Hirdetés

Minden a Windows Phone 7-ről

Hirdetés

Windows Mobile történelem

Ez a cikk azért készült, mert az a nagy Windows Phone 7-es telefondömping előtt szükségesnek láttuk bemutatni a tisztelt olvasónak, hogy mit várhatnak az új rendszertől. Az OS-t a felső kategóriás okostelefon-piacra szánta a redmondi cég, nem titkoltan régi fényének (és piaci részesedésének) visszaszerzése érdekében. Az eddig használt 6.5-ös verzió már megérett a cserére, ezt szó szerint értelmezték, hiszen a Microsoft mérnökei nem az elavult OS foltozgatásával töltötték az időt, hanem teljes egészében áttervezték és újraírták azt a mai trendeknek megfelelően. Így született a Windows Mobile Phone 7 Series, röviden csak WP7, azonban mielőtt rátérnénk a részletekre, fussuk át gyorsan, honnan jutott el a Windows Mobile rendszer idáig. A mobil Windows történelme iránt érdeklődőknek ajánlom a régebbi cikkeinket, melyekben a 6.5-ös, illetve az az előtti verziókat vesézzük ki részletesen.

A legelső Windows Mobile operációs rendszer, a Pegasus művésznévre hallgató Microsoft handheld PC 1996 november elsején látott napvilágot. A felhasználói felületet a cég akkori zászlóshajó oprendszeréről a Windows 95-ről mintázták. Az akkori hardveres követelmények mai szemmel nevetségesnek tűnhetnek (1 megabájt belső memória és RISC processzor), azonban a képernyő felbontására vonatkozó előírások meglepőek: a 640 x 240 vagy 480 x 240 pixeles képernyő sok mai okostelefonban is megállná a helyét. Itt három ágra váltak szét a Microsoft által fejlesztett oprendszerek; mivel a cikk témája a mobil verzió, kizárólag erre fókuszálok. 2003-ban megjelent a nagy kreativitással Windows Mobile 2003-nak keresztelt OS, melynek három változata látott napvilágot, amik természetesen új fícsöröket támogattak: a leglényegesebbek a Bluetooth Manager, automatikus WLAN-csatlakozás, HTML4.0 és JavaScript 5.5 támogatás a böngészőben, a képernyő elfordulásának támogatása (landscape mód). A következő mérföldkő a Magneto, azaz a WM 5.0. Ez már támogatta a 3G-s kapcsolatot (UMTS), valamint itt jelent meg először USB2.0, a Direct3D és Direct Draw támogatás.

2007-ben jelent meg a Windows Mobile 6 Professional (WM 6), amely további újításokat tartalmazott. A felbontás akár 800 x 480 képpontos is lehetett, a UI-t is "átvistásították" (ekkor a híres-hírhedt Vista becenevű rendszer volt a Microsoft legfrissebb asztali számítógépekre szánt OS-e). Ezen már böngészhettünk a Live tartalmak között, úgy mint Live Messenger, Mail, Search, frissíthettünk a Windows Update-en keresztül, valamint megjelent az Exchange és .NET támogatás is. A következő verzió a 6.5 volt, mellyel a napjainkban is kapható készülékek legtöbbjén találkozhatunk. Az Apple által elindított érintőképernyő-mánia miatt a kezelőfelületet szinte teljesen lecserélték egy látványosabb és könnyebben kezelhetőre, itt már nem egy start menüt kell böködnünk egy stylussal, ujjal is kényelmesen navigálhatunk. A felhasználói interfész (röviden UI) átgondolása mellett megjelent a MyPhone szolgáltatás (Live fiókkal rendelkezők ezen keresztül szinkronizálhatták a készüléküket), a Marketplace, ahonnan új tartalmakat szerezhetünk a telefonunkra, valamint az Internet Explorert is átvarázsolták, ami sajnos még így sem nyújtott megfelelő felhasználói élményt. A hibái és hiányosságai ellenére a mai napig ez az OS található a legtöbb Windows alapú készülékben, de szerencsére a Microsoft is rájött, hogy 2010-ben ez nem menő, a rendszer megérett a váltásra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés