Hirdetés

WP7 blog: Szeptemberi helyzetjelentés

Nagyon mozgalmas hónap volt a szeptember, legalábbis ami a Microsoft mobil operációs rendszert illeti, a Window Phone 7 háza táján ugyanis ezerrel pörögtek az események. A legfontosabb talán, hogy végre megjelent a várva várt Mango frissítés, amely a rengeteg változás és javítás mellett 7.5-re tornázta fel a verziószámot, ezzel is jelezve, hogy egy úgynevezett major update-tel van dolgunk. Természetesen ahogy lehetett, mi is frissítettük a szerkesztőségi Samsung Omnia 7 készüléket, a tapasztalatainkat pedig egy rendszerbemutatóban összegeztük.

Kis hazánk számára további jó hírekkel tudunk szolgálni. Egyrészt a Mango a magyar nyelvet is elhozza a rendszerbe, bár sajnos ebből az utólag frissített készülékek nem részesülnek, így az LG Optimus 7, Samsung Omnia 7, Samsung Focus S, Dell Venue Pro, HTC Trophy, HTC Mozart, HTC 7 Pro, HTC Surround és HTC HD7 készülékek esetében be kell érnünk a régi kínálattal. Az új generációs, Windows Phone 7.5-tel érkező mobilokban viszont minden gond nélkül magyarra állíthatjuk majd a nyelvi opciókat.

Emellett még három további magyar vonatkozású hírrel is szolgálhatunk. Fellőtték a Windows Phone 7 hivatalos magyar nyelvű oldalát, amely rengeteg információval és leírással szolgál a rendszerről és az azt futtató készülékekről egyaránt. Ezzel egy időben a Marketplace névre hallgató alkalmazásbolt internetes verziója is elérhetővé vált, természetesen ez is magyar nyelven, így már nem csak a telefonról, hanem egy mezei böngésző segítségével is átfuthatjuk a kínálatot. Fontos még megjegyezni, hogy elindult a hivatalos magyar fejlesztői portál, a startot pedig két nyereményjátékkal ünnepli meg a Microsoft hazai képviseletem úgyhogy érdemes lehet belevágni a fejlesztésbe. Ezzel párhuzamosan az App Hub is megnyitotta kapuit a magyar fejlesztők előtt, immár kis hazánkból is regisztrálhatunk a create.msdn.com oldalon, valamint fel is tölthetjük az elkészült műveket.

Nem múlhat el hónap új telefonbejelentések és pletykák nélkül, ez alól a szeptember sem volt kivétel. A ZTE is beáll a csatasorba, a Tania névre keresztelt mobil már természetesen Mangóval fog érkezni. A készülék egy 1 GHz órajelű processzorral és egy 4,3 hüvelykes képátlójú, 480 x 800 pixeles felbontású kijelzővel lesz szerelve, ezek mellett 512 MB RAM-ot és 4 GB belső tárhelyet találunk. A hátlapon egy 5 megapixeles autofókuszos kamera figyel, amely mellett egy LED-es villanó is helyet kapott. Természetesen videók rögzítésére is használhatjuk a fényképezőt, a mozgóképek maximális felbontása 720p, azaz 1280 x 720 képpontos lehet.

A pletykák szerint a Nokia a három hét múlva esedékes Nokia World 2011 konferencián mutatja be a Windows Phone 7-es készülékeit. A hagyományok szerint októberben megrendezett eseményen a finnek állítólag három új mobillal gyarapítják a palettát. Az Ace névre keresztelt csúcsmodell 1,4 GHz-es processzort, 4,3 hüvelykes képátlójú Clear Black AMOLED kijelzőt, 8 megapixeles, Carl Zeiss optikával felvértezett kamerát, 16 GB belső tárhelyet és egy 1800 mAh kapacitású akkumulátort kapott. A trió középső tagja, a Sea Ray az Ászhoz hasonló specifikációkkal rendelkezik, az eltérések a 3,7 hüvelykes képátlójú megjelenítőben és az 1540 mAh kapacitású akkuban manifesztálódnak. A Sabre művésznévvel megáldott modell pedig egy 3,7 hüvelykes képátlójú TFT-LCD kijelzőt, egy 5 megapixeles kamerában és egy 8 GB kapacitású tárhelyet kapott. A telefonok elvileg még az év vége előtt megjelennek, a részletes specifikációkra pedig reméljük, hogy október 26-án fény derül.

Az elmúlt hónapokban számos mangós telefonról hírt adtunk, a specifikációk erdejében így nagyon könnyű eltévedni, így elkészítettünk egy összehasonlító táblázatot, amelyben a hivatalosan is bejelentett modellek között segíthet eligazodni. A hét elején elkészült bemutató cikk mellett a Mango szerepelt a MobilarenaTV-ben is, valamint a Gazdasági Rádión futó Szenzor című műsor 2011.10.6-i adásában is esett róla szó. Ráadásul ha minden igaz, záros határidőn belül megérkezik hozzánk az első Mangóval telepített készülék, így remélhetőleg a magyar nyelvi beállításokról is be tudunk számolni.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények