Táblagépekre is elérhető a Google Segéd

Hirdetés

Tavaly, a Pixel telefonokkal egy időben váltotta a Google Assistant (magyarul: Segéd) a Google Now-t (a zavar kedvéért, magyarul: Asszisztens), és hamar elterjedt az Android Marshmallow-t vagy újabb zöld robotos rendszert futtató mobilokon. Legalábbis ott, ahol elérhető a Google szolgáltatáscsomagja (tehát például Kína kilőve), a rendszernyelv és a hangsegéd támogatott nyelvei között egyezés van, plusz a Segéd régiósan engedélyezett, ami önmagában elég komoly szűrő. A táblagépek pedig en bloc kimaradtak a buliból, egészen idáig. Magyarországon kevésbé releváns a hír, az angol, spanyol, olasz, német, portugál és koreai régiókban ugyanakkor fontos váltást jelent a Now-ról az Assistantra való áttérés, mert az okosotthon kezelése és sok másik, a Segédhez között szolgáltatás immáron a táblagépekről is elérhető.

Ezzel egy időben egy generációval visszafele is megnyíltak a kamuk a hangsegéd előtt, ami az Android Lollipop 5.x 26,3%-os részesedésével a verziópiacon mindenképpen jó hír. Úgy tűnik tehát, hogy a Google lassan stratégiát vált: látva, hogy nem lett gyorsabb Android-szerte a rendszerfrissítés, inkább megnyit újabb szolgáltatásokat a régebbi készülékek felé, a feltörekvő országok filléres ajánlataihoz pedig kifejlesztette az 512 MB RAM-on is elfutó Android Oreo Go változatát. Nyilván fontos az Assistant közzététele a táblagépekre, ám az egyre szűkülő tabletpiacba ez aligha fog oxigén dús vért pumpálni.

Azóta történt

Előzmények

  • Android 8.0 Oreo rendszerbemutató

    Bár főleg a motorháztető alatt történtek az Android 8.0 legfőbb változásai, azért tudunk mutatni olyat, ami a felhasználónak is feltűnhet. Íme az Android, kekszes ízvilággal.

  • Elstartolt a Google I/O

    Android O, egyszerűsített zöld robotos főverzió, kiterjesztett valóság, önálló virtuális valóság szemüveg és minden, amit a mesterséges intelligenciáról és a gépi tanulásról tudni akart, csak eddig nem merte megkérdezni.

  • Google Pixel XL - asszisztenst jó áron felveszünk

    A méregdrága Pixel XL legfőbb erénye az új hangasszisztens, ám magyarul nem tud és nem marad sokáig a referenciamobilok sajátossága.

  • Meghalt a Nexus, éljen a Pixel!

    Új névvel és divatmajmoló formával kaphatók az idei Google mobilok. De hogy jutottunk el a Nexus 4 piacrengető árazásától a több százezres Pixelekig, és mi jár a mesterséges intelligencia fejében?

Hirdetés