Hirdetés

CES blog: Élet a Halál-völgyön túl

A Wikipedia szerint Death Valleyben évente 1,1 napot esik kiadósabb csapadék, a világ egyik legkietlenebb helyén mégis árvízveszély táblák vannak kihelyezve – érhető, mivel az egykori tó legmélyebb régiója,  Badwater Basin mindössze 86 méteren van a sokezres hegyek között - tengerszint alatt. Jelzi is egy tábla egy méretes sziklán: itt volna a nulla, és bizony az jó magasan van. Ám kicsit előreszaladtam: Beatty kiskocsmájában hagytam el a blogot, és onnan érdemes felvenni a fonalat.

Nem sok maradt Rhyolite szellemvárosából, a területet kecskék uralják
Nem sok maradt Rhyolite szellemvárosából, a területet kecskék uralják [+]

Egy órára Death Valleytől egész este szakadt az eső, ami előrevetítette, hogy pont kifogtuk azt a bizonyos 1,1 napot, és út közben Rhyolite szellemvárosa is nedves, nyirkos, ködös köntösbe öltözött. Mondjuk, jól is állt neki.

Death Valley és környéke Kaliforniában van
Death Valley és környéke Kaliforniában van, a völgy nagy része pedig tengerszint alatt [+]

A Halál-völgy felé aztán elkezdett tisztulni az idő, és egyből leesett az állunk – de úgy, hogy pár óráig meg sem találtuk. Felfoghatatlanul nagy helyen terül el Death Valley, hatalmas sziklák és hegyvonulatok megyényi völgyet fognak közre, el nem lehet mondani, hogy ez a sivatagi, Isten háta mögötti hely mennyire terebélyes.

A Harmony Borax Works, egykóri bórax feldolgozó üzem Mustard Canyon mellett
A Harmony Borax Works, egykóri bórax feldolgozó üzem Mustard Canyon mellett [+]

Mégis megél itt a kaktusz, számos sivatagi növény és nem kis meghökkenésünkre egy prérifarkast vagy afféle jószágot is láttunk az út mellett, csak lehetőség nem adódott berántani a kéziféket egy közös szelfi erejéig. Élet ezen a platétán mindenhol van, csak nem feltétlenül nekünk ideális körülmények között. Badwater Basin a legembertelenebb: a völgy legmélyebb pontján, a kiszáradt tómeder alján végtelenségig tartó sótenger halmozódott fel, ami úgy rikít, mintha friss hó esett volna le.

Badwater Basin végeláthatatlan, hófehér sótengere kilométerekig tart
Badwater Basin végeláthatatlan, hófehér sótengere kilométerekig tart [+]

Nem véletlenül és nem kis munkával hordák el a közeli Mustard Canyonból hosszú-hosszú évtizedekig a később jó áron továbbadott bóraxot (a bórsav nátriummal alkotott sóját) – a helyi, főleg kínai munkások éhbérért izzadtak egy olyan helyen, ahol árnyék legközelebb több kilométerre van, és ahol nyáron tartósan 50 fok fölé emelkedhet a hőmérő higanyszála, kegyetlenül száraz körülmények között.

Zabriskie Point panorámaként...
Zabriskie Point panorámaként... [+]

Nem meglepő egy-egy dűneszerű régió – Zabriskie Point is ilyen, és Badwater Basin mellett most itt is volt víz, vagyis inkább folyékony só. Ha pedig az eső nagy mennyiségbe lezúdul, szurdokok keletkeznek, ilyen a Golden Canyon, melyen belül izgalmas, vállszélességű mini-kanyonok formálódtak. Száraz időben szabad csak errefele járni, de Amerikában annyira biztosra mennek, hogy minden utat, bejáratot gondosan lezárnak, ha valami nem oké, vagy potenciálisan veszélyes.

...és Zsolttal, a képbe belenagyítva
...és Zsolttal, a képbe belenagyítva [+]

Így aztán nem jutottunk fel Dante’s View 1699 méteren lévő, Death Valleyre néző kilátópontjára – az eső ugyanis az utat elárasztotta a világ egyik legszárazabb helyén. Nem is jutott volna rá túl sok idő –szigorú tekintettel, türelmetlenül várt minket Las Vegas, ahova naplemente után érkeztünk, rácsodálkozva a gigantikus fényözönre és a hatalmas hotelekre a Stripen. Bár a forgalmat elkerültük, a Tropicana hozta a hely kevésbé jó hírét.

Vállszélességű vízmosó a Golden Canyonban
Vállszélességű vízmosó a Golden Canyonban [+]

A CES idején brutálisan drága szobaárak vannak, több napra akár több ezer dollárról is beszélhetünk, úgyhogy jutott kettőnknek egy franciaágyas kis luk a hatodikon (fél évvel előre foglalva még emberi áron), se hűtő (extra 30 dollár), se különösebb kilátás (a belváros fele eső szobák jóval drágábbak). A net legalább ingyen van – 5 Mbps-on, legfeljebb három készülékre, utána naponta, eszközönként 10 dollárt kell kicsengetni.

Las Vegashoz közeledve se lett csúnyább a táj
Las Vegashoz közeledve se lett csúnyább a táj [+]

Szerencsére aludni járunk ide, Vegasban ugyanis a CES és a munka a főszereplő, ezért jöttünk ide, de azért majd egy nagyobb kaszinóba is betérünk, meg ugye a városban körbenézünk. Már csak azért is, mert az események gyakran ezekben vannak. A CES épp’ most is tart, csak úgy kell vadászni a mobilos és autós tartalmat, hiszen itt a szórakoztatóelektronika és a számítástechnika dominál, azt pedig társoldalunk, a Prohardver fedi le.

Csendélet a sivatagban, errefelé főleg kaktuszok, skorpiók és csörgőkígyók laknak
Csendélet a sivatagban, errefelé főleg kaktuszok, skorpiók és csörgőkígyók laknak [+]

De lesz hova elmennünk: kinéztünk számos izgalmas helyszínt, így rá kívánunk tekinteni a Royole összehajtható mobilkészülékére, a FlexPaira. Az utazós blog, részletesebb vegasi élményekkel, képanyagokkal majd a kiállítás után folytatódik. Addig kis szurkolást kérnénk, hogy a Zion Parkra, a Bryce, Antelope és Grand Canyonra ígért rossz idő pár nap múlva jóra forduljon.

Azóta történt

  • CES 2019: A kézitáskára is feltekerte a Royole a kijelzőt

    Ha már 1,7 milliárd dollárért kifejlesztette hajlítható megjelenítő és kijelzővédő technológiáit, a Flexpai gyakorlatilag mindenre felpakolta, ami mozdítható és mozdíthatatlan.

  • CES blog: Túladagoltuk a kanyontúrát

    Az Upper Antelope Canyon szűk, vöröslő folyosóival, a Grand Canyon South Rim pedig végtelen méreteivel nyűgözött le bennünket, és a hatalmas Horseshoe Bend is befigyelt - Arizona mintha a Jóisten sziklás terepasztala volna.

Előzmények

Hirdetés