Hirdetés

TDK blog: Fülhallgatók a felsőbb árszegmensből

A TDK Life on Record blog egyes bejegyzéseinek olvasottsági mutatói alapján levontuk a következtetést, hogy a tisztelt publikumot leginkább a fülhallgatók érdeklik a patinás gyártó amúgy igen széles portfóliójából. A belépő szintű EB260 és IP200, a korrekt, de nem kiemelkedő IP300, valamint a telitalálatnak tűnő MPi110 után úgy éreztük, hogy érdemes elkalandoznunk a  felsőbb árszegmensbe is, ahol a vállalat már olyan extrákat is ígér, melyeket a korábban bemutatott modelleknél nem láthattunk. Jelenlegi bemutatónk tárgyát a nagyjából egy lépéssel feljebb található, bruttó 12 000 forintos áron elérhető EB900, valamint a cég fülhallgatóinak egyik zászlóshajója, az IE800 adja, melyhez nagyjából 32 000 magyar valuta környékén lehet hozzájutni.

A sort az olcsóbb modellel érdemes kezdeni, mivel valószínűleg ez az a kiegészítő, amit olvasóink egy része még megengedhet magának; harmincezer fölött hazánkban inkább számít kuriózumnak egy utcai fülhallgató. Az EB900-ban viszont még egy reális vételnek tűnik, mert bár dizájnra nem más, mint olcsóbb testvérei, vannak rajta olyan finomságok, melyek ha nem is elengedhetetlenek a mindennapokban, mindenképp hasznosak. Ilyen például a szövettel borított kábel, melyről nem tudnám megmondani, hogy tartósabb-e, mint a hagyományos megoldások, de nyáron nagyon kellemes, hogy nem ragad hozzá az ember nyakához. Szintén fontos funkció lehet, hogy az egyébként agybadugós kialakítású modellhez nem csak három méretben kapunk gumiból készült fülkorongokat, hanem egy úgynevezett "comply-habból" készült szivacsot is kapunk. A memóriahab egy érthetőbb kifejezés erre az anyagra, a gyakorlatban pedig úgy kell elképzelni, mint a 3M füldugóit. Nekem nem különösebben jött be, mivel a közepesnek megfelelő méret nagy volt, de tény, hogy egészen másnak, kevésbé bántónak éreztem ezt az anyagot a fülemben. A hangminőséget minimálisan befolyásolta a hab, valószínűleg azért, mert kevésbé tudtam mélyen beledugni a fülembe, mint a sima szilikonpárnákat.

A TDK LoR továbbra sem próbál beszállni a számok háborújába, felső-középkategóriás modelljük papíron ugyanúgy 20 Hz és 20 kHz közötti frekvenciaátvitelt tud, mint testvérei. Érzékenysége 120 dB / V, a névleges ellenállás 16 Ohm, a membránt átmérője 8,5 milliméter, a kábel hossza pedig 1,2 méter. A lényeg viszont a hangminőség, mely abszolút rendben van. A hangja szép, telet, a mélyek pedig bár túl vannak húzva, de nem veszélyes mértékben. Nem mondhatnám, hogy ebben az árkategóriában az EB900 a Nagybetűs vétel, vannak hasonló áron hasonló minőségű termékek, melyeknél ez a modell nem is jobb és nem is rosszabb. Nekem tetszett.

Nyilván ugyanez lehet a jelszó az IE800-nál is, mely majdnem a két és félszeres áráért szebb csomagolást és két méretben elérhető memóriahabos fülbetéteket kínál, de telefonálni ezzel sem lehet, mikrofon, felvevőgomb nincs rajta (tehát nem headset). A kábel itt is 1,2 méter hosszúságú, de nem textillel bevont, hanem lapított műanyag. Technikai paraméterekben mást kapunk; a frekvenciaátvitel ugyan itt is 20 Hz és 20 kHz között mozog, de a hangokat nem egy, hanem két membrán kelti, melyek közül az egyik 8, a másik 5,8 milliméteres. Ez a kettős driver a frekvenciatartomány jobb lekövetésére, a felbontás és a sztereó kép javítására szolgál.

A hangminőség tényleg makulátlan, ennél jobb fülhallgatóval ritkán találkozik az ember. Persze ennek nem csak forintban mérve van meg az ára, hanem a külsőben is. A fülhallgató sokkal nagyobb, mint ami megszokott, ebből adódóan jobban ki is lóg az ember füléből, ami engem személy szerint nem zavart, de a vásárláskor ez is egy fontos szempont kell, hogy legyen. Az IE800-nál pedig különösen kijön a különbség az mp3 és a veszteségmentes formátumok között; utóbbit érdemes használni vele.

A konklúzió egyértelmű: a TDK LoR két drágább fülhallgatója jól teljesített. Az EB900 egy versenyképes eszköz nagyon jó hangminőséggel, az IE800 pedig a csúcsot képviseli, de épp ezért nem olcsó és nem is kicsi. Nekem mindkettő tetszett.

Bocha

Azóta történt

Előzmények