Tartozékblog: Mini Bluetooth Keyboard

Érdekes eszköt futott be hozzánk a múlt héten a Speedshopból: egy rendkívül apró Bluetooth billentyűzet, mely nem csak a Symbian és Windows Mobile, hanem az iOS operációs rendszerrel is kompatibilis. Mivel az iPadnél a fizikai billentyűzet hiánya adott esetben komoly hiányosságként is jelentkezhet, úgy gondoltuk, hogy mindenképp érdemes írnunk az apró eszközről, már csak azért is, mert az Apple kiegészítőihez képest egész alacsony áron lehet hozzájutni a kiegészítőhöz.

Itt rögtön meg is kell állnunk a pillanatra. Az biztos, hogy a Mini Bluetooth Keyboard névre hallgató cucc Kína gyermeke, az már furcsább, hogy a forgalmazónál is több verzió létezik belőle. Van a "noname" verzió, ez fekete színű, mi is ezt kaptuk. ADAPT ADK-100 néven is forgalomban van egy, ezüst színű és pont annyiba kerül, mint a névtelen fekete, 9990 forintot kell érte az asztalra tenni. A dolgot bonyolítja viszont, hogy a Brando saját neve alatt is forgalmazza mindkettőt, a fekete 14 990-be, az ezüst 15 990-be kerül, magyarán az olasz úriember neve egy másfélszeres felárat jelent — erre mindenképp érdemes odafigyelni a vásárláskor!

Mi tehát a névtelen verziót kaptuk meg, a csomagolás nem különösebben extravagáns, de a célnak teljesen megfelel. A csomagban magán a billentyűzeten kívül egy igényes bőrtokot, egy microUSB-kábelt (tehát nem töltőt) és egy asztali állványt találunk, utóbbiba nem a billentyűzetet, hanem az ahhoz csatlakoztatott eszközt kell beleállítanunk; nem vagyok benne biztos, hogy az iPadet hosszútávon elbírja, ráadásul elég bután van megoldva, hogy alul egy drótdarab tartja az eszközöket, amibe az iPod Touch könnyedén bele tud csúszni, a lényeg tehát, hogy nem ez a létező legstabilabb megoldás. A cucc mérete egyébként 115 x 60 x 6 milliméter, tömege 40 gramm, a benne található 200 mAh-s akkumulátor körülbelül 2 és fél óra használati időt tesz lehetővé; a microUSB-s töltőcsatlakozónak hála a töltés könnyedén megoldható, igaz, az nagyjából annyi időt vesz igénybe, mint amennyit utána használni tudjuk a kütyüt.

A párosítás viszonylag egyszerű, van egy dedikált "párosító gomb" a cucc tetején lévő piros és kék ledek mellett, ezt megnyomva az eszköz párosító módba kerül. Az iOS-nél (iPhone, iPod Touch és iPad, a lényeg, hogy 4.0 fölötti rendszerverzió kell) és a Windows Mobile-nál driver nélkül működik, Symbiannál fel kell tolnunk egy programot a telefonunkra, amit a mellékelt telepítő CD-n megtalálunk. Az Androidot is próbáltuk, de sajnos csak párosítani sikerült a kiegészítőt, csatlakozni már nem volt hajlandó a HTC Desire HD-hez. A használhatóság elég kellemes, a gombok ugyanis nagy méretűek, gumiból vannak, jól látszanak rajtuk a feliratok. Csodát persze nem szabad várni, vannak olyan telefonok, melyeknek jobban használható QWERTY gombsoruk van, de tény, hogy sokaknak szükségük lehet egy efféle eszközre, főleg, ha sokat gépelnek de kedvenc eszközükön nincs fizikai billentyűzet. Az ár viszonítás kérdése, ha a technológiát és a gyártási költségeket nézzük, picit drága, az Apple eszközökhöz mérten viszont olcsó.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés