Hirdetés

Samsung Univerzum: Ezeket érdemes új Galaxy mobilokra letölteni

A Samsung újabban kellemesen letisztult és visszafogott alkalmazáskínálattal rendelkező rendszert kínál, pedig van néhány igen hasznos gyári alkalmazás, amit érdemes összeszedni a Galaxy Store-ból.

Ritka kényelmetlen és időigényes volt anno a mérhetetlen mennyiségű, de jobbára felesleges szolgáltatás és előre telepített alkalmazás kigyomlálása az okostelefonok rendszeréből, főleg addig, amíg ehhez magasabb szintű, általában a garanciát veszélyeztető jogosultságok is kellettek. Arról nem is beszélve, hogy néhány éve az átlagos tárhelykapacitás sem a mai szinten volt, a rendelkezésre álló raktér egy részét pedig a rendszer konfiskálta, ami jellemzően tele volt kéretlen, úgynevezett bloatware tartalommal.

Az alap alkalmazáskínálat nincs túlgondolva.Az alap alkalmazáskínálat nincs túlgondolva.Az alap alkalmazáskínálat nincs túlgondolva. Az alap alkalmazáskínálat nincs túlgondolva. [+]

Ez a legkevésbé sem közkedvelt gyakorlat, ami a Samsungra különösen jellemző volt, az évek során a megfelelő irányba módosult, kezdve azzal, hogy legalább különösebb macera és kockázat nélkül törölhettük a számunkra felesleges appokat, majd a gyári alkalmazáskészlet extrának szánt elemei opcionálisan letölthető formában kerültek a rendszerbe, egészen odáig, hogy már egy számológépet sem erőltet ránk a gyártó. Egyrészt örülünk a választás lehetőségének, de ez a minimalizmus okozhat kényelmetlenséget, főleg az alsóbb kategóriás vagy határozottan nem gyakorlott felhasználóknak szánt modellek esetében.

[+]

A Samsung Galaxy A31 tesztjénél már feltűnő volt a tényleg nagyon alapszintű készségek hiánya, de a most bemutatott és már tesztelés alatt álló Galaxy S20 FE-t sem pakolták túl. Pedig a Samsungnak egy rakás kifejezetten praktikus, jól szerkeszett és magas funkcionalitású alkalmazása van, amit azért szívesen látnánk a készüléken már az első bekapcsoláskor. Egyes modellek azért az első konfiguráció alkalmával felajánlanak néhány eszközt és alkalmazást, amire szükségünk lehet, mi pedig úgymond a’la carte válogathatunk, amit egyébként teljesen korrekt és kielégítő megoldásnak tartunk, ahol viszont nem dugja az orrunk alá a lehetőséget, ott érdemes utánakeresni az alábbi gyári appoknak, akár a Google Play Áruházban, akár a Galaxy Store-ban.

[+]

A korábbi rendszerverziókban (TouchWiz) volt egy widget a második főoldalon Galaxy Essentials néven, ami a gyártó által ajánlott alkalmazásokat rendezte, de már ez is megszűnt, úgyhogy összeszedtük, mit érdemes előkeresni az áruházból. Kezdetnek például az adatmozgatást segítő Smart Switch alkalmazást, ami akár vezetékmentes adatkapcsolat hiányában (kábellel) is megoldja az adatok, beállítások, alkalmazások és alkalmazásbeállítások átvitelét a régi eszközről az új telefonra.

[+]

Vagy a böngészőt. A Galaxy Store szabadszavas keresője kissé béna, böngészőre például véletlenül sem a Samsung saját cuccát adja ki. Ha nem tudjuk pontosan az alkalmazás nevét, inkább a Google Play Áruházban keresgéljünk. Egyébként Samsung Internet Browser néven találjuk meg. Van ugyan egy Chrome a Google roppant alapszintű szolgáltatáscsomagjában, de többen egyetértünk a szerkesztőségben, hogy a Samsung megoldása kiemelkedő funkcionalitással rendelkezik és jelenleg a piac legjobb megoldása.

[+]

A megjelenés testreszabható, vannak átrendezhető gyorsfunkciók, rengeteg bővítmény, olvasómód, és biometrikus bejelentkezés, ami roppant kényelmessé teszi a különböző odalakra ás fiókokba való bejutást. Az űrlapadatokat és a jelszavakat a Samsung Pass védi, itt egyesével kezelhetjük és ellenőrizhetjük is a bejelentkezési adatainkat, ha esetleg a nagy kényelemben már elfelejtettük, melyik fiókhoz, melyik e-mail cím/telefonszám és jelszó tartozik. A böngésző természetesen használható osztott nézetben, és átméretezhető/áthelyezhető lebegő ablakos formában is.


[+]

A számológép sem így lesz a Galaxy Store-ban, de a Play áruházban nagyon nem lőhetünk mellé, ha beírjuk, hogy Samsung és a kívánt alkalmazás. Az appban van mértékegységváltó, tudományos beviteli felület, a hordható okoseszközökre optimalizált verzióba (Galaxy Gear S széria, Watch széria, Watch Active széria) pedig még borravaló kalkulátor (tetszőleges %) és számlamegosztás (hány fő osztozik a számlán) opció is került.

[+]

Jegyzettömbről is magunknak kell gondoskodni, a Samsung Notes pedig kézenfekvő megoldás. A legfrissebb szoftververzióban hangjegyzetekkel és hang alapú könyvjelzőkkel láthatjuk el a feljegyzéseket, lehetőség van többoldalas anyagok létrehozására, rögzíthetjük a jegyzet készítésének menetet és firkálhatunk importált PDF fájlba is. Meg a szokásos minden: kézi rajzolás, képek, fájlok beillesztése; a produktumot menthetjük PDF-ként, Word dokumentumként, Power Point formátumban, képként vagy szövegfájlként; biometrikusan is zárolhatjuk a bizalmas tartalmakat; a kereső pedig nem csak a címek között, de a feljegyzések tartalmában is kutakodik.

[+]

A hangrögzítő Voice Recorder néven bujkál, vagy az előbbi módszerrel Samsung hangrögzítő néven kerül elő Playből többmikrofonos rögzítéssel interjú módban és beszédleíró funkcióval, ami sajnos magyarul nem tud, úgyhogy erre a célra még mindig a Google Azonnali Átírás megoldása marad. Viszont beállíthatjuk a rögzítés minőségét, opció a sztereó felvétel, a hívások blokkolása felvétel közben és One UI 2.5 szoftververziótól kérhetjük, hogy a hangforrás a csatlakoztatott Bluetooth eszköz legyen, ami sajnos igen ritka, de annál hasznosabb funkció. A másik elmondhatatlanul hasznos megoldás a felvétel közbeni könyvjelző lehetősége, amihez utólag jegyzeteket készíthetünk, így könnyen kereshetünk hosszabb hanganyagban is vagy megjelölhetjük a lényeges részeket.

[+]

Ha már hang, zenelejátszót sem fogunk találni az újabb Samsung eszközökön, de még a YouTube Musicot sem. Mondjuk ez utóbbi annyira nem hiányzik. A Samsung Musicban viszont megtaláljuk a Spotify-t, rendezhetünk mindenféle kategória szerint, kérhetünk időzített kikapcsolást, hangerőkiegyenlítést, meg minden kutyafülét, hogy az eleve egyszerűen kezelhető, értelemszerű és alapvetően felhasználóbarát felület és a beállítások maradéktalanul megfeleljenek az egyéni preferenciáinknak is.

[+]

Nem árt például a hangzást a saját képességeinknek megfelelően beállítani. Az Adapt Sound előre megadott életkori profilok alapján javítja a hangzást, de adott a lehetőség, hogy teljes mértékben a saját hallásunknak megfelelő paramértereket kreáljunk. Ez egy pár perces folyamat, pontosan úgy zajlik, mint egy hagyományos hallásvizsgálat, a rendszer pedig kompenzálja a hiányosságokat és felerősíti a rosszabbul hallott tartományokat nem csak a zene- és médialejátszás esetében, de a hanghívásoknál is. A funkció egyébként nem csak a Samsung Musicban érhető, más lejátszóval a készülék hangbeállításainál lesz, a Sound Assistant pedig még több paraméterezési lehetőséget kínál a rendszerhangok és hangerőszabályzás terén.

[+]

Noha a Gmail megtalálható a rendszerben, személy szerint én szeretem a Samsung Email kliensét is. Pontosabban azt szeretem. Gond nélkül kezel több fiókot, testreszabható a megjelenítés és a beszélgetések rendezése, nagyon egyszerű és letisztult felülettel könnyen átlátható; együttműködik a Samsung Naptárral (ami azért jobbára még mindig ab ovo az alkalmazáskínálat része), illetve lehet halasztani az e-maileket, így azok a megadott idő múlva kvázi ismét megérkeznek. Alapvetően a Reminder (Emlékeztető) is nagyon praktikus, ikonja alapból nincsen, de a widgetek között megtaláljuk, ha szükség van rá és kitehetjük az appok közé is, ha úgy tetszik, az emlékeztetők pedig az Always on Displayre is ki lehet tenni.

Természetesen egy sor egyéb hasznos alkalmazást is kínál a Samsung, a hordható okoseszközökhöz nélkülözhetetlen lesz a Samsung Wearable, az okosotthon holmikhoz a Smart Things, de alapvetően ezek azok, amelyeket alapkészségeknek tekintünk és felhasználói karaktertől vagy szokásoktól függetlenül nem árt, ha kéznél vannak. Ráadásul egytől-egyig kifejezetten jól sikerültek, így valóban érdemes a házon belüli, jól optimalizált és integrált megoldást választani.

Azóta történt

Előzmények