Hirdetés

WP7 blog: Hang alapú offline navigáció magyarul?

Nemrég kaptuk a hírt, hogy megjelent az első offline navigációs alkalmazás a Windows Phone 7 rendszerre. A hazai fejlesztésű program a Navigation Hungary névre hallgat, a 36 MB méretű alkalmazást bárki megvásárolhatja a Marketplace-en keresztül. Az ára igen borsos, 7990 magyar forintot kell érte kicsengetnünk, de ha azt nézzük, hogy ezért az árért egy offline (azaz internetkapcsolatot nem igénylő), hang alapú navigációs szoftvert kapunk, már nem is olyan vészes a helyzet. A Navigation Hungary-t ki is próbálhatjuk, a trial verzió az első sikeres útvonaltervezést követően 24 óráig használható. Lássuk, mit tud a program!

Telepítéskor térkép nélkül érkezik az alkalmazás, az első indításkor viszont felajánlja az elérhető . A próbaverzióban csak kis hazánk NavteQ alapú térképét ránthatjuk le, melynek mérete 48,2 MB, úgyhogy a letöltésnek inkább WiFi kapcsolaton keresztül érdemes nekiesni. Mint említettük, a programban a hang alapú navigálás is elérhető, alapértelmezett esetben egy angol hang beszél hozzánk. A beállítások menüből viszont további nyelveket is letölthetünk, így az alkalmazást többek között kis hazánk nyelvén is szóra bírhatjuk.

A program kezelése magától értetődő, a fontosabb vezérlők a főképernyőn kaptak helyet, melynek legnagyobb részét természetesen maga a térkép foglalja el. Felül láthatjuk az aktuális sebességet, az érkezés becsült időpontját és a hátralévő távolságot, jobb oldalt pedig a nagyítás és kicsinyítés ikonjai foglalnak helyet. A térkép automatikusan forog az iránynak megfelelően, ezt letilthatjuk, ha megérintjük a bal felső sarokban található iránytű ikont. A keresőt pedig a bal alsó sarokban megbúvó gombbal indíthatjuk el. Itt kapásból két lehetőségünk van, szűrhetünk címre vagy POI-ra. Előbbi esetben egy automatikus szövegkiegészítőt is kapunk, amely nagyon jó hatásfokkal működik. A második esetben tíz típusból választhatunk, a térképen megjelenő, POI-kat jelképező képekre kattintva pedig akár fel is hívhatjuk az intézményeket, valamint az aktuális weboldalakat is meglátogathatjuk. Az egyes címeket egy kedvenc-listába is pakolhatjuk, így nem kell mindig rákeresnünk a frekventált úticélokra.

A tervezés viszont viszonylag gyors, a térképen egy szaggatott kék vonal jelzi, hogy merre is kell mennünk. Az aktuális pozíció egy narancssárga színű háromszöggel van jelölve, a következő állomás körül pedig egy piros kör villog. Tervezhetünk autós, illetve gyalogos módban, valamint azt is megadhatjuk, hogy időre vagy sebességre optimalizáljon a szoftver. Ez mind szép és jó, a két megadott pont közötti navigálást viszont hiányoltuk, egyelőre ugyanis csak az aktuális pozíció és egy megadott cél között terveztethetünk.

A beállítások menübe lépve viszonylag részletesen testre szabhatjuk a program működését. Megadhatjuk a térkép színét (nappali vagy éjszakai), kikapcsolhatjuk a képernyőzárat, illetve akár kikapcsolt képernyő mellett is futtathatjuk a programot. Állíthatunk a mértékegységen (kilométer vagy mérföld), engedélyezhetjük az automatikus újratervezést, illetve azt is megadhatjuk, hogy elkerülje-e az autópályákat, fizetős utakat és kompokat.

Az alkalmazás funkcionalitásával tehát nincsen probléma, simán hozza azt a szintet, amelyet egy mobilos navitól elvárhat az ember. Most viszont jöjjön a feketeleves! A működési sebességgel sajnos komoly gondok vannak, a szoftver rendesen szaggatott a szerkesztőségi Windows Phone 7-es készülékeken, ha a térképpel babráltunk. Mi egy Samsung Omnia 7 és egy LG Optimus 7 mobilon próbáltuk ki az alkalmazást, melyek egyaránt 1 GHz órajelű processzorral és 512 MB RAM-mal rendelkeznek; a programot rendesen megakasztotta a térkép zoomolása és mozgatása. Sajnos az új generációs, magasabb órajelen pörgő processzorral szerelt gépeken nem tudtuk kipróbálni az applikációt, de valószínűleg tartjuk, hogy például a HTC TITAN telefonnal valamelyest jobb a helyzet.

dr. Kind

Előzmények