- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Android szakmai topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
unclefucka
senior tag
Ahogy DarthSun is írta, ez nem a Rush-ok közt volt felsorolva és nem is látom rajta a 2D chip -et sem.
Ez valami fura képződmény.
A Wiki oldal is ír róla, hogy Voodoo 1, ami 6MB -al készült tudott 800x600 felbontást.
Valami igazság lehet a dologban.
Itt is írnak róla.[ Szerkesztve ]
Akkor válsz felnőtté, amikor a nálad fiatalabbak elől igyekszel eltitkolni, hogy még mindig gyerek vagy.
-
válasz unclefucka #66951 üzenetére
Elméletben megvalósítható moddolt biossal és nagyobb sűrűségű ramokkal növelni egy kártya vramját.
Gyakorlatban pedig pl: voodoo4 32 to 64mb mod [link]
De ehhez szükséges némi tudás a forrasztáshoz, meg persze valami bios editor. Legjobb az lenne ha slotos ramhelyek lennének mint az s3 kariknál.
Lehetne érdekes kártyákat csinálni. Vagy mondjuk gyorsabbakat jobb ramokkal.[ Szerkesztve ]
-
Az érdekesség hogy azon a Canopus- on nincsen dual DSub, akkor meg a PCI buszon cseveg a 2D kártyával , ha ez igaz akkor meg spec driver is kellhet hozzá .
A 3 test probléma nem megoldható.
-
r0b3r
senior tag
válasz envagyok #66950 üzenetére
Vasárnap próbáltam ki én is, de túl sok benne az ugrálós rész... na azokat nehezen viselem. Egyébként látványra nagyon szép és meglepően jól optimalizált, még a régi kis negyedik generációs gépemen is tökéletesen fut "ultra nightmare" grafikán. A jelenlegi nagy kedvenc a No Man Sky... na azt viszont nem tudom abbahagyni.
-
Kipróbáltam ma az overkill P4- en a DOS- os Arkanoidot , a Chuk Romberger által írt verziót.. 486- ról emeltem át, nem is láttam a labdát . Namost, töröltem a .cfg- t, új konfig, és jó , sztem előrelátóan a sebességmérés visszaadását integer helyett longint vagy real- ban rögzíti. Csak kb 2x olyan gyors mint 486- on, de nekem még ok, mivel 4 évig gyakoroltam a játékot..., hang is jó az SB0220- on, sőt az emuláció alatt még a rezidens hangerőszabályzóm is jól működik. SB0100- on már próbáltam másik gépen, 0220- on még nem jött össze, de most kiköböztem hogyan kell, bent kell lennie a SET változóban és az elérési PATH- ban a Win és az SBPCI könyvtáraknak is.
-
unclefucka
senior tag
válasz DarthSun #66954 üzenetére
Szerintem csak az egyszerűség kedvéért használt a Voodoo-k többsége VGA-VGA átkötést, abszolút nem kizárt, hogy ezen a Canopus kártyán az egyik Mini-DIN (annak kinéző) csatlakozó látta el ezt a feladatot. A PIN-ek számát tekintve a szükséges mennyiség meg lehet. Már csak azért is, mert a sima VGA jel 5db BNC-n is átmegy.
#66953 MasterDeeJay:
Igen, bár én nem állnék neki, max. egy S3-nak.
Egy Voodoo 1 kártyán meg alapból nincs hely, ahová lehetne forrasztgatni plusz modulokat.
Ugyanígy 12MB-os Voodoo 2 NYÁK-al sem jött ki 8MB-os. Annak meg nem sok értelme van, hogy a 12MB-osról leszedjünk 4MB-ot és visszabutítjuk a BIOS-át.Akkor válsz felnőtté, amikor a nálad fiatalabbak elől igyekszel eltitkolni, hogy még mindig gyerek vagy.
-
válasz unclefucka #66957 üzenetére
Lehet a másik csati is átkötésnek valóban, de nem találkoztam még olyannal a gyakorlatban.
12MB- os Voodoo2 nyáktervvel van 8MB- os is, a 24 db RAM- ból simán lehagytak 8- at, van is ilyen kártyám.
[ Szerkesztve ]
-
envagyok
veterán
Itt is van pár érdekesség:
[link] -
válasz unclefucka #66957 üzenetére
Nem extrának forrasztani bár azt is lehet, volt kínai ddr1-es ramom aminél a chippek egymásra voltak forrasztva. Emeletes ram. [link]
Inkább úgy gondoltam hogy a meglévő ramokat cserélni nagyobb kapacításúra. De ez inkább az újabb kártyánál jönne jól mert nyilván a voodoo1-nél nem nagyon van ram limit.
Vagy egyszerűen gyorsabb tuningosabb ramokra cserélni.[ Szerkesztve ]
-
válasz unclefucka #66960 üzenetére
Felesleges, még régebben mikor olcsóbb volt (vagy ingyenes, megunt gép kollégáktól, kidobásra ítélt, stb), bespájzoltam jópár 12MB- ost (is). Valamint az első vásárolt darabom is megvan, dobozosan - PV830, szép kék nyákos. Össze kéne számolni, pontos db- ot nem is tudok , ahhoz ki kéne emelni a gépeket a piramisból hogy lássam.
-
Frawly
veterán
válasz MasterDeeJay #66961 üzenetére
Épp ezt akarom írni, hogy ilyen régi kártyánál felesleges forrasztgatni, mert nem a VRAM mennyisége a limit. Ha úgyis olyan grafikát futtatsz rajta, aminek több VRAM kell, simán GPU bottleneckbe ütközik bele. Ez ilyen, ezek retró kártyák a GPU-k őskorából, primitív, mai szemmel nevetséges teljesítmény meg VRAM, de a retrónak pont ez a lényege, hogy az akkori korlátok között hozod ki belőle, amit lehet.
-
zoltanz
nagyúr
válasz Frawly #66963 üzenetére
Azért nem hátrány a gyors VRam sok esetben, ha élsimítással, magas felbontásban indítasz játékot. A mennyiség régebbi kártyáknál volt fontos 16MB körülig. Emlékszem videó lejátszáshoz pl 8 MB volt a minimum, elég soknak tűnt akkor. Azután inkább a memóriavezérlőket nyirbálták durván, 128 bitről le 64-32-re, ami szűkös lett.
[ Szerkesztve ]
-
Bontottam a kisebbik pakkot. Nagyon szép állapotban levő ALi és S3 VLB videok, ráadásul mindegyik 2MB- ra bővítve. + házhoz jött fénypostával +kipróbált, működő, a megbízható forrás szerint.
Régebbről van egy IO is, ez már nem is emlékszem honnan, melyet asszem még nem fotóztam :
Ezen látszik egy kis nyomódásos hiba + szennyeződés, a koszt letakarítottam, úgy nézem használható, kontaktok megmaradtak és nem érnek össze a lábak :
Holnap megapakk bontás, abból jön több VLB, ház, táp, lap, stb. Fotózás, raktárkészletre bevétel, aztán pedig tesztelgetek
[ Szerkesztve ]
-
Ganz-[HUN]
addikt
Sziasztok. Nem bírom életre kelten a 40MHz-es Am386Dx alalapomat az istennek se... Próbáltam mindent a kristálycserélgetéstől kezdve mindent amit pákával és multival meg lehet mérni... Semmi.
Na de felajánlanék egy plakát méretű 286 alaplapot 10MHz-es CLCC procival és 1MB chip rammal. Kicsit megette az akku sav, de ez a működését semmiben sem befolyásolja annak, aki ad egy hasonló értékrendű 386-os alaplapot cserébe. Képeket mindjárt dobok fel.[ Szerkesztve ]
Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon
-
-
válasz DarthSun #66965 üzenetére
Bontottam a nagy pakkot. Korszakalkotó, szép állapotú darabok. Lapok, kártyák, ramok nagyon újszerűnek néznek ki, vagy szépen megtisztította a forrás, de a többi is kifogástalan.
Ez már nem tudott jönni felsugárzással, kalandos az útvonal. Gban ->Apukája ->bacsis ->helybéli haverom, mindenkinek köszönet hogy ideérhetett még a korlátozások előtt, ebben a vészterhes helyzetben.
Sok fotó, de bepakolom, mivel szenzációsan erősíti a (főként) 486- os korszakot.Erősítés hangkeltőkből, 3xSB128 + Live SB0100
Korabeli ház+táp (200W), többféléből is választhattam, nekem ennek a stílusa tetszik, korban talán passzol is a 486 érába, tervem hogy egy gyors VLB- s konfig kerül bele
Végül de nem utolsó sorban egy szép állapotban lévő XT/AT átkapcsolós mechanikus billentyűzet
-
válasz alvaro #66970 üzenetére
Az FPM végülis jobban kellett, abból hiány volt, reméltem hogy az, de a jelzés alapján sosem tanultam meg. EDO van még jópár 16- os, a 32 és 64- ből van hiány. A fenti 2 lapban elindul az EDO, vagy FPM kell nekik ? A SIS496- ban elindul, de csak FPM- ként kezeli, a 471- ben nem emlékszem, Via 486 meg nem is volt még, Opti pedig le is kezeli EDO- ként.
Van egy XT- m, van hozzá billentyűzet, de az kissé romosabb állapotú, amiatt örülök ennek a szép példánynak.
[ Szerkesztve ]
-
alvaro
senior tag
válasz DarthSun #66971 üzenetére
Na, ez egy közös pont: nekem is van egy romosabb XT billentyűzetem. Pár bill nem működik rajta, ráadásul a 84(?) gombos kiosztást se tudom igazán megszokni. Anno XT-n ilyen 101 gombos XT/AT darabbal kezdtem, csak az elhasználódott az évek során, talán meg se érte ezt a századot
EDO/FPM-nél többnyire működik, hogy a chipeken a típusszám utolsó jegyét figyeli az ember. Ha ez 0, akkor jobbára FPM, ha más, EDO RAMmal van dolgunk. A felsőnél pl. HY5117400B, 0 az utolsó jegy, szóval ~98% valószínűséggel FPM. Mondjuk itt inkább 100, mert ilyen chipet látok eleget
Hogy eszik-e a lapok az EDO-t, passzolom. Előfordulhat. Gyorsabb nem lesz tőle, esetleg ugyanolyan vagy pár ezrelékkel lassabb, legalábbis eddigi tapasztalatom ez Socket 3/4 fronton memóriák terén. Állítólag létezik 486, aminek tényleg jót tesz az EDO, nekem nincs, vagy nem kerestem rejtett opciókat a BIOS-okban A'sszem egyébként, hogy ALI chipsettel használtam EDO-t.
-
arn
félisten
válasz alvaro #66972 üzenetére
Szvsz csak a kesoi rev sis496 meg ilyesmik ismerik, a korabbi tipusok es revek ott sem, mert szimplan mar joval az edo elott megjelentek.
szep haziko
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
-
Ganz-[HUN]
addikt
Nem vagyok már szűz, ezaz! Pofámba robbant az első tantál kondenzátor egy 486-oson
Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon
-
válasz Ganz-[HUN] #66975 üzenetére
Ha az arcodba megy nem nagy gond, szemre kell vigyázni, huh, akkor ajánlott a védőszemüveg. Nekem még nem volt ilyen élményem, de akkor óvatosabb leszek.
-
Hosssszu
őstag
Facial volt?
-
alvaro
senior tag
Nekem 286-tal esett meg.
-
Madara-san
aktív tag
Sziasztok, rég írtam már ide, sajnos csak most jutott időm ismét nekiállni retrózni egyet. Főképp a Socket 7 szakiktól kérdeznék. Jelenleg ezt a négy S7 alaplapot találtam itthon, pontosabban az egyik egy gépben van:
Aristo, pontos típusra nem jöttem rá:
A kérdés pedig az lenne, hogy találkoztatok-e már valamelyik alaplappal, és ha szeretnék egy jó erős ('96-97 környéki) konfigot építeni, tehát P233MMX, 64MB RAM, Riva128 + Voodoo 1, AWE 64, akkor melyik lapot lenne érdemes választanom, mint kiindulási pont?
Köszönöm előre is a válaszokat.
Iratkozzatok fel a Pixel Punx csatornára - https://www.tiktok.com/@pixel_punx
-
Ganz-[HUN]
addikt
válasz Madara-san #66980 üzenetére
Szerintem TX-es Acorp lap SD rammal. Azt a 64M-et én megdupláznám helyből
Hajár, jó kis konfig lesz win9x-szel
[ Szerkesztve ]
-
Én ezek közül az Acorp 5TX52- őt választanám. Sokáig abban ment a P1MMX nálam, stabil, megbízható lap. Csak amiatt cseréltem le mert vettem egy AsusP5A-B- t, az került a helyére, de az Acorp is megvan még talonba.
-
válasz Ganz-[HUN] #66981 üzenetére
A 64MB ramot itt semmiképp nem szabad megduplázni. A TX 512K lapi cache- el szigorúan 64MB- ot lát be max. A lassulás dupla ram esetén pedig sokkal nagyobb mint pld egy SS7 lap esetén, durván 30%- ot is lassulhat a rendszer.
-
arn
félisten
inkabb megfelezni az volt a tipikus, de a 64m fole nem szabad menni.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
-
-
arn
félisten
válasz DarthSun #66987 üzenetére
ranezesre 93 korulire tippelnem, de korul kellene nezni a korabeli ujsagokban.
kiindulasi alapnak https://www.facebook.com/pg/mylittleretrocomputerworld/photos/?tab=album&album_id=524729521478585 [link]
[ Szerkesztve ]
-
Madara-san
aktív tag
@Ganz-[HUN] és @DarthSun, köszönöm neki is állok az összeépítésnek, egyelőre csak próbapadon, majd választok hozzá a rendelkezésre álló házak közül egy szimpatikusat, lehet majd azokról is küldök egy fotót és kikérem a véleményeteket.
@arn: Igen, tudtommal csak a HX chipset képes 64 MB-nál többet lefedni, megfelelő TAG IC-vel. Bár ebbe a konfigba a 64 MB is bőven elég lesz, DOS-t és Win95-öt tervezek rátenni.
Az a szürke ház iszonyat jól néz ki!
Iratkozzatok fel a Pixel Punx csatornára - https://www.tiktok.com/@pixel_punx
-
arn
félisten
válasz Madara-san #66989 üzenetére
korabeli mmxekben jo ha 32m volt...
-
alvaro
senior tag
Akkor még egy szavazat az 5TX52-re, ha még nem késő, és arra is, hogy ne menj 64MiB fölé :) (Még akkor se, ha TX-ben a BX-friendly 256-os SD is megy...)
[ Szerkesztve ]
-
Fácsén nem vagyok regelve. 93- ban kezdtem számtechben melózni. Fekvő házakra, 286, 386 lapokra emlékszem, bár ennyi idő után...VLB nem is tudom mikor érkezett raktárra. Az egyik fenti lapon 93- as dátum, meg a ramokon is, de tudjuk hogy a copyright dátum nembiztos hogy egyezhet a kiadásival. Sok jelentősége nincsen, nálam nem döntő, csak hogy elmondhatom-e majd ezen konfignál hogy korhű minden, ha nem az sem baj. Meg még a belekerülő procitól is függhet.
-
alvaro
senior tag
válasz Madara-san #66994 üzenetére
Valóban nem, tök jó neki bármelyik, amivel jó időzítésekkel megy.
-
Akkor eddig korhű kb.
(#66994) Madara-san : dualchannel a kanyarban sem volt még. Asszem mindegy hogy 1 vagy 2 RAM, itt még nem jelentős a foglalatonkénti terhelés. Később pld már a S939 is visszaveszi a sebességet ha 2db RAM helyett 4- el használjuk, persze tuning esetén visszakúszik, meg amúgyis vissza kell osztani, kivéve ha gyors tuningpéldányokat használunk.
-
Ganz-[HUN]
addikt
válasz Madara-san #66989 üzenetére
mondjuk GA-586DX, 2db W24129AK-12-vel és 2db UM61L3264F-7-ttel, full sebességen megy akkor a 128 mega ramom?
ebbe van 2db 200-as MMX-em[ Szerkesztve ]
-
válasz Ganz-[HUN] #66997 üzenetére
Nemtom, de gondolom ott rendben van. Egyrészt dual lap, másrészt HX chipset, fentebb pedig lett említve hogy állítólag az tudja a cache ablakot mozgatni. Viszont egyszerű eldönteni, lecsökkented a ramot 64- re, futtatsz egy tesztet, vissza 128- ra, megint teszt, az eredmény pedig megmondja a választ. TX- ben próbáltam, ott durván visszaesett 128- al, szemre is látszódó erős szaggatások 3DMark- ban, játékban. SS7 ALi és MVP3 esetén is csökken ha több a ram a cache- eltnél, de ott kevesebbet, a TAG korlátozottan képes újabb szegmenseket bepörgetni, de az is időbe telik (ezt a Shiny teszt pld szemléletesen mutatja, cache gond esetén lassan indul, majd fokozatosan gyorsul). Valamint L2 cache- s procinál meg már alig számít.
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy ruhás topik
- OpenWRT topic
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung LCD és LED TV-k
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Apple asztali gépek
- SörcsaPH!
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest