Praktikus újdonságokat hoz az EMUI 11

A Huawei fejlesztői konferenciáján nem csak a HarmonyOS-ről tudtunk meg többet, de az EMUI legfrissebb rendszerverziója is bemutatkozott.

HDC 2020 keretein belül nem csak a Huawei saját fejlesztésű, nyílt forráskódú operációs rendszeréről tudtunk meg többet, de az EMUI új rendszerverziója is bemutatkozott. A HarmonyOS-ról pár napja már volt szó, új információ, hogy a Huawei hivatalosan is bejelentette, hogy jövőre érkezik a platformra épülő okostelefon, ami mellesleg 128 KB rendszermemóriával szerelt eszközökön is működőképes.


[+]

Tekintve, hogy a HarmonyOS eredetileg crossplatform IoT rendszernek készült, ez annyira nem meglepő. A HarmonyOS SDK tévékhez, órákhoz és autókhoz holnaptól válik elérhetővé a fejlesztők számára, az okostelefonos verzió pedig év végén jön ki. A rendszer lényege továbbra is a többkijelzős felhasználás optimalizálása és az eszközök közötti átjárhatóság és adattovábbítás biztosítása adaptív UX elemekkel és dizájnnal, mindenféle készüléken.


[+]

Az új EMUI 11 szintén fejlődött a vezetékmentes rendszermegosztás területén. A Multi-Screen Collaboration 3.0 EMUI 11 alatt már három tükrözött appot képes kezelni MateBook (minimum 11.0-s PC Manager szükséges). Ezen kívül számos, a felhasználói élményt fokozó funkció került a rendszerbe, mint a Smart Multi-Window, ami lényegében egy előhúzható oldalsáv (kvázi edge panel), ahová bármilyen alkalmazásikont kirakhatunk a gyorsabb elérést és alkalmazásindítást elősegítendő.


[+]

Az alkalmazások most már tetszőlegesen méretezhető és pozicionálható ablakokban is megnyílnak, ami kifejezetten hasznos megoldás, de nyilván nem egyedülálló (elsőként a Galaxy Note3-ban jelent meg hét éve). Apróság, de szerethető extra a mindig aktív kijelző (AoD) részletesebb testreszabhatósága; a rendszeranimációk és áttűnések felhasználói szokásokon alapuló optimalizálása és idomítása a magasabb képfrissítéssel dolgozó kijelzőkhöz pedig biztosan sokat hozzátesz a felhasználói élményhez.


[+]

Adatvédelmi szempontból határozottan jó ötlet a bármilyen platformon megosztott vagy továbbított fájlok adatainak opcionális törlése. Így eltávolíthatjuk a helyadatokat, a kép vagy dokumentum létrejöttének időpontját és az eszközadatokat, amivel az adott fájlt létrehoztuk. A jegyzetek biometrikus vagy PIN kóddal való zárolása szintén hasznos, az alkalmazások hardverhasználatát (GPS, mikrofon, kamera etc.) pedig innentől kezdve kontrollikonok jelzik az állapotsávban. Mindeközben a Google szolgáltatásokat helyettesítő HMS Core 5.0 már 96 ezer alkalmazással és 1,8 millió fejlesztővel rendelkezik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés