Valódi szerszámosláda a Cat S61

Lézeres távolságmérés, továbbfejlesztett hőkamera, extrém teherbírás és illékony szerves vegyületek mérése – a maximumra tör a Cat S61, de a pénztárcát is megsemmisíti.

Meg sem várta az MWC kiállítást, ahol személyesen is megismerkedünk majd vele, és már ma leleplezte aktuális strapabíró csúcstelefonját a műfajban etalonnak számító Cat, pontosabban az azt gyártó Bullitt Group. Az egyszerűen csak S61-es munkaeszköznek nevezett masina a szó szoros értelmében szerszámosláda, hiszen számos mérnöki munkát elősegítő megoldása van. Például lézeres segítségű távolságmérés akár 10 méterig, illetve több adat alapján történő területszámítás, illetve a kapcsolódó adatok rögzítése a fényképek EXIF információja mellé.


[+]

Az 5,2"-es Full HD panellel szerelt masina terepre termett: IP68-as védelme 3 méteres vízoszlopnak akár egy órán át ellenáll, a különféle Mil-STD 810G tesztek teljesítése pedig különféle portípusoknak, a sós víznek és a sós gőznek is ellenáll. A roppant tartós ház elöl Gorilla Glass 5 védelmet kapott, és -30, illetve +65 Celsius fok között bátran használható 24 óra erejéig, emellett a 4-es kategóriájú rázkódásokat is kineveti. A Cat S61-nek ráadásul bírnia kell a betonra való pottyanást is, akár 1,8 méteres magasságból.

Így aztán profi használatra és extrémebb kiruccanások mellé is bevethető, igaz, a 150 x 76 x 13 milliméteres masina tömegéről a Bullitt hallgat, a 4500 mAh-s, gigászi telep figyelembe vételével pedig aligha nyom majd kevesebbet 223 grammnál, ami a parányibb előd kapcsoló számadata. Minden téren fejlődött ugyanakkor a B20-as LTE sávot is bevető S61: a nyolcmagos Snapdragon 630 kellemes teljesítménybeli előrelépés a takarékosságra fordított figyelem mellett, a 4/64 GB-os RAM/tárhely kombináció szinte alapfeltétel manapság, akárcsak a microSD kártyával való bővítés. Az Android Oreo ráadásul naprakész rendszer, gyártói garanciával az Android P frissítésre.


[+]

Az 5,2 hüvelykes IPS panelre visszatérve: a telefon munkaeszköz elvileg automatikusan felismeri, ha vizes a kéz vagy kesztyű borítja, és ehhez igazítja az érintési érzékenységet. Így aztán a vízalatti kamerázás sem lehet gond, ami 8 megapixeles búvárszelfik és 16 megapixeles főkamerás fotók készítését teszi lehetővé. A hátlapon dupla LED villanó és FLIR Lepton hőkamera is van, az utóbbi pedig immáron akár HD felbontásban is rögzít, illetve élő hőadatokat olvas be -20-tól 400 Celsius fokig, a FLIR MSX technológiájának hála. Biztos akad majd, aki az élő hőkamerás videoközvetítés funkciónak is hasznát veszi, így akár távolról is nyomon lehet követni bizonyos folyamatokat, ami mellé a szoftver még hasznos tippeket is ad.


[+]

Ugyancsak a tudáslistát bővíti a Sensirion levegőminőség szenzor, amely a hőmérséklet, a légnyomás és a relatív páratartalom mellett tisztítószerek, a szőnyegek, a festékek, az oldószerek és egyéb, illékony szerves vegyületek kibocsátását is nyomon követi, figyelmeztetve, ha a levegőminőség káros az egészségre. Az adatkapcsolat oldaláról két nanoSIM foglalat, Cat.13-as LTE, kétcsatornás WiFi (802.11a/b/g/n), 5.0-s Bluetooth, NFC, Type-C USB és fejlett navigációs modul jár (A-GPS, GPS, Glonass, BeiDou, Galileo, QZSS, SBAS, iZat).


[+]

Végül: mennyi és mikor? A Cat S61 a második negyedévtől lesz megvásárolható, méghozzá 900 eurós alapáron, ami a hazai adóterhekkel megkövérítve akár a 300 ezer forintos horrorhatárt is súrolhatja. Cserébe viszont nem kell rá úgy vigyázni, mint a szemünk fényére, amit az alumínium erősítésű préselt váz garantál, plusz a jövő heti, súlyos mínuszok is legfeljebb a tulajnak fognak megártani, az S61-nek biztosan nem. Mondjuk Barcelonában kellemesebb idő lesz...

Azóta történt

Előzmények

  • CAT S41 - oszd meg és uralkodj!

    A strapatelefonok trónjára tör a CAT új ajánlata, amelynek hőkamerája ugyan nincs, akkora telepe viszont igen, hogy megossza másokkal, és még fényképezésben sem utolsó.

  • Samsung Galaxy XCover 4 - nagyot koppan, de el nem hallgat

    HD kijelzőre, IP68-as por- és vízálló védelemre, valamint takarékos SoC-re váltott az XCover 3 utód, amely a Mil-STD 810G strapavédelmet is megkapta.

  • CAT S60 - Hö! Kamera!

    A világ első, beépített, hőkamerával rendelkező telefonját dobta piacra a CAT. Emellett persze a szokásos robusztusság és a speciális funkciók miatti magas árszint jellemző rá.

Hirdetés