-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Madara-san
aktív tag
No végre eljutottam oda, hogy teljesen szétkaptam az egész gépet, kicseréltem a soros és ps/2 csatlakozókat is, majd multiméterrel kimértem a szálakat. Most megy szépen, felismerte mind a két egeret felismerte.
Viszont most mással szívok - legalább 16 éve nem telepítettem Win95-öt, kicsit megkoptak az emlékek. Szóval kezdetnek az AWE 64-et nem ismerte fel. Gondolom ennek Plug&Pray módon kéne mennie.
Illetve feltoltam rá egy chipset drivert, amely jól megfagyasztotta a rendszert. Intel 430TX. Valószínűleg nagyon nem mindegy milyen verziót próbálok.
Iratkozzatok fel a Pixel Punx csatornára - https://www.tiktok.com/@pixel_punx
-
-
-
-
petakpa1
őstag
Ma bekapcsoltam az egyik kigyúrt P4 konfigomat (HP D330 ház és HP alaplap, P4-3,4 GHz, 2x1,5 GB PC3200 ram, GigaByte HD4650 AGP videokártya, Kingston 64 GB-os SSD), és azt tapasztalom, hogy folyamatosan maxon pörgeti a ventiket .
Mikor utoljára be volt kapcsolva februárban 22 fok volt a lakásban, most meg 32 van, de ettől még nem kellene így süvítenie.
Hőfokok CPU 40-45, MB 40, viszont van valami ismeretlen érzékelő, amit Aux-nak ír ki mind Speeedfan, mind HwInfo32, na az 86 fok, de néha visszaesik 78-ra, lejjebb nem megy hiába nyitottam ki a gépházat.
Elképzelhető, hogy beszart ez az érzékelő? Lehet valami tenni vagy kuka a lap?
[ Szerkesztve ]
"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
-
őstag
válasz DarthSun #68860 üzenetére
Bontsuk akkor ketté a választ.
"légyszi adjál magyarázatot Chris82- nek, aki a folyamatot indította a kérdésével."
Mi sem egyszerűbb. A paramétereket lehet ízlés szerint csavargatni, bővíteni.
Nem árt egyébként ellenőrizni indulás után a memória értékeket sem (mem /c), mivel bizonyos gépek (pl. HP Vectra) tudnak olyat, nem 640kByte memóriáról indulnak, hanem 512kByte. És utána megy a fejvakarás.[MENU]
MENUITEM=EMS, EMS
MENUITEM=XMS, XMS
[EMS]
DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS /TESTMEM:OFF
DEVICE=C:\DOS\EMM386.EXE RAM AUTO
DOS=HIGH,UMB
BUFFERS=20,0
FILES=30
LASTDRIVE=E
FCBS=4,0
STACKS=9,128
[XMS]
DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS /TESTMEM:OFF
BUFFERS=20,0
FILES=30
LASTDRIVE=E
FCBS=4,0
STACKS=9,128Az XMS opcióval biztosan fut a Dune II, mint ahogy a videón is látható.
(Kis színes: a videó az akkori csúcstechnológiával készült, és szerintem sok PH-s fórumozónál is idősebb)
És akkor a hozzászólás második fele.
"A kritizálás helyett inkább"
Látom nem vetted jó néven, miszerint nem értettem egyet a hozzászólásoddal, de erre nem a durcás hiszi a jó stílus. Főleg, ha már olyan idős vagy, hogy '88-tól foglalkozol PC-vel."Akkor már én sem, mivel csak 88- tól foglalkozom PC- vel, még nem volt időm megtanulni"
Sose késő bepótolni: XMS, EMS, Különbség.Így arn kérdésére ("xmshez minek ems?") nem válasz az, hogy "XMS- ben emulált EMS. Hát...így szokták".
Helyette sikerül a két világ rosszabbik felét összegyúrni egybe csak azért, belehessen tölteni a világ összes TSR toolját, amire ugyebár nem is szokott szükség kelleni. Legalább utána nem is biztos hogy megy a játék, és lehet bújni a readme.txt fájlokat, ahol érdekes mód mindig az első tipp, egy 5-10 elemű listával, hogy miket ne töltsél be. Nem attól jó egy DOS-os nosztalgia gép hogy minden IS bevan töltve a RAM-ba. -
arn
félisten
meg mintha epp a multkor probaltam volna, hogy noems parammal az umb sem mukodik rendesen. aztan a vegen ugyanugy maradtam a szimpla himem.sysnel, mint eddig.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
r0b3r
senior tag
Sziasztok!
Szégyen szemre fel kellett raknom a főgépemre a windows 10-et... Viszont azóta nem látom a hálózaton lévő Win95 és Win98-as gépeimet. SMB 1.0 protokolt, amit a régi vinek használnak túl kockázatosnak ítélte és ezért nem engedte a csatlakozást. Kipróbáltam és amíg engedélyezve van az SMB 1.0 protokoll, addig működik a hálózat. Mennyire kell szerintetek komolyan venni ezt a sebezhetőséget?
-
Az igaz hogy hozzá akartam tenni, -nekem is jöhet magyarázat-, mert mindíg tanulhat valami újat bárki is, bármilyen eddigi tudással is. Nem voltam durcás amúgy, csak feltűnt hogy először sztem a kérdezőnek kellett volna válaszolnod.
Amúgy mindkét szekciót hasonló paraméterekkel használom én is, annyi a különbség hogy az XMS- nél is betöltöm többnyire az EMM386- ot, próbáltam anélkül is, amiket én használok azokban nem láttam nagy különbséget. Általában csak olyan TSR- eket töltök be (UMB- be ha befér), ami az adott felhasználáshoz kell. Pld a nyelvi fileok kapásból rem- et kapnak, mert DOS alatti játékhoz minek.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Nekem megy rendesen, annyi hogy valamivel kisebb méretűek az UMB blokkok, pld a saját TSR- em már nem fér be, így 20-30k- val kevesebb marad a 640- ből. De még P-II/P-III esetén is hibamentesnek látom .
Nemrég viszont az EMS bosszantott.Igaz hogy a gép messze nem arra való (Barton), de a RAM térkép több 32 és 64k- s szabad egybefüggőt jelzett, és mégis hibaüzenet - a lapkeret kezdőcíme nem állítható be. - erre kéne tipp, mert nekem egyelőre nincs ötletem. Próbáltam az EMSMagic- ot, indul, nyugtázza hogy minden ok, de hatástalan.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz petakpa1 #68862 üzenetére
2×1,5GB RAM? Azt hogy?
Sajnos én sem tudom, hogy mi az az AUX de a korabeli AMD-ken is van.Azt javaslom próbáld meg kézzel kitapogatni, hogy mi lehet nagyon meleg pont (nyilván miután járattad a gépet egy ideig, de amikor kézzel nézed már legyen kikapcsolva!!!) hátha rá tudsz jönni.
Ha sehol nem találsz kirívó melegséget, akkor elképzelhető, hogy beszart az érzékelő. Szoftveresen elvileg tudsz akkor is ventillálási profilokat létrehozni.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
flymi
addikt
Agp HD4650-hez melyik drivert tegyem fel? 12.1? Tesztelnem kéne holnap egy ilyet.
Egyszer már volt nálam egy ilyen kártya teszten és le is szedtem hozzá egy jó drivert, de csak 16gb-os volt eddig a pendriveom amire ezeket a xarokat mentettem így mindig törölni kellett időnként egyet s mást, most szereztem egy 128-ast...
Ati hivatalos oldala driver letöltés szempontjából utóbbi időben egy határ fos.[ Szerkesztve ]
/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
Chris82
senior tag
Ct3900 awe32höz van valakinek drivere?
-
FF23
senior tag
Tesztelni tök mindegy melyik, csak "agp-hotfix"-es legyen. Jó a régi is és 12.6 az utolsó.
RT-AX58U v1
-
flymi
addikt
Igen megtaláltam végül de csak úgy, h google-ba beírtam és onnan mentem a közvetlen linkre.
Ha felmegyek az www.amd.com › support oldalra és onnan választom ki pölö ezt a videokártyát egyszerűen nem adja be a drivert az utolsó submit virtuális gombnyomásra./// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
Frawly
veterán
válasz DarthSun #68800 üzenetére
Szerintem ezzel az 54 gigával viccelt. A gyakorlatban nem töltenek be ennyit, csak azokat a hangszereket, amiket az adott játék, alkalmazás, MIDI fájl használ.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy modernebb gépen az 54 gigás hangszerbank egyébként megoldható lenne swapolással is.
-
válasz Frawly #68881 üzenetére
Az tényleg szép darab lehet. Nagyobb gépen a Musyng Kite és Evanessence2 (1GB/1.7GB), melyeket kipróbáltam, de méret/minőség szempontjából az Arachno- t (150MB) kedvelem. Ami retro gépen Awe- be befér - Roland SC-55 és mt32 v2.51 (26MB/17MB).
Úgy hallottam ma is divat a midi, de profi eszközökkel, zenészeknél, gondolom ott előfordulnak gigantikus méretű bankok.A 3 test probléma nem megoldható.
-
törölt tag
válasz Frawly #68881 üzenetére
Zenész vagyok és valóban ekkora soundbankekkel dolgozom, egy értelmes nagyzenekari megszólaláshoz 30 gigát azért be kell tölteni, nyilván meg van mögötte a ram is.
A Dune 2 körülbelül 17 gigát be is vesz a memóriába GM módban.
@DarthSun: Igen, a midi elég alapvető mint eszköz, mindenféle hangeffektektől és elektromos doboktól, szintiktől, a nagyzenekarokon át a kórus szimulációig, világítás- és gitár, illetve zongorapedál vezérlést mind a midi segítségével valósítanak meg.[ Szerkesztve ]
-
Kadi Laci
tag
Sikerült beszereznem egy kábelt, amit kerestem, ha van igény lepróbálni V3 TV kártyát, szívesen segítek.
Üdv: Laci
-
FF23
senior tag
Fogadjunk, hogy a koros notikhoz is értetek
A laptopoknál üzemszerű, hogy kiveszem a dedikált vga-t és az alaplapi integráltra nem vált át? GM965 chipset és mobil HD 3470 az alany.
Kicsit megfőhetett a cucc, mert úgy volt összerakva, hogy sem az NB-n, sem a GPU-n nem volt thermál pad Ellenőriztem: a paszta nem elég, nincs kontaktus a hűtéssel.
Működni működik a 3470, de a színvilága valami Windows HelloKitty Edition szerű.[ Szerkesztve ]
RT-AX58U v1
-
Madara-san
aktív tag
válasz Madara-san #68853 üzenetére
AWE 64 probléma megoldva - nem szerette a 75 MHz-es FSB-t.
Következő kérdésre viszont nem találok már egy pár napja választ: Windows 95 és a DMA
Elvileg Intel PIIX4 south bridge van benne, melynek támogatnia kéne az UDMA33-at. Felraktam ezt a konkrét drivert, de még mindig nincs olyan opció az eszközkezelőben, hogy engedélyezzem a DMA-t. Ez miért lehet?
Szerk: Két db Seagate ST310212A HDD van a gépben, egyiknél sincs ott a DMA opció...
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz Madara-san #68886 üzenetére
Win95 tamogatja egyaltalan?
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Chris82
senior tag
Sziasztok!
Voodoo 3 mennyire szereti a régi Dos játékokat?
Érdemes esetleg videókártyát cserélni (Pl S3 virge) és azzal próbálni pár játékot?
Egy két program lefagy és újraindítja a gépet.
Esetleg a pentium II 400 már lehet hogy sok?
-
-
őstag
válasz Madara-san #68891 üzenetére
Mivel nincs előttem a gép, és nem transzparens hogy pontosan mit is csinálsz (lásd előbbi túlhúzott FSB miatti kártya hiba), így nem igazán lehet erre érdemben válaszolni.
Az OSR2-t ugyebár mint kérdés kilőhetjük, mert te magad is említetted ezt a minimum paramétert.
Esetleg az lehet kérdéses, valóban azt telepítetted-e fel? B -re végződik az azonosító a rendszerinfó alatt. (400B, vagy hasonló).Az is lehet persze, neked ez a funkció a checkbox nélkül is megy:
"What if you have 95B and a new, supposedly fast hard drive but don't see any DMA checkbox? This may mean you have what is called a bus-mastering driver that handles the DMA operations outside the Device Manager's grasp. To check that out, double click "Hard disk controllers" and look for "bus master" or a similar phrase. That will indicate your PC is using Intel's newest DMA drivers, which operate independently of Windows' Device Manager."
-
Madara-san
aktív tag
Jelenleg minden BIOS beállítás default / optimal, FSB 66 x 3,5. Win 95 B van fent, igen. Telepítési sorrend a következő volt: USBSUPP.EXE --> Chipset (INF) driver --> PIIX4 IDE driver --> LAN, Audio, VGA, 3dfx.
És igazad van, ez lesz amit írtál. Tényleg Bus Master drivert raktam fel, ezek szerint checkbox nélkül is megy a DMA. Köszönöm!
Annyi még, hogy magyar nyelvű OS-t raktam fel (nosztalgia faktor számomra ez is). Keresgéltem frissítéseket a rendszerhez, de nem nagyon szeretném haza vágni azzal, hogy angol update csomagokat rakok rá. Esetleg neked nincsenek eltárolva magyar nyelvű frissítések, szervízcsomagok? Sehol nem találok ilyesmit a neten...
-
válasz Chris82 #68895 üzenetére
Érdemes megpróbálnod EMS és XMS beállításokkal is. Ha pld EMS- t kér és nincs, jellegzetes tünet hogy betöltéskor megáll vagy újraindul azonnal. Korai dosos játékoknál pedig a gyors proci+L2 cache eredménye lehet a runtime error, ezt viszont általában lekezeli, kiírja hibaüzenetként.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
alvaro
senior tag
Az EMS/XMS témába szólnék csak bele. Szóval ha elég az XMS és nem akarjuk a világ minden TSR-jét betölteni, fölösleges sőt káros az EMM386, vagy a QEMM ha már itt tartunk. Ezek kilökik real módból a CPU-t, és gyakorlatilag hypervisorként ülnek be a DOS alá, ami bizonyos programokkal, amik inkább maguk kezelnék a 640k fölötti memóriát (pl. Turrican II, de egy rakat intro is ilyen) nem kompatibilis.
De! Újabb gépekre (jellemzően socket 5/7) van egy UMBPCI nevű kis cucc, ami a kitakart ténylegesen 640k-1M közötti memóriákból állít elő UMB-t a chipset programozásával, és így a kecske is megmarad, meg a káposzta is jóllakik. A proci marad real módban, a kompatibilitás jó (eddig még nem találtam problémát), mégis lehet tölteni nagyobb TSR-eket. Elég sok chipset ismer, Intel, VIA, ALI tuti van benne jó pár, pl. előszeretettel használom 694T-n az overkill compogépben.Sőt egy Vogons-os csóka volt szíves ALI 486-ra is elkészíteni ezt a (nevezzük úgy) drivert, így most az 5x86-os gépemen is élvezhetem az előnyeit.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest