Tartozékblog: Mire figyeljünk Bluetooth headset vásárlásakor?

Hirdetés

Bár próbálunk viszonylagos rendszerességgel publikálni a témában, néha-néha azért kapunk leveleket, melyekben a tisztelt olvasók arról érdeklődnek, hogy mégis mire kell odafigyelniük Bluetooth headset vásárlásakor. Tény ami tény, ezek talán a legérzékenyebb mobiltelefonos kiegészítők, mert egy kijelzővédő fóliával vagy egy tokkal nem igazán lehet mellélőni, ilyesmivel viszont nagyon is. A helyzet mondjuk évről évre jobb, régebben komoly hangminőségbeli problémákkal is találkozhattunk vásárlás után, de ez már szerencsére a múlté. Változók viszont most is akadnak, megpróbáltuk hát írásba foglalni a vásárlással kapcsolatos jótanácsainkat.

Mint minden vásárláskor, elsőként itt is azt kell eldöntenünk, hogy mire akarjuk használni a headsetünket. Nyilván telefonálásra, de azon belül is rengeteg dolog létezik: autóba, hogy kényelmesen és biztonságosan lehessen vezetni, munkahelyre, hogy telefonálás közben tudjunk gépelni, feleségünknek otthonra, hogy miközben szaladgál, mindig kapcsolatban lehessen és a többi. Ahány ember, annyi felhasználási mód, de azért alapvetően be lehet lőni az igényeket, ezek alapján pedig könnyebb a választás. A headseteknél ugyanis olyan sok faktorról nem beszélhetünk, azok viszont nagyon is fontosak.

  • Kompatibilitás: Azt hinnénk, hogy ez a legfontosabb faktor, ami részben igaz is. Alapvetően azt mondhatjuk, hogy a termékek az esetek túlnyomó részében kompatibilisek egymással (mindennel), ám sajnos a mai napig is előfordulhatnak inkompatibilitási hibák, melyek ellen nem tudunk semmit tenni; előre látni nem lehet őket, ha pedig adott a baj, akkor nincs megoldás, csak egy másik headset vásárlása.
  • Kényelem: Használattól függ, de általában ez a legfontosabb faktor, ami egyben a legproblémásabb is. Egy kényelmetlen headsetet nem lehet használni, azt viszont nem igazán lehet előre tudni, hogy a kiszemelt mennyire passzol majd a fülünkbe. Tájékozódási alap lehet, ha utánanézünk, hogy milyen dugókat adnak az adott modellhez, plusz sokat segít, ha egy ismerős headsetjét kipróbáljuk, hogy be tudjuk lőni a fülünkbe jól passzoló dugó/pánt típusát. A probléma ugyanis az, hogy a headseteket egy boltban sem lehet előre kibontani, aminek természetesen higiéniai okai vannak. Ha internetről vásárolunk, a törvények szerint nyolc napon belül visszaválthatjuk a terméket, de vannak olyan szaküzletek, ahol a személyes vásárlás után is visszaveszik a headseteket, ha azok nem kényelmesek; ilyen blogunk partnere, a Speedshop is.
  • Hangminőség, zajszűrés: A hangminőség talán a legkevésbé fontos elem, már az olcsóbb headsetek is bőven használhatók, de a magasabb árfekvésűek nyilván jobbak. A zajszűrés viszont egy olyan szolgáltatás, ami sok helyzetben szükséges, sőt, életmentő lehet. Többféle zajszűrő technológia létezik, alul a "szélcsatornával" rendelkező cuccok vannak (ezekben nincs aktív zajszűrés, de erős szélben is használhatók), utánuk jönnek a két mikrofonnal, netán zajszűrő elektronikával rendelkező cuccok, felül pedig a katonai technológiát használó eszközök foglalnak helyet (Jawbone, hogy egy példát mondjak).
  • Üzemidő: A gyártók minden headsetnél megadnak egy készenléti és egy beszélgetési időt. Előbbivel nem igazán kell foglalkozni, utóbbi a lényeg, megértése szintén követeli azt, hogy tudjuk, mennyit is akarunk beszélni az adott headsettel. A gyári értékek általában csak keveset hazudnak, márkás headseteknél a legrosszabb esetben is megkapjuk a "garantált" üzemidő 70-80 százalékát.
  • Minőség, strapabírás: Sokat ezzel sem kell foglalkoznunk, a mai headsetek általában 10-20 gramm tömegűek, az eséstől nem sok bajuk lesz, ha viszont rájuk lépünk, dobhatjuk őket a kukába. Vízálló headset nincs, kristályból sem csinálnak még ilyesmit, a műanyagok között pedig strapabírás szempontjából nincs olyan nagy különbség, mint gondolnánk. A legdrágább headsetek persze jobban bírják, mint "átlagos" testvéreik, de a fém borítású modellek meglehetősen ritkák.
  • Ár: Talán a legfontosabb tényező, a helyzet ugyanis az, hogy az ár és a minőség (vagy az extra szolgáltatások) egyenesen arányos a Bluetooth headseteknél, magyarán egy drágább headset tényleg jobb, mint egy olcsóbb.

Összefoglalva tehát a következőt javasolhatjuk: mindenek előtt jöjjünk tisztába azzal, hogy mire akarjuk használni a headsetet. Ha ez megvan, töprengjünk el azon, hogy szükségünk van-e zajszűrésre vagy kimagaslóan nagy üzemidőre, majd találjuk ki, hogy mennyit szeretnénk vásárlásra költeni. E lépésnél segíthet, ha az e cikk alatt található headset teszteket elolvassuk, de az is elég lehet, ha árlistákat böngészünk.

Végül jön a legfontosabb lépés, a vásárlás helyének megválasztása: ha internetről rendelünk, nyolc napunk van kitapasztalni, hogy elég kényelmes-e a megvásárolt headset, ami bőven elég erre. Ha boltban vásárolunk, mindenképp szaküzletet vásároljunk, plusz érdeklődjünk arról, hogy a headsetet visszavihetjük-e, ha kényelmetlen. Bár a törvény nem kötelezi a kereskedőket a visszavételre, mint azt fent olvashattuk, vannak üdítő kivételek.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés