Hirdetés

Alternatív Hajtás: Norvégiában 50 százalék fölötti az elektromos autók aránya

Legalábbis az újonnan értékesített gépjárműveknél. A skandináv ország az első, ahol többet adnak el belőlük, mint a belsőégésű motoros társaikból.

Norvégia az első ország, ahol több tisztán elektromos autót adnak el, mint belsőégésű motorosat: ez utóbbi kategóriába a benzines, a dízel és a hibrid járművek is beleszámítanak. 2020-ban az újonnan értékesített e-autók arány 54,3% volt, ami egy óriási ugrás a 2019-es 42,4%-hoz képest is, a tíz évvel ezelőtti 1%-ról nem is beszélve. Voltak már korábban is olyan hónapok, amikor több villanyautót értékesítettek, mint hagyományosat, Az olajtermelésben erős Norvégia törekvés egyébként, hogy 2025-ig teljesen véget vessenek a benzines és dízel autók értékesítésének. Az irány a norvégok szerint jó, de az európai trendek sem elhanyagolhatók, hiszen tavaly több mint félmillió e-autót értékesítettek a kontinensen. Ebből 76 789 darabot Norvégiában.

Az Audi e-tron volt a legnépszerűbb modell.
Az Audi e-tron volt a legnépszerűbb modell.

Az ország az autógyártók oldaláról nézve gyakorlatilag egy laboratóriummá alakult át, ahol a jövő technológiáit lehet próbálgatni, a legkeresettebb típusok és márkák folyamatosan változnak, jelenleg például a Volkswagen csoport a legnépszerűbb (az Audi e-tron például elképesztően kelendő), míg korábban a Tesla volt a csúcson. A szakértők várakozásai szerint a növekedés idén sem fog lassulni, Christina Bu, a Norvég EV-szövetség vezetője szerint az év végére az újonnan értékesített e-autók arány 65% fölött lesz a teljes piacot nézve, aminek fényében tartható lesz a 2025-ös terv. A Daimler ennél is bizakodóbb, ők 70% fölötti arányt várnak.

Idén amúgy elég sok új modell érkezik majd a norvég piacra, a Tesla Model Y mellett a BMW, a Ford és a Volkswagen friss típusai is elérhetők lesznek. Hogy milyen gyorsan változik a piac, azt pedig jól szemlélteti, hogy míg 2011-ben az országban eladott új autók 75,7 százaléka dízel volt, 2020-ban ez 8,6 százalékra esett.

Azóta történt

Előzmények