Hirdetés

WP7 blog: Egyedi csengőhangok használata

A Windows Phone 7 megjelenésekor sokan kritizálták a rendszert a rengeteg megkötés miatt, amelyek a felhasználható csengőhangokra is kihatással voltak. Ez azt jelenti, hogy csupán a fix kínálatból választhattunk, amelyet nem bővíthettünk új dallal. A helyzet a Mango frissítéssel megváltozott, immár bármikor felvehetünk egy új csengőhangot. Ennyire azért nem egyszerű a dolog, a választott zeneszámoknak ugyanis néhány szabálybak meg kell felelniük. A fájlokat pedig kizárólag a rendszerhez használatos szinkronizálókliensekkel küldhetjük át a telefonra; most megmutatjuk, hogyan is megy mindez.

Csapjunk is bele! Mint említettük, a csengőhangnak szánt hangfájlnak teljesítenie kell néhány fontos szabályt. A formátum kizárólag MP3 vagy WMA lehet, a méret egy megabájtban van maximalizálva, a hang pedig nem lehet hosszabb 40 másodpercnél. Fontos továbbá, hogy ne DRM-védett (Digital Rights Management)  erőforrásokkal dolgozzunk, ezeket ugyanis nem veszi be a rendszer gyomra. Az első három betartásához könnyen előfordulhat, hogy hozzá kell nyúlnunk a a fájlhoz valamilyen egyszerű szerkesztőprogrammal, melyekből számos ingyenes példány létezik Windows és OS X alatt egyaránt.

Ha megvagyunk a csengőhanggal, már csak fel kell tölteni a telefonunkra. Ezt két alkalmazáson keresztül tudjuk megtenni: Windows platform alatt a Zune szoftver használatához kell folyamodni, OS X alatt pedig a Windows Phone 7 Connector a nyerő. Előbbivel először át kell írnunk a zene stílusát (genre bejegyzés) a ringtone szócskára, majd egyszerűen fel kell másolnunk a készülékre. Utóbbival a bal oldali menü Ringtones pontját kell kiválasztanunk, ahova a program automatikusan összegyűjti a számítógépen elérhető, a fenti kritériumoknak megfelelő audiófájlokat. A választott csengőhangokat pedig a Send To Phone gomb megnyomásával küldhetjük a telefonra.

Miután minden felkerült a telefonra, navigáljunk el a Settings menü Ringtones+sounds pontjára, majd lépjünk be a Ringtones almenübe. Itt, ha mindent jól csináltunk, megjelenik egy új kategória, amely a Custom nevet kapta; ide kerülnek az egyedi csengőhangok. Az így felrakott fájlok egyébként nem jelennek meg a zenelejátszóban, így innen törölni sem tudjuk őket. Érdemes lehet kipróbálni az Insider alkalmazást is; a Microsoft hivatalos programja a letölthető háttérképek,valamint a játék- és szoftverajánlók mellett havi öt ingyenes csengőhanggal is kecsegtet.

dr. Kind

Előzmények