S Pen és nyomásérzékelés a friss Galaxy S8 pletykák között

Arról egyelőre megoszlanak a vélemények, hogy pontosan mikor jelenti be a Samsung a Galaxy S8-at (egyesek MWC utáni, tavaszi bemutatóra tippelnek), és mekkora képátlóval (ha valóban „kávamentes” lesz a megjelenítő, az 5,1 és 5,5 hüvelykes elődmodellekhez képes a kijelző jelentősen megnőhet). Abban viszont minden vélt vagy valós információt szivárogtató forrás egyetért: nagy visszatérésre készül a Note7 akkumulátorügy miatt megtépázott hírnevű Samsung.

Bizonyos régiókban a 10 nanométeres node-on gyártott Snapdrgon 835, máshol (így talán nálunk is) a szintén 10 nm-es alapokon nyugvó Exynos 8895 hajthatja meg a 2017-es Samsung csúcskészüléket. Kínai források szerint ez utóbbinak két kiszerelése lehet: a 8895M 2,5 gigahertes Samsung M2 magkvartettel, a 8895V pedig 2,3 gigahertzre skálázottakkal. Közös lehet az 1,7 gigahertzes négy Cortex A53 mag és a hálózati támogatás, Cat.16-os modemmel. Az erősebbik MP20 konfigurációjú, a gyengébbik MP18-as Mali-G71-es grafikus gyorsítót kaphat. Logikus volna az S8-ba az erősebbik szettet várni, persze lehetnek a kiszerelések között eltérések.

Nem lenne az S7 edge edge, ha nem lennének edge funkciói
A Galaxy S7 edge-ben 4 gigabájt RAM volt, a folytatásában kétszer annyi lehet [+]

Arról is szó volt már, hogy a nagyobb előlapi képernyőarány érdekében a Samsung megszabadul a home nyomógombtól és a két oldalán lévő kapacitív megoldásoktól. David Ruddock szerint ezek a képernyőn kapnak majd helyet, ráadásul nyomásérzékelős megoldással. A Huawei P9 Plus oldotta ezt meg egyébként nagyon frappánsan: elég volt csak erősen rányomni a képernyő legaljára a vissza, home és alkalmazásváltó funkciókhoz, nem volt sem fizikai gomb, sem virtuális (ezt külön kellett a menüben beállítani).

A Galaxy Note széria rajongóinak hatalmas csalódás volt a 2016-os év: az eddigi legkitűnőbb Samsung phablet füstölt el és vonták ki a piacról. A gyártó állítólag gondolt rájuk, és még egy S Pennel szerelt S8 prototípus is létezett, végül az ilyen kiszerelésről letettek. Ehelyett az S8 S Pen támogatással (azaz minden bizonnyal ehhez szükséges digitalizálóval) érkezhet, a stylus pedig külön kiegészítő formájában jelenhet meg. Ezzel persze kérdésessé válik a Note széria jövője, hiszen pont az S Pen volt a legfőbb megkülönböztetőjegye.

A Note6 kimaradt, hetes sorszámmal futott be a Note5 utódja
A Note6 név kimaradt, hetes sorszámmal futott be a Note5 utódja A Note7 kijelzőtechnológiája, íriszleolvasója és S Pen támogatása is átkerülhet az S8-ba [+]

Noha a gyártók szerint ez a jövő, a techvilágban és a felhasználók között ugyanakkor egyelőre roppant népszerűtlen a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet leradírozása, amit a Motorola, a LeEco vagy az Oppo mellett az Apple és a Lenovo is átvett több mobilja esetében. Az S8 is megszabadulhat ettől a porttól, cserében a Gear IconX után újabb vezetékmentes füles érkezhet a Samsungtól, bár az egyelőre nem világos, hogy a csomagolás részeként, avagy külön, kövér árcímkével.

Ennyi lett volna a friss Galaxy S8 hírösszefoglaló – vagy mégsem? Ismét szóba került a Bixby fedőnéven futó Galaxy digitális hangasszisztens, amely állítólag roppant fejlett lesz, és a legtöbb Samsung app és szolgáltatás használja majd. A Vivet felvásároló dél-koreai óriás ezzel váltaná le az S Voice-ot valami sokkal fejlettebb és felhasználóbarátabb megoldásra, amellyel a Google Assitanthez hasonlóan összefüggő beszélgetéseket is lehet majd folytatni. A gyártó nemrégiben egyébként a Harman felvásárlását is bejelentette, friss tippek szerint ugyanakkor nem volt elég idő, hogy a neves audiovállalat kivegye a részét az S8 hangszóróinak és audioképességeinek megalkotásából. Persze, ha a fenti pletykák (plusz a sztereó hangszóró, az íriszleolvasó, a dupla hátlapi kamera, a 8 gigabájt RAM vagy a Bluetooth 5.0) mind igaznak bizonyulnak, ezt azért meg lehet majd bocsátani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés