Hirdetés

TDK blog: EB260 és IP200 fülhallgatók bemutatója

Mivel blogunk korábbi bejegyzéseiben eddig kizárólag a TDK LoR magasabb minőségű és árszintű termékeit mutattuk be, olvasóinkban teljesen tévesen kialakulhatott az a kép, hogy a patinás vállalat nem is árul elérhető árfekvésű kiegészítőket. Ez természetesen nincs így, amire bizonyíték mostani bemutatónk, melyben a hazánkban sok helyen elérhető, nagyjából 3000 forintos EB260 típusú fülhallgatót, valamint a headsetként is funkcionáló, nagyjából 6000 forintba kerülő IP200-at néztük meg.

A tesztelés előtt beszélgettem a cég hazai vezetőjével, aki hangsúlyozta, hogy számukra rendkívül fontos szempont, hogy az alacsonyabb szegmensben is megfelelő anyagminőségű termékeket kínáljanak, az árkülönbséget inkább a kiegészítőkön spórolják meg. Az EB260-hoz ennek megfelelően nem kapunk olyan plüssből készült szütyőt, amit a drágább modellekhez már mellékel a TDK LoR, de az árcédulát megpillantva ezt valószínűleg senki nem fogja problémaként felhozni. Főleg azért, mert a lényeges kiegészítőkön nem spóroltak a gyárban, az agybadugós kialakítású füleshez három méretben kapunk szilikonkorongokat, aminek köszönhetően a kisebb és a nagyobb füljárattal rendelkezők is kényelmesnek fogják találni az eszközt.

A kialakítás megnyerő. A fehér színű kábel végén két viszonylag apró, alumíniumból készült fej található, melyeket egy-egy színes betétlap dob fel (kék, piros, pink és fekete variáns is létezik). A csatlakozó szintén fémből van, maga a dugasz pedig elvileg aranyozott, bár ennek itt most nem fogjuk előnyét látni. A fülhallgató nagyon kényelmes, kicsi és könnyű, ezért nem húzza az ember fülét és nem is esik ki belőle. A hangminőség pedig nagyon kellemes, ezért az árért meg főleg; a közép és magas tartományok rendben vannak, a mélyet viszont gyárilag túltekerték, ezt ekvalízerrel érdemes kicsit tompítani. Összességében azt mondhatom, hogy a TDK EB260 a telefonokhoz és olcsóbb zenelejátszók mellé gyárilag csomagolt fülhallgatóknál jelentősen kényelmesebb, minőségibb és jobban is szól. Mindenképp ajánlott.

Ugyanezek a pozitívumok sajnos csak részben mondhatók el az IP200-ról. A kialakítással itt sincs probléma, a kábel végén lévő dugók itt is alumíniumból készültek. A membrán itt picivel nagyobb, 8 helyett 9 milliméteres, frekvenciaátvitelben pedig ugyanazt nyújtja, mint az olcsóbb modell, 20 Hz és 20 kHz mozog. A fő különbség az, hogy itt a kábelen található egy felvevőgombbal szerelt mikrofon, tehát az IP200-zal lehet telefonálni is. Makulátlan minőségben igazából pont erre jó a headset, zenehallgatásra viszont korrektebbnek tűnik az EB260. Az 1K körüli tartományt ugyanis nagyon megtolták, ami miatt a beszédhang gyönyörűen és érthetően jön át, viszont összességében kevésbé dinamikus az összkép.

Épp ezért ez a modell főleg a sokat telefonáló, de keveset zenehallgató felhasználóknak ajánlott; a kisebb testvér viszont gyakorlatilag mindenkinek, aki a telefonján elindítja a zenelejátszót és szeretne annál feljebb lépni, mint amit a gyári kiegészítők jellemzően nyújtanak.

Bocha

Azóta történt

Előzmények