Hirdetés

WP7 blog: HTC TITAN és a magyar nyelvű menü

Tegnap beesett a szerkesztőségünkbe az egyik első mangós telefon, a HTC TITAN. Igen, csupa nagybetűvel, az inverz nemecsek-szindrómában szenvedő mobil ugyanis tényleg gigászi méretű. Az előlapon ugyanis egy 4,7 hüvelykes képernyő terpeszkedik, ennek ismeretében már nem annyira meglepő a 131,5 x 70,7 x 9,9 milliméteres méret. Ehhez a 160 grammos tömeg is igazodik, így elmondható, hogy egy igazán férfias formatervvel van dolgunk. A hátlap sötétbarnás árnyalatú szálcsiszolt fémből van, a fogása az óriási méretek ellenére is kényelmes, bár biciklizés közben érdemes inkább táskában hordozni.

Az S-LCD technológiájú kijelző felbontása igazodik a WP7-es trendekhez, azaz 480 x 800 képpontot kapunk, a megjelenített árnyalatok száma pedig 16 millióra rúg. A betekintési szög közel 160 fokos, a színek szép élénkek, a Metro felület pedig élményszámba megy az óriási panelen. A hátlapon találunk egy elsődleges kamerát is, amellyel akár 8 megapixeles, azaz 3264 x 2448 képpontos felbontású fotókat is lőhetünk, a videók pedig 720p-ben vannak maximalizálva. A fényképező mellett egy dupla LED-es villanót is találunk, mely a mobil eszközök terén viszonylag korrekt fényerővel rendelkezik; persze nem szabad egy profi vakura számítani. Az előlapon pedig egy 1,3 megapixeles másodlagos kamera figyel, melyet videócsevegésre használhatunk.

A készülék specifikációi jó nagyot ugrottak a tavalyi modellek hardveréhez képest. A TITAN lelke egy Qualcomm MSM8255T SoC, amely 45 nanométer csíkszélességgel és ARMv7 utasításkészlettel bír. Tartalmaz egy 1,5 GHz órajelen ketyegő Snapdragon processzort, a grafikus számításokat pedig az Adreno205 GPU végzi. Ezek mellett 512 MB RAM és 16 GB belső tárhely áll a rendelkezésünkre; utóbbi bővítésére a WP7-es szokásoknak megfelelően nincs mód. Az adatkommunikációs képességeket a HSPA (14,4 Mbps lefelé, 5,76 Mbps felfelé), a WiFi (802.11b/g/n, tethering, DLNA), az a-GPS és a Bluetooth (2.1, A2DP és EDR) képviseli, a számítógéphez pedig microUSB-kábelen keresztül csatlakozhatjuk a grandiózus méretű mobilt.

Mivel a TITAN már kapásból Windows Phone 7.5-tel érkezik, így a nyelvi beállításoknál már kis hazánkat is kiválaszthatjuk. Ennek megfelelően az összes menü magyarul beszél, a fordítás pedig remekre sikerült, elírásokkal és magyartalan kifejezésekkel elvétve sem találkoztunk. Azaz a mobil már teljes egészében magyarul beszél. A beszédfelismerő és a prediktív szövegbevitel viszont sajnos még nem működik Magyarországon, de az értesüléseink szerint nemsokára érkeznek majd. Utóbbi beépítéséhez egyébként létezik egy sufnituning-szagú megoldás: a szótárat kézzel is feltölthetjük az üzenetek írása során. Ez SMS-enként plusz 10-15 másodpercet jelent, két-három hét alatt pedig már egy tekintélyes méretű adatbázist is létre lehet hozni.

Az első benyomásaink nagyon jók, a rendszer sebességével nincs gond, talán még egy fokkal folyékonyabb is a működés, ami simán betudható a másfél gigahertzes processzornak. Ráadásul a magyar fordítás is jól sikerült, végre kis hazánk nyelvén is használhatjuk a mobilt. A méretével viszont még meg kell barátkozni, igaz, hogy már két napja nyüstöljük a mobilt, de néha még mindig szokatlan a 4,7 hüvelykes képátlójú kijelző. A részletes teszttel jövő hét elején jelentkezünk, addig is ajánljuk a bekezdés felett látható videót.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények