Én ezért sem mentem el a rendszerem soha, mert kb. pár havonta összejön annyi változás, módosulás, hogy egy régi rendszer visszahúzásával amúgy sem sokra mennék. Mindig találok a rendszeren olyan pontokat, amiket lehet optimalizálni, meg hatékonyabbá lehet tenni. Ezért is szoktam írni, hogy ez egy fejlődési folyamat, nem lehet erőltetni, meg gyorsítani sem, és nem pillanatnyi, hanem fokozatos, lassú folyamat. Senki nem úgy születik, hogy minimalista, hanem szép fokozatosan érik meg rá a szemlélete, ahogy fedezi fel az apróságokat, meg a megoldási módozatokat, és rájön, hogy azok jobbak, hatékonyabbak, mint a hagyományos megoldások.

    A qbittorrent-nox-szal nem lenne baj, mert az nem annyira bloat, nem kell neki Qt, meg hasonlók. Én azért dobtam, mert a qBittorrent-fejlesztők rendszeresen nem tudják lekövetni a libtorrent library változásait, amire a kliensük épül. Ez az rtorrent-ps tud torrenteket sorakoztatni, hogy csak x darab tölthet le, és y darab tölthet fel, addig a többi sorakozik? Nekem csak ez az egy funkció hiányzott, de csak sima rtorrentet próbáltam eddig. Jelenleg transmission-cli-t használok, hogy webes interface-szel böngészőből, hol terminálból tremc klienssel. Mikor milyen kedven van.

    [ Szerkesztve ]

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #7396 üzenetére

    systemd@ dolgot még a kérdés után kigugliztam, de azért köszönöm! :)
    A spi-be belenyugodtam, másnak sem tetszik, ez van.

    A qbittorrent-nox nálam magával hozta a qt5-base csomagot, de nem ezért szedtem le. Egyszerűen csak mindenre (is) bőven elég a jóval kisebb rtorrent-ps :) ami valószínűleg ugyanúgy nem tud sorakoztatni mint az rtorrent, lévén ez nem fork hanem az eredeti rtorrent kozmetikázva.
    De ha már itt tartunk: az új rtorrent verzióval nem használható a régi rtorrent.rc config file. Viszont nekem valami oknál fogva nem sikerül beállítanom azt, hogy ~/Downloads legyen a watch directory de úgy, hogy ne hozza létre a watch mappát, hanem csak figyelje *.torrent fájlt, aztán az itt felvett torrentet az /mnt/PiDirve1/Downloads -ba húzza be de szintén úgy, :) hogy ne hozzon létre session (incomplite stb) foldert, csak mentse a tartalmat és kész.
    Mondjkuk ez utóbbit még meg tudnám szokni, mármint hogy van az /mnt/PiDirve1/Downloads alatt egy session folder, de akkor a letöltés végeztével mozgassa át a kész tartalmat a Downloads alá.

    Az rtorrent.rc idevonatkozó része:

    ## Instance layout (base paths)
    method.insert = cfg.basedir, private|const|string, (cat,"/home/alucard/rtorrent/")
    method.insert = cfg.download, private|const|string, (cat,(cfg.basedir),"download/")
    method.insert = cfg.logs, private|const|string, (cat,(cfg.basedir),"log/")
    method.insert = cfg.logfile, private|const|string, (cat,(cfg.logs),"rtorrent-",(system.time),".log")
    method.insert = cfg.session, private|const|string, (cat,(cfg.basedir),".session/")
    method.insert = cfg.watch, private|const|string, (cat,(cfg.basedir),"watch/")

    ## Create instance directories
    execute.throw = sh, -c, (cat,\
    "mkdir -p \"",(cfg.download),"\" ",\
    "\"",(cfg.logs),"\" ",\
    "\"",(cfg.session),"\" ",\
    "\"",(cfg.watch),"/load\" ",\
    "\"",(cfg.watch),"/start\" ")

    Szerintem a Create instance directories alatt van a "hiba" pontosabban ott van beállítva alapértelmezetten a makedir a fentebb említett watch mappára.

    [ Szerkesztve ]

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    Annyira megtetszett a Dracula theme egységessége, hogy szinte mindent (GTK, swaybar, termite, chrome, wofi, mc, wallpaper etc) lecseréltem rá :)
    A swaybar még alap :D de a többi valami eszméletlen szép, nekem legalábbis nagyon tetszik:

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

  • Frawly

    veterán

    válasz Archttila #7397 üzenetére

    Ezt akkor múltkor benéztem, és kell a nox-hoz is a qt5. Jó tudni. Nekem az rtorrent-ből csak a sorbaállítás hiányzik, a minimalizmusa tetszene. Az rtorrent-nek kell session mappa mindenképp, vagyis elfut nélküle, de ha úgy lépsz ki belőle, hogy még nincs letöltve a torrent, akkor egyrészt nem fog emlékezni következő induláskor, hogy milyen torrentek futottak, és azon belül melyik hol tartott. Persze ilyenkor is hozzáadogathatod őket, meg leellenőrzni a részlegesen letöltött fájlokat, de lassabb lesz, és lesz néhány le nem töltendő fájltöredék, amit újra lehúz. Nem ajánlom, inkább férjen el egy /home/bla-bla/rtorrent mappában az a 3 almappa, ./session, /.watch /downloads vagy ilyesmi, de még össze is lehet vonni őket egybe, mindháromra ugyanazt a mappát megadni.

    Ja, a Dracula színséma nekem is tetszik, használom vim-ben. Bár nekem a kedvencem a kávébarna Bespin-színséma a Mozillától, ezt még Notepad++-ban és Commodo Editben szoktam meg még 2014-ben, és nem találtam ennél jobbat, de a népszerű színsémák mind jók Gruvbox, Solarized, Nord, Zenburn, Desert. Ezek egy jó betűtípussal, egy minimalista WM-ben, ablakkeret nélkül, átlátszó/homályosított terminálban és panellel, szép háttérképpel esztétikailag verik bármilyen DE Gtk3 és Qt5 témáját. Dracula-nak van egy alvariációja, a Darkula. Látom átvetted dt-nek a dizájnjait :D

    Viszont én leszoktam róla, hogy a terminált színsémázzam, nem igénytelenségből, de néhány terminálos és CLI proginek tönkreteszi a megjelenését a saját színséma, amik a sztenderd 16 színre építenének, pl. mc, htop. De ennek ellenére csak a terminál színsémátlan nálam, ahogy elindítok valami terminálos progit, mc, Vifm, vim, stb., azoknak egyből betölt a saját színsémája. Meg azért sem zavaró, hogy a terminálomnak nincs saját színsémája, mert magát a terminált shellel ritkán használom, általában már csak a benne futó progival együtt indítom, abban meg van saját színséma, vagy scriptet futtatok benne, ami csak elindít valami mást, vagy kiír pár sor kimenetet (ilyenkor néha spéci színsémával indítom egy alternatív konfigfájlt megadva) és már zárom is be. Tehát magát a terminált a maga natúrságában nem nagyon látom.

  • Archttila

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #7399 üzenetére

    Egyszerűen képtelen vagyok összehozni ezt a konfigot. :W Találtam egy 121 oldalas rtorrent Handbook-ot, de még így sem megy, pedig az 1.3.4-es fejezet pont a syntax-okat mutatja be.

    Gyakorlatilag csak annyit szeretnék, hogy a Downloads és session legyen a külső drive root-jában, a többi (log, watch etc) mehetne a userem alá.

    Belenézhetnél a konfigba... :D

    curl -Ls "https://raw.githubusercontent.com/wiki/rakshasa/rtorrent/CONFIG-Template.md" \
        | sed -ne "/^######/,/^### END/p" \
        | sed -re "s:/home/USERNAME:$HOME:" >~/.rtorrent.rc
    mkdir -p ~/rtorrent/

    [ Szerkesztve ]

    Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

Új hozzászólás Aktív témák