Hirdetés

TDK blog: Kicsi, de karakteres fejhallgató a WR680

A hordozható fejhallgató, mint kategória az utóbbi időben egyre népszerűbb, sokan döntenek úgy, hogy az okostelefonokhoz tartozó, általában nem túl jó minőségű fülhallgatókat valami komolyabb darabra cserélik. A vásárláskor a legtöbbeknek fontos szempont, hogy legyen kényelmes a fejhallgató, ne legyen túl nagy, nézzen ki jól és lehetőleg ne is kerüljön sokba. Ez utóbbi szempont elég relatív, de körülbelül 15-20 000 forintot még elég sok felhasználó hajlandó kiadni egy jó minőségű, headset funkciókkal is ellátott fejhallgatóért. A vezeték nélküli TDK Life on Record WR680 is ebben a kategóriában versenyzik, az említett ársáv felső határán.

TDK WR680
[+]

A kicsomagolás során a fejhallgatón kívül egy microUSB töltőkábelt, illetve egy AUX vezetéket találunk. Maga a fejhallgató zárt, supraaural kialakítású, azaz a fülpárnák nem a fülünk körül, hanem a fülünkön támaszkodnak, ezzel tudták a lehető legkisebbre venni az eszköz méretét. A mindennapi használatot segíti, hogy a fültányérok 90 fokkal elforgathatók, összecsukva pedig már könnyedén betehető az eszköz egy táskába. A borítás teljes egészében műanyagból készült, ezt érezni is lehet az összeszerelés minőségén, de természetesen a fejpánton és a fülpárnákon műbőr borítást helyeztek el.

TDK WR680
[+]

A fültányérok alján kerültek elhelyezésre a kezelőszervek, a lenti kép bal oldalán (a fejhallgatón jobb oldal) látjuk a bekapcsoló csúszkát, illetve a microUSB csatlakozót, a másik oldalon pedig a jack bemenet, a három vezérlőgomb (hangerő le/számléptetés; hívás fogadása/elutasítása/Bluetooth keresés; hangerő fel/számléptetés) és a visszajelző led kapott helyet. A hangforráshoz való csatlakozás történhet kábellel, illetve anélkül. A csatlakozók nagy és rugalmas törésgátlókkal lettek ellátva, a távirányítón pedig helyet kapott egy felvevőgomb, illetve egy hagyományos potméteres hangerőállító csúszka, amit sokan ódivatúnak neveznek, de az biztos, hogy ez a megoldás bármilyen eszközzel kompatibilis.

A vezeték nélküli kapcsolódás történhet NFC segítségével, ilyenkor nem kell mást tennünk, mint a fejhallgató bekapcsolt állapotában hozzáérinteni az aktív NFC-vel rendelekező eszközünket a bal oldali fültányérhoz, a kapcsolat egy jóváhagyás ellenében azonnal létrejön Bluetooth segítségével. A fejhallgatón lévő gombok tökéletesen vezérelték az általunk próbált iOS és Android eszközöket, működött a számléptetés, a hangerőszabályzás és a telefonálás is. Headset funkció természetesen van, de a beszélgetési minőség sajnos nem mindig tökéletes, a mikrofon elég távol esik a szánktól, zajosabb környezetben már nem mindig jut el megfelelő hangerővel a mondanivalónk a vonal túlvégére, csendes helyen viszont megállja a helyét.

TDK WR680
[+]

A WR680 hangja pontosan olyan, amit ennyi pénzért elvárhatunk egy vezeték nélküli fejhallgatótól. A mély tartomány kapott egy kifejezetten markáns emelést, a basszusok egészen kiemelkednek a hangképből, a minőségükkel sincs gond, ráadásul nem is nyomják el túlzottan a középtartomány elemeit. A magas hangoknál nincs feltűnő kiemelés, ráadásul maga a reprodukció sem tökéletes, sokkal élénkebb és kicsit pontosabb magas tartományt vártunk volna tőle, de ebben a kategóriában gyakran előfordul ilyen jellegű probléma. A tér és a szeparáció a zárt, supraaural kategóriatársakhoz képest tökéletesen rendben van, de egy kicsit szélesebb virtuális színpadot szívesen hallottunk volna belőle.

TDK WR680
[+]

Az akkumulátor energiaszintjét semmi nem jelzi pontosan, ezért nehéz megmondani, hogy mennyit bír a fejhallgatóban lévő telep, de 5-6 óra közepes hangerőn való zenehallgatás meg sem kottyant neki, tehát jó eséllyel egy hosszabb úton sem fog minket cserben hagyni a TDK Life On Record WR680, legvégső esetben pedig használhatjuk a jól megszokott AUX kábelt, aminek segítségével lemerült akkumulátor esetén is zenélhetünk. A fentebb említett apró hiányosságok felett szinte teljes egészében szemet hunyhatunk, ha azt vesszük, hogy jelenleg 20 990 forint a végfelhasználói ára, ennyiért ugyanis egy kicsi, jól használható vezeték nélküli fejhallgatót kapunk.

Azóta történt

  • Philips SHL3065 - hosszú beszélgetésekhez

    A Philips egyik belépőkategóriás, headset funkciókkal is ellátott, kábeles fejhallgatója telefonálásra egyáltalán nem rossz, de zenehallgatásra lehet jobbakat találni az áráért.

  • TDK blog: Sötétben világít az SP400

    Nem az SP400 az első TDK Life on Record termék, ami foszforeszkáló kábellel érkezik, de headsetes kialakításban még nem találkoztunk ilyesmivel.

  • TDK blog: Belépőszinten világít az SP80

    Kipróbáltuk a TDK Life on Record belépőszintű in-ear headsetjét, ami a gyártó legújabb trendjéhez igazodva sötétben világító kábellel mutatkozott be.

Előzmények