Hirdetés

WP7 blog: Bing Maps bemutató

Az okostelefonokon futó operációs rendszerek egyik sarkalatos pontja a jól működő térképszoftver megléte. Ezt Androidon és iOS-en a Google Maps, Symbianon pedig az Ovi Maps testesíti meg. Ezek után nem meglepő, hogy a Microsoft is egy saját térképrendszerhez nyúlt, főleg, hogy a redmondi cég rendelkezik is egy Bing Maps névre hallgató szolgáltatással, így az internetes körökben már bizonyított térképezőrendszer integrálása kézenfekvőnek tűnt.

A Bing Maps névre hallgató alkalmazás kinézete nem ütközik bele a Windows Phone 7 által diktált felületi irányelvekbe: egy letisztult, a funkcionalitásra fókuszáló UI-jal van dolgunk. A térképek használatához egyébként érdemes bekapcsolnunk a GPS-modult, erre figyelmeztet is minket az alkalmazás. A jelet gyorsan és viszonylag pontosan megtalálja, a térkép részleteit pedig gyorsan tölti be az alkalmazás, ilyen tekintetben nincsen panaszunk. A térképet bámulhatjuk sztenderd nézetben és az úgynevezett aerial view-t használva is, utóbbi fényképes megjelenítéssel operál. A kétpontos kicsinyítés és nagyítás természetesen működik, a sebesség is rendben van, igaz, a mozdulatsor után egy kicsit várnunk kell, amíg a program lehúzza a rendereléshez szükséges adatokat.

A felület alján három virtuális gombot találunk, segítségükkel útvonalat tervezhetünk, megkereshetjük az aktuális pozíciót, valamint kereshetünk is. Az útvonaltervezés egy kissé furán működik: a gombot megérintve nekünk kell beírni a cél nevét, nincsen olyan opció, hogy a térképen jelölhessük ki a pontot. Viszont ha előtte kijelölünk egy helyet (amit az ujjunkat az adott ponton tartva tehetünk meg), az alkalmazás automatikusan felajánlja lehetséges úticélként. Kicsit nyakatekert a módszer, az biztos.

Az alulról előhúzható beállítások fülön nem sok opciónk van: a clear map menüpont segítségével az általunk kipakolt útvonalat és a kijelölt pontokat törölhetjük le a felületről, a route details az útvonaltervezés eredményéhez visz minket, a delete history pedig a térképezési előzményeket törli el a föld színéről. Összességében egy jól használható és látványos térképszoftverrel van dolgunk, az egyetlen fájó pont a hang alapú navigáció hiánya, de ha minden igaz, utóbbit a hamarosan érkező Mango névre hallgató frissítés orvosolni fogja majd.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények